/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 853: Risc de război mondial, demitere la Kiev și explozii filmate pe plajă! CEDO condamnă Rusia

/VIDEO/ Părinți pentru opt copii, jumătate fiind orfani de mamă: „Ne ajutăm împreună”

missing
03 iunie 2024, ora 10:00

Din Ungheni, venim spre centrul țării, în Orhei, mai exact în satul Pelivan. Aici, doi soți îngrijesc de șapte copii, iar al optulea este aproape să vină pe lume. Cuplul are trei copii biologici, ceilalți fiind luați în familie după ce au rămas orfani de mame, iar tații nu și-au prea arătat interes să-i crească. Fiind o familie numeroasă, și cheltuielile pentru întreținere depășesc veniturile modeste. Pentru asta, copiii mai mari își ajută părinții, mergând la munci agricole.

Acum o lună, familia Josan a devenit mai numeroasă. Pe lângă cei trei copii ai lor, Viorel și Nina Josan au luat sub tutelă încă 4 copii. Sunt nepoții de pe linia bărbatului, care au rămas orfani de mamă și care locuiesc în aceeași curte. Încă puțin și Nina urmează să aducă pe lume al patrulea copil. 

„- S-a întâmplat că mama s-a îmbolnăvit, a stat două săptămâni în spital, a decedat, și ei au crescut... practic toată viața au stat aici. Noua ne-a fost milă să-i lăsăm să se ducă fiecare, care și unde, și am hotărât ca să fie mai departe împreună, să-i creștem, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu puterile noastre, să-i creștem noi, împreună să fie cum au fost până acum, așa să fie și de acum înainte. - Dumneavoastră aveți grijă de copiii ambelor surori? - Da, este fiica mai mică a surorii mai mari, care a decedat prima. Mai este o fată, de 17 ani, dar care a plecat la tatăl ei, după ce el a recunoscut-o. Pe cealaltă - nu”. 

În mare parte, familia se întreține din venitul pe care îl câștigă soțul Ninei, care este și unchiul copiilor luați prin tutelă. Până să iasă în concediul de maternitate, femeia lucra și ea. 

„- Încet-încet cu salariul meu și al soțului... - Ce salariu are soțul dumneavoastră? - Primește până la 10 mii pe lună, adică el la săptămână aduce 2500-2800, și eu lucram două zile și două zile acasă și primeam până la 500 pe zi, adică luam salariu pe zi”. 

De la Nina aflăm că familia este susținută de serviciul de asistență socială din localitate. Dar și oamenii din sat nu rămân indiferenți față de situația lor. 

„- Noi am făcut abia actele pentru tutelă. Dumnealor deja mi-au spus că o să fie indemnizații pentru fiecare copil în parte, și plus la asta, când o să fie ceva ajutoare ei o să aibă în vedere, o să ne ajute. Până ce, la moment, ne-a ajutat foarte mult și primăria și asistența socială, cu alimente, cu hăinuțe, care și cum a putut. La moment, până ce, mulțumim Domnului, fiecare om aflând situația noastră, vine, ne ajută, care o sticlă de ulei, care un pachet de orez, care și cum. Sunt receptivi. E receptivă lumea, ne susțin și ne ajută”. 

Deși cheltuielile pentru întreținerea familiei sunt mari, femeia spune că nu i-a fost frică să fie mamă pentru un număr atât de mare de copii. 

„- Nu m-am temut ca să am grijă de copii. Mă gândeam că o să fie mai problematic din cauza educației, pentru că, mă rog, mama nu prea îi supraveghea, una singură, știți cum, când este și un tată și o mamă - altă educație, când e numai mama singură - ca mama singură. Nu m-am temut că nu să putem să-i hrănim, să-i îmbrăcăm sau ... Acuma da, sunt în concediul de maternitate, dar oricum. O să stau o perioadă, pe urmă o să ies la serviciu, și fetele cresc, o să ne ajute pe acasă, o să muncim. Încet - încet, o scoatem noi în capăt. Nu mi-a fost frică că o să murim de foame și nu o să avem ce mânca”. 

Daniel, unul dintre copiii luați prin tutelă, e deja de mare ajutor prin gospodărie. Vrea să devină taximetrist. Mai are o dorință, dar nu și bani pentru ea. 

„- Și totuși la ce visezi tu cel mai mult pe lângă faptul că ți-ai dori să conduci mașina și să lucrezi în taxi ? - Nu știu ce. - Poate ai dorințe din astea mai neobișnuite? - Am o dorinț mare, dar... n-am să o pot cumpăra. - Care, ia spune. - Vreau să am o motocicletă. - Vrei să-ți iei o motocicletă? - Da. - Asta după ce o să primești permis la 18 ani. - Aha. - Când o să ai motocicleta ta, ce vei face, o să te plimbi? - Da. - Nu te temi, nu ai frică? - Nu”.

