/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 846: Incendiu la Azov și 32 de atacuri rusești. Zelenski, considerat lider legitim de mulți ucraineni

/VIDEO/ Scene dramatice la Briceni, la frontiera cu Ucraina: Sunt zile când trec ilegal câte 14 persoane. Sunt prinși direct pe câmpuri

missing
08 iunie 2024, ora 23:00

Odată cu începerea războiului în Ucraina, fenomenul migrației ilegale la frontiera moldo-ucraineană a atins cote alarmante. Numărul de traversări ilegale a crescut cu circa 60 la sută. Seară de seară, patrulele Poliției de frontieră rețin cetățeni străini care traversează ilegal frontiera. Pentru a fortifica activitatea de supraveghere și control a frontierei, partenerii externi ai Republicii Moldova, prin diferite proiecte, au donat echipamente și tehnică modernă. Fie că vorbim de drone de ultima generație, care au instalate camere cu termoviziune ori de binocluri cu aceeași tehnologie, toate aceste echipamente au simplificat monitorizarea granițelor. 

De mai bine de doi ani, de la începutul războiului în Ucraina, frontiera moldo-ucraineană, de la Nord la Sud, este supusă zilnic migrației ilegale. Imaginile pe care le vedeți acum sunt din cadrul unor rețineri în zona de frontieră Briceni. Nu este zi în care aici, să nu fie reținute măcar două, trei persoane. 

Patrulele care supraveghează frontiera de stat sunt dotate cu echipamente și tehnică specială, care le dă posibilitatea supravegherii frontierei atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

„Acesta este sistemul fix de observare, care este o componentă de mijloace statice și cu ajutorul căruia noi monitorizăm frontiera de stat în format video. Cu ajutorul acestui sistem putem depista mijloacele de transport, persoane, unele ilegalități care se întâmplă la frontieră. În momentul sesizării persoanei, eu ca operator raportez superiorului, în acest caz dispeceratului, după care se raportează patrulelor din acea zonă și după care eu ghidez patrula din teritoriu după acest sistem fix”, a spus agentul superior la Poliția de Frontieră, Olga Chioresco.

În timpul discuției, am observat mișcare pe camera fixă, iar Olga, operatorul acestui sistem, ne-a explicat ce am văzut. 

„- Uite, se vede ceva jos. - Aici? - Da. - Este un iepure. - Cum îți dai seama că acolo este un iepure și nu un om? - După structura animalului. Sunt ținte sigure și sunt ținte suspecte. De exemplu, aceasta este o țintă sigură și din start putem vedea că este un animal după cum fuge, după structura corpului. - Uite se mai vede încă unul aici. - Da, sunt foarte multe animale pe frontieră și analizăm foarte bine ca să vedem. În principiu, sistemul fix de observare monitorizează sectoarele de risc și sectoarele greu accesibile pentru patrula mobilă. Se întâmplă foarte des ca persoanele să traverseze în zonele împădurite unde nu avem acces cu sistemul fix de observare. Totuși, pot să traverseze frontiera prin pădure, însă până la finele parcursului îi putem vedea pe sistemul fix.” 

Pentru că sistemul fix este operat la decizia angajatului Poliției de Frontieră, pe o porțiune exactă, în celelalte zone, unde camera nu este poziționată, apar riscuri. 

„- Să presupunem, să luăm așa o situație ipotetică. Dacă o persoană din Moldova, care ar vrea să ajute pe cineva din Ucraina să treacă și să zicem că ar avea cunoștințe la Poliția de Frontieră, ar putea să păcălească cumva sistemele acestea ale voastre, fiind um om care lucrează în sistem? Eu întreb pentru că, au existat cazuri în care colegi de ai voștri, nu aici, au fost prinși intermediind cumva acest proces. - Ar putea, doar dacă merge printr-o zonă moartă în care sistemul fix nu are acces. - Deci ar trebui să știe unde este poziționată camera, doar așa? - Da.”

Odată cu instalarea acestui sistem de monitorizare, inspectorii spun că procesul de monitorizare este mai ușor. 

„Este mult mai ușor, mult mai util, pentru că poate să economiseasă și patrula, timpul, atunci când ei vin la ora mesei, sistemul fix de observare este în permanență pe sectorul de unde patrula a ieșit. Acest sistem este dotat cu înregistrare video, iar dacă se întâmplă o ilegalitate la frontieră avem și probe video și este foarte ușor de depistat ilegalitățile.”

Frontiera este monitorizată și cu ajutorul dronelor. Acest echipament este dotat cu o cameră cu termoviziune, iar vederea de sus oferă o claritate asupra sectorului vegheat. 

„- Asta este termoviziunea, da? - Da. - Și cam până la ce distanță poți observa dacă trece cineva? - Acum vara este mai greu pentru că persoana poate să se ascundă sub copaci. Așa, de obicei se vede de la distanță o lumină mai puternică. Iaca de exemplu, acum unde suntem noi se vede, persoanele se văd mai pronunțat.” 

„- Cum vă ajută pe voi tehnica asta, față de cum era înainte? Cum s-a schimbat? - O singură persoană poate să acopere un sector mai mare, fiindcă e mult mai ușor de ridicat drona și de verificat frontiera timp de jumătate de oră și plus la asta ești la o distanță sigură.”

„ Cartuș la zece. - La recepție. - 70, 23, 24. - 21. - Și acum colegii dumneavoastră supraveghează zona din punctul acela fix? Ei văd zona asta? - Văd, dar nu cu termoviziune, este camera de zi. Dar oricum ea are infraroșu și pe timp de noapte oricum se observă sectorul. Acum uitați-vă, avem un dispozitiv FLIR se numește. Din poziția aceasta se vede foarte bine linia frontierei, puteți să încercați singur. - Da, da, se vede foarte bine. - Deci în condiții nefavorabile, noi ducem serviciul din spate, adică nu pătrundem anume pe linie. - E foarte ușor de la distanță cu echipamentele astea. - Da, e termoviziune, ceea ce emană căldură e foarte ușor de observat. - Cât de des, cu ajutorul acestor dispozitive ați observat persoane care traversează frontiera? - Foarte des. În ultima perioadă, de când a început războiul în Ucraina sunt foarte multe cazuri. - Dar de ce anume ați ales zona asta? Mi-ați povestit mai devreme că sunt niște drumuri aici, pe aici pot ajunge în sat? - Nu, sunt mai multe drumuri secundare, dar ei se orientează după fâșiile astea de nucari. Aici avem o fțșie de nucari care duce spre frontieră, iar toate drumurile se intersectează și ajung oricum aici. - Este o zonă fierbinte să zicem așa. - Da, da”, ne-a spus inspectorul superior, la Poliția de Frontieră Briceni, Sergiu Pobirejnic.

În noaptea în care am filmat la Grimăncăuți, unde se află punctul de trecere a frontierei, ploua. Pe parcursul celor câteva ore cât ne-am aflat în regiune, nu am surprins persoane care să traverseze ilegal. Cu toate acestea, oamenii de la frontieră spun că, de obicei, cei care trec clandestin nu țin cont de condițiile meteorologice. Conform observațiilor din teren, aceștia fug de război indiferent de vremea de afară și indiferent dacă e zi sau noapte. 

„- Să zicem că acum vine o persoană de aici, care e prima replică pe care ei v-o spun? Pentru că am văzut că unii fug, dar unii nu. - Depinde de persoane, sunt unii care înțeleg și singuri se predau, dar sunt și care nu se predau și suntem nevoiți să-i urmărim și să-i reținem. - Vă și văd alergând prin noroaiele astea. - Da, da, avem și așa. Am peste zece ani în meseria asta. - Și cum v-a schimbat modul de lucru tot acest echipament, față de ce era înainte? - Asta e între cer și pământ, ce a fost și ceea ce este acum. - Dar înainte când nu le aveați, cum făceați? După ureche, sau cum? - Nu, eu când am început lucrul erau dispozitive, dar nu erau așa performante”.

L-am întrebat pe inspector dacă echipamentele pot fi manipulate, astfel încât să nu surprindă trecerile ilegale. 

„Sunt foarte rare cazurile. Adică mai sunt, dar foarte puține. În ultima perioadă, fenomenul acesta pe sectorul nostru este egal cu zero. - Dar teoretic ar exista posibilitatea? - Teoretic da, este așa, dar lumea nu riscă. Noi atâtea dispozitive avem, foarte performante, acuma cu dronele astea e foarte greu să te ascunzi, îndată e depistată persoana”.

Din spusele conducerii Poliției de Frontieră Briceni, cazurile de traversare ilegală s-au mărit în ultima perioadă. 

„Odată cu declanșarea războiului pe teritoriul Ucrainei, numărul de cazuri de trecere ilegală a frontierei se stat s-a intensificat foarte mult. - Aveți un procent, așa o statistică? - Undeva cu 60 de procente a crescut numărul de cazuri de traversare ilegală a frontierei de stat. La etapa actuală, practic în fiecare zi sunt cazuri când sunt reținuți cetățeni ai Ucrainei, care fug de război și solicită azil pe teritoriul Republicii Moldova. Ei fug de război și fug ca să nu fie înrolați la armată. Și ca să nu treacă prin punctele de trecere internaționale, aceștia aleg să traverseze ilegal pentru a solicita azil pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus șefa adjunctă a Poliției de Frontieră Briceni, Veronica Savca.

Pe sectorul de frontieră de la Briceni, au fost perioade când, în decurs de 24 de ore, au fost depistate și reținute chiar și câte 14 persoane. 

Odată ce migranții sunt reținuți, aceștia sunt documentați de angajații Poliției de frontieră, în încercarea de a afla dacă sunt sau nu victime ale migrației ilegale. Tot aici, cetățenii străini pot cere azil, iar procedura este continuată și finalizată de către Inspectoratul General pentru Migrație. 

„În timpul când îi reținem, îi preluăm și îi transportăm la sediul Poliției de Frontieră Briceni, în cadrul căruia sunt instituite două camere pentru cazarea solicitanților de azil, unde ei sunt plasați pe o perioadă de până la 24 de ore până la venirea angajaților Inspectoratului General de Migrație, pentru a fi preluați de către ei.”

Pe lângă patrulele organizate pe zona de frontieră și sistemul fix, în sprijinul angajaților Poliției de frontieră sunt și partenerii de la agenția europeană FRONTEX. Aceștia folosesc un sistem mobil cu termoviziune, montat în permanență pe o mașină și care este folosit destul de des, la misiunile de supraveghere nocturnă a frontierei de stat. 

„E un sistem cu termoviziune, care are drept scop monitorizarea, depistarea și identificarea persoanelor și mijloacelor de transport de la distanțe mari. - Ce vă garantează dumneavoastră că, dacă această cameră este pusă 20 de minute întro poziție, prin spatele ei nu ar putea trece cineva? - În afară de sistemul fix de observare, la supravegherea și controlul frontierei de stat sunt implicate și patrulele mobile, adică el oricum nu rămâne fără supraveghere. - De exemplu când se schimbă tura, nu rămâne o perioadă de timp în care zona nu este supravegheată? - E supravegheată de sistemul fix de observare.” 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae 

Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?

/VIDEO/ Podoliak, despre riscul închiderii granițelor cu Moldova: „Nu cred că este posibil un scenariu negativ”
/VIDEO/ Podoliak, despre riscul închiderii granițelor cu Moldova: „Nu cred că este posibil un scenariu negativ”
Atenție! Vor răsuna peste 200 de sirene concomitent. Cât va dura semnalul sonor și de ce
Atenție! Vor răsuna peste 200 de sirene concomitent. Cât va dura semnalul sonor și de ce
/VIDEO/ Birocrația arborilor: Primăria și Agenția de Mediu se acuză reciproc de întârzierea defrișării copacilor bolnavi
/VIDEO/ Birocrația arborilor: Primăria și Agenția de Mediu se acuză reciproc de întârzierea defrișării copacilor bolnavi
/VIDEO/ Plan roșu de intervenție: Un autocar plin cu copii s-a ciocnit cu un TIR, în România
/VIDEO/ Plan roșu de intervenție: Un autocar plin cu copii s-a ciocnit cu un TIR, în România
/VIDEO/ Încă 30 de zile de arest: Primarul de Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani - la prima ședință de judecată
/VIDEO/ Încă 30 de zile de arest: Primarul de Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani - la prima ședință de judecată

/VIDEO/ Polonia și Slovacia, destinațiile de top pentru muncitorii moldoveni, cu pașapoarte biometrice. Emoții și lacrimi la despărțire

missing
17 iunie 2024, ora 16:22

Anual, circa 5-6 mii de oameni pleacă la muncă peste hotare prin intermediul agențiilor private de recrutare. În țară sunt în jur de 90 de asemenea companii, care dețin licență de activitate - un detaliu extrem de important pentru cei care vor să se angajeze în străinătate. Documentând acest subiect, colegii mei au abordat mai multe companii, dar, după ce li se dădeau asigurări că vor fi telefonați, acest lucru nu s-a mai întâmplat. În cele din urmă, o singură agenție a fost de acord să ofere interviu la acest subiect. Compania are 16 ani de când e pe piață. Prin intermediul ei, anual pleacă la muncă în afara țării în jur de 1000 de oameni. Cei care dețin pașapoarte biometrice merg, cel mai des, în Slovacia și Polonia. 

Ora 8 dimineața. Lângă gara auto de nord, în jurul a două autocare, înghesuială. Unii - în cupluri, alții singuri, oamenii să grăbeau să-și ocupe locurile pentru că aveau de parcurs un drum lung, de o mie de kilometri și mai mult. Destinația lui Igor, un tânăr de 20 de ani, este Slovacia, acolo unde urmează să lucreze la fabrica auto Volkswagen.

„O experiență nouă în viață, mai văd lumea. Și deja banii. - Aici nu ai fi găsit o ofertă de muncă precum în străinătate? - Eu am lucrat până acum, dar vreau să mai văd lumea, nu pentru mulți bani. - Ai mai fost plecat la muncă peste hotare? - Nu, nu. - Prima dată? - Da. - Și anume de ce ai ales să pleci prin companie? - O reclamă bună, mi-a plăcut. - Ce speri să găsești acolo? - O experiență în viață”.

Igor încă nu a decis pentru cât timp se va afla acolo, dar speră să fie o perioadă cât mai lungă. 

„Am găsit un salariu care mie mi-ar plăcea și mă aranjează totul. - În ce domeniu? - La o uzină, nu știu. - Uzină auto? - Da, uzină auto”.

În această nouă experiență, Igor nu este singur. Prietenul său, Vladislav, la fel va lucra la fabrica auto. Își lasă acasă iubita și familia, care a avut rezerve față de plecarea sa în Slovacia. 

„Vreau să fiu alături de prieteni și să fac o sumă de bani și să fac o sumă de bani, mai mare ca la noi. - Aici nu ai fi găsit de lucru cu așa salariu? - S-ar putea, dar e mult mai greu, locurile sunt limitate. - Ce ofertă ai găsit? - Destul de bună, dar nu doar salariul m-a determinat, ci și prietenii, și modul de viață”.

Cei doi prieteni, ca să plece peste hotare la muncă, au apelat la o agenție de recrutare. Lunar, prin intermediul acestui oficiu pleacă între 100 și 150 de oameni, în funcție de sezon. Anual, numărul de ridică la 1500. 

„Fiecare persoană care pleacă semnează un volum mare de acte, pe care le legalizăm, inclusiv la ANOFM, ca să aibă siguranța că ceea ce a semnat în Moldova se va realiza. Din păcate, marea majoritate a oamenilor decid să plece peste hotare, se duc cu nașii, cu fratele, vecinul. Chiar cu aceste anunțuri”. 

Țările în care ajung să muncească oamenii diferă în funcție de actele de identitate pe care le dețin. 

