Atenție! Un grup de escroci folosește imaginea TV8 și a primarului Ion Ceban pentru a promova o știre falsă și a obține ilegal bani. Portalul stopfals.md a anunțat astăzi despre noua escrocherie, subliniind că publicitatea sponsorizată cu edilul Capitalei la TV8, care îndeamnă utilizatorii să descopere „adevărul pe care îl ascunde Ceban” este complet falsă.
La accesare, publicitatea sponsorizată falsă te direcționează la o pagină fake a portalului Newsmaker.md (foarte asemănătoare cu originalul), cu un articol înșelător care promovează o schemă frauduloasă de oferire a datelor personale pentru estorcare de bani. Vă îndemnăm să nu dați click pe astfel de link, să nu introduceți datele dvs. personale și să raportați astfel de postări!
Nu este prima dată când imaginea TV8 este utilizată pentru a promova falsuri. La finalul lunii ianuarie 2024, imaginea portalului nostru de știri a fost folosită pentru reclame false pe Instagram. Este vorba despre o schemă prin care indivizii încearcă să obțină datele bancare ale cetățenilor și să le fure astfel banii. Escrocii au postat imagini video cu știrile TV8 în limba rusă peste care au suprapus un mesaj audio care nu are nicio legătură cu postul nostru de televiziune.
Videoclipul, încărcat în stories pe Instagram a fost încărcat de pe un cont fals și promovat ca reclamă. A fost utilizat, de asemenea, logo-ul unei bănci comerciale populare din Moldova, precum și recenzii false de la așa-zișii „clienți mulțumiți”. Dacă faci click pe videoclip, ești direcționat către site bancar fals care vă propune un „program de investiții profitabil”. Dacă cădeți pradă escrocilor, riscați să vi se ceară să investiți bani, iar indivizii să câștige dobândă.
Anterior, pe Facebook au circulat falsuri similare cu imaginea TV8. După ce pagina a fost raportată și blocată, escrocii au creat alte pagini și își continuă activitatea infracțională. TV8 vă încurajează să fiți atenți și vă amintește că nu trebuie să introduceți niciun fel de date personale pentru a ne citi site-ul și restul platformelor de informare.
Ce trebuie să faceți pentru a evita să deveniți victima unei astfel de fraude?
1. Nu trimiteți date confidențiale unor străini și nu completați date confidențiale pe site-uri web, în special numărul cardului dvs. bancar, codul CVV de pe spatele cardului sau parola primită prin SMS. Băncile, site-urile de știri și alte platforme nu vor solicita în niciun caz detaliile cardului dvs. prin telefon sau online. Dacă un angajat al băncii încearcă să vă contacteze, puteți suna înapoi instituția și clarifica informațiile. Cel mai indicat este să mergi la bancă personal pentru a clarifica totul.
2. Oferte de bani câștigați rapid pe Internet, depozite la dobândă mare, titluri strălucitoare - un semn clar de fraudă.
3. Nu trimite bani nimănui decât dacă înțelegi clar cum se face o astfel de tranzacție. Cere ajutorul cuiva. Dacă încearcă să te grăbească să trimiți bani pretinzând că sunt prieteni sau rude, poți fi aproape sigur că sunt escroci.
4. Publicitatea frauduloasă se găsește adesea pe rețelele de socializare, iar cel mai des nu poate fi blocată în totalitate. moderarea pur și simplu nu are timp să o blocheze pe toate.