Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 947: RO-Alert și provocări la Chișinău! Moldova înfurie Rusia, iar Biden promite că Putin nu va învinge

/VIDEO/ Finul lui Plahotniuc, audiat în dosarul „Kuliok”: Ce a spus Andrian Candu despre negocierile eșuate între PD și PSRM

missing
13 iunie 2024, ora 21:00

Finul fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost audiat astăzi în calitate de martor în dosarul în care Igor Dodon ar fi primit o pungă cu bani de la Plahotniuc. Andrian Candu a vorbit instanței de judecată despre negocierile pentru formarea unei coaliții PD-PSRM și acțiunile care au dus la eșecul acestor discuții. Candu a fost atent în declarații și nu a depus nicio mărturie împotriva nașului de cununie.

La fel ca ceilalți martori ai acuzării, din rândul foștilor membri ai Partidului Democrat, Candu a declarat în fața instanței că a aflat despre înregistrările video cu sacoșa neagră din presă și că nu știe cine a montat tehnica în încăpere. Mai mult ca atât, Candu a precizat că etajul trei al sediului era cu acces limitat și nu era folosit de membrii partidului, acesta fiind mai degrabă o încăpere pentru ședințe confidențiale pe care le avea Plahotniuc și oaspeții săi.

„Inițial s-a discutat că Partidul Democrat își asumă actul guvernării la nivel executiv, Guvern, și Partidul Socialiștilor își asuma conducerea Parlamentului. Luând în considerare că nu a avut loc o finalitate pozitivă în formarea acelei coaliții, evident în luna mai au fost blocaje și acele blocaje se datorau noilor pretenții sau cerințe pe care le aveau colegii din Partidul Socialiștilor”,a zis martorul Andrian Candu.

Atât în fața instanței, cât și în fața jurnaliștilor, Andrian Candu a precizat că negocierile privind o coaliție între PD și PSRM erau conduse exclusiv de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, și apropiatul său, Serghei Iaralov. Mai mult, Plahotniuc ținea să informeze membrii partidului despre evoluția negocierilor, care nu mergea prea bine din cauza deplasărilor regulate ale lui Dodon la Moscova.

„Din declarațiile pe care le făcea domnul Plahotniuc sau ceea ce ne informa, dumnealui spunea în felul următor: că Igor Dodon pleacă des la Moscova, pe perioada negocierilor, de asta ele și s-au întins, un motiv este că pleca des., că revine de fiecare dată de la Moscova și mă aștept ce surprize iarăși sunt în negocieri că mai apar tot felul de pretenții, că... am impresia și i-am și spus domnului Dodon, așa spunea domnul Plahotniuc, că am impresia că eu defapt negociez cu Putin, dar nu cu tine”,a spus Candu.

Fostul vicepreședinte PD a declarat în fața instanței că nu cunoaște despre existența unui acord de coaliție semnat între cele două partide la acea vreme. Igor Dodon susține că mărturiile depuse de Candu nu sunt relevante dosarului. Cât despre eșuarea negocierilor de formare a unei coaliții dintre PD și PSRM, fostul președinte spune că socialiștii nici nu a avut intenția de a le duce la bun sfârșit.

„Domnul Candu de fapt a spus că nu a văzut nu a auzit, nu a participat la ceea ce încearcă să incrimineze procurorul. O să-l ascultați ce spune, la el iarăși o să fie confirmat că este, dar el altceva nu poate să spună. - Negocierile cu PD, de ce nu s-au finalizat cu succes. Pentru că noi atunci nici nu am avut planul să fie finalizate cu succes. Eu v-am spus și repet, atunci planul a fost să debarcăm guvernul oligarhic și să decapturăm statul”,a declarat fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Potrivit procurorilor, mărturiile făcute de Andrian Candu în instanță vin să confirme că negocierile purtate de Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov erau coordonate de Dodon cu autoritățile din Federația Rusă.

„Domnul Candu a comunicat acel aspect că Plahotniuc le comunica despre faptul că Igor Dodon își coordonează poziția s-a referitor la modul de construire a puterii și de organizarea și funcționarea puterii ținând cont de interesele Federației Ruse în Republica Moldova”,a zis procurorul de caz, Petru Iarmaliuc.

În instanță urmează să fie audiate în calitate de martori ai acuzării încă două persoane. Este vorba despre Andrei Năstase, fostul lider al Platformei Demnitate și Adevăr, dar și Adrian Radu, fost angajat în echipa de comunicare a Partidului Democrat. 

În dosarul de pe masa magistraților de la Curtea Supremă de Justiție, fostul șef de stat este învinuit că ar fi pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, pentru a negocia în calitate sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile pentru Partidul Democrat și, personal, pentru liderul de atunci al formațiunii, Vladimir Plahotniuc, privind crearea unei coaliții de guvernare între democrați și socialiști. Principala probă în dosar este un filmuleț video în care Igor Dodon acceptă o sacoșă neagră de la Vladimir Plahotniuc, în care se presupune că ar fi bani pentru finanțarea PSRM. Igor Dodon este primul președinte judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost trimis direct la CSJ, singura instanță competentă să examineze cauzele penale pe numele unui șef de stat. Dodon se declară nevinovat.

