Apar tot mai multe nemulțumiri legate de modificarea la Codul Penal, care prevede că cei care fac campanii de dezinformare, ar putea fi acuzați de trădare de patrie. Amnesty Internațional Moldova cere Parlamentului să abroge amendamentul, iar președintei Maia Sandu- să nu promulge legea. Potrivit instituției, noile modificări sunt alarmante și vor afecta libertatea de exprimare.
Organizația precizează, într-un comunicat de presă, că noua definiție a trădării de patrie este prea vagă și lasă loc de abuzuri. Reprezentanții Amnesty Internațional susțin că modificările recente ar putea fi folosite pentru a reduce la tăcere opoziția sau alte voci critice, sub pretextul contracarării influenței străine nocive.
Aceștia mai susțin că, în baza noii redacții a legii, oamenii riscă să fie trași la răspundere doar pentru că au puncte de vedere diferite, or, diversitatea de opinii este o prevedere a dreptului internațional.
Amintim că, săptămâna trecută, Parlamentul a votat completarea articolului din Codul Penal care se referă la trădarea de patrie. Potrivit modificărilor operate, campaniile de dezinformare sunt calificate drept activitate ostilă împotriva statului și vor fi interpretate nemijlocit drept trădare de patrie.
Deputații din opoziție au criticat dur legea, argumentând că nicio țară nu are asemenea prevederi normative și că aceasta nu e altceva decât un nou instrument al guvernării de a lupta cu rivalii politici în preajma alegerilor prezidențiale.