Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 948: Alertă din Moldova, atac la Kiev, judecător ucis și întâlnire Trump-Zelenski! Rusia amenință Europa

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 854: Schimb de prizonieri și atacuri aeriene în sudul Ucrainei. Rusia ar putea mobiliza o nouă armată

26 iunie 2024, ora 09:31

Rusia continuă să-și intensifice eforturile militare în Ucraina, pe măsură ce analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că Moscova ar putea mobiliza o nouă armată combinată. Această posibilă mobilizare survine în contextul unor atacuri recente cu rachete în regiunile Odesa și Nikolaev, și a schimbului de prizonieri de război dintre Rusia și Ucraina, mediat de Emiratele Arabe Unite. În timp ce președintele polonez Andrzej Duda a cerut Chinei să intervină pentru a pune capăt conflictului, Statele Unite se pregătesc să trimită un nou pachet de ajutor militar Ucrainei, inclusiv rachete HIMARS și muniție de artilerie. În paralel, Rusia susține că a distrus două drone ucrainene deasupra regiunii Smolensk. Tensiunile escaladează, iar comunitatea internațională monitorizează îndeaproape evoluțiile din regiune.

UPDATE Rusia ar putea mobiliza în Ucraina o nouă armată combinată, constată analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). „Armata rusă se află în prezent în curs de reformare majoră, inclusiv prin crearea de noi formațiuni de armată combinată, iar referirea surselor ucrainene la „Armata 51” poate fi un indiciu timpuriu că Rusia a format o altă armată combinată pentru a o disloca în Ucraina”, scrie ISW, un centru de reflecție cu sediul la Washington.

UPDATE Un atac cu rachetă balistică Iskander-M a avut loc în zona Bilhorod-Dnistrovsk (Cetatea Albă) din regiunea Odesa, a anunțat guvernatorul Oleh Kiper, care le-a recomandat localnicilor să se adăpostească în locuri considerate sigure. Un alt atac, cu o rachetă ghidată, a fost efectuat de ruși în regiunea Nikolaev. Autoritățile ucrainene nu au anunțat deocamdată eventuale pagube. Sirenele de alertă de raid aerian au răsunat în jumătatea estică și în sudul Ucrainei, relatează presa ucraineană.

UPDATE Rusia a anunţat marţi că a schimbat 90 de prizonieri de război ucraineni pe care îi deţinea cu 90 de soldaţi ruşi deţinuţi în Ucraina, în urma medierii Emiratelor Arabe Unite, care preia AFP. „La încheierea procesului de negocieri, 90 de soldaţi ruşi care se aflau în pericol de moarte în captivitate au fost repatriaţi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram. „La schimb, au fost predaţi 90 de prizonieri de război ale forţelor armate ucrainene”, a adăugat el, precizând că schimbul s-a efectuat sub „medierea umanitară” a Emiratelor Arabe Unite. Ultimul schimb de amploare de prizonieri între beligeranţi datează din februarie, când a avut loc un schimb de câte 100 de prizonieri. Emiratele Arabe Unite mediază, de asemenea, întoarcerea copiilor ucraineni din Rusia. Rusia şi Ucraina au făcut schimburi de sute de prizonieri de la începutul ofensivei ruse, în februarie 2022 şi schimbă în mod regulat rămăşiţele soldaţilor ucişi.

UPDATE Aflat într-o vizită de lucru în China, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că Beijingul are capacitatea necesară să intervină pe lângă președintele rus pentru a pune punct conflictului din Ucraina. Pe lângă ajutorul militar, SUA a declarat va ajuta la tipărirea a peste 3 milioane de manuale pentru școlile primare, după ce un bombardament rusesc a nimicit tipografia Farktur Druk din Harkov. În privința puterii de foc, analiștii internaționali se așteaptă ca Ucraina să primească un nou ajutor militar din partea SUA în valoare de 150 de milioane de dolari. Transportul militar ar urma să includă rachete HIMARS; arme de calibru mic și grenade și cartușe de artileri de 155 mm și 105 mm, informează The Guardian.

