Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1068: Cum ar putea Trump pune capăt războiului? Incendiu la rafinăria de petrol Riazan

/VIDEO/ Scene dramatice la Briceni, la frontiera cu Ucraina: Sunt zile când trec ilegal câte 14 persoane. Sunt prinși direct pe câmpuri

missing
08 iunie 2024, ora 23:00

Odată cu începerea războiului în Ucraina, fenomenul migrației ilegale la frontiera moldo-ucraineană a atins cote alarmante. Numărul de traversări ilegale a crescut cu circa 60 la sută. Seară de seară, patrulele Poliției de frontieră rețin cetățeni străini care traversează ilegal frontiera. Pentru a fortifica activitatea de supraveghere și control a frontierei, partenerii externi ai Republicii Moldova, prin diferite proiecte, au donat echipamente și tehnică modernă. Fie că vorbim de drone de ultima generație, care au instalate camere cu termoviziune ori de binocluri cu aceeași tehnologie, toate aceste echipamente au simplificat monitorizarea granițelor. 

De mai bine de doi ani, de la începutul războiului în Ucraina, frontiera moldo-ucraineană, de la Nord la Sud, este supusă zilnic migrației ilegale. Imaginile pe care le vedeți acum sunt din cadrul unor rețineri în zona de frontieră Briceni. Nu este zi în care aici, să nu fie reținute măcar două, trei persoane. 

Patrulele care supraveghează frontiera de stat sunt dotate cu echipamente și tehnică specială, care le dă posibilitatea supravegherii frontierei atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

„Acesta este sistemul fix de observare, care este o componentă de mijloace statice și cu ajutorul căruia noi monitorizăm frontiera de stat în format video. Cu ajutorul acestui sistem putem depista mijloacele de transport, persoane, unele ilegalități care se întâmplă la frontieră. În momentul sesizării persoanei, eu ca operator raportez superiorului, în acest caz dispeceratului, după care se raportează patrulelor din acea zonă și după care eu ghidez patrula din teritoriu după acest sistem fix”, a spus agentul superior la Poliția de Frontieră, Olga Chioresco.

În timpul discuției, am observat mișcare pe camera fixă, iar Olga, operatorul acestui sistem, ne-a explicat ce am văzut. 

„- Uite, se vede ceva jos. - Aici? - Da. - Este un iepure. - Cum îți dai seama că acolo este un iepure și nu un om? - După structura animalului. Sunt ținte sigure și sunt ținte suspecte. De exemplu, aceasta este o țintă sigură și din start putem vedea că este un animal după cum fuge, după structura corpului. - Uite se mai vede încă unul aici. - Da, sunt foarte multe animale pe frontieră și analizăm foarte bine ca să vedem. În principiu, sistemul fix de observare monitorizează sectoarele de risc și sectoarele greu accesibile pentru patrula mobilă. Se întâmplă foarte des ca persoanele să traverseze în zonele împădurite unde nu avem acces cu sistemul fix de observare. Totuși, pot să traverseze frontiera prin pădure, însă până la finele parcursului îi putem vedea pe sistemul fix.” 

Pentru că sistemul fix este operat la decizia angajatului Poliției de Frontieră, pe o porțiune exactă, în celelalte zone, unde camera nu este poziționată, apar riscuri. 

„- Să presupunem, să luăm așa o situație ipotetică. Dacă o persoană din Moldova, care ar vrea să ajute pe cineva din Ucraina să treacă și să zicem că ar avea cunoștințe la Poliția de Frontieră, ar putea să păcălească cumva sistemele acestea ale voastre, fiind um om care lucrează în sistem? Eu întreb pentru că, au existat cazuri în care colegi de ai voștri, nu aici, au fost prinși intermediind cumva acest proces. - Ar putea, doar dacă merge printr-o zonă moartă în care sistemul fix nu are acces. - Deci ar trebui să știe unde este poziționată camera, doar așa? - Da.”

Odată cu instalarea acestui sistem de monitorizare, inspectorii spun că procesul de monitorizare este mai ușor. 

„Este mult mai ușor, mult mai util, pentru că poate să economiseasă și patrula, timpul, atunci când ei vin la ora mesei, sistemul fix de observare este în permanență pe sectorul de unde patrula a ieșit. Acest sistem este dotat cu înregistrare video, iar dacă se întâmplă o ilegalitate la frontieră avem și probe video și este foarte ușor de depistat ilegalitățile.”

Frontiera este monitorizată și cu ajutorul dronelor. Acest echipament este dotat cu o cameră cu termoviziune, iar vederea de sus oferă o claritate asupra sectorului vegheat. 

„- Asta este termoviziunea, da? - Da. - Și cam până la ce distanță poți observa dacă trece cineva? - Acum vara este mai greu pentru că persoana poate să se ascundă sub copaci. Așa, de obicei se vede de la distanță o lumină mai puternică. Iaca de exemplu, acum unde suntem noi se vede, persoanele se văd mai pronunțat.” 

„- Cum vă ajută pe voi tehnica asta, față de cum era înainte? Cum s-a schimbat? - O singură persoană poate să acopere un sector mai mare, fiindcă e mult mai ușor de ridicat drona și de verificat frontiera timp de jumătate de oră și plus la asta ești la o distanță sigură.”

„ Cartuș la zece. - La recepție. - 70, 23, 24. - 21. - Și acum colegii dumneavoastră supraveghează zona din punctul acela fix? Ei văd zona asta? - Văd, dar nu cu termoviziune, este camera de zi. Dar oricum ea are infraroșu și pe timp de noapte oricum se observă sectorul. Acum uitați-vă, avem un dispozitiv FLIR se numește. Din poziția aceasta se vede foarte bine linia frontierei, puteți să încercați singur. - Da, da, se vede foarte bine. - Deci în condiții nefavorabile, noi ducem serviciul din spate, adică nu pătrundem anume pe linie. - E foarte ușor de la distanță cu echipamentele astea. - Da, e termoviziune, ceea ce emană căldură e foarte ușor de observat. - Cât de des, cu ajutorul acestor dispozitive ați observat persoane care traversează frontiera? - Foarte des. În ultima perioadă, de când a început războiul în Ucraina sunt foarte multe cazuri. - Dar de ce anume ați ales zona asta? Mi-ați povestit mai devreme că sunt niște drumuri aici, pe aici pot ajunge în sat? - Nu, sunt mai multe drumuri secundare, dar ei se orientează după fâșiile astea de nucari. Aici avem o fțșie de nucari care duce spre frontieră, iar toate drumurile se intersectează și ajung oricum aici. - Este o zonă fierbinte să zicem așa. - Da, da”, ne-a spus inspectorul superior, la Poliția de Frontieră Briceni, Sergiu Pobirejnic.

În noaptea în care am filmat la Grimăncăuți, unde se află punctul de trecere a frontierei, ploua. Pe parcursul celor câteva ore cât ne-am aflat în regiune, nu am surprins persoane care să traverseze ilegal. Cu toate acestea, oamenii de la frontieră spun că, de obicei, cei care trec clandestin nu țin cont de condițiile meteorologice. Conform observațiilor din teren, aceștia fug de război indiferent de vremea de afară și indiferent dacă e zi sau noapte. 

„- Să zicem că acum vine o persoană de aici, care e prima replică pe care ei v-o spun? Pentru că am văzut că unii fug, dar unii nu. - Depinde de persoane, sunt unii care înțeleg și singuri se predau, dar sunt și care nu se predau și suntem nevoiți să-i urmărim și să-i reținem. - Vă și văd alergând prin noroaiele astea. - Da, da, avem și așa. Am peste zece ani în meseria asta. - Și cum v-a schimbat modul de lucru tot acest echipament, față de ce era înainte? - Asta e între cer și pământ, ce a fost și ceea ce este acum. - Dar înainte când nu le aveați, cum făceați? După ureche, sau cum? - Nu, eu când am început lucrul erau dispozitive, dar nu erau așa performante”.

L-am întrebat pe inspector dacă echipamentele pot fi manipulate, astfel încât să nu surprindă trecerile ilegale. 

„Sunt foarte rare cazurile. Adică mai sunt, dar foarte puține. În ultima perioadă, fenomenul acesta pe sectorul nostru este egal cu zero. - Dar teoretic ar exista posibilitatea? - Teoretic da, este așa, dar lumea nu riscă. Noi atâtea dispozitive avem, foarte performante, acuma cu dronele astea e foarte greu să te ascunzi, îndată e depistată persoana”.

Din spusele conducerii Poliției de Frontieră Briceni, cazurile de traversare ilegală s-au mărit în ultima perioadă. 

„Odată cu declanșarea războiului pe teritoriul Ucrainei, numărul de cazuri de trecere ilegală a frontierei se stat s-a intensificat foarte mult. - Aveți un procent, așa o statistică? - Undeva cu 60 de procente a crescut numărul de cazuri de traversare ilegală a frontierei de stat. La etapa actuală, practic în fiecare zi sunt cazuri când sunt reținuți cetățeni ai Ucrainei, care fug de război și solicită azil pe teritoriul Republicii Moldova. Ei fug de război și fug ca să nu fie înrolați la armată. Și ca să nu treacă prin punctele de trecere internaționale, aceștia aleg să traverseze ilegal pentru a solicita azil pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus șefa adjunctă a Poliției de Frontieră Briceni, Veronica Savca.

