Criza de judecători de la Curtea de Apel Chișinău se resimte și după gratii. Doi deținuți de la penitenciarul 13 au declarat greva foamei, după ce ședințele în care urmează să le fie decidă soarta au fost amânate pentru anul viitor. Președintele Curții de Apel spune că nu poate face nimic, atât timp cât puținii magistrați rămași sunt puși în situația în care să facă dreptate în dosarele cu termen restrâns. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii este optimist și speră că în curând numărul judecătorilor va fi suplinit.
La începutul săptămânii pe adresa electronică a redacției TV8 am primit un email anonim, prin care am fost informați că mai mulți deținuți de la Penitenciarul 13 din capitală au intrat în greva foamei. Astfel, în urma verificării informațiilor în acest sens, Administrația Națională a Penitenciarelor precizează faptul că, în prezent, în cadrul Penitenciarului nr.13-Chișinău, în greva foamei se află doi deținuți.
Motivele invocate de către aceștia sunt: dezacordul cu învinuirea înaintată și tergiversarea examinării cauzelor penale de către Curtea de Apel Chișinău.
Președintele Curții, Ghenadie Mîra, susține că acum, prioritar sunt examinate contestațiile în privința măsurilor de arest, dar și cauzele cu termenul restrâns de examinare.
„Din numărul insuficient de judecători se prioritizează dosarele în partea ce ține de măsurile preventive, măsurile de ocrotire judiciară și restul cauzelor unde este un termen restrâns de examinare”, a declarat președintele interimar al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Mîra.
În prezent, în așteptare pentru examinare la Curtea de Apel Chișinău sunt 15 mii de cauze, dintre care 7500 de dosare au fost redistribuite judecătorilor rămași în funcție. Majoritatea ședințelor au fost fixate pentru anul următor, din cauza lipsei de judecători.
„Dacă ar fi să le împărțim în penale și civile ar fi din 7500, în jur de 5000 de dosare sunt dosare penale, iar 2500 sunt dosare civile. Aceste cauze urmează a fi... o parte din ele cu o aproximație de 50% din ceea ce v-am spus deja au fost fixate, iar 50% încă urmează a fi fixate”, a menționat președintele interimar al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Mîra.
Pentru a reduce din volumul de muncă al judecătorilor Curții de Apel Chișinău, Consiliul Superior al Magistraturii a lansat două concursuri pentru funcțiile de bază. Președintele CSM, Sergiu Caraman speră să fie ocupate cel puțin jumătate din cele 57 de locuri vacante. În prezent, la Curtea de Apel activează 23 de magistrați.
„La zi avem înscriși în acest concurs 19 candidați. Dorim cât mai repede să desfășurăm acest concurs pentru că, potrivit legii, dosarele celor care vor promova acest concurs urmează să fie expediate comisiei de evaluare, comisiei vetting pentru ca să promoveze și evaluarea”, a spus președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman.
Pentru că procesul de evaluare a integrității etice și financiare a judecătorilor care vor promova concursul va dura cel puțin o lună, CSM ar putea lua în calcul un nou concurs pentru transferul temporar al judecătorilor la Curtea de Apel.
„Săptămâna viitoare vom avea o ședință cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii și președintele Interimar a Curții de Apel Chișinău și vom discuta necesitatea transferului temporar și dacă vom ajunge la concluzia că se mai justifică transferul temporar și a altor judecători, Consiliul va fi foarte receptiv”, a declarat președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman.
Criza de judecători de la Curtea de Apel Chișinău a fost generată de plecarea simultană a celor 20 de magistrați, în luna mai, jumătate din totalul celor care activau în instanță. Aceștia și-au depus cererea de demisie după ce au fost notificați de comisia Vetting că începe evaluarea externă. Legea le permite magistraților să plece din sistem, dacă nu vor să fie supuși evaluării. Conform regulamentului, judecătorii demiși în urma vetting-ului, nu vor putea să lucreze în calitate de judecători, procurori și să ocupe alte funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani. De asemenea, ei nu vor putea primi pensii și indemnizații speciale.