Străzile Chișinăului prind culoare în cele mai aglomerate intersecții. Primăria aplică așa numite covoare roșii chiar pe carosabil, în fața trecerilor de pietoni. Culoarea stridentă ar trebui să atragă de la distanță atenția șoferilor din trafic, iar suprafața abrazivă a marcajului îi va ajuta să reducă mult din calea de frânare. Pentru a înțelege mai bine utilitatea acestora, am experimentat inovația pe șoferii postului nostru de televiziune.
„Primele marcaje de acest fel au apărut pe străzile din sectorul Botanica al capitalei. Acestea au menirea de a atrage atenția șoferilor și de a reduce spațiul de frânare al mijloacelor de transport chiar și atunci când carosabilul este umed. Fiind aplicate lângă trecerile de pietoni, marcajele ar urma să contribuie la reducerea numărului de accidente”.
Vopseaua aplicată pe o suprafață de aproximativ zece metri până la trecerile de pietoni este vizibilă de la distanță, iar culoarea nu este singurul argument în favoarea covoarelor roșii. Componența marcajului conține materiale antiderapant, ce ajută conducătorii auto să oprească în siguranță la zebră. Șoferul echipei noastre de filmare nu a ezitat să testeze inovația.
„Iată ne apropiem de „covorașul” roșu și imediat vom vedea cum mașina frânează. Într-adevăr, mașina frânează mult mai repede și sunt binevenite aceste marcaje pentru a preveni accidentele”.
Responsabilii de la primărie afirmă că ideea a venit ca și soluție pentru multiplele cazuri de accidente cu implicarea pietonilor.
Conducerea Direcției Mobilitate Urbană precizează că primele marcaje roșii au fost aplicate în sectorul Botanica, iar următoarele covoare roșii vor apărea pe arterele principale din sectoarele Rîșcani și Ciocana. De la începutul anului, au avut loc 153 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor pe trecerile de pietoni, soldate cu 11 persoane decedate și 144 de persoane traumatizate.