Pentru Alina, o adolescentă de 14 ani, o vacanță la mare, pe care nu a avut-o niciodată, ar fi un mare răsfăț. 

„- De obicei la treburile casnice vă ajutați împreună, o ajuți și pe ea cu surioarele și verișorii? - Da”.

După școală, Cristina, una din fiicele biologice ale soților Josan, merge împreună cu tatăl său să lucreze. Acum, e ocupată cu munca în seră. Vrea să adune bani pentru a-și cumpăra telefon.

„- Ce faceți acolo? - Strângem pepenii, tăiem frunzele, punem otravă la buruieni ca să nu vină șoarecii să mănânce roșiile. - Trei ore - 100 de lei. - 100 de lei? Și tu acolo aproximativ pentru câte ore te duci să lucrezi? - Dacă sunt la școală - 3 ore, dacă nu sunt la școală - 9 ore. - Deci tu pentru toată ziua te duci și lucrezi acolo? - Da. - Și cu banii care îi strângi, ce faci cu ei? - Hm, vreau să adun și să-mi iau un telefon. 

- Dacă lucrez o săptămână, de luni până sâmbătă, îngrămădesc 1600 de lei, dar dacă sunt la școală și de luni până sâmbătă, îngrămădesc 800 de lei. - Și telefonul pe care tu ți-l dorești să ți-l cumperi, cam cât costă el? - 2800. - O să lucrezi două săptămâni și să îți iei telefon și mai departe dacă o să lucrezi ce vei face cu cealaltă parte de bani? - O să-mi iau haine, jucării pentru fratele meu, husă pentru telefon, sticlă de protecție... și așa tot restul”. 

Dar visul cel mare al Cristinei este altul. 

„- Când o să cresc mare, să fiu designer. - Să fii designer vestimentar sau...? - Pentru haine, să fac haine”.

Victor este mezinul familiei Josan are 5 ani. Merge încă la grădiniță, dar spune că vrea la școală. Îi place să se joace. Trage cu ochiul și pe telefon, dar spune că doar pentru a găsi informații despre insecte, care sunt pasiunea lui la momentul de față.

„Care insectă îți place? - Mie îmi plac omizi. - Omizile îți plac? - Da. Omizile sunt ca o râmă. - Și tu le studiezi, așa? Te uiți la ele? Le prinzi și prin ogradă? - Le dau la omizi frunze, după ce omida mănâncă frunze, se face în fluturaș.”

Victor încă nu poate vorbi bine, dar știe că trebuie să lucreze când va mai crește. Și-a închipuit deja și profesia pe care o va avea.

 „Ce vrei să faci când vei fi mare? - O să mă duc la lucru. - Dar ce vrei să lucrezi? - Să lucrez la ciocolate.”

Conform datelor Ministerului Muncii și Protecţiei Sociale, la sfârșitul anului trecut, circa 11 mii de copii se aflau în situații de risc. Cei mai vulnerabili sunt copiii sunt din mediul rural. 

Un reportaj de Gabriela Ursu

Imagine de Vlad Glinjan

Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.

/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
Un copil de doar trei ani, lovit de un taxi la Durlești! În ce stare se află micuțul
Un copil de doar trei ani, lovit de un taxi la Durlești! În ce stare se află micuțul
/VIDEO/ Cel puțin opt morți într-un incendiu la o uzină de la Moscova! Disperați, oamenii care nu au putut ieși, au sărit în gol
/VIDEO/ Cel puțin opt morți într-un incendiu la o uzină de la Moscova! Disperați, oamenii care nu au putut ieși, au sărit în gol
Caz cutremurător la Comrat: Un băiat de 17 ani a murit în timp ce făcea sport. Ce s-a întâmplat
Caz cutremurător la Comrat: Un băiat de 17 ani a murit în timp ce făcea sport. Ce s-a întâmplat

/VIDEO/ 7 ani de închisoare pentru șoferii ucigași, o pedeapsă aspră? Un cunoscut avocat explică legislația penală: „Nu e din culpă”

missing
25 iunie 2024, ora 10:00

În primele cinci luni din acest an, instanțele au emis circa 230 de sentințe în dosare penale, intentate pentru comiterea accidentelor rutiere. Vorbim aici nu doar despre cei care iau vieți, ci despre orice fel de accidente mai grave ori mai puțin grave. Practic o treime s-au ales cu pedepse condiționate. Iar dacă îngustăm și mai mult tema, atunci pentru cei care comit accidente soldate cu un deces riscă între 3 și 7 ani de închisoare, dacă nu era în stare de ebrietate, desigur. Însă, rareori se întâmplă ca cineva să stea după gratii atâta timp. Un cunoscut avocat, specializat în drept penal, consideră că 7 ani este o pedeapsă dură, pentru o persoană care ia viața cuiva neintenționat.