UPDATE  Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus în timpul nopții două drone ucrainene deasupra regiunii Smolensk, a anunțat Ministerul Apărării al Federației Ruse, citat de TASS. „A fost dejucată o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist folosind vehicule aeriene fără pilot de tip aeronavă împotriva unor instalații de pe teritoriul Rusiei. Două UAV-uri aflate deasupra teritoriului regiunii Smolensk au fost distruse de mijloacele de apărare antiaeriană aflate în serviciu”, se arată în comunicatul citat de presa de stat. Potrivit guvernatorului regiunii Smolensk, Vasily Anokhin, dronele ucrainene au încercat să atace instalații militare din districtul Vyazemsky.

UPDATE În Herson, regiunea controlată parțial de Ucraina, o persoană a murit din cauza unui atac ghidat de Rusia. La fel și în Odesa, unde guvernatorul regiunii a anunțat că o rachetă de croazieră rusească a lovit un depozitm declanșând un incendiu care s-a răspândit pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați. Volodimir Zelenski l-a demis pe generalul locotenent Yuriy Sodol din funcția de coamandant al Forțelor Mixte ale Forțelor Armate din Ucraina. Sodol a fost eliberat din funcție pentru incompetență și abuz de putere. În locul acestuia a fost numit generalul de brigadă Andriy Hnatov. În tot acest timp oficialii din Ucraina au identificat 715 cazuri în care forțele armate rusești au folosit muniție care conține „compuși chimici periculoși”.

UPDATE De la Kremlin, Vladimir Putin avertizează SUA în privința rachetelor cu rază lungă de acțiune ATACMS, pe care Washingtonul le furnizează Ucrainei. Președintele Federației Ruse susține că Statele Unite poartă responsabilitatea victimelor ucise de armele Occidentului. În replică, purtătorul de cuvânt al SUA a declarat că SUA regretă pierderea de vieți civile, însă responsabilitatea războiului îi revine în totalitate Rusiei. Revenind în Ucraina, Volodimir Zelenski l-a însărcinat pe colonelul Oleksii Morozov să curețe armata de căpușele care discreditează serviciul militar, asta în contextul în care mai mulți ofițeri din Ucraina au fost acuzați de complot cu Rusia.

/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Valentin Uzun, îndrăgostit de noua sa pasiune. Unde își petrece timpul când nu este pe scenă
/VIDEO/ Valentin Uzun, îndrăgostit de noua sa pasiune. Unde își petrece timpul când nu este pe scenă
/VIDEO/ A împușcat un câine de rasă, cu arma personală. Cum (nu) a fost pedepsit un bărbat din raionul Ialoveni
/VIDEO/ A împușcat un câine de rasă, cu arma personală. Cum (nu) a fost pedepsit un bărbat din raionul Ialoveni
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 948: Alertă din Moldova, atac la Kiev, judecător ucis și întâlnire Trump-Zelenski! Rusia amenință Europa
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 948: Alertă din Moldova, atac la Kiev, judecător ucis și întâlnire Trump-Zelenski! Rusia amenință Europa

/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa

missing
28 septembrie 2024, ora 22:54

Noua ediție a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre paradisul elitelor politice și de business rusești. Fiecare dintre noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, este un critic acerb al Occidentului, mai ales după începutul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea,  singura lui fiică, Ekaterina Vinokurova, a trăit cea mai mare parte a vieții sale în SUA și Marea Britanie. Lavrov și-a trimis moștenitoarea la studii la cele mai prestigioase universități americane și britanice. Ekaterina și soțul său dețin mai multe proprietăți în UE, vizate în ultimii ani de sancțiuni internaționale. Din cauza acestor sancțiuni, Ekaterina s-a văzut nevoită să renunțe la vacanțele luxoase în Occident.

Pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, îl cunosc toți. Nu toți însă știu că fiul și fiica acestuia, Elizaveta și Nicolai, de asemenea au ales să își ducă viața departe de Rusia. Elizaveta Peskova a fost trimisă de la 12 ani să învețe în Franța, iar mai târziu chiar a lucrat stagiară în Parlamentul European. A dus o viață de lux acolo. Jurnaliștii de investigație francezi au descoperit că, fiind studentă, fiica purtătorului de cuvânt al lui Putin deținea și un apartament de peste 1 milion de euro în centrul Parisului. 

Chiar și despre fiicele lui Vladimir Putin, Katerina Tikhonova și Maria Voronțova, există dovezi că ar fi locuit perioade lungi de timp în Europa. Presa germană scrie că, până în 2019, Ecaterina Tikhonova și-a trăit viața între două orașe - Moscova și Munchen. Dimineața își lua micul dejun în Rusia, iar la amiază lua prânzul în orașul german. Fiica cea mare a lui Putin, Maria, a trăit, la rândul său în Olanda, unde s-a și căsătorit cu un localnic. La începutul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, localnicii dintr-un orășel din suburbia Amsterdamului au ieșit la protest pe un teren care i-ar aparține fostului ginere al lui Putin. 

Cei mai mari oligarhi ruși apropiați de Kremlin, și-au ținut dintotdeauna copiii și banii departe de țara-mamă în care își câștigau miliardele. Să-l luăm de exemplu pe Roman Abramovici, cunoscut drept unul dintre cei mai apropiați oligarhi ai lui Putin. Fostul proprietar al faimosului club englez de fotbal Chelsea are cetățenie portugheză, obținută în 2021. Membrii familiei sale și-au trăit aproape toată viața în Occident – Marea Britanie, Franța sau SUA. Abramovici are 7 copii din două căsnicii, dar niciunul dintre ei nu a învățat și nu și-a petrecut copilăria pe plaiurile natale, alături de copilașii ruși. E de înțeles, Ciukotka în care Abramovici a fost guvernator timp de 8 ani nu arată nici pe departe la fel de atractivă ca, spre exemplu, Coasta de Azur.

Abramovici deține proprietăți de sute de milioane de euro în Londra, pe Riviera Franceză, în Portugalia, în Elveția. E adevărat, acum oligarhul rus nu mai are acces la ele. După începutul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, apartamentele, vilele și castelul lui Abramovici de pe Riviera Franceză au fost puse sub sancțiuni. Apropo de castel, Château de la Croë se află pe Coasta de Azur. Această vilă are o istorie bogată și a fost restaurată complet de Abramovici. Astăzi valoare ei este de peste 100 de milioane de euro. În fața acestei vile, Abramovici obișnuia să își parcheze fermecătoarea Eclipse, cel mai înalt yaht din lume, la momentul fabricației.

Alisher Usmanov, un alt proeminent oligarh rus, tatăl mail.ru și al Megafon. Și acesta și-a ținut familia departe de Rusia, chiar dacă este un susținător activ al regimului lui Putin. Usmanov are proprietăți de sute de milioane de euro în Marea Britanie, Italia, Franța, Germania.

La fel ca Abramovici, Usmanov are o slăbiciune pentru castelele istorice europene și pentru echipele mari de fotbal engleze. Usmanov a investit în FC Arsenal. Curios de ce nu în vreo echipă de fotbal din Rusia? Revenind la conace și vilele istorice. Iată cum arată cea deținută de Usmanov în Marea Britanie. Apropo, este una dintre cele mai valoroase din Regatul Unit. Iar asta este o monumentală proprietate a lui Usmanov în Sardinia, Italia. 

Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 

Astăzi, aceste elite rusești sunt despărțite de proprietățile lor Occidentale de sancțiuni. Iar statele-prietene ale Rusiei nu sunt tocmai atractive pentru copilașii cinovnicilor și oligarhilor ruși.

Apropo, oligarhii moldoveni tot în țări din UE și-au cumpărat vile, case și apartamente.  Niciunul nu a ales să își investească banii în Rusia.

În concluzie, vă spun verde-n ochi: alegeți nu ce vă spun elitele politice rusești, dar ceea ce aleg ei ca destinație pentru copiii și familiile lor – Uniunea Europeană.

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Vettingul lovește în investigarea fraudei bancare. Ion Munteanu: „Direct este afectată”
/VIDEO/ Vettingul lovește în investigarea fraudei bancare. Ion Munteanu: „Direct este afectată”
/VIDEO/ A împușcat un câine de rasă, cu arma personală. Cum (nu) a fost pedepsit un bărbat din raionul Ialoveni
/VIDEO/ A împușcat un câine de rasă, cu arma personală. Cum (nu) a fost pedepsit un bărbat din raionul Ialoveni
/VIDEO/ Mașinile pompierilor au trecut prin mijlocul mulțimii adunate la concertul din PMAN: Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Mașinile pompierilor au trecut prin mijlocul mulțimii adunate la concertul din PMAN: Ce s-a întâmplat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.