Un grup de medici de la Institutul Oncologic, a fost eliberat din funcție și serviciu. Anunțul a fost făcut de către ministra Ala Nemerenco. Decizia a fost luat în urma rezultatelor investigației, pornite în urma perchezițiilor din 2023, în cadrul unui dosar de corupere pasivă și activă.
„Dacă vă mai aduceți aminte, paisprezece percheziții au fost desfășurate de către ofițerii CNA și procurorii PA la Institutul Oncologic în iulie 2023 în cadrul unui dosar de corupere pasivă și activă, în care mai mulți medici, unii cu funcție de conducere erau bănuiți de pretinderea și acceptarea remunerațiilor ilicite de la pacienți pentru prestarea serviciilor medicale (intervenții chirurgicale, consultări și investigații fără rând), care trebuiau acordate gratuit”, a scris Nemerenco într-o postare pe Facebook.
În urma perchezițiilor operate la domiciliile, birourile și automobilele bănuiților au fost ridicate mijloace bănești în lei și diferită valută și registre de evidență a persoanelor care au beneficiat de asistență medicală. Angajații au fost cercetați în stare de libertate.
Ala Nemerenco susține că mesajul său este un semnal clar pentru tot sistemul medical - „nu este permis să mai pună cineva mâna în buzunarul părinților, buneilor, fraților, vecinilor, prietenilor. În cazul când ei nu sunt părinții, buneii, frații, prietenii voștri, rețineți vă rog, ca sunt totuși ai cuiva. Și viața nu are preț, ca noi, medicii, s-o apreciem cu un anumit cost. Nouă ne este lăsată o mult mai mare misiune - să o salvăm.”
TV8.md a încercat să afle despre câți doctori este vorba, dar responsabilii de la Minister ne-au spus să revenim luni. Nici Procuratura Anticorupție nu ne-a răspuns la mesaje.
TV8.md reamintește că pe 21 iulie 2023, era agitație la Institutul Oncologic din Chișinău. Oamenii legii au descins la Instituția Medicală, unde au perchiziționat birourile a multor medici, bănuiți că au pretins bani de la pacienți, pentru prestarea serviciilor medicale gratuite.
Potrivit CNA, au fost efectuate 14 percheziții în cadrul unui dosar de corupere pasivă și activă în care sunt cercetați mai mulți medici cu funcții de conducere din cadrul instituției. Cauza penală a fost inițiată în luna aprilie 2023, iar până în la data de 21 iulie nu fuse documentate acțiunile ilicite ale vicedirectorului Centrului Consultativ Diagnostic și a trei șefi de secție.
Potrivit probelor acumulate, medicii ar fi pretins și acceptat, personal și prin persoane terțe, diferite sume de bani de la pacienți pentru organizarea efectuării intervențiilor chirurgicale, consultării pacienților fără rând, precum și organizarea prestării la tor servicii medicale, exercitarea care este prevăzută în fișele de post ale personalului medical și care sunt acoperite de polița de asigurare medicală, urmând a fi acordate beneficiarilor gratuit. Astfel, sumele pretinse și acceptă persoanele investigate nu erau reflectate în contabilitatea instituției.