Italia, Anglia sau Germania. Sunt doar câteva țări care au devenit... casă pentru mii de moldoveni. Unii și-au luat părinții cu ei, alții bătrâni au ales să rămână la baștină. În Nimoreni, bunăoară, cei pe care i-am întâlnit în stradă ne-au spus că de la an la an satul devine tot mai pustiu, ulițele mai triste, iar lacăte la porți mai multe. Câți cetățeni ai Moldovei sunt în străinătate, câți suntem în țară? Răspunsurile le vom afla, probabil după recensământul național.
"La mine în mahala, nu am cui da bună ziua. Toți sunt plecați” (Text) Pe acest bărbat l-am întâlnit la o stație din Nimoreni. Ni s-a plâns că, deși localitatea se schimbă la față, se repară drumurile, deșeurile sunt colectate, totuși de la an la an satul devine mai pustiu. Tinerii, la fel ca copii lui, au migrat peste hotare. Recent, aceștia s-au revăzut, doar că nu în Moldova, dar în Turcia, unde le-au organizat o vacanță. (VOX) „Am fost în Antalya, Turcia. Ei au venit din Anglia și acolo ne-am întâlnit. Apoi au plecat înapoi, iar noi am revenit în Moldova.”
Nu sun în țară nici copiii acestei pensionare.
„Doi băieți am. Unul este in Italia, altul în Franța. Am fost în Italia, Milano. Acum dacă sunt bătrânu nu mai trebuiesc.”
Și, pentru că au prins alte timpuri, când pe ulițele din sat era forfotă mare, astăzi într-un glas bătrânele spun...
„Putină lume. Nu vezi pe nimeni. ”
La alt colț de strada, o altă mama ni se plânge de dorul pentru copii și nepoți.
„Vor veni în august. Le-am cumpărat miere. Sunt plecați în Anglia de vreo 4 ani.”
Și copiii mătușii Efimia au ales să plec din Moldova. La cei 78 de ani, bătrâna ne-a spus că s-a obișnuit cu singurătatea și se bucură că au obținut un trai decent și au posibilitate să o ajute și pe ea.
„Am rămas bătrâneii...”
Oriunde ar fi copiii în lume, important e ...
„Dumnezeu să ne păzească de război. Pace pentru copilașii noștri.”
Pe 8 aprilie, Moldova a dat start recensământului populației și locuințelor. Cetățenii care nu au reușit să răspundă la întrebări o pot face până pe 7 iulie. Astfel, Biroului Național de Statistică (BNS) face un apel către locuitorii țării care nu au participat încă la recenzare de a lua legătura cu recenzorii pentru a fixa data și ora interviurilor. Anterior, directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, a menționat că recensământul va ajuta autoritățile „să cunoască câți suntem, care sunt necesitățile și de ce sprijin avem nevoie”.
Desfășurarea recensământului este finanțată de Uniunea Europeană și Fondul ONU pentru Populație. Costul total este de 2,075 milioane de euro, dintre care 2 milioane reprezintă contribuția UE și 75.000 de euro - a UNFPA. Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în 2014.