Șeful agenției de reconstrucție a Ucrainei a demisionat cu o zi înainte de o conferință internațională privind reconstrucția pe termen lung a țării. Mustafa Nayyem susține că a fost împiedicat să participe după ce a fost sistematic subminat de către guvernul ucrainean în exercitarea atribuțiilor sale, scrie The Guardian.
Oficialul și-a anunțat demisia într-o postare pe Facebook luni, după ce a trimis anterior un mesaj dur către mai mulți parteneri străini, criticând administrația ucraineană pentru o serie de greșeli. Nayyem a spus că ultima picătură a fost când i s-a revocat permisiunea de a călători la Berlin.
Nayyem a fost un profund critic față de stilul de guvernare în jurul reconstrucției Ucrainei, evitând totuși să-l critice direct pe Zelenski. El a spus că efectiv munca sa, pe care a descris-o ca „cea mai provocatoare muncă din viața mea”, a fost imposibil de realizat.
Demisia lui Nayyem vine după ce luna trecută, a fost demis ministrul infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, sub care a fost numit și cu care a spus că a lucrat îndeaproape.
În ultimele luni, aliații străini ai Ucrainei și-au exprimat îngrijorarea crescândă față de ceea ce ei descriu ca tendințe de centralizare în administrația lui Zelenski. Demiterea lui Kubrakov a adăugat la aceste îngrijorări.
Kubrakov era respectat pe scară largă de partenerii internaționali. O sursă diplomatică la Kiev a descris demiterea lui chiar înainte de conferința de la Berlin ca „un dezastru, din punct de vedere imagistic”. Acest lucru va fi agravat de demisia lui Nayyem în ajunul conferinței.
Nayyem a spus în scrisoarea sa că demiterea lui Kubrakov a făcut munca imposibilă și „decizia recentă a guvernului de a anula participarea mea oficială la conferința de recuperare a Ucrainei de la Berlin a confirmat acest lucru”, a adăugat el.
Conferința de două zile privind recuperarea Ucrainei începe marți la Berlin. Guvernul german a descris-o ca fiind un semnal important pentru ucraineni cu privire la viitorul pe termen lung al țării lor. Criticii au cerut o reorientare pentru a spori reziliența actuală a Ucrainei, de exemplu, prin prevenirea întreruperilor prelungite de energie în această iarnă.
Conferința va include lansarea a 95 de proiecte de investiții pentru care se speră să se asigure finanțare occidentală, precum și o serie de obiective de reformă. De asemenea, va fi discutată viitoarea aderare a țării la UE, ceea ce organizatorii au numit „a patra dimensiune” a agendei conferinței.
Găzduită de cancelarul german, Olaf Scholz, printre participanți se numără o gamă de diplomați internaționali de rang înalt și miniștri de externe, de la Dmitro Kuleba din Ucraina până la David Cameron din Marea Britanie. Se așteaptă să participe și mai mulți primari ucraineni din orașe mari, inclusiv Kiev și Lvov.