„Dacă vorbim de topul țărilor, avem destinații pentru două blocuri: pentru cei care au pașapoarte biometrice, și cele europene. Topul s-a schimbat în ultimul timp. Dacă înainte era Polonia și țările baltice, acum se schimbă spre fostele țări ale blocului socialist din Europa, cum ar fi Cehia și Slovacia. Cu pașapoartele românești, acum toți preferă Franța, pentru că este o țară mai deschisă cu migranții. Vedem și africani, și asiatici. Acolo și clima e ca acasă, dacă o comparăm cu țările nordice”.

Munca necalificată este cea mai des întâlnită.

„Am încercat să găsim locuri de muncă în domeniul profesionist, cum ar fi construcții, IT, șoferi de TIR și altele, dar din păcate oamenii nu trec interviul de angajare. Natural, am ajuns la clienți care aplică pentru muncă necalificată. Asta nu înseamnă că nu sunt bine plătite. Chiar din contra. Sunt unele posturi de muncă pe care europenii nu vor să le facă, din varii motive: sunt alintați ori altceva. La noi e încă altfel, când ajung moldovenii ei sunt apreciați dacă muncesc. În felul acesta, pot crește și salarial, și în carieră”. 

Cei care aleg să meargă pe cont propriu, în lipsa unui contract, riscă în mai multe domenii. Pot fi întorși în țară, nu au asigurare medicală și pot fi lăsați fără salarii, ne spune reprezentantul agenției private, care-și laudă serviciile. 

„În anunțuri se oferă salarii foarte mari, de exemplu, la uzina Volkswagen din Slovacia se da oficial 7 euro pe oră, el găsește 12 euro pe oră la tăiat lemne, decide să se ducă acolo cu nu știu cine, lucrează trei luni, este lăsat fără salariu. A doua oară a plecat prin intermediul nostru și ne-a povestit cazul. S-a pornit pe jos acasă, a avut noroc că niște moldoveni care aduc mașini din Lituania l-au adus acasă, pe gratis, când l-au întâlnit pe drum”. 

70 la sută dintre cei care pleacă sunt bărbați. Femeile, deși mai puține, oricum ajung să muncească peste hotare în domenii precum industria alimentară sau în logistică.

„Sunt giganți ca Amazon, care nu au când să poarte discuții individuale, vin la noi pentru un volum mai mare de oameni. Clientul din Moldova are salariu, Amazon - la fel e mulțumit. Cam după o lună de muncă primim și noi taxa. - Cam cât e? - Nu pot să vă spun, sunt regulile pieței”. 

În Republica Moldova sunt circa 90 astfel de agenții private care prestează servicii de plasare în câmpul muncii în afara țării. Însă există și companii de recrutare care nu dețin licențe pentru asemenea activități sau oferă servicii doar pentru o anumită țară. 

„Cel mai tare ce mă uimește este că aceste companii sunt pe online, nu se tem. Înseamnă că nu sunt controlate. Avem un client cu care lucrăm de multă vreme, acum e în Slovacia, la fabrica Volkswagen. Mă sună într-o zi și spune: dl Dorin, iată am un coleg de linie, e venit cu altă agenție aici, condițiile sunt cu totul altele. A început să-mi povestească. N-o să vă spun totul, dar pot să vă zic că li s-a promis că vin gratis, dar din primul salariu li s-au retras 400 de euro pentru documente. Nu știu ce documente trebuie să faci ca să iei 400 de euro, e o groază de bani. Apoi îmi spune că după primul an de muncă i s-a promis un bonus de 2 mii de euro. Uzina, când a auzit, a dat din umeri și a spus că nu este așa ceva”. 

Iată de ce, este esențial ca, înainte de a continua discuțiile cu o companie anume, să cerem licența de activitate. Iar o altă regulă este ca să nu fim atrași de oferte foarte atractive, pentru că la mijloc ar putea fi o capcană ce nu poate fi identificată în momentul semnării contractului. 

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine de Constantin Niculae 

Montaj de Vlad Glinjan

Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.

/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/VIDEO/ Unde ne putem lua adio de la Arcadie Spoială. Mesajul emoționant al fratelui: „O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”
/VIDEO/ Unde ne putem lua adio de la Arcadie Spoială. Mesajul emoționant al fratelui: „O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram