Celebrul Spiridon Vangheli s-a stins din viață. Scriitorul copilăriei noastre a decedat la o săptămână după ziua în care a sărbătorit 92 de ani de viață. A fost tatăl lui Guguță, personajul care ne-a dus faima în toată lumea, pentru că opera lui a fost tradusă în 40 de limbi. Maestrul va fi petrecut pe ultimul drum luni, aceasta fiind declarată și zi de doliu național.
„La această vârstă mă simt într-un fel bine, auzind vorbele dumneavoastră de susținere, dar când mă gândesc câte mai trebuie de făcut... e problemă înțelegeți. Vârsta e vârstă”.
Asta spunea acum doi ani Spiridon Vangheli. A fost ultima zi de naștere pe care a sărbătorit-o înconjurat de sute de copii, de cei pentru care a scris de-a lungul vieții.
„Ce am face noi fără voi? Eu vreau să fiu alături de voi, soarta unui scriitor pentru copii este să fie mic rămânând mare, iată asta este foarte greu, să te faci mic, rămânând mare”.
A trăit o viață lungă și luminoasă, deși au fost și zile în care credeam că îl pierdem. În primăvara anului 2021, Spiridon Vangheli a suferit de Covid, fiind internat la terapie intensivă în stare gravă. În pofida vârstei înaintate, și-a revenit asemenea eroilor din poveștile lui.
„Am avut și Covid ce să faci, e al nostru și acela. Dacă ai să alegi numai florile care îți plac nu ai să ajungi nicăieri. Luptăm cu Covid și cu celelalte”.
Ministerul Culturii a transmis astăzi un mesaj de condoleanțe în care a precizat că maestrul ne-a adus multă lumină și că cei care i-au citit cărțile în copilărie au ajuns și ei deja bunei.
Renumitul scriitor basarabean s-a născut la 14 iunie 1932, la Grinăuți, județul Bălți, astăzi, raionul Rîşcani. În activitatea sa literară de peste cinci decenii, Spiridon Vangheli are în palmares nenumărate diplome naționale și internaționale. În 1974, la Rio de Janeiro, Brazilia, Vangheli a primit distincția Andersen, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni povestitori din lume.
„Vreau nu vreau, dar vine vremea să mă duc și eu unde a plecat Grigore Vieru, voi pleca și eu, în schimb rămâneți voi. Voi veți fi scriitorii de mâine, miniștrii de mâine, pictorii, medicii de mâine. Pentru voi mi-am pus tot sufletul ca să creșteți mari și frumoși și luați toate problemele care nu am știut să le rezolvăm noi”.