Funcționari moldoveni sunt bănuiți că fac parte dintr-o grupare criminală ce percepe milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Despre asta a anunțat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit acesteia, în urma a 33 de percheziții organizate astăzi, au fost reținute deja patru persoane. La această etapă, numele, dar și funcțiile lor în structurile statului sunt ținute în secret.
Descinderile au fost efectuate la 12 persoane, în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Franța, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite. Investigația a început pe 2 aprilie 2024, bazându-se pe informații furnizate de Parchetul Național Financiar al Franței (PNF) și ulterior completate cu date de la autoritățile britanice.
Conform probelor, un grup de persoane de diferite naționalități ar fi creat o schemă de corupție pentru a ajuta infractorii să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și alte țări, facilitând astfel blocarea și ștergerea Notificărilor Roșii, prin mituirea unor funcționari publici, inclusiv în Republica Moldova. Beneficiarii schemei ar fi plătit milioane de dolari americani.
Probe suplimentare au stabilit o bănuială rezonabilă că, într-o schemă de corupție suprapusă, o organizație criminală internațională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belarus și alte țări, suspectate de comiterea unor infracțiuni cibernetice cu daune de milioane de dolari, au plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Republica Moldova pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul Notificărilor Roșii in schimbul plăților.
În urma perchezițiilor de astăzi, au fost confiscate dispozitive digitale, inclusiv telefoane mobile, laptopuri și calculatoare, alte obiecte și documente, care vor fi examinate pentru a stabili toate detaliile cauzei. Până la moment, 4 persoane au fost reținute pentru 72 de ore.
Veronica Dragalin a declarat că investigațiile vor continua pentru a dezvălui întreaga amploare a schemei și pentru a lua măsuri legale corespunzătoare.
„Suntem determinați să luptăm împotriva corupției la nivel înalt sub toate formele, în special împotriva acelor scheme care pun în pericol cauzele penale în întreaga lume. Această investigație comună este o dovadă a faptului că cooperarea internațională între instituțiile de drept este esențială în detectarea și oprirea infractorilor corupți, care nu sunt limitați de frontiere naționale. Împreună, vom continua să lucrăm cu curaj și să livrăm rezultate pentru eliminarea corupției din instituțiile publice și pentru a face lumea un loc mai sigur pentru cetățenii noștri”, a spus șefa Procuraturii Anticorupție.