Republica Moldova devine pe zi ce trece o țară din ce în ce mai digitalizată, iar în prezent suntem unul dintre liderii din regiune. De astăzi cetățenii care dețin o semnătură electronică pot folosi aplicația guvernamentală EVO, care îți permite să ai toate actele personale și serviciile în telefon. Autoritățile pregătesc și alte surprize. În scurt timp moldovenii vor putea vinde și cumpăra un automobil online cu doar câteva click-uri, iar pentru înregistrarea dreptului de proprietate asupra unei locuințe nu veți mai trebui să mergeți la ASP. Noutățile au fost anunțate în cadrul celui mai mare summit în domeniul digital, care a avut loc vreodată în țara noastră și în regiune.
Lansarea oficială a platformei EVO a fost unul dintre subiectele-cheie de pe agenda Moldova Summit 2024, deschis astăzi la Arena Chișinău. Prin intermediul acesteia, de astăzi avem toate actele de identitate și în format digital. Deocamdată, este disponibil buletinul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a vehiculului. Acestea au valoare juridică echivalentă cu actele fizice. Iar în scurt timp, lista ar putea fi extinsă cu carnetul de student și cel de pensionar. Instalarea aplicației și extragerea actelor digitale durează câteva minute.
Există chiar și un modul de sănătate, unde se regăsesc datele de la medicul de familie, inclusiv vaccinurile și alte informații importante.
„Avem posibilitatea de a le prezenta prin intermediul unui QR-code și cel care o să vă verifice actele de identitate va scana QR-codul.Avem integrate toate serviciile care astăzi se găsesc pe Mpay, puteți plăti taxe, impozite, amenzi și serviciile publice. Avem modulul de sănătate, la moment sunt date doar despre medicul de familie, statutul de asigurat și vaccinul Covid -19. Pe viitor vom integra e-rețeta compensată”.
„Eu îmi apreciez foarte mult timpul personal, iar cu semnătura electronică nu voi mai avea necesitatea de a sta în rând la instituții. Cred că este cel mai bun lucru care poți să îl faci pentru că nu trebuie să îți faci griji pentru documente să le ții după tine sau să îți faci griji că le pierzi”.
În prezent, peste 250 de mii de moldoveni dețin semnătura digitală, iar numărul lor crește constant.
„Avem opțiune și pe un an și pe doi. Respectiv prețul pentru dispozitivul criptografic pe care se aplică semnătura electronică este 135 de lei. Pentru prelungire un an de zile se adaugă 200 de lei și pentru doi ani 350 de lei. Semnătura se prestează în termen de șapte minute dacă toate documentele completate sunt corecte”.
Agenția de Guvernare Electronică anunță că în scurt timp, și alte servicii vor fi digitalizate și integrate în EVO.
„În următoarea perioadă, vorbim de două săptămâni o să lansăm serviciul tranzacționare electronică a automobilului. Asta înseamnă că noi nu mai mergem la ASP. Doi atunci când tranzacționăm un bun imobil deja noi testăm în 30 de puncte cu 30 de notari transcrierea dreptului de proprietate online”.
„Practic toate serviciile pe care ASP astăzi le prestează în viitorul apropiat pot și vor deveni accesibile electronic. Acum avem 40, în anul viitor urmează cel puțin încă 43 de servicii”.
În prezent, 50 la sută din serviciile publice pentru persoanele fizice sunt digitalizate, iar Guvernul își propune să ajungă la un nivel de 100 de procente în doar câțiva ani. Autoritățile susțin că, datorită digitalizării, statul economisește anual peste un miliard de lei.
„Interacționând cu statul în regim digital e vorba și de rapiditate și de eficiență și de cost redus, nervi mai puțini, risc de corupție zero și desigur economii directe”.
Potrivit Ministerului Digitalizării, 90 la sută din produsele IT realizate în țara noastră sunt exportate. Sectorul deține, în prezent, o valoare de 13 miliarde de lei, ceea ce înseamnă peste patru sută din Produsul Intern Brut.