/VIDEO/ Mărturii împotriva lui Dodon: Ion Harghel și un cumătru al fostului președinte au fost audiați în dosarul „Kuliok”
/VIDEO/ Doi noi martori ai acuzării, audiați în dosarul „kuliok”: Ce mărturii au făcut Octavian Țîcu și Dumitru Diacov
/VIDEO/ Fost ambasador la Moscova, audiat în dosarul „Kuliok”. Neguța nu a avut probe care să-l incrimineze pe Dodon

Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.

/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/PROMO/ Animalele, bătute și torturate până la moarte. Despre cruzimea față de animale - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Animalele, bătute și torturate până la moarte. Despre cruzimea față de animale - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 947: RO-Alert și provocări la Chișinău! Moldova înfurie Rusia, iar Biden promite că Putin nu va învinge
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 947: RO-Alert și provocări la Chișinău! Moldova înfurie Rusia, iar Biden promite că Putin nu va învinge
/VIDEO/ Un nou serial la TV8: „Treziți psihologul” urmează să apară pe micile ecrane. Filmările sunt în toi
/VIDEO/ Un nou serial la TV8: „Treziți psihologul” urmează să apară pe micile ecrane. Filmările sunt în toi
/VIDEO/ Mașinile noi, importate în Moldova, s-ar putea scumpi: Topul mărcilor auto preferate și prognozele experților
/VIDEO/ Mașinile noi, importate în Moldova, s-ar putea scumpi: Topul mărcilor auto preferate și prognozele experților

Nu a întrunit criteriile de integritate! Un candidat la Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor a picat evaluarea

missing
27 septembrie 2024, ora 18:55

Un candidat la funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor, din subordinea CSP, nu a promovat evaluarea. Este vorba despre procurorul Alexandru Nichita. 

„Comisia a decis în unanimitate că Alexandru Nichita nu întrunește criteriile de integritate etică și financiară prevăzute de Legea nr. 26/2022, prin urmare, nu promovează evaluarea”, anunță Comisia de Vetting într-un comunicat de presă. 

Nichita este din martie 2022 adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Ciocana. Alexandru Nichita a fost şeful interimar al Direcţiei politici, reforme şi protecţia intereselor societăţii de la Procuratura Generală. A mai condus Secţia investigaţii financiar-economice şi Direcţia investigaţii generale, perioadă în care, potrivit ZDG, a reuşit să-şi ridice un imobil de lux care nu figura însă în declaraţiile sale cu privire la venituri şi proprietate. „Casa e nefinisată. De asta nu am declarat-o”, explica procurorul.

În februarie 2013, pe numele lui Alexandru Nichita şi a altor doi procurori din cadrul Secţiei investigaţii financiar-economice pe care acesta o conducea, a fost intentată o procedură disciplinară pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu la investigarea unei cauze penale pornite pentru „exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu” pe faptul introducerii de către persoane cu înaltă funcţie de răspundere a mai multor modificări şi completări la Legea privind reglementarea prin licenţiere a activităţii de întreprinzător, fapt care a prejudiciat grav interesele statului. În iunie 2013, s-a dispus însă încheierea procedurii disciplinare din lipsa temeiului de tragere la răspundere disciplinară.

În declarația de avere pentru anul 2023, Alexandru Nichita a trecut peste 404 mii de lei din salariul de la Procuratură, un teren intravilan și unul agricol, dar și o casă cu o suprafață de 163 de metri pătrați.

Familia Nichita a mai indicat în declarație un automobil și cinci conturi curente la bancă în care era depozitate câteva zeci de mii de lei. 

În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/PROMO/ Animalele, bătute și torturate până la moarte. Despre cruzimea față de animale - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Animalele, bătute și torturate până la moarte. Despre cruzimea față de animale - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Vettingul lovește în investigarea fraudei bancare. Ion Munteanu: „Direct este afectată”
/VIDEO/ Vettingul lovește în investigarea fraudei bancare. Ion Munteanu: „Direct este afectată”
/VIDEO/ Un nou serial la TV8: „Treziți psihologul” urmează să apară pe micile ecrane. Filmările sunt în toi
/VIDEO/ Un nou serial la TV8: „Treziți psihologul” urmează să apară pe micile ecrane. Filmările sunt în toi
/VIDEO/ Mașinile pompierilor au trecut prin mijlocul mulțimii adunate la concertul din PMAN: Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Mașinile pompierilor au trecut prin mijlocul mulțimii adunate la concertul din PMAN: Ce s-a întâmplat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.