„Pedeapsa în cazul în care sunt leziuni corporale grave sau s-a provocat decesul persoanei este de la 3 la 7 ani. Deci 7 ani de zile, este termenul maxim care poate fi stabilit de către instanța de judecată. Dar instanța de judecată nu neapărat va stabili 7 ani de zile de privațiune de libertate. Instanța poate să stabilească 3 ani de zile, poate să stabilească 4 ani de zile, 5 ani de zile, și în cazul în care este stabilit o pedeapsă sub formă de privațiune de libertate până la 5 ani de zile prin prisma art.90, instanța poate să suspende executarea pedepsei. 

Deci, sunt multe circumstanțe care trebuie analizate de la caz la caz, și aici chiar trebuie de analiza. Și eu cred că pedeapsa, să dictezi o pedeapsă de 7 ani de zile într-o infracțiune care s-a soldat cu decesul victimei - este o sancțiune destul de dură. Deci, noi trebuie să înțelegem un singur lucru că, infracțiunea respectivă este o infracțiune comisă din inculpă, deci nu e o infracțiune intenționată. Nimeni nu a urmărit scopul să omoare pe cineva. Deci, persoana doar că nu a prevăzut că acțiunile lui pot să omoare pe cineva, și în astfel de situații, deci, legiuitorul de asta și le-a divizat și a stabilit pedepsele diferite. Deci nu poți să dictezi pentru o infracțiune de inculpă aceleași pedepse ca și pentru infracțiunea intenționată, de exemplu, omorul”, a spus avocatul specializat în drept penal, Vladislav Roșca.

Și în cauzele penale, intentate pentru comiterea accidentelor rutiere soldate cu urmări grave, legea oferă inculpaților posibilitatea de a obține reducerea pedepsei.

„Trebuie să luăm în considerare și toate chestiunile care sunt prevăzute atât în codul penal cât și în codul de procedură penală. Circumstanțe atenuante, circumstanțe agravante, repararea prejudiciului, recunoașterea faptei, examinarea cauzei în procedură simplificată, acord de recunoaștere a vinovăției. Sunt foarte multe chestiuni, chiar procesuale care permit și sunt prevăzute expres de lege, permit reducerea pedepsei, cu o pătrime, cu o treime și așa mai departe. Codul de procedură penală prevede dreptul persoanei de a-și recunoaște sau de a nu-și recunoaște vina. Mai mult, bănuitul, învinuitul, inculpatul are dreptul de a face declarații și de a nu face declarații. Fiindcă orice declarație care o face poate fi folosită împotriva sa. Deci, respectiv, este un drept la apărare și fiecare are dreptul să se apere. Deja acuzatorul de stat, procurorul, urmează să dovedească vinovăția. Deci este obligația pozitivă a statului de a dovedi vinovăția. Noi ne bazăm pe prezumția nevinovăției”.

Și, în timp ce unele familii care și-au pierdut apropiații acuză sistemul judiciar de tărăgănare, avocatul Vladislav Roșca afirmă că tergiversarea este des întâlnită în cercetările judecătorești.

„Tergiversarea nu este doar în dosarele respective, tergiversarea este o problemă, astăzi,cred că, globală în justiția RM. În mare parte tergiversarea se datorează comportamentului participanților, fiindcă noi avocații, părțile care participă, participanții într-un proces avem anumite scopuri și posibilități procesuale care ar permite tergiversarea procesului. Este evident faptul că, atâta timp cât aceasta este posibil și atâta timp cât instanța tolerează, chiar și unele abuzuri procesuale, părțile vor uza de aceste abuzuri și vor întreprinde toate aceste acțiuni. Pentru a nu exista astfel de chestiuni, trebuiește instanța să-și modifice comportamentul și să curme abuzurile participanților. Să nu permită să tergiverseze procesele, fiindcă în mare parte toate chestiunile respective, îs abuzuri, de multe ori și care-s tolerate de către instanța de judecată”. 

Potrivit unui răspuns expediat redacției „Moldova gândește”, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești a menționat că din anul 2020 și până în prezent, au fost dictate 139 de amenzi pentru comiterea accidentelor rutiere, alte 188 de decizii au vizat muncă neremunerată în folosul comunității, 712 cazuri inculpați s-au ales cu închisoare, alți 795 s-au ales cu pedepse condiționate. Cele mai multe sentințe - 817 - constau în privarea de dreptul de a conduce sau cu anularea acestui drept. De asemenea, alte două persoane au fost private de dreptul de a ocupa funcții publice. 

Un reportaj de Gabriela Ursu 

Imagine de Oleg Cozlov 

Montaj de Vlad Glinjan 

Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?

/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram