Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii, Fern Horine, susține că securitatea cibernetică a Republicii Moldova se află deja în vizorul Angliei. Aceste acțiuni vin odată cu pregătirile pentru referendum și alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru „Cutia Neagră PLUS”.
Potrivit ministrului de Stat pentru Europa, Nus Ghani, Marea Britanie trebuie să se asigure că Putin nu va reuși să destabilizeze țara noastră. De aceeași părere este și ambasadoarea, care susține că eforturile trebuie concentrate asupra abordării amenințărilor pe care Rusia le creează și a riscului la care supune Moldova.
„Înțeleg și empatizez cu replicile pe care le auzim de la Guvernul moldovean despre Moldova, că se află într-un război hibrid și despre amenințările pe care le face Rusia. Am văzut genurile de instrumente pe care Rusia le folosește”, a declarat Fern Horine.
Totodată, ambasadoarea a mai precizat că în prezent, se colaborează pentru a sprijini eforturile de combatere a dezinformării.
„Cred că un domeniu la care noi, cei din Marea Britanie care lucrăm cu Moldova, trebuie să lucrăm, este securitatea cibernetică. Așadar, implementarea viziunii ministrului britanic (Nus Ghani) este despre cum poate Guvernul Regatului Unit să colaboreze cu Moldova pentru a sprijini eforturile de combatere a dezinformării, pentru a asigura securitatea cibernetică a infrastructurii naționale critice, pentru a încerca să încurajeze dialogul acolo unde alți actori ar încearcă să creeze frică și incertitudine. Cred că există destul de multe domenii... pentru a sprijini colaborarea cu partenerii în câteva dintre acele domenii, pentru a încerca să abordăm amenințările pe care le vedem că sunt foarte prezente în Moldova”, a conchis ambasadoarea.
„Protejând cetățenii împotriva dezinformării, protejăm dreptul la libertatea de exprimare”
Cât despre închiderea a 12 posturi TV rusești în Moldova, ambasadoarea a mărturisit că a văzut o mulțime de videoclipuri false în mediul online despre președintă, de aceea este important ca Guvernul să se bazeze pe dovezi în luarea unor astfel de decizii.
„Recunosc ceea ce Guvernul moldovean caracterizează ca fiind un război hibrid cu care se confruntă când vine vorba de influența rusă și dezinformarea. Am pierdut socoteala, câte videoclipuri false am văzut despre președintă, online. Când vine vorba de posturi de televiziune este foarte important ca Guvernul să-și bazeze deciziile pe dovezi. În unele dintre aceste cazuri, știu că Consiliul Audiovizualului a prezentat un raport. Cred că este importantă înțelegerea dificultății acestei decizii. Să ne asigurăm că există dovezi și bază pentru asta”, a precizat Fern Horine.