/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 858: Atac violent la Zaporojie. Zelenski cere mai multe arme cu rază lungă de acțiune

/EXCLUSIV/ De la Piața Centrală pe marile ecrane! Povestea lui Vlad Bolgarin, la cel mai mare festival de film din Asia

missing
04 iunie 2024, ora 23:02

Când propriul destin devine film... Visa să facă muzică, dar a ajuns să vândă fructe la piață, pentru a-și întreține familia. Este povestea de viață a unui tată, tatăl regizorului Vlad Bolgarin, care a fost nevoit ca mulți alți tați din Moldova să renunțe la vise pentru a supraviețui și pentru a-și găsi un loc sub soare. Vlad a reușit să transforme destinul propriu, dar și al unui neam, într-un scenariu de film, care va fi lansat în premieră la cel mai mare festival de film din Asia. Într-un interviu exclusiv pentru TV8, regizorul ne-a povestit cum a ajuns „Loc sub soare” printre cele 10 scurtmetraje de la Festivalul Internațional de Film de la Shanghai. 

Doar zece din câteva mii

Recent, regizorul moldovean Vlad Bolgarin, a aflat că scurtmetrajul său „Loc sub soare”, a fost selectat la categoria Live Action Short Film, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Shanghai. A fost prinre cei 10 norocoși, aleși din câteva mii.

„M-am bucurat foarte mult că am reușit să fim selectați și invitați să arătăm filmul în premieră mondială la un festival de film de clasa A, acreditat de FIAPF. Nu știm exact care a fost numărul de filme depuse pentru această competiție, dar la sigur au fost câteva mii, iar într-un final au fost selectate doar 10 filme de scurtmetraj, printre care se numără și filmul nostru. Suntem bucuroși că “Loc sub soare” își începe parcursul festivalier la cel mai înalt nivel și sperăm că urmează să participe în multe alte festivaluri de film”.

De la Piața Centrală pe ecranele din Shanghai

„Loc sub soare” va aduce sub soarele chinez o parte din destinul moldovenilor. Personajele lui Vlad Bolgarin trăiesc un scenariu tipic pentru mulți oameni talentați din Moldova, care sunt nevoiți să caute apreciere și oportunități peste hotarele țării sau să renunțe definitiv la propriile vise, în încercarea de a supraviețui. Astfel, țara „își pierde talentele”.

„Mi-am dorit să vorbesc despre tema migrației și anume despre fenomenul care îi determină pe cei mai talentați și productivi moldoveni, să-și caute rostul în alte țări, unde ajung să fie apreciați pentru valoarea lor și li se oferă oportunități pentru a-și urma vocația. În consecință, țara își pierde talentele care ar putea contribui la dezvoltarea societății noastre. Însă, pe lângă acest context social, avem pe primul plan o familie afectată de aceste circumstanțe. Personajul central este un tată care nu își poate urma visul de a fi muzician, dar nici nu poate fi alături de familia sa. Când toate eforturile sunt depuse pentru supraviețuire, siguranța materială devenind prioritară, este evident că are de suferit familia și relațiile fragile din interiorul ei. Eroul central poartă o luptă interioară cu sine, cu aspirațiile sale, dar și cu o lume exterioară ostilă, fiind într-un final nevoit să găsească un compromis”.

De fapt, totul a pornit din familia regizorului, mai exact tatăl lui Vlad a fost cel care l-a inspirat prin propria poveste de viață. Atunci când părea că toate ușile sunt închise, a pus talentul și visele pe o poliță ascunsă și a încercat să lupte pentru existență.

„Pentru scenariul filmului „Loc sub soare” m-am inspirat din experiența mea din copilărie, când familia mea trecea printr-o perioadă mai dificilă, iar tata, care este muzician și a lucrat practic toată viața peste hotare, a avut o perioadă în care nu putea să plece la muncă. Astfel, a ajuns în situația în care a fost nevoit să se gândească la alternative temporare pentru a ne susține familia și a încercat să vândă fructe și legume la piață, iar în unele zile îl ajutam și eu”.

