Marșul Pride nu are scopul de a promova comunitatea LGBT+, ci de a transmite mesajul că toți suntem egali indiferent de orientarea sexuală. Asta ne-au spus mai mulți participanți prezenți la eveniment, care spun că vor să nu mai simtă dispreț, ci libertate. De asemenea, aceștia susțin că marșurile comunității LGBT+ vor continua până vom începe să ne acceptăm unii pe alții.
„Atât timp cât nu fiecare se simte la fel de liber în țara asta, probabil merită să atragem atenția la acest fapt și să arătăm că există un număr oarecare de oameni care vor să schimbe ceva. Unicul mod de a arăta asta la un loc e printr-o adunare de oameni.
Lumea cumva nu poate să perceapă asta ca o reacție la ceva, o percepe ca o propagandă, de parcă asta apare pe loc gol și nu ca reacție la o ură și un dispreț clar din partea multora. Probabil n-o să mai fie nevoie de așa ceva în ziua când nu va mai fi discuția asta”, ne-a spus Adrian, prezent la Marșul Pride.
„Este nevoie de astfel de evenimente, pentru că în țările unde minoritățile sexuale nu sunt în siguranță, acestea sunt țările în care se întâmplă lucruri groaznice, ca de exemplu în Rusia, care în 2012 a criminalizat marșurile Pride pe 100 de ani. Dacă în Rusia, timp de un secol, libera exprimare este interzisă, atunci ajungem la ceea ce se întâmplă acum. Sunt afectați oamenii din comunitatea LGBT și oamenii care sunt împotriva LGBT, și toți cetățenii din acea țară”, a subliniat o tânără.
Iar Vasile a ținut să demonteze mai multe falsuri legate de comunitatea LGBT+. Acesta a explicat că homosexualitatea nu este o boală și că marșurile de acest gen nu vor fi și mai mult promovate dacă aderăm la Uniunea Europeană.
„Vreau să spun câteva chestii despre marșul familiei tradiționale. Toți au dreptul să iasă la protest, inclusiv acești oameni. Însă eu nu văd scopul acestui marș, deoarece ei vorbesc despre valorile tradiționale, pe când valorile comunității, cele netradiționale sunt aceleași, deoarece aici vorbim despre acceptare, despre iubire, despre toleranță. Cum spune Biblia - să iubim aproapele, noi fix aceeași cerem, să ne iubim aproapele.
Când vine vorba că pentru unii oameni homosexualitatea este o boală, din anii 90 ea nu este o boală și vă îndemn să vă informați mai mult din internet sau din alte surse. Oamenii spun că dacă intrăm în Europa noi vom avea marșul Pride, marșul Gay, de fapt nu este așa. Dacă ne uităm în istorie, ele au existat și până la aderarea la UE. Cu 20 de ani în urmă, ele existau”.
„Cel mai interesant este că călugării, monahii care au venit să protesteze ei singuri au depus un jurământ că nu se vor căsători. Despre care căsătorie vorbesc ei. Da, desigur există dragoste dintre 2 bărbați și 2 femei. Aici trebuie să intervină statul să reglementeze cine pe cine să iubească... Dacă oamenii maturi vor să se iubească, asta este dreptul lor”, ne-a mai spus un participant la marșul organizat de comunitatea LGBT+.
„Toată lumea are dreptul la iubire, indiferent de orientarea sexuală, de identitatea de gen sau din ce minoritate face parte. Societatea este foarte reticentă la a accepta drepturile minorităților și le lipsește educație în acest sens. De aceea, devin atât de răuvoitori, intuiesc eu. Cu cât mai multă susținere este din partea colegilor, prietenilor, familiilor persoanelor din comunitatea lgbt, eu cred că așa pas cu pas, an de an, vom reuși să facem o schimbare în acest sens”, a punctat această femeie, venită să susțină persoanele din comunitatea LGBT+.
Precizăm că comunitatea LGBT+ din Republica Moldova organizează astăzi Marșul Pride. Sloganul evenimentului din acest an, care a ajuns la a 23-a ediție, este „De la noi taxe, de la stat lege”. Astfel, comunitatea cere legalizarea căsătoriilor dintre persoanele de același sex și recunoașterea genului pentru persoanele transgen.
Iunie este Pride Month, luna când oamenii din comunitatea LGBTQ+ se reunesc şi sărbătoresc libertatea de a fi ei înşişi. Adunările Pride îşi au rădăcinile în istoria anevoioasă a minorităţilor care s-au chinuit mai mulți ani să treacă peste prejudicii şi sa fie acceptate așa cum sunt. Organizatorii iniţiali au ales luna aceasta pentru a aduce un omagiu răscoalei Stonewall (iunie 1969, New York), care a contribuit la declanşarea mişcării moderne pentru drepturile homosexualilor.
Amintim că ieri, mai mulți cetățeni, politicieni de la PSRM și preoți au organizat un marș al familiei tradiționale. Cu icoane în mâini, aceștia au mărșăluit prin centrul Chișinăului până la Catedrală.