Comisia Europeană le-a transmis vineri ambasadorilor UE că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de cele două ţări”, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei. „Acum decizia este în mâinile statelor membre”, a spus ea, potrivit de DPA, citat de Agerpres.
Liderii UE au convenit să înceapă negocierile de aderare cu cele două ţări în decembrie, cu condiţia ca ele să îndeplinească anumite criterii, precum combaterea corupţiei.
În timpul unei reuniuni avute vineri în spatele uşilor închise, Comisia Europeană le-a spus ambasadorilor celor 27 de state membre că aceste criterii au fost îndeplinite.
Cu toate acestea, toate statele membre mai trebuie să aprobe în unanimitate un plan pentru desfăşurarea negocierilor înainte ca acestea să înceapă în practică.
În context, Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a mulțumit țărilor membre ale UE pentru susținerea Republicii Moldova în parcursul său european.
„Le mulțumim statelor care au transmis, ieri, Președinției belgiene a Consiliului o scrisoare comună în susținerea organizării primei Conferințe Interguvernamentale până la sfârșitul lunii iunie - Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia și Suedia”.
Următorul pas îl reprezintă adoptarea, de către statele membre ale UE, a cadrului de negociere și convocarea primei Conferințe Interguvernamentale Republica Moldova – Uniunea Europeană.
În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.
Consiliul a salutat progresele substanțiale înregistrate de R. Moldova în atingerea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al desfășurării de atacuri hibride împotriva R. Moldova înseși.
Consiliul a recunoscut, de asemenea, că R. Moldova a demonstrat un angajament clar față de procesul său de reformă. Pentru a continua să înainteze pe calea aderării, progresele durabile și tangibile în materie de reforme, în special în domeniul statului de drept, al justiției și al drepturilor fundamentale, sunt de o importanță crucială pentru R. Moldova.
De asemenea, Consiliul a încurajat R. Moldova să continue să acționeze pentru o reformă profundă a justiției, inclusiv a procesului de verificare, și să consolideze instituțiile relevante în lupta împotriva corupției.
Consiliul a subliniat importanța continuării reformelor economice transformatoare, a cooperării sectoriale și a integrării R. Moldova pe piața internă a UE pentru realizarea de noi progrese în reformele din sectorul economic și financiar.
Însă înainte ca negocierile să înceapă în practică, cele 27 de state mai trebuie să aprobe în unanimitate un plan pentru desfăşurarea lor. La 1 iulie, Belgia va preda președinția UE Ungariei, care se opune primirii Ucrainei în UE. În acest context, președinția belgiană a UE a cerut blocului comunitar să găsească modalități de a ocoli pe viitor opoziția Ungariei față de efortul Ucrainei de a se apropia de UE, cât și față de ajutorul militar european pentru Kiev.