„Ne ascultăm propria voce pentru o viziune sinceră”

Este o rană deschisă a neamului nostru, parcă s-au spus multe și parcă nu mai sângerează… Totuși, migrația moldovenilor încă mai doare, mai sunt copii crescuți de părinți văzuți doar la ecrane, mai sunt dureri nespuse, mai sunt dorințe amânate… Iar Vlad Bolgarin, a mai descoperit o parte nevăzută a acestei răni.

„Eu mereu încerc să îmi dezvolt un limbaj cinematografic propriu. Se zice că în zilele noastre nu mai există originalitate și totul a fost demult inventat și făcut, însă ceea ce ne rămâne nouă acum este să ne ascultăm propria voce și să aducem pe ecran o viziune proprie și sinceră. Totodată, mi-am dorit să abordez tema migrației într-o manieră diferită decât de obicei, cu umor și speranță, chiar dacă concluziile până la urmă oricum rămân a fi triste”.

Vlad ne-a mărturisit că a avut obstacole în cale, dar a reușit să găsească bani pentru a-și realiza visul.

„Una din cele mai mari provocări este mereu finanțarea, însă într-un final am reușit să adunăm bugetul de care am avut nevoie și aș vrea să mulțumesc încă odată Centrului Național al Cinematografiei din Moldova și programului Pitch.md pentru sprijinul financiar și încrederea care ne-au acordat-o”.

Au fost și alte provocări în procesul de filmare, cărora echipa a reușit să le facă față.

„ O provocare a fost să filmăm câteva zile la Piața Centrală din Chișinău și pe străzile din apropiere. Mulțumim mult administrației de la Piața Centrală pentru că au fost foarte receptivi și ne-au oferit tot ce am avut nevoie pe parcursul filmărilor. Am avut câteva interacțiuni neplăcute cu diferiți oameni curioși, care încercau să vadă ce facem noi acolo și ne întrerupeau procesul de filmare. Unii chiar intrau fără permisiunea pe platoul nostru de filmare, chiar dacă totul era îngrădit, cu anunțuri despre ce facem noi acolo și cu oameni din producția filmului care păzeau intrările și îi rugau respectuos pe toți trecătorii să ocolească zona unde noi filmam. Într-un final, ne-am descurcat, suntem mulțumiți de rezultatul pe care l-am obținut și foarte bucuroși de receptivitatea pe care am primit-o de la toți cei care au acceptat să ne ajute la producția filmului”. 

„Pășesc în lumea mare a cinematografiei internaționale”

Atunci, nimeni nu-și putea imagina că aceste scene filmate la Piața Centrală și soarta unui artist moldovean vor ajunge pe ecranele din Shanghai la prestigiosul festival de film internațional.

„Sincer, nu știu la ce să mă aștept, suntem și noi foarte curioși ce ne așteaptă acolo. Chiar dacă am mai participat în trecut la câteva festivaluri de film bune, este pentru prima dată când suntem invitați la un eveniment de așa nivel. Sperăm să facem conexiuni cu profesioniști din industria internațională, să punem bazele unor viitoare co-producții de film și să explorăm posibilitățile de distribuție a filmului nostru”. 

Vlad este abia la început de cale, iar lansarea scurtmetrajului „Loc sub soare” la un festival cu renume este nu doar o realizare personală, dar și o realizare pentru industria cinematografică din Republica Moldova.

„Pentru mine personal este foarte important că am reușit să avem o premieră la acest nivel. Sunt abia la început de carieră, iar acesta este primul meu film realizat după absolvirea studiilor de film la Academie de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Vreau să cred că pășesc în lumea mare a cinematografiei internaționale și voi continua să mă dezvolt în aceeași direcție.

Așa cum industria noastră cinematografică este abia la început de dezvoltare, cu foarte puține producții realizate și cu un buget național extrem de mic (probabil cel mai mic din Europa, și nu doar), cred că este un moment important să atragem atenția asupra comunității noastre foarte mici de creatori de film, care luptă din răsputeri pentru un loc sub soare, într-o industrie de film internațională, care încă se află la ani lumină distanță de noi.

În ultimul timp, cineaștii noștri au început să se facă auziți cu reușite pe plan internațional și a apărut în sfârșit și dorința publicului local de a consuma film autohton. Toate astea au fost posibile cu sprijinul statului, prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei, însă deocamdată dispunem de resurse foarte limitate”. 

 „Tinerii să-și urmeze vocea interioară și să fie sinceri cu poveștile lor”

Tânărul regizor este sigur că totul abia începe. Acum lucrează pentru debutul în lungmetraj, dar mai are și alte proiecte cinematografice pe care le „coace”.

„Lucrez de ceva timp la dezvoltarea unui film de lungmetraj de ficțiune, care ar fi debutul meu în filmul de lungmetraj. Însă deocamdată nu sunt sigur când o să ajung la etapa de producție. Îmi doresc foarte mult să realizez debutul meu în următorii 3 ani. În paralel, continui să fac filme de scurtmetraj și acum sunt în proces de a obține finanțare de la Centrul Național al Cinematografiei pentru următorul film, pe care ar trebui să-l filmez în toamna 2024 sau 2025”. 

Vlad este convins că succesul vine prin muncă și experiență, de aceea le recomandă tinerilor care își doresc să guste din industria filmului, să aibă curaj de a înfrunta fricile și să exerseze cât mai mult.

„ Vreau să cred că și eu că mă număr în continuare printre regizorii tineri, care încearcă să-și facă loc în industria filmului. Ceea ce le-aș spune tinerilor este să aibă în primul rând curaj, să-și urmeze vocea interioară și să fie sinceri cu poveștile pe care vor să le aducă pe ecran. Iar cel mai bun lucru pe care ar putea cineva să-l facă la început de carieră, este să exerseze cât mai mult, să realizeze cât mai multe exerciții sau filme de scurtmetraj”. 

„E o ecuație extrem de simplă: Investițiile se vor răscumpăra în timp” 

Pe lângă curaj, educație și entuziasm e nevoie și de bani pentru ca visele și aspirațiile tinerilor cineaști să devină realitate, iar cinematografia din Moldova să depășească hotarele și să cucerească inimi din întreaga lume, ne-a spus Vlad.

„Cred că putem să ne dezvoltăm doar dacă se investește în primul rând în educația de profesioniști și autori. Apoi, este nevoie și de un sprijin financiar mult mai substanțial din partea statului. Sunt sigur că aceste resurse există, iar partea cea mai importantă este că aceste investiții să vor răscumpăra în timp. Este o ecuație extrem de simplă și nu necesită argumente adiționale sau dovezi. E suficient să privim în exterior, chiar la cele mai mici țări din Europa, care au o populație mai mică și mai puțin pământ decât noi, însă au reușit să dezvolte o industrie cinematografică de succes. Este nevoie doar de investiție și răbdare”.

Regizorul a mai menționat că e foarte important să oferim tinerilor posibilitatea de a urma niște studii calitative și resursele necesare pentru a crea la ei acasă.

„Nu ne mai putem permite să pierdem tinerii și talentele, care pleacă peste hotare, fără să privească înapoi. Nu putem spune că nu există asemenea eforturi în această direcție, însă avem nevoie de mult mai mult. Aici mă întorc la tema pe care am abordat-o în filmul “Loc sub soare” și sper că acest mesaj va ajunge la cât mai multă lume, în special la oamenii care au influența și puterea de a schimba ceva”.

Premiera Mondială a scurtmetrajului „Loc sub soare” va avea loc pe 19 iunie 2024. Festivalul Internațional de Film de la Shanghai este cel mai mare festival de film din Asia și cel mai longeviv eveniment internațional de cinema din China. Primul festival a fost înființat în octombrie 1993. Este singurul festival chinez acreditat de Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film (FIAPF).

/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ De la Chișinău la NASA: Povestea lui Oleg Alexandrov, inginerul ce dezvoltă tehnologii pentru explorarea spațiului

Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.

/VIDEO/ Petrecere pe cinste la Dănceni. Soacrele și-au dat întâlnire cu muzică și voie bună la sărbătoare
/VIDEO/ Petrecere pe cinste la Dănceni. Soacrele și-au dat întâlnire cu muzică și voie bună la sărbătoare
/VIDEO/ „Vrei să mă arăți nemachiată?” ori „Finul îl filmează pe nănaș”: Cum arată o zi de muncă la TV8? Imagini în premieră
/VIDEO/ „Vrei să mă arăți nemachiată?” ori „Finul îl filmează pe nănaș”: Cum arată o zi de muncă la TV8? Imagini în premieră
Noul patriarh al Bulgariei - mitropolit care a susținut invazia rusă din Ucraina. Mesajul lui Daniil de Vidin
Noul patriarh al Bulgariei - mitropolit care a susținut invazia rusă din Ucraina. Mesajul lui Daniil de Vidin
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
A murit în timp ce muncea. Un bărbat din Rezina, strivit de roata remorcii unui tractor
A murit în timp ce muncea. Un bărbat din Rezina, strivit de roata remorcii unui tractor

/VIDEO/ Petrecere pe cinste la Dănceni. Soacrele și-au dat întâlnire cu muzică și voie bună la sărbătoare

missing
30 iunie 2024, ora 21:45

Zicala „Soacră, soacră, poamă acră” nu este despre soacrele din Dănceni. O spun femeile din ansamblul „Soacrele”, care cântă frumos, gătesc pe măsură și cultiva valorile noastre tradiționale. Zilele acestea au dat și o petrecere pe cinste. Le aflați povestea imediat.

 La Dănceni, curtea casei familiei Vîrtosu s-a umplut de soacre, dar și de voie bună. Ansamblul Folcloric ”Soacrele” au încins atmosfera cu melodii una mai frumoasă decât alta. Au avut și un motiv special...  

„Suntem la vârsta de aur. Cea mai învărstă are 83 de ani, cea mai tânără 62- toate soacre.” 

Au demonstrat că sunt bune nu doar la cântec, dar și că sunt gospodine iscusite. Au copt vărzări și au pregătit plăcinte la cuptorul din ogradă. În curte la ceaun se făcea zeama...

Nu doar zeamă și au mâncat oaspeții. Nu a lipsit de la desert tradiționala baba neagră.

„S-a copt bine, bravo baba.” „Cea mai bună babă o face bunica.” 

Soacrele se pricep bine și la meșteșugărit. 

Bunicile au cultivat dragostea pentru folclor și nepoatelor.

E important să păstrăm valorile și tradițiile, ne spune Galina Meleca, inițiatoarea evenimentului. 

Ne-am luat rămas bun de la soacre, fredonând, evident, tot o melodie... 

Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.

/VIDEO/ Adrian Albu, detalii despre bătaia de la Bălți: „Domnul Moroșan până astăzi nu a avut măcar o amendă”
/VIDEO/ Adrian Albu, detalii despre bătaia de la Bălți: „Domnul Moroșan până astăzi nu a avut măcar o amendă”
/VIDEO/ „Vrei să mă arăți nemachiată?” ori „Finul îl filmează pe nănaș”: Cum arată o zi de muncă la TV8? Imagini în premieră
/VIDEO/ „Vrei să mă arăți nemachiată?” ori „Finul îl filmează pe nănaș”: Cum arată o zi de muncă la TV8? Imagini în premieră
Tragedie în familia cântăreței Janet Erhan și a fostului ministru Octavian Bodișteanu! Fiul lor, Bogdan, a decedat
Tragedie în familia cântăreței Janet Erhan și a fostului ministru Octavian Bodișteanu! Fiul lor, Bogdan, a decedat
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram