Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 876: Explozii la Kiev și atac în Crimeea! AP: Kievul are 6 provocări majore, iar Putin are o tactică nouă

/FOTO/ Descoperă Moldova. TOP 20 cele mai frumoase locuri, pe care merită să le vizitezi

missing
30 iunie 2024, ora 17:00

Vara este perioada călătoriilor, iar mulți dintre moldoveni nu își permit financiar să plece undeva peste hotare pentru a se odihni sau a admira frumusețile din alte țări. Respectiv, vrem să vă arătăm că în Republica Moldova avem foarte multe destinații turistice care merită vizitate, însă multe dintre ele sunt necunoscute marii majorități ai oamenilor. 

TV8.md vă propune un top 20 de destinații ce pot cuceri inimile oricăruia dintre voi. Și toate se află pe teritoriul Republicii Moldova.

Vom începe cu zona de Nord a țării:

1. Duruitoarea Veche și Lacul Costești-Stânca 

1. Duruitoarea Veche și Lacul Costești-Stânca

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Pantele calcaroase abrupte prezente aici sunt marcate de grote înfrumusețate cu stânci de cele mai neobişnuite forme. Grota este săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri. Cele mai spectaculoase sunt stâncile calcaroase, înzestrate cu grote de mărimi diferite, ce transformă această vale a râulețului Duruitoarea într-un loc perfect pentru odihnă.

Iar lacul Stânca-Costești este cel mai mare lac de pe teritoriul Republicii Moldova.

2. Cariera din satul Fetești – „Elveția din Moldova”, raionul Edineț

19. Cariera din satul Fetești – „Elveția din Moldova”

Satul Fetești este bogat în zăcăminte de calcar, iar cariera abandonată creează peisaje care lasă impresia de o mică Elveție în Moldova. Satul Fetești din raionul Edineț este situat într-o zonă deosebit de pitorească, unde zăcămintele de piatră de calcar reprezintă o mărturie impresionantă a forței naturii. Defileul de la Fetești, cu o lățime de 250 de metri, adăpostește pe malurile sale înalte și abrupte numeroase peșteri, care sunt adesea folosite de îndrăgostiți drept refugii romantice.

După prăbușirea regimului comunist și după ce s-a epuizat piatra din carieră, aceasta a fost abandonată și lăsată să se degradeze în timp. Astăzi, vizitatorii pot explora ruinele carierei și pot observa cu uimire cum natura a preluat controlul asupra acestui loc.

3. Buncărul sovietic din satul Olișcani

Buncărele imense din pădurea satului Olişcani, raionul Şoldăneşti, se numără printre cele mai enigmatice construcţii de pe teritoriul Republicii Moldova. 

Cele două cazemate, cu diametrul de 32 de metri şi peste 60 de metri adâncime, făceau parte dintr-un obiectiv militar secret sovietic.

Sistemul construcţiei atât de ingenios dă de bănuit că această unitate militară din inima pădurii de la Olișcani avea o destinaţie specială, mai degrabă un punct de comandă al Statului-Major.

4. Rezervația „La Castel”, raionul Edineț 

34. Rezervația „La Castel”, raionul Edineț

Defileul La Castel, localizat deasupra văii râului Racovăț, în proximitatea satului Gordinești, reprezintă o arie naturală deosebită. Această formațiune naturală notabilă este rezultatul depozitelor considerabile acumulate de-a lungul erei. În această regiune, se pot observa peisaje atrăgătoare, diversitatea florei și faunei, precum și o serie de legende locale transmise pe parcursul generațiilor. 

5. Cetatea Soroca 

20. Cetatea Soroca

Se găsește în mijlocul orașului Soroca, la circa 160 km spre nord de Chișinău, și reprezintă cartea de vizită a orașului cu același nume. Este locul potrivit dacă vrei să simți atmosfera epocii medievale. Imaginea Cetății Soroca se află pe bancnota cu valoarea nominală de 20 de lei, emisă de Banca Națională a Moldovei.

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea. Din diverse surse, se presupune că la Soroca a fost construită inițial o cetate de lemn în primul sfert al secolului al XV-lea, însă prima mențiune documentară a cetății Soroca apare în 1499. Cetatea are formă circulară cu diametrul curţii de 30,5 m, cu 5 turnuri, 4 circulare şi unul prizmatic cu pasajul de intrare.

6. Schitul rupestru Bechir

Râpa lui Bechir sau „Bechirov Iar” este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Soroca. În stâncile abrupte din acea vale se află schitul rupestru Bechir, considerat cel mai vechi ajuns până în zilele noastre, datând probabil din secolul VI-VIII. Se presupune, că este o peștera-biserică, săpată în stâncă care amintește de așezările rupestre din diverse colțuri ale lumii creștine.

Caverna este amplasată la o înălțime de 12-14 metri pe o stâncă verticală, albă de calcar și este formată dintr-o încăpere mică orientată cu altarul spre nord și cu o ușă-ferestruică mică spre sud. Interiorul este ornamentat cu elemente constructive cioplite în piatră și care imită interiorul unei biserici de lemn de epocă.

7. Peștera „Cenușăreasa”

Peștera „Cenușăreasa” sau „Emil Racoviță” este cea mai mare peșteră din Republica Moldova, recunscută, de asemenea, ca a treia cea mai lungă peșteră de ghips din Europa. Peștera este situată în regiunea est-europeană, în satul Criva, în locul unde se intersectează granițele a trei state: Ucraina, Republica Moldova și România. În golurile carstice se află peste 20 de lacuri, dintre care cele mai mari sunt: Lacul Dacilor, Lacul Verde, O gură de apă, Lacul Albastru, Lacul Dinozaurilor, Lacul Nautilus, denumite după cultura, imaginaţia şi pasiunile speologilor.

Majoritatea sălilor au plafonul boltit în stil gotic, cu înălţimea de circa 11 metri. Lăţimea tunelurilor este de 30-40m, iar lungimea variază între 60 până la 100 m. În galerii există câteva fântâni cu apă. Majoritatea plafoanelor şi pereţilor seamănă cu mozaicul, datorită formaţiunilor care rezultă din procesul de cristalizare a ghipsului.

8. Parcul Țaul

Parcul Țaul este unul dintre cel mai frumoase parcuri din Moldova. De asemenea, acesta este cel mai mare parc din toată țara și unul dintre cele mai mari din Europa de Sud-Est. Parcul Țaul este situat în imediata apropiere a satului Țaul, raionul Dondușeni, la o distanță de șase kilometri de centrul raional. Parcul are o suprafață de 46,2 hectare și este situat la aproximativ 200 de kilometri de Chișinău.

Acesta se află pe o arie protejată din Republica Moldova, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică. Se află în administrarea Primăriei satului Țaul.

9. Valea celor „O sută de movile”

Apariția locației văii celor „O sută de movile” trezește întrebări, deoarece se presupune că ar fi fost necropole ale căpeteniilor triburilor antice, o fi suta de movile ale oștenilor căzuți în luptele cu tătarii sau sunt rezultatul mișcărilor tectonice. Se aștern de-a lungul rezervației pe o distanță de opt kilometri, având o lățime de la 1,7 până la 2,3 metri. Se află pe malul stâng al Prutului, între localitățile Braniște și Cobani, raionul Glodeni. Fenomenul rezervației „Suta de movile” a fost atestată documentar pentru prima dată încă în 1716 de Dimitrie Cantemir în renumita lucrare a sa „Descrierea Moldovei”. Savantul a și denumit acest fenomen Centum monticulli.

În zona de Centru vom descoperi următoarele destinații turistice:

10. Vinăria Cricova 

4. Vinăria Cricova

Fiind una din cele mai recunoscute vinării din Moldova, chiar și la nivel internațional – este o destinație turistică pe care trebuie neapărat să o vizitezi! Cricova constituie cel mai extins complex subteran din lume, notabil pentru rețeaua sa vastă de labirinturi și calitatea remarcabilă a vinurilor sale. Originea acestei locații impresionante se situează în anul 1952.

Perla vinificației moldave, Cricova, este localizată în inima Republicii Moldova. Situată la o adâncime de 60 de metri, sub atenta supraveghere a vinificatorilor, aceasta servește drept depozit și spațiu de maturare pentru cele mai excelente vinuri purtând marca Cricova.

Complexul Subteran se distinge prin unicitatea sa, fiind alcătuit din cinci săli mari, spațioase și impunătoare, în care se îmbină armonios elementele de arhitectură clasică cu ornamente moderne. Orașul Subteran adăpostește și un muzeu captivant, în care au fost adunate exponate inedite din diverse epoci, oferind o detaliată prezentare a istoriei vinificației.

11. Castel MIMI 

7. Castel MIMI

Castel Mimi este catalogat cu mândrie drept una dintre cele mai frumoase 15 vinării din lume, în mare parte grație gamei noastre unice de terase uimitoare și grădini veșnic verzi. Spațiile noastre exterioare, mari și diverse, includ o piață a orașului, terase de vară, spații pentru picnicuri și masterclass-uri de gătit, și o curte în care se desfășoară evenimente culturale mari, precum concerte, spectacole sau mese în aer liber. 

12. Descoperă „Epoca de Piatră” la Pivnițele Brănești 

8. Descoperă „Epoca de Piatră” la Pivnițele Brănești

Vinăria Brănești este amenajată într-o veche mină de calcar, galeriile căreia se întind pe o distanță de 75 de km și sunt dispuse pe o suprafață de 75 de ha. Complexul turistic „Epoca de piatră” al Vinăriei Brănești își deschide porțile pentru vizitatori. Turiștii vor avea ocazia să descopere galeriile subterane, să deguste vin în sălile special amenajate pentru degustări, să-și închirieze caze pentru păstrarea vinului, să participe la evenimentele culturale, care vor fi organizate în sala de spectacole a complexului turistic și să experimenteze viața în epoca de piatră.

13. Muzeul socialismului și comunismului din Condrița (Petru Costin) 

15. Muzeul socialismului și comunismului din Condrița (Petru Costin)

Partea cea mai interesantă a acestui muzeu o reprezintă aparatele de zbor aflate în aer liber – câteva avioane și elicoptere. Pe lângă asta, este un loc liniștit, perfect pentru odihna în familie. Atenție: drumul nu este tocmai bun, pe timp ploios vizitarea nu se recomandă.

14. Orheiul Vechi și Trebujeni 

26. Orheiul Vechi și Trebujeni

Complexul muzeal Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova. Complexul cuprinde cîteva zeci de hectare ale orașului medieval Orhei (sec. XIII–XVI), denumit ulterior Orheiul Vechi (după părăsirea așezării date și întemeierea în alt loc a unui oraș nou, cu același nume – Orheiul de azi). Din cadrul complexului fac parte două promontorii mari (Peștere și Butuceni), la care se alătură trei promontorii adiacente mai mici (Potarca, Selitra și Scoc), pe teritoriul cărora se află ruinele unor fortificații, locuințe, băi, lăcașuri de cult (inclusiv mănăstiri rupestre) atît din perioada tătaro-mongolă (sec. XIII–XIV) cît și moldovenească (sec. XV–XVI).

15. Palatul lui Manuc Bey

Palatul lui Manuc Bey

După ce ai făcut cunoștință cu artă rustică, îți propunem să vizitezi o destinație turistică în stil francez - Palatul lui Manuc Bey.

Complexul istoric- Manuc Bey se află în orașul Hînceşti și are o suprafață de 10 hectare. Excursia cu ghidaj îți va oferi posibilitatea să afli istoria lui Manuc Bey, a complexului și să vizitezi : Palatul Princiar, Casa Iamandi, Castelul Vânătoresc,  Turnul de Pază, etc. Dacă ți-am stârnit curiozitatea, vino și fă o plimbare în grădina de iarnă și cunoaște adevărata istorie a acestui Palat.

16. Vizitează Mănăstirea Saharna – unul dintre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova 

27. Vizitează Mănăstirea Saharna – unul dintre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova

Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Saharna, situată la aproximativ 110 km de Chișinău, pe malul drept al râului Nistru, este pe bună dreptate considerată printre cele mai mari centre de pelerinaje religioase din Moldova. Aici se găsesc unicile în republica moaște ale Sf. Cuvios Macarie, iar pe una din stânci – amprenta lăsată, potrivit unei legende, de Maica Domnului. Se zice că, într-o bună zi unui călugăr din vechea mănăstirea rupestră (potrivit unor mărturii documentare din sec. XVII-XVIII, mănăstirea funcționează din sec. X-XII) pe una din stâncile înalte de aici, i s-a arătat chipul luminat al Maicii Domnului. Ajunși pe stâncă, călugarii au descoperit o amprentă de picior pe piatră, semn considerat de ei drept o vestire divină și o mărturie a „purității Dumnezeiești” a locului.

17. Sfera „magică”

În raionul Ungheni există o minge neobișnuită cu un diametru de aproximativ 18 metri. La moment, aceasta nu este folosită în niciun fel, dar se presupune că în timpul URSS a fost proiectată pentru ca în interiorul acesteia să fie integrat un echipament de urmărire a obiectelor spațiale, scrie webxs.net.

În interiorul cupolei este o acustică uluitoare. Dacă stai în mijloc, orice sunet al vocii tale este amplificat de multe ori și creează senzații cosmice din ecoul reflectat.

Vă lăsăm aici și câteva zone pitorești din zona de Sud a țării:

18. Prutul de Jos

Rezervația științifică „Prutul de Jos” este amplasată în lunca râului Prut, în partea de vest a satului Slobozia Mare. Raiul păsărilor, peștilor și plantelor a fost creat cu scopul de a proteja flora și fauna Lacului Beleu, precum și pentru a oferi condiții favorabile pentru înmulțirea plantelor rare și a celor care sunt pe cale de dispariție. Rezervația științifică „Prutul de Jos” constituie un adevărat muzeu al biodiversității de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal. Aceasta reprezintă o arie protejată ce a fost inclusă în rețeaua mondială a rezervațiilor biosferice UNESCO în anul 2018.

19. Canionul Roșu în satul Etulia

În sudul Moldovei, în satul Etulia, se află „Canionul Roșu”, un loc unic, cu statut de monument geologic natural. Aici straturile de argilă roșie creează un relief unic. Pe fundul canionului au fost descoperite rămășițe de mamuți și elefanți primitivi. „Canionul Roșu” este situat la 200 de kilometri de capitală și la 18 kilometri de orașul Vulcănești.

20. Ferma de cai „At-Prolin”

Grajdul a fost înființat în 1984 și este una dintre principalele atracții ale UTA Găgăuzia. Încă de la înființare, herghelia crește cai din rasa trotter Orlov.

În fiecare an, conform tradițiilor găgăuze, în ziua de Sfântul Gheorghe (sărbătorile bancare ale găgăuzilor – „Khederlez”), pe hipodromul din Ceadâr-Lunga are loc concursul de hipism „Altyn-At” cu cei mai buni și mai rapizi cai ai hergheliei. Cei mai mulți dintre ei au devenit în repetate rânduri campioni la cele mai prestigioase competiții și au obținut primele locuri la expozițiile din străinătate.

Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.

/VIDEO/ Munca operatorilor de la 112, mai solicitantă de când canicula ne pune la încercare: Zilnic, mii de oameni cer ajutor
/VIDEO/ Munca operatorilor de la 112, mai solicitantă de când canicula ne pune la încercare: Zilnic, mii de oameni cer ajutor
/PROMO/ Fostul prim-ministru Ion Sturza - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Fostul prim-ministru Ion Sturza - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/VIDEO/ Sărăcia, mai mult resimțită în rândul copiilor de la sate. Semnal alarmant de la Buzu: Au aspirații educaționale reduse
/VIDEO/ Sărăcia, mai mult resimțită în rândul copiilor de la sate. Semnal alarmant de la Buzu: Au aspirații educaționale reduse
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/FOTO/ Plouă în mai multe regiuni din țară! La Glodeni, furtuna a doborât copaci, a distrus țevi de gaz și a rupt fire electrice
/FOTO/ Plouă în mai multe regiuni din țară! La Glodeni, furtuna a doborât copaci, a distrus țevi de gaz și a rupt fire electrice

/UPDATE/ Patru vameși, reținuți după perchezițiile de la Leușeni. Sunt bănuiți de corupție

missing
18 iulie 2024, ora 11:36

Patru angajați ai Serviciului Vamal au fost reținuți de CNA, pentru 72 de ore, în urma perchezițiilor care au avut loc în dimineața de 18 iulie, la vama Leușeni. Este vorba de opt descinderi într-un dosar de corupție.

Bănuiții ar fi pretins și acceptat diverse sume de bani de la transportatorii de colete și pasageri care operau curse internaționale din și spre țările Uniunii Europene. Remunerațiile ilicite ar fi fost pretinse pentru facilitarea procedurilor vamale sau omiterea verificărilor minuțioase privind bunurile transportate și, respectiv, scutirea de achitare a drepturilor de import.

Perchezițiile au avut loc la birourile de serviciu, automobilele și domiciliile bănuiților.

Cercetările pe caz continuă.

Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.

/VIDEO/ Experiment TV8 pe caniculă: Pericolele mașinilor lăsate sub soarele arzător. Câte automobile au luat foc
/VIDEO/ Experiment TV8 pe caniculă: Pericolele mașinilor lăsate sub soarele arzător. Câte automobile au luat foc
/PROMO/ Fostul prim-ministru Ion Sturza - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Fostul prim-ministru Ion Sturza - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram