După ce un arbore doborât de furtună a omorât o fetiță la Chișinău, autoritățile locale și Agenția de Mediu se acuză reciproc de tergiversarea procesului de defrișare a copacilor bolnavi. Municipalitatea susține că este pusă în situația în care aștepte prea mult autorizațiile de tăiere. Funcționarii de la Mediu neagă, însă, acuzațiile și spun că majoritatea defrișărilor sunt aprobate în timp util.
După furtuna de săptămâna trecută, astăzi, conducerea primăriei a încercat să explice de ce avem atât de mulți arbori care ne pun viața în pericol.
„Au fost înăsprite și îngreunate pentru emiterea acestor autorizări pentru defrișare. Astfel, astăzi un copac care necesită defrișare, însă este pe jumătate sau o creangă este verde, noi nu putem primi autorizație de defrișare pentru un asemenea arbore, trebuie să așteptăm până arborele va fi integral uscat. Este un proces absolut birocratic, complicat și este clar că necesită a fi modificat”.
Lucrurile se văd diferit de la Agenția de Mediu. Conducerea autorității susține că acceptă în timp util 90 la sută dintre cererile venite de la întreprinderea „Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi”.
„Din totalitatea de cereri care au fost depuse de Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a municipiului Chișinău, în anul 2024 la Agenția de mediu au fost depuse 373 de cereri, dintre care 332 au fost deja aprobate, au obținut autorizare pentru lucrări, trei au fost respinse și 38 se află în lucru”.
La sfârșitul anului 2022 Parlamentul a modificat legea, astfel încât arborii care prezintă pericol să poată fi defrișați doar în baza unei notificări trimise pe adresa Agenția de Mediu. Reprezentanții agenției susțin că pe parcursul acestui an au răspuns la fiecare notificare în termen util.
„În ceea ce privește obținerea autorizațiilor ca act permisiv, termenul de examinare a acestei operații este de 20 de zile. Nu au fost cereri să fie examinate cu termenul depășit, așa cum s-a menționat că așteptăm mult timp pentru a tăia un copac care are o ramură verde”.
În timp cât autoritățile se acuză reciproc de inacțiune au de pierdut oamenii.
„- Trebuie curățiți, sunt diverse cazuri, se întâmplă multe, sunt mulți copaci care trebuie curățiți și defrișați. Copacul de la colț trebuie de mult defrișat.
- Ați scris cerere, ați solicitat să fie tăiat?
- Președinta ne-a spus că a scris cerere, să vină să vă spună ea.
- Și nu a venit nimeni?
- Nu.
- Dumneavoastră credeți că sunteți în pericol, mai ales când plouă?
- Este periculos”.
Din cauza ploilor și vântului puternic, în urma cărora au fost rupte crengi şi doborâți arbori la pământ, săptămâna trecută serviciile municipale au intervenit la peste 600 de adrese. Cele mai afectate sectoare au fost Botanica, Buiucani şi Centru.