Când propriul destin devine film... Visa să facă muzică, dar a ajuns să vândă fructe la piață, pentru a-și întreține familia. Este povestea de viață a unui tată, tatăl regizorului Vlad Bolgarin, care a fost nevoit ca mulți alți tați din Moldova să renunțe la vise pentru a supraviețui și pentru a-și găsi un loc sub soare. Vlad a reușit să transforme destinul propriu, dar și al unui neam, într-un scenariu de film, care va fi lansat în premieră la cel mai mare festival de film din Asia. Într-un interviu exclusiv pentru TV8, regizorul ne-a povestit cum a ajuns „Loc sub soare” printre cele 10 scurtmetraje de la Festivalul Internațional de Film de la Shanghai.
Doar zece din câteva mii
Recent, regizorul moldovean Vlad Bolgarin, a aflat că scurtmetrajul său „Loc sub soare”, a fost selectat la categoria Live Action Short Film, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Shanghai. A fost prinre cei 10 norocoși, aleși din câteva mii.
„M-am bucurat foarte mult că am reușit să fim selectați și invitați să arătăm filmul în premieră mondială la un festival de film de clasa A, acreditat de FIAPF. Nu știm exact care a fost numărul de filme depuse pentru această competiție, dar la sigur au fost câteva mii, iar într-un final au fost selectate doar 10 filme de scurtmetraj, printre care se numără și filmul nostru. Suntem bucuroși că “Loc sub soare” își începe parcursul festivalier la cel mai înalt nivel și sperăm că urmează să participe în multe alte festivaluri de film”.
De la Piața Centrală pe ecranele din Shanghai
„Loc sub soare” va aduce sub soarele chinez o parte din destinul moldovenilor. Personajele lui Vlad Bolgarin trăiesc un scenariu tipic pentru mulți oameni talentați din Moldova, care sunt nevoiți să caute apreciere și oportunități peste hotarele țării sau să renunțe definitiv la propriile vise, în încercarea de a supraviețui. Astfel, țara „își pierde talentele”.
„Mi-am dorit să vorbesc despre tema migrației și anume despre fenomenul care îi determină pe cei mai talentați și productivi moldoveni, să-și caute rostul în alte țări, unde ajung să fie apreciați pentru valoarea lor și li se oferă oportunități pentru a-și urma vocația. În consecință, țara își pierde talentele care ar putea contribui la dezvoltarea societății noastre. Însă, pe lângă acest context social, avem pe primul plan o familie afectată de aceste circumstanțe. Personajul central este un tată care nu își poate urma visul de a fi muzician, dar nici nu poate fi alături de familia sa. Când toate eforturile sunt depuse pentru supraviețuire, siguranța materială devenind prioritară, este evident că are de suferit familia și relațiile fragile din interiorul ei. Eroul central poartă o luptă interioară cu sine, cu aspirațiile sale, dar și cu o lume exterioară ostilă, fiind într-un final nevoit să găsească un compromis”.
De fapt, totul a pornit din familia regizorului, mai exact tatăl lui Vlad a fost cel care l-a inspirat prin propria poveste de viață. Atunci când părea că toate ușile sunt închise, a pus talentul și visele pe o poliță ascunsă și a încercat să lupte pentru existență.
„Pentru scenariul filmului „Loc sub soare” m-am inspirat din experiența mea din copilărie, când familia mea trecea printr-o perioadă mai dificilă, iar tata, care este muzician și a lucrat practic toată viața peste hotare, a avut o perioadă în care nu putea să plece la muncă. Astfel, a ajuns în situația în care a fost nevoit să se gândească la alternative temporare pentru a ne susține familia și a încercat să vândă fructe și legume la piață, iar în unele zile îl ajutam și eu”.
„Ne ascultăm propria voce pentru o viziune sinceră”
Este o rană deschisă a neamului nostru, parcă s-au spus multe și parcă nu mai sângerează… Totuși, migrația moldovenilor încă mai doare, mai sunt copii crescuți de părinți văzuți doar la ecrane, mai sunt dureri nespuse, mai sunt dorințe amânate… Iar Vlad Bolgarin, a mai descoperit o parte nevăzută a acestei răni.
„Eu mereu încerc să îmi dezvolt un limbaj cinematografic propriu. Se zice că în zilele noastre nu mai există originalitate și totul a fost demult inventat și făcut, însă ceea ce ne rămâne nouă acum este să ne ascultăm propria voce și să aducem pe ecran o viziune proprie și sinceră. Totodată, mi-am dorit să abordez tema migrației într-o manieră diferită decât de obicei, cu umor și speranță, chiar dacă concluziile până la urmă oricum rămân a fi triste”.
Vlad ne-a mărturisit că a avut obstacole în cale, dar a reușit să găsească bani pentru a-și realiza visul.
„Una din cele mai mari provocări este mereu finanțarea, însă într-un final am reușit să adunăm bugetul de care am avut nevoie și aș vrea să mulțumesc încă odată Centrului Național al Cinematografiei din Moldova și programului Pitch.md pentru sprijinul financiar și încrederea care ne-au acordat-o”.
Au fost și alte provocări în procesul de filmare, cărora echipa a reușit să le facă față.
„ O provocare a fost să filmăm câteva zile la Piața Centrală din Chișinău și pe străzile din apropiere. Mulțumim mult administrației de la Piața Centrală pentru că au fost foarte receptivi și ne-au oferit tot ce am avut nevoie pe parcursul filmărilor. Am avut câteva interacțiuni neplăcute cu diferiți oameni curioși, care încercau să vadă ce facem noi acolo și ne întrerupeau procesul de filmare. Unii chiar intrau fără permisiunea pe platoul nostru de filmare, chiar dacă totul era îngrădit, cu anunțuri despre ce facem noi acolo și cu oameni din producția filmului care păzeau intrările și îi rugau respectuos pe toți trecătorii să ocolească zona unde noi filmam. Într-un final, ne-am descurcat, suntem mulțumiți de rezultatul pe care l-am obținut și foarte bucuroși de receptivitatea pe care am primit-o de la toți cei care au acceptat să ne ajute la producția filmului”.
„Pășesc în lumea mare a cinematografiei internaționale”
Atunci, nimeni nu-și putea imagina că aceste scene filmate la Piața Centrală și soarta unui artist moldovean vor ajunge pe ecranele din Shanghai la prestigiosul festival de film internațional.
„Sincer, nu știu la ce să mă aștept, suntem și noi foarte curioși ce ne așteaptă acolo. Chiar dacă am mai participat în trecut la câteva festivaluri de film bune, este pentru prima dată când suntem invitați la un eveniment de așa nivel. Sperăm să facem conexiuni cu profesioniști din industria internațională, să punem bazele unor viitoare co-producții de film și să explorăm posibilitățile de distribuție a filmului nostru”.
Vlad este abia la început de cale, iar lansarea scurtmetrajului „Loc sub soare” la un festival cu renume este nu doar o realizare personală, dar și o realizare pentru industria cinematografică din Republica Moldova.
„Pentru mine personal este foarte important că am reușit să avem o premieră la acest nivel. Sunt abia la început de carieră, iar acesta este primul meu film realizat după absolvirea studiilor de film la Academie de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Vreau să cred că pășesc în lumea mare a cinematografiei internaționale și voi continua să mă dezvolt în aceeași direcție.
Așa cum industria noastră cinematografică este abia la început de dezvoltare, cu foarte puține producții realizate și cu un buget național extrem de mic (probabil cel mai mic din Europa, și nu doar), cred că este un moment important să atragem atenția asupra comunității noastre foarte mici de creatori de film, care luptă din răsputeri pentru un loc sub soare, într-o industrie de film internațională, care încă se află la ani lumină distanță de noi.
În ultimul timp, cineaștii noștri au început să se facă auziți cu reușite pe plan internațional și a apărut în sfârșit și dorința publicului local de a consuma film autohton. Toate astea au fost posibile cu sprijinul statului, prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei, însă deocamdată dispunem de resurse foarte limitate”.
„Tinerii să-și urmeze vocea interioară și să fie sinceri cu poveștile lor”
Tânărul regizor este sigur că totul abia începe. Acum lucrează pentru debutul în lungmetraj, dar mai are și alte proiecte cinematografice pe care le „coace”.
„Lucrez de ceva timp la dezvoltarea unui film de lungmetraj de ficțiune, care ar fi debutul meu în filmul de lungmetraj. Însă deocamdată nu sunt sigur când o să ajung la etapa de producție. Îmi doresc foarte mult să realizez debutul meu în următorii 3 ani. În paralel, continui să fac filme de scurtmetraj și acum sunt în proces de a obține finanțare de la Centrul Național al Cinematografiei pentru următorul film, pe care ar trebui să-l filmez în toamna 2024 sau 2025”.
Vlad este convins că succesul vine prin muncă și experiență, de aceea le recomandă tinerilor care își doresc să guste din industria filmului, să aibă curaj de a înfrunta fricile și să exerseze cât mai mult.
„ Vreau să cred că și eu că mă număr în continuare printre regizorii tineri, care încearcă să-și facă loc în industria filmului. Ceea ce le-aș spune tinerilor este să aibă în primul rând curaj, să-și urmeze vocea interioară și să fie sinceri cu poveștile pe care vor să le aducă pe ecran. Iar cel mai bun lucru pe care ar putea cineva să-l facă la început de carieră, este să exerseze cât mai mult, să realizeze cât mai multe exerciții sau filme de scurtmetraj”.
„E o ecuație extrem de simplă: Investițiile se vor răscumpăra în timp”
Pe lângă curaj, educație și entuziasm e nevoie și de bani pentru ca visele și aspirațiile tinerilor cineaști să devină realitate, iar cinematografia din Moldova să depășească hotarele și să cucerească inimi din întreaga lume, ne-a spus Vlad.
„Cred că putem să ne dezvoltăm doar dacă se investește în primul rând în educația de profesioniști și autori. Apoi, este nevoie și de un sprijin financiar mult mai substanțial din partea statului. Sunt sigur că aceste resurse există, iar partea cea mai importantă este că aceste investiții să vor răscumpăra în timp. Este o ecuație extrem de simplă și nu necesită argumente adiționale sau dovezi. E suficient să privim în exterior, chiar la cele mai mici țări din Europa, care au o populație mai mică și mai puțin pământ decât noi, însă au reușit să dezvolte o industrie cinematografică de succes. Este nevoie doar de investiție și răbdare”.
Regizorul a mai menționat că e foarte important să oferim tinerilor posibilitatea de a urma niște studii calitative și resursele necesare pentru a crea la ei acasă.
„Nu ne mai putem permite să pierdem tinerii și talentele, care pleacă peste hotare, fără să privească înapoi. Nu putem spune că nu există asemenea eforturi în această direcție, însă avem nevoie de mult mai mult. Aici mă întorc la tema pe care am abordat-o în filmul “Loc sub soare” și sper că acest mesaj va ajunge la cât mai multă lume, în special la oamenii care au influența și puterea de a schimba ceva”.
Premiera Mondială a scurtmetrajului „Loc sub soare” va avea loc pe 19 iunie 2024. Festivalul Internațional de Film de la Shanghai este cel mai mare festival de film din Asia și cel mai longeviv eveniment internațional de cinema din China. Primul festival a fost înființat în octombrie 1993. Este singurul festival chinez acreditat de Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film (FIAPF).