„MU” redă strigătul specific al vitelor cornute și nu poate fi vorba de copierea ilegală a unui ambalaj, când acesta nu este înregistrat ca proprietate intelectuală. Este reacția întreprinderii „Bucuria”, după ce a fost sancționată cu peste 1,8 milioane de lei pentru concurență neloială. În speță, acesta a fost acuzată că ar fi plagiat ambalajele unor produse, care aparține unei alte întreprinderi concurente.
Ieri, Consiliul Concurenței a anunțat amendarea întreprinderii „Bucuria” SA cu peste 1,8 milioane de lei pentru copierea ilegală a ambalajelor produselor de cofetărie „MU” și „PARKUR”, ce aparțin unei alte întreprinderi concurente. Investigația a fost inițiată în anul 2022, ca urmare a plângerii depuse de întreprinderile străine care fabrică produsele de cofetărie similare.
În rezultatul investigației, Consiliul Concurenței a constatat încălcarea articolului 19 din Legea concurenței de către „Bucuria” SA, de asemenea i s-a prescris să retragă de pe piață produsele de cofetărie menționate.
Astăzi, Bucuria SA a venit cu o reacție la decizia Consiliului, menționând că „ ambalajul ambelor produse, atât după formă, cât şi culorile imprimate pe etichetă, nu sunt identice, cu excepţia petelor caracteristice pielii pigmentate a vacilor care sunt niște elemente figurative. De fapt, interjecția ”MU” redă strigătul specific al vitelor cornute și în mentalul colectiv declanșează mecanismul de asociere cu acestea”.
Reprezentanții „Bucuria” susțin că aceste însemne caracteristice sunt folosite și de alte companii din domeniu pentru produse similare din Ucraina, Rusia sau Polonia.
„Deci nu poate fi vorba de copierea ilegală a unui ambalaj, când acesta nu este înregistrat ca proprietate intelectuală și, practic, petele caracteristice vacilor și denumirea „MU” sunt folosite de diverși producători de produse de cofetărie. În această ordine de idei, menționăm că, Bucuria” S.A. folosește legal mărcile „MU” și „PARKUR”, întrucât acestea au fost înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova de către „Bucuria Dulce” S.R.L., conform prevederilor legale”, se arată în comunicatul întreprinderii.
De asemenea, cele două mărci ar fi fost înregistrate de către AGEPI în anul 2021, iar apoi, titularul acestora a transmis toate drepturile asupra mărcilor S.A. „Bucuria”. Cât despre companiile străine, acestea au înregistrat mărcile respective doar pe teritoriul Federației Ruse, nu și în Moldova. Respectiv „Bucuria” S.A. va contestata decizia Consiliului Concurenței în instanța de judecată.