Încă un copil și-a pierdut viața, fiind lovit de un șofer, care potrivit poliției se afla în stare de ebrietate. Tragedia a avut loc acum trei ani, în satul Roșcani, raionul Anenii Noi. Adolescentul se întorcea, la ghidonul unei motociclete, de la fotbal. Deși se deplasa pe acostament, a fost lovit frontal de mașina care intrase pe contrasens. De trei ani, mama lui Dan cere ca persoana vinovată de comiterea impactului fatal să fie pedepsită pe măsură. Dosarul, deși a ajuns la Curtea de Apel, s-a întors la rejudecare. Joi urma să fie încă o ședință de judecată, dar în timp ce ne deplasam către Anenii Noi, am fost anunțați că a fost amânată, la cererea avocatei inculpatului.
„Pe data de 12 septembrie, 2021, în timp ce se întorcea de la fotbal, Dănuț a fost lovit de un șofer beat. A murit la fața locului. Aici este locul unde a fost lovit fiul meu, Dănuț Gorneț, el se întorcea de la stadionul din localitate, pe traseu, iar șoferul care venea din partea opusă era foarte servit și avea viteză excesivă, a derapat și l-a lovit, iar Dănuț a fost aruncat. Mașina s-a oprit în câmp, el ieșind din mașină a încercat să fugă. Deja toți când se întorceau de la fotbal, era o pereche și fetița a alergat la Dănuț, iar băiatul a alergat, l-a prins și l-a întors”.
Se fac aproape trei ani de la acel tragic accident. Dar nici până astăzi nu există o sentință definitivă de condamnare.
„Până la moment, nu avem scos în capăt cu cazul nostru. Am avut la Curtea de Apel ultima ședință, la care dumnealor nu sunt de acord cu... deja până acum nu erau de acord cu sentința de patru ani în penitenciar de tip deschis, la moment au înaintat o cerere că nu sunt de acord cu cheltuielile de înmormântare. Vreau să vă comunic, că până la moment nici nu am fost telefonați de părinții acestui băiat. Eu de multe ori, la toate ședințele când îl vedeam, m-am așteptat ca el să-și ceară iertare. Dar s-o facă așa, într-adevăr să vină din suflet, să se simtă. Faptul că el a recunoscut vina, el a recunoscut în fața mea, atunci când doamna avocată i-a întins o foaie pe care, personal am auzit, i-a zis să scrie că, uite, eu recunosc, că o să-ți scadă o treime din pedeapsă. - Adică a fost impus, nu din propria dorință? - Corect. În așa cazuri, lucrurile astea ar trebui să se demonstreze prin fapte. Dar ei din motivul că cunosc că o să li se scadă din termen, de asta și au făcut-o. - Cât i s-a scăzut? - De la opt, la patru”.
Nefiind de acord cu această sentință, procurorul a atacat-o la Curtea de Apel Chișinău. În cele din urmă, instanța a decis să trimită dosarul la rejudecare, la Anenii Noi, doar într-un alt complet de judecată. Joi urma să aibă loc o nouă ședință pe acest caz, dar în timp ce ne îndreptam spre judecătorie, am fost anunțați că ședința a fost amânată, la cererea avocatei inculpatului. Am telefonat-o pe Tatiana Lazovscaia pentru a afla despre motivul amânării, dar și pentru a discuta despre cum pledează clientul ei, dar a refuzat să continue discuția, motivând că nu cunoaște cu cine mai exact vorbește. Cu toate acestea, am consultat deciziile judecătorești, emise în cazul șoferului inculpat și am aflat că acesta și-a recunoscut vina și a cerut să fie judecat în baza probelor acumulate în faza de urmărire penală.
Violeta Gorneț consideră că pedepsele prevăzute de legislație, pentru încălcările din domeniul rutier, sunt prea blânde. Speră foarte mult ca Guvernul, prin Ministerul de Interne, să înăsprească sancțiunile, ceea ce ar putea duce la prevenirea altor tragedii în trafic.
„Știți, undeva mă bucur că măcar e reținut, că pe alte cazuri ei sunt la libertate. Se bucură mai departe de viață și se duc doar la ședințele de judecată, încă dacă se duc”.
Între timp, mama lui Dan a fondat un ONG. Prin intermediul acestuia, a făcut și o adresare către Consiliul raional Anenii Noi, solicitând ca pe tronsonul de drum, ce traversează satul, să fie instalate și denivelări care să liniștească traficul în această zonă. De un an însă nu a primit niciun răspuns.
„Am un an de zile de când am depus o cerere la care nu am primit nici un răspuns, sper să se sesizeze organele competente și să întreprindă măsuri, să nu așteptăm să mai îngropăm vreun copil. Sper foarte mult să fim auziți”.
La câteva zile distanță de la acest interviu, am mers la Consiliul raional pentru a afla la ce etapă este demersul.
„Denivelările, după practica pe care o am personal, au atât semne pozitive cât și semne negative. Semne pozitive, da, ele pot fi instalate înaintea trecerilor de pietoni, semnul negativ este că, rezonanța acestor denivelări poate duce la distrugerea sau pot influența la casele care sunt prin apropiere. - Păi da, dar totuși nu sunt mai importante viețile oamenilor decât casele, dacă le punem în balanță? - Și acolo dacă cade o casă, tot cade peste om, da?
În ceea ce privește cererea doamnei Violeta Gorneț, până în ziua de azi nu am văzut această cerere, nimeni nu a transmis-o sau n-a pus-o spre discuție la Consiliul raional Anenii noi, nici specialiștii din domeniu. Posibil Consiliul raional anterior s-a expus, sau specialiștii, în privința instalării denivelărilor artificiale. - Doamna nu a primit răspuns, de aceea vă și întreb. - Trebuie să verificăm. - Putem verifica acum? Noi avem numărul de înregistrare al documentului, putem vedea dacă îl găsim? - Da, putem vedea, adică este secretariatul, vă adresați acolo și... Plus la asta, în ceea ce privește secretariatul, practic persoanele care au lucrat în secretariat aveau deja vârsta de pensionare și au fost schimbate”, a spus președintele raionului Anenii Noi, Alexandru Moisei.
La insistențele noastre, președintele Consiliului raional a cerut colegilor să caute această cerere.
„Asta nu-i. E de la o persoană fizică, nu? - Nu, este din partea unei asociații, Smart Woman. - Mai bine le introduci pe toate într-un registru, decât așa”.
Și, pentru că la secretariatul consiliului nu am mai dat de urma acestui demers, am mai făcut o tentativă de a-l găsi. De data asta la responsabilii de drumuri și infrastructură rutieră, din cadrul consiliului. Întrebarea noastră i-a băgat în ceață.
„- Căutăm și noi un document, care a fost înregistrat în pe 3.05 2023 aici, din partea doamnei Violeta Gorneț. - Jos în Cancelarie nu este. - Dar cine este? - Doamna care și-a pierdut fiul în Roșcani. Documentul vine din partea unei asociații Smart Woman. Cerea instalarea unor denivelări. - Noi nu avem așa”.
Nu doar Violeta Gorneț insistă pe securizarea porțiunii de drum care trece prin localitate. Și primarul satului afirmă că a făcut zeci de demersuri pentru ca autoritățile raionale sau centrale să intervină.
„Avem din 2019 până în prezent, două accidente soldate cu deces a unor copii, niște cazuri tragice. Noi am solicitat și de la serviciul tehnologii informaționale instalarea camerelor de viteză. Vă spun, de către Primăria Roșcani au fost solicitate mai multe măsuri, anume pe acest sector de drum. - Și vreuna dintre aceste cerințe s-a implementat, în afară de reparația bucății de drum pe care o vedem aici? - Să vă spun sincer, doar reparația, lățirea drumului, repararea lui și, noi mai avem un sector de drum la fel de periculos pe acest tronson, schimbarea parapetelor, până când eu le spun niște măsuri tehnice. - Da, dar eu o văd invers, că dacă drumul îi bun, ei merg cu viteză mai mare. - Sigur, acum riscul, la moment, cum arată drumul, riscul de accidente este puțin mai mare, însă, totodată se spune că drumurile bune sunt mai sigure, așa spun drumarii. - Dacă sunt făcute cum trebuie. - Dacă sunt făcute cum trebuie și la standardele care trebuie”, a spus primarul de Roșcani, Constantin Morari.
Între timp, mama copilului a lansat în localitatea Roșcani un proiect în memoria lui Dan. Este vorba de un parc, la care au contribuit atât colegii și prietenii băiatului, cât și unii agenți economici.
„Suntem în parcul cu numele fiului meu, parcul „La Dănuț”. Zi de zi aici facem lucrări, împreună cu voluntarii dornici să ne ajute ca să aducem la bun sfârșit acest parc. Mai avem foarte mult de lucru, dar nu dăm mâinile în jos și cu oamenii de bună credință și dornici de a face un bine, vom reuși. Aș vrea să menționez că, le mulțumesc în primul rând prietenilor lui Dănuț, cât și copilașilor care vin zi de zi și-și petrec zilele de vacanță frumos, aici în parc, dând o mână de ajutor. În primul rând, și Dănuț era așa, era un băiat care întotdeauna se implica în diferite activități”, a zis Violeta Gorneț.
Parcul a prins viață și datorită primăriei din localitate, care a oferit terenul.
„Sigur că au fost coordonate toate chestiile, deci amenajarea parcului este pe un teren care aparține primăriei, este un teren cu destinație publică, noi avem un acord de colaborare, este o decizie a Consiliului unde permitem amenajarea terenului, ajutăm acolo unde putem, cunoaștem că foarte multă lume prin intermediul asociației donează bani”, spune primarul.
Următoarea ședință în dosarul morții lui Dan Gorneț va avea loc pe 17 iulie.
Un reportaj de Constantin Niculae și Gabriela Ursu
Imagine de Oleg Cozlov și Vlad Glinjan