Finul fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost audiat astăzi în calitate de martor în dosarul în care Igor Dodon ar fi primit o pungă cu bani de la Plahotniuc. Andrian Candu a vorbit instanței de judecată despre negocierile pentru formarea unei coaliții PD-PSRM și acțiunile care au dus la eșecul acestor discuții. Candu a fost atent în declarații și nu a depus nicio mărturie împotriva nașului de cununie.
La fel ca ceilalți martori ai acuzării, din rândul foștilor membri ai Partidului Democrat, Candu a declarat în fața instanței că a aflat despre înregistrările video cu sacoșa neagră din presă și că nu știe cine a montat tehnica în încăpere. Mai mult ca atât, Candu a precizat că etajul trei al sediului era cu acces limitat și nu era folosit de membrii partidului, acesta fiind mai degrabă o încăpere pentru ședințe confidențiale pe care le avea Plahotniuc și oaspeții săi.
„Inițial s-a discutat că Partidul Democrat își asumă actul guvernării la nivel executiv, Guvern, și Partidul Socialiștilor își asuma conducerea Parlamentului. Luând în considerare că nu a avut loc o finalitate pozitivă în formarea acelei coaliții, evident în luna mai au fost blocaje și acele blocaje se datorau noilor pretenții sau cerințe pe care le aveau colegii din Partidul Socialiștilor”,a zis martorul Andrian Candu.
Atât în fața instanței, cât și în fața jurnaliștilor, Andrian Candu a precizat că negocierile privind o coaliție între PD și PSRM erau conduse exclusiv de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, și apropiatul său, Serghei Iaralov. Mai mult, Plahotniuc ținea să informeze membrii partidului despre evoluția negocierilor, care nu mergea prea bine din cauza deplasărilor regulate ale lui Dodon la Moscova.
„Din declarațiile pe care le făcea domnul Plahotniuc sau ceea ce ne informa, dumnealui spunea în felul următor: că Igor Dodon pleacă des la Moscova, pe perioada negocierilor, de asta ele și s-au întins, un motiv este că pleca des., că revine de fiecare dată de la Moscova și mă aștept ce surprize iarăși sunt în negocieri că mai apar tot felul de pretenții, că... am impresia și i-am și spus domnului Dodon, așa spunea domnul Plahotniuc, că am impresia că eu defapt negociez cu Putin, dar nu cu tine”,a spus Candu.
Fostul vicepreședinte PD a declarat în fața instanței că nu cunoaște despre existența unui acord de coaliție semnat între cele două partide la acea vreme. Igor Dodon susține că mărturiile depuse de Candu nu sunt relevante dosarului. Cât despre eșuarea negocierilor de formare a unei coaliții dintre PD și PSRM, fostul președinte spune că socialiștii nici nu a avut intenția de a le duce la bun sfârșit.
„Domnul Candu de fapt a spus că nu a văzut nu a auzit, nu a participat la ceea ce încearcă să incrimineze procurorul. O să-l ascultați ce spune, la el iarăși o să fie confirmat că este, dar el altceva nu poate să spună. - Negocierile cu PD, de ce nu s-au finalizat cu succes. Pentru că noi atunci nici nu am avut planul să fie finalizate cu succes. Eu v-am spus și repet, atunci planul a fost să debarcăm guvernul oligarhic și să decapturăm statul”,a declarat fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.
Potrivit procurorilor, mărturiile făcute de Andrian Candu în instanță vin să confirme că negocierile purtate de Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov erau coordonate de Dodon cu autoritățile din Federația Rusă.
„Domnul Candu a comunicat acel aspect că Plahotniuc le comunica despre faptul că Igor Dodon își coordonează poziția s-a referitor la modul de construire a puterii și de organizarea și funcționarea puterii ținând cont de interesele Federației Ruse în Republica Moldova”,a zis procurorul de caz, Petru Iarmaliuc.
În instanță urmează să fie audiate în calitate de martori ai acuzării încă două persoane. Este vorba despre Andrei Năstase, fostul lider al Platformei Demnitate și Adevăr, dar și Adrian Radu, fost angajat în echipa de comunicare a Partidului Democrat.
În dosarul de pe masa magistraților de la Curtea Supremă de Justiție, fostul șef de stat este învinuit că ar fi pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, pentru a negocia în calitate sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile pentru Partidul Democrat și, personal, pentru liderul de atunci al formațiunii, Vladimir Plahotniuc, privind crearea unei coaliții de guvernare între democrați și socialiști. Principala probă în dosar este un filmuleț video în care Igor Dodon acceptă o sacoșă neagră de la Vladimir Plahotniuc, în care se presupune că ar fi bani pentru finanțarea PSRM. Igor Dodon este primul președinte judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost trimis direct la CSJ, singura instanță competentă să examineze cauzele penale pe numele unui șef de stat. Dodon se declară nevinovat.