Autoritățile au mai inventat o metodă pentru a convinge diaspora să revină acasă. Ce-i drept, nu este vorba despre orice job, ci unele de expertiză, în instituțiile statului. Și așa cum moldovenii din străinătate nu se prea grăbesc să-și schimbe siguranța obținută acolo cu incertitudinea de acasă, Guvernul a decis să le ofere programe pe termen scurt. Dacă se angajează pentru două săptămâni în ministere, agenții sau autorități publice locale, aceștia se vor alege cu o diurnă și cheltuieli pentru transport și cazare, iar cei care rămân mai mult, vor avea salariu de expert, cu posibilitatea de a-și păstra jobul permanent.
Irina Ghirghilijiu activează de aproape un an la Cancelaria de Stat, în calitate de specialist principal la Direcția managementul funcției publice. S-a angajat aici după ce a muncit mai bine de nouă ani la o companie privată din Sri Lanka, specializată în securitatea maritimă și terestră. După ce s-a văzut cu un bagaj prețios de cunoștințe, a decis că ar putea fi de mare folos acasă. Tânăra are câteva idei pentru eficientizarea muncii moldovenilor din diaspora.
Iar Dorina Roșca este cercetătoare și a obținut doctoratul în domeniul științelor sociale și economice la Paris. Timp de șapte ani a fost lector și a predat studenților de la mai multe universități din capitala Franței. A studiat mult și fenomenul migrației din Republica Moldova, astfel că a fost o achiziție foarte bună pentru Biroul Relații cu Diaspora.
Dorina spune că provocarea cea mai mare din Moldova este nivelul foarte înalt de birocrație, fenomen cu care nu s-a confruntat în Franța.
Totuși, revenirea în Moldova are și multe avantaje, spune femeia și îi îndeamnă pe moldovenii care se întorc în țară să se angajeze să aibă răbdare.
Autoritățile anunță că așteaptă acasă în jur de 70-80 de moldoveni, cu o calificare profesională înaltă. Una dintre condiții este ca beneficiarii să dețină cel puțin o diplomă de licență și experiență profesională de cel puțin trei ani. Dosarele pot fi depuse deja la Biroul Relații cu Diaspora.
Pentru a convinge cât mai mulți moldoveni să aplice pentru un job de expertiză în instituțiile de stat din Moldova, Guvernul anunță că le va acoperi cheltuielile de transport, cazare și li se va oferi o diurnă. Asta în cazul în care vin pentru numai două săptămâni. Iar cei care se vor regăsi aici și vor rămâne până la cinci luni, vor primi un salariu de expert. Domeniile unde sunt așteptați moldoveni din diaspora să pună umărul sunt foarte variate.
Programul de susținere a revenirii de scurtă durată a membrilor diasporei este realizat în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație, PNUD, Organizația Mondială a Sănătății și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.