După șase ani de muncă asiduă, astăzi absolvenții de la medicină au răsuflat ușurați. Peste o mie de studenți au depus jurământul lui Hippocrate și au promis să fie devotați profesiei pe care au ales-o. Copleșiți de emoții, tinerii ne-au povestit despre anii de studenție, dar și despre planurile de viitor. Cei mai mulți spun pun că abia așteaptă să aplice în practică tot ceea ce au învățat.
„Jur să păstrez cu fidelitate și devotament acest jurământ, întreaga mea viață, jur, jur, jur”.
Emoții, recunoștință și ușurare sunt cuvintele care au definit marea de fețe prezentă la ceremonia de depunere a jurământului. Printre absolvenții mândri de rezultate, puterea și rezistența de care au dat dovadă am întâlnit-o și pe Elena Andrieș. Tânăra este mama unei fetițe, iar în curând urmează să aducă pe lume încă un copilaș. Spune că în tot acest timp a trecut prin multe dificultăți, însă nu a renunțat niciodată la studii, deoarece a avut parte de mult sprijin din partea celor dragi.
„A fost greu, nu recomand, în schimb spre final a fost frumos și mă simt împlinită că am reușit să îmi fac și familie, dar și studiile să le continui”.
„Sunt emoții frumoase, emoții de recunoștință, emoții de mândrie de sine pentru că am reușit, a fost greu, erau și zile când ne gândeam să renunțăm”.
„Pentru prima dată în cei cinci ani simt un sentiment de împăcare, de liniște, de realizare pentru că s-a terminat și este un sfârșit frumos”.
Pentru a încuraja absolvenții de la medicină să rămână în țară, autoritățile au mărit în acest an suma indemnizațiilor. Astfel, rezidenții de la medicină care au învățat la buget ar urma să lucreze cinci ani, în loc de trei, în spitalele unde au fost repartizați de minister, și să primească o indemnizație mai mare – de 260 de mii de lei. Unii din ei ne-au spus că este o oportunitate bună.
„Luând în considerare că chiar este nevoie de cadre, eu vin cu un mesaj către colegii mei să meargă în sate, acolo unde oamenii chiar au nevoie de ajutorul lor și este foarte bine că și statul a venit cu acest ajutor.- Tu ești dispusă să mergi în sat să lucrezi?- Sigur, eu lucrez pe ambulanță, la o stație din sat și văd cât de mare este nevoie de medici”.
„Această opțiune o văd ca pe un avantaj pentru sistemul medical fiind că chiar avem pe alocuri unele goluri care trebuie completate cu specialiști tineri, dornici de a face careva schimbări”.
Alții însă nu sunt atât de încântați de propunerile autorităților.
„Personal sunt din Chișinău și nu prea cred că aș putea să mă adaptez la viața de la sat”.
Viitorii medici spun că ceea ce i-ar motiva cel mai mult ar fi un salariu european, aici la ei acasă.
„Pentru început, dacă e să vorbim în termeni europeni, de la o mie cinci sute de euro în sus, ar fi ok”.
„Pentru mine 20-30 de mii ar fi suficient pentru moment”.
La eveniment au fost prezenți și părinții absolvenților care erau mândri de reușitele copiilor lor.
„Mândră că am doi medici în familie, sunt două surori gemene și ambele au ales medicina și sunt mândră de copii mei”.
„Sigur că au fost emoții și retrăiri, dar și pentru ea a fost îndoit sau înzecit pentru că este foarte multă muncă depusă și nopți nedormite, am văzut cu ochii mei cât de mult stres avea”.
În acest an au depus jurământul 1025 de absolvenți. Aproape jumătate dintre ei sunt cetățeni străini, veniți din 13 țări.