Pe sectorul de frontieră de la Briceni, au fost perioade când, în decurs de 24 de ore, au fost depistate și reținute chiar și câte 14 persoane. 

Odată ce migranții sunt reținuți, aceștia sunt documentați de angajații Poliției de frontieră, în încercarea de a afla dacă sunt sau nu victime ale migrației ilegale. Tot aici, cetățenii străini pot cere azil, iar procedura este continuată și finalizată de către Inspectoratul General pentru Migrație. 

„În timpul când îi reținem, îi preluăm și îi transportăm la sediul Poliției de Frontieră Briceni, în cadrul căruia sunt instituite două camere pentru cazarea solicitanților de azil, unde ei sunt plasați pe o perioadă de până la 24 de ore până la venirea angajaților Inspectoratului General de Migrație, pentru a fi preluați de către ei.”

Pe lângă patrulele organizate pe zona de frontieră și sistemul fix, în sprijinul angajaților Poliției de frontieră sunt și partenerii de la agenția europeană FRONTEX. Aceștia folosesc un sistem mobil cu termoviziune, montat în permanență pe o mașină și care este folosit destul de des, la misiunile de supraveghere nocturnă a frontierei de stat. 

„E un sistem cu termoviziune, care are drept scop monitorizarea, depistarea și identificarea persoanelor și mijloacelor de transport de la distanțe mari. - Ce vă garantează dumneavoastră că, dacă această cameră este pusă 20 de minute întro poziție, prin spatele ei nu ar putea trece cineva? - În afară de sistemul fix de observare, la supravegherea și controlul frontierei de stat sunt implicate și patrulele mobile, adică el oricum nu rămâne fără supraveghere. - De exemplu când se schimbă tura, nu rămâne o perioadă de timp în care zona nu este supravegheată? - E supravegheată de sistemul fix de observare.” 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae 

Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Verde-n ochi: PA și PCCOCS vor fi lichidate? Urmează duelul! Reforma anticorupție e în mercur retrograd
/VIDEO/ Verde-n ochi: PA și PCCOCS vor fi lichidate? Urmează duelul! Reforma anticorupție e în mercur retrograd
/PROMO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/PROMO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
Copila de 14 ani, dispărută acum o lună, a fost găsită! Starea adolescentei
Copila de 14 ani, dispărută acum o lună, a fost găsită! Starea adolescentei
/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro
/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro
/VIDEO/ Iluminat stradal și grădinițe eficiente energetic, datorită panourilor fotovoltaice! Exemplul Primăriei Sireți, bun de preluat
/VIDEO/ Iluminat stradal și grădinițe eficiente energetic, datorită panourilor fotovoltaice! Exemplul Primăriei Sireți, bun de preluat

/VIDEO/ Iluminat stradal și grădinițe eficiente energetic, datorită panourilor fotovoltaice! Exemplul Primăriei Sireți, bun de preluat

missing
26 ianuarie 2025, ora 14:30

Primăriile au prins gustul economiilor, ce pot fi obținute prin eficientizare energetică. Este și exemplul satului Sireți, unde grădinițele și iluminatul public stradal sunt asigurate cu energie electrică din surse regenerabile. Primarul localității are în dezvoltare un alt proiect de acest gen, pentru a conecta mult mai multe instituții publice la energia verde, dar și fântânile arteziene din localitate. Totul - pentru o mai multă economie la buget, iar banii economisiți vor fi investiți în alte proiecte de dezvoltare locală.

„Ideea aceasta a venit câțiva ani urmă. În spatele meu se află centralul fotovoltaic cu capacitatea instalată de 20 kW, dar totodată am să încerc să vorbesc și despre spațiu care se află alături. E același teren pe care este montat acest parc central fotovoltaic de 20 kW. Terenul pe care îl amenajăm acum în acest moment alături urmează să fie construită centralul fotovoltaic de 200 kW, la fel prin funduri de stat, prin satul European Express ediția 2. Parcul care avem la moment aici în spate de 20 kW a fost construit și dat în exploatare în toamna anului 2022. El a constat într-un preț complex privind reconstrucția și extinderea iluminatelor stradale de pe teritoriul satului Sireți”, a explicat primarul satului Sireți, Leonid Boaghi.

Ideea a venit încă din anul 2020, fiindcă a fost un proiect experimental, finanțat din fondul de eficiență energetică. Prin acest proiect, a fost extins și reconstruit iluminatul stradal pe teritoriul satului Sireți - în jur de 23 de km. 

„Inovația a constat în felul următor că, după calculele care le-am făcut noi la acea vreme, raportând și tarifurile, fiindcă de atunci s-au schimbat foarte multe, conform la auditul energetic, pentru parcul fotovoltaic care a fost arondat la acest loc de consum, lângă transformatorul care avem, factura trebuia să fie la 0. Lucru care și s-a întâmplat, evident, adică undeva am avut pe parcursul de când a fost dat în exploatare, generat, cred că, aproape undeva între nu mai țin mite 16.000-18.000 de kW, iar consumul a fost undeva de vreo 20, dar la sigur că avea să fie generat 100%”.

Proiectul de modernizare și de eficientizare a iluminatului stradal a costat, în total, 4,5 milioane de lei, dintre care 600 de mii au fost destinați pentru amenajarea parcului fotovoltaic. Pe parcurs, au fost instalate trei centrale fotovoltaice noi, în beneficiul grădinițelor din localitate. 

„Beneficiul este, în primul rând, foarte mare și este unul de enorm. Pe lângă aceasta, că, cel puțin, contribui la procedura sau la procesul de eficiență energetic și independență energetică a localității satului Sireți, un alt impact este economia pe care o duce la buget. Și una din ideile care a fost atunci, la acel moment, când m-ați întrebat de unde a venit ideea ca să construim parcuri de fotovoltaice, iată de aici a venit și ideea. Ținând cont sau fiind constrânși că avem un buget auster și avem un specific în satul Sireți, că majoritatea banilor noștri rămân în orașul Chişinău iar o bună parte din alte taxe și impozite le colectează centrul, noi suntem constrânși și avem buget austier. Respectiv, având un buget austier, ești pus în condiții în care trebuie să gândești cumva un pic mai critic”.

În comuna Sireți, extinderea iluminatului stradal a determinat și o creștere a consumului de energie. 

„După calculele e noastre și după auditul energetic, centrala care urmează să fie făcută de 200 acoperi consumul de energie electric la toate lucrurile de consum care le avem noi, inclusiv iluminarea stradală, inclusiv fântânii arteziene, stații de pompare, stația de tratare, casă de cultură, postul de pămpire voluntar în primăria și alte lucruri de consum, doar că la iluminat este un specific. Și aceea ce trebuie să ne gândim și noi așa o soluție pe care o luăm în calcul și acum la moment facem cercetări, ne pregătim ce obțin, ne documentăm la un fel de studiu pe vizibilitate. Fotovoltaice generează energie electrică ziua, iluminat îl funcționează noaptea”.

Sătenii, pe care i-am întâlnit în timpul filmărilor, salută beneficiile aduse localității datorită proiectelor de eficiență energetică. 

„Socot că e foarte bine, mai ales la moment când e problemă cu energia în Moldova și trebuie să faci economii, e binevenit și ar trebui de dezvoltat sistema asta de energie verde. Și socot că nu numai la administrația publică locală, dar și la agenții economice și la consumatorii de rând persoane fizice. - Dvs. v-ați gândit să vă instalați aceste panouri acasă? - Eu chiar m-am gândit și cred că am să instalez numaidecât. - Ca să aveți minus la factură, adică ca să nu plătiți... - Minus la factură și să nu fie deconectări de lumină. Așa că aici sunt două, două probleme care se hotărăsc deodată”. 

„Bine. - Aveți și iluminat stradal, așa, și cum priviți ideea asta de a avea panouri solare în sat? - Foarte bună. Foarte bună. Și sperăm să mai... Mai sunt care la întrare în sat, înspre pădure, mai sunt frumoase panouri de chestii de solar. - Ce beneficii vedeți atât de la aceste panouri? Economii? - Un fel de economie, ajutor pentru sat, pentru sat. Care se face pe iluminat stradal, adică avem gratis în localitate”. 

„Panouri solare avem și la grădinița nr.1 din câte cunosc eu. Și toată este o economie foarte mare. - Vă gândiți poate pe viitor și dumneavoastră să aveți astfel de panouri să vă instalați acasă? Să aveți zero pe facturi - Ar fi foarte bine, însă costă un pic și de-aia. Da, pe viitor se poate”.

„- Dacă ați avea posibilitatea, v-ați instala acest panouri la dumneavoastră acasă? Ca să aveți o factură pe 0? - Dacă aș avea posibilitate, cu mare plăcere, dar sunt scumpe”. 

Un reportaj realizat de Gabriela Ursu
Imagini și montaj de Vlad Glinjan 

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ Verde-n ochi: PA și PCCOCS vor fi lichidate? Urmează duelul! Reforma anticorupție e în mercur retrograd
/VIDEO/ Verde-n ochi: PA și PCCOCS vor fi lichidate? Urmează duelul! Reforma anticorupție e în mercur retrograd
/PROMO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/PROMO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro
/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.