Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 972: Scenariul negru, atac mortal, pilot ucis și supărarea Kievului. SUA: Rusia nu a reușit în Moldova

/FOTO/ Descoperă Moldova. TOP 20 cele mai frumoase locuri, pe care merită să le vizitezi

missing
30 iunie 2024, ora 17:00

Vara este perioada călătoriilor, iar mulți dintre moldoveni nu își permit financiar să plece undeva peste hotare pentru a se odihni sau a admira frumusețile din alte țări. Respectiv, vrem să vă arătăm că în Republica Moldova avem foarte multe destinații turistice care merită vizitate, însă multe dintre ele sunt necunoscute marii majorități ai oamenilor. 

TV8.md vă propune un top 20 de destinații ce pot cuceri inimile oricăruia dintre voi. Și toate se află pe teritoriul Republicii Moldova.

Vom începe cu zona de Nord a țării:

1. Duruitoarea Veche și Lacul Costești-Stânca 

1. Duruitoarea Veche și Lacul Costești-Stânca

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Pantele calcaroase abrupte prezente aici sunt marcate de grote înfrumusețate cu stânci de cele mai neobişnuite forme. Grota este săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri. Cele mai spectaculoase sunt stâncile calcaroase, înzestrate cu grote de mărimi diferite, ce transformă această vale a râulețului Duruitoarea într-un loc perfect pentru odihnă.

Iar lacul Stânca-Costești este cel mai mare lac de pe teritoriul Republicii Moldova.

2. Cariera din satul Fetești – „Elveția din Moldova”, raionul Edineț

19. Cariera din satul Fetești – „Elveția din Moldova”

Satul Fetești este bogat în zăcăminte de calcar, iar cariera abandonată creează peisaje care lasă impresia de o mică Elveție în Moldova. Satul Fetești din raionul Edineț este situat într-o zonă deosebit de pitorească, unde zăcămintele de piatră de calcar reprezintă o mărturie impresionantă a forței naturii. Defileul de la Fetești, cu o lățime de 250 de metri, adăpostește pe malurile sale înalte și abrupte numeroase peșteri, care sunt adesea folosite de îndrăgostiți drept refugii romantice.

După prăbușirea regimului comunist și după ce s-a epuizat piatra din carieră, aceasta a fost abandonată și lăsată să se degradeze în timp. Astăzi, vizitatorii pot explora ruinele carierei și pot observa cu uimire cum natura a preluat controlul asupra acestui loc.

3. Buncărul sovietic din satul Olișcani

Buncărele imense din pădurea satului Olişcani, raionul Şoldăneşti, se numără printre cele mai enigmatice construcţii de pe teritoriul Republicii Moldova. 

Cele două cazemate, cu diametrul de 32 de metri şi peste 60 de metri adâncime, făceau parte dintr-un obiectiv militar secret sovietic.

Sistemul construcţiei atât de ingenios dă de bănuit că această unitate militară din inima pădurii de la Olișcani avea o destinaţie specială, mai degrabă un punct de comandă al Statului-Major.

4. Rezervația „La Castel”, raionul Edineț 

34. Rezervația „La Castel”, raionul Edineț

Defileul La Castel, localizat deasupra văii râului Racovăț, în proximitatea satului Gordinești, reprezintă o arie naturală deosebită. Această formațiune naturală notabilă este rezultatul depozitelor considerabile acumulate de-a lungul erei. În această regiune, se pot observa peisaje atrăgătoare, diversitatea florei și faunei, precum și o serie de legende locale transmise pe parcursul generațiilor. 

5. Cetatea Soroca 

20. Cetatea Soroca

Se găsește în mijlocul orașului Soroca, la circa 160 km spre nord de Chișinău, și reprezintă cartea de vizită a orașului cu același nume. Este locul potrivit dacă vrei să simți atmosfera epocii medievale. Imaginea Cetății Soroca se află pe bancnota cu valoarea nominală de 20 de lei, emisă de Banca Națională a Moldovei.

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea. Din diverse surse, se presupune că la Soroca a fost construită inițial o cetate de lemn în primul sfert al secolului al XV-lea, însă prima mențiune documentară a cetății Soroca apare în 1499. Cetatea are formă circulară cu diametrul curţii de 30,5 m, cu 5 turnuri, 4 circulare şi unul prizmatic cu pasajul de intrare.

6. Schitul rupestru Bechir

Râpa lui Bechir sau „Bechirov Iar” este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Soroca. În stâncile abrupte din acea vale se află schitul rupestru Bechir, considerat cel mai vechi ajuns până în zilele noastre, datând probabil din secolul VI-VIII. Se presupune, că este o peștera-biserică, săpată în stâncă care amintește de așezările rupestre din diverse colțuri ale lumii creștine.

Caverna este amplasată la o înălțime de 12-14 metri pe o stâncă verticală, albă de calcar și este formată dintr-o încăpere mică orientată cu altarul spre nord și cu o ușă-ferestruică mică spre sud. Interiorul este ornamentat cu elemente constructive cioplite în piatră și care imită interiorul unei biserici de lemn de epocă.

7. Peștera „Cenușăreasa”

Peștera „Cenușăreasa” sau „Emil Racoviță” este cea mai mare peșteră din Republica Moldova, recunscută, de asemenea, ca a treia cea mai lungă peșteră de ghips din Europa. Peștera este situată în regiunea est-europeană, în satul Criva, în locul unde se intersectează granițele a trei state: Ucraina, Republica Moldova și România. În golurile carstice se află peste 20 de lacuri, dintre care cele mai mari sunt: Lacul Dacilor, Lacul Verde, O gură de apă, Lacul Albastru, Lacul Dinozaurilor, Lacul Nautilus, denumite după cultura, imaginaţia şi pasiunile speologilor.

Majoritatea sălilor au plafonul boltit în stil gotic, cu înălţimea de circa 11 metri. Lăţimea tunelurilor este de 30-40m, iar lungimea variază între 60 până la 100 m. În galerii există câteva fântâni cu apă. Majoritatea plafoanelor şi pereţilor seamănă cu mozaicul, datorită formaţiunilor care rezultă din procesul de cristalizare a ghipsului.

8. Parcul Țaul

Parcul Țaul este unul dintre cel mai frumoase parcuri din Moldova. De asemenea, acesta este cel mai mare parc din toată țara și unul dintre cele mai mari din Europa de Sud-Est. Parcul Țaul este situat în imediata apropiere a satului Țaul, raionul Dondușeni, la o distanță de șase kilometri de centrul raional. Parcul are o suprafață de 46,2 hectare și este situat la aproximativ 200 de kilometri de Chișinău.

Acesta se află pe o arie protejată din Republica Moldova, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică. Se află în administrarea Primăriei satului Țaul.

9. Valea celor „O sută de movile”

Apariția locației văii celor „O sută de movile” trezește întrebări, deoarece se presupune că ar fi fost necropole ale căpeteniilor triburilor antice, o fi suta de movile ale oștenilor căzuți în luptele cu tătarii sau sunt rezultatul mișcărilor tectonice. Se aștern de-a lungul rezervației pe o distanță de opt kilometri, având o lățime de la 1,7 până la 2,3 metri. Se află pe malul stâng al Prutului, între localitățile Braniște și Cobani, raionul Glodeni. Fenomenul rezervației „Suta de movile” a fost atestată documentar pentru prima dată încă în 1716 de Dimitrie Cantemir în renumita lucrare a sa „Descrierea Moldovei”. Savantul a și denumit acest fenomen Centum monticulli.

În zona de Centru vom descoperi următoarele destinații turistice:

10. Vinăria Cricova 

4. Vinăria Cricova

Fiind una din cele mai recunoscute vinării din Moldova, chiar și la nivel internațional – este o destinație turistică pe care trebuie neapărat să o vizitezi! Cricova constituie cel mai extins complex subteran din lume, notabil pentru rețeaua sa vastă de labirinturi și calitatea remarcabilă a vinurilor sale. Originea acestei locații impresionante se situează în anul 1952.

Perla vinificației moldave, Cricova, este localizată în inima Republicii Moldova. Situată la o adâncime de 60 de metri, sub atenta supraveghere a vinificatorilor, aceasta servește drept depozit și spațiu de maturare pentru cele mai excelente vinuri purtând marca Cricova.

Complexul Subteran se distinge prin unicitatea sa, fiind alcătuit din cinci săli mari, spațioase și impunătoare, în care se îmbină armonios elementele de arhitectură clasică cu ornamente moderne. Orașul Subteran adăpostește și un muzeu captivant, în care au fost adunate exponate inedite din diverse epoci, oferind o detaliată prezentare a istoriei vinificației.

11. Castel MIMI 

7. Castel MIMI

Castel Mimi este catalogat cu mândrie drept una dintre cele mai frumoase 15 vinării din lume, în mare parte grație gamei noastre unice de terase uimitoare și grădini veșnic verzi. Spațiile noastre exterioare, mari și diverse, includ o piață a orașului, terase de vară, spații pentru picnicuri și masterclass-uri de gătit, și o curte în care se desfășoară evenimente culturale mari, precum concerte, spectacole sau mese în aer liber. 

12. Descoperă „Epoca de Piatră” la Pivnițele Brănești 

8. Descoperă „Epoca de Piatră” la Pivnițele Brănești

Vinăria Brănești este amenajată într-o veche mină de calcar, galeriile căreia se întind pe o distanță de 75 de km și sunt dispuse pe o suprafață de 75 de ha. Complexul turistic „Epoca de piatră” al Vinăriei Brănești își deschide porțile pentru vizitatori. Turiștii vor avea ocazia să descopere galeriile subterane, să deguste vin în sălile special amenajate pentru degustări, să-și închirieze caze pentru păstrarea vinului, să participe la evenimentele culturale, care vor fi organizate în sala de spectacole a complexului turistic și să experimenteze viața în epoca de piatră.

13. Muzeul socialismului și comunismului din Condrița (Petru Costin) 

15. Muzeul socialismului și comunismului din Condrița (Petru Costin)

Partea cea mai interesantă a acestui muzeu o reprezintă aparatele de zbor aflate în aer liber – câteva avioane și elicoptere. Pe lângă asta, este un loc liniștit, perfect pentru odihna în familie. Atenție: drumul nu este tocmai bun, pe timp ploios vizitarea nu se recomandă.

14. Orheiul Vechi și Trebujeni 

26. Orheiul Vechi și Trebujeni

Complexul muzeal Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova. Complexul cuprinde cîteva zeci de hectare ale orașului medieval Orhei (sec. XIII–XVI), denumit ulterior Orheiul Vechi (după părăsirea așezării date și întemeierea în alt loc a unui oraș nou, cu același nume – Orheiul de azi). Din cadrul complexului fac parte două promontorii mari (Peștere și Butuceni), la care se alătură trei promontorii adiacente mai mici (Potarca, Selitra și Scoc), pe teritoriul cărora se află ruinele unor fortificații, locuințe, băi, lăcașuri de cult (inclusiv mănăstiri rupestre) atît din perioada tătaro-mongolă (sec. XIII–XIV) cît și moldovenească (sec. XV–XVI).

15. Palatul lui Manuc Bey

Palatul lui Manuc Bey

După ce ai făcut cunoștință cu artă rustică, îți propunem să vizitezi o destinație turistică în stil francez - Palatul lui Manuc Bey.

Complexul istoric- Manuc Bey se află în orașul Hînceşti și are o suprafață de 10 hectare. Excursia cu ghidaj îți va oferi posibilitatea să afli istoria lui Manuc Bey, a complexului și să vizitezi : Palatul Princiar, Casa Iamandi, Castelul Vânătoresc,  Turnul de Pază, etc. Dacă ți-am stârnit curiozitatea, vino și fă o plimbare în grădina de iarnă și cunoaște adevărata istorie a acestui Palat.

16. Vizitează Mănăstirea Saharna – unul dintre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova 

27. Vizitează Mănăstirea Saharna – unul dintre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova

Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Saharna, situată la aproximativ 110 km de Chișinău, pe malul drept al râului Nistru, este pe bună dreptate considerată printre cele mai mari centre de pelerinaje religioase din Moldova. Aici se găsesc unicile în republica moaște ale Sf. Cuvios Macarie, iar pe una din stânci – amprenta lăsată, potrivit unei legende, de Maica Domnului. Se zice că, într-o bună zi unui călugăr din vechea mănăstirea rupestră (potrivit unor mărturii documentare din sec. XVII-XVIII, mănăstirea funcționează din sec. X-XII) pe una din stâncile înalte de aici, i s-a arătat chipul luminat al Maicii Domnului. Ajunși pe stâncă, călugarii au descoperit o amprentă de picior pe piatră, semn considerat de ei drept o vestire divină și o mărturie a „purității Dumnezeiești” a locului.

17. Sfera „magică”

În raionul Ungheni există o minge neobișnuită cu un diametru de aproximativ 18 metri. La moment, aceasta nu este folosită în niciun fel, dar se presupune că în timpul URSS a fost proiectată pentru ca în interiorul acesteia să fie integrat un echipament de urmărire a obiectelor spațiale, scrie webxs.net.

În interiorul cupolei este o acustică uluitoare. Dacă stai în mijloc, orice sunet al vocii tale este amplificat de multe ori și creează senzații cosmice din ecoul reflectat.

Vă lăsăm aici și câteva zone pitorești din zona de Sud a țării:

18. Prutul de Jos

Rezervația științifică „Prutul de Jos” este amplasată în lunca râului Prut, în partea de vest a satului Slobozia Mare. Raiul păsărilor, peștilor și plantelor a fost creat cu scopul de a proteja flora și fauna Lacului Beleu, precum și pentru a oferi condiții favorabile pentru înmulțirea plantelor rare și a celor care sunt pe cale de dispariție. Rezervația științifică „Prutul de Jos” constituie un adevărat muzeu al biodiversității de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal. Aceasta reprezintă o arie protejată ce a fost inclusă în rețeaua mondială a rezervațiilor biosferice UNESCO în anul 2018.

19. Canionul Roșu în satul Etulia

În sudul Moldovei, în satul Etulia, se află „Canionul Roșu”, un loc unic, cu statut de monument geologic natural. Aici straturile de argilă roșie creează un relief unic. Pe fundul canionului au fost descoperite rămășițe de mamuți și elefanți primitivi. „Canionul Roșu” este situat la 200 de kilometri de capitală și la 18 kilometri de orașul Vulcănești.

20. Ferma de cai „At-Prolin”

Grajdul a fost înființat în 1984 și este una dintre principalele atracții ale UTA Găgăuzia. Încă de la înființare, herghelia crește cai din rasa trotter Orlov.

În fiecare an, conform tradițiilor găgăuze, în ziua de Sfântul Gheorghe (sărbătorile bancare ale găgăuzilor – „Khederlez”), pe hipodromul din Ceadâr-Lunga are loc concursul de hipism „Altyn-At” cu cei mai buni și mai rapizi cai ai hergheliei. Cei mai mulți dintre ei au devenit în repetate rânduri campioni la cele mai prestigioase competiții și au obținut primele locuri la expozițiile din străinătate.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
Reacția Casei Albe după alegerile din Moldova: Rusia „a lucrat energic” pentru subminarea votului
Reacția Casei Albe după alegerile din Moldova: Rusia „a lucrat energic” pentru subminarea votului
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale 2024: Condițiile în care ar putea avea loc dezbaterea Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale 2024: Condițiile în care ar putea avea loc dezbaterea Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo

/VIDEO/ O tânără a murit după ce a căzut de pe o trotinetă. Îndemnul celor care folosesc transportul alternativ

missing
22 octombrie 2024, ora 21:58

O femeie de 32 de ani a decedat la spital după ce a căzut de pe o trotineră electrică. În timp ce oamenii legii anchetează cazul, cei care folosesc transportul de alternativă cer infrastructură de la autoritățile capitalei. 

Accidentul s-a produs la data de 27 septembrie în jurul orei șapte dimineața, în sectorul Buiucani al capitalei. 

„Potrivit poliției, totul s-a întâmplat la intersecția străzilor Liviu Deleanu și Alba Iulia, unde ne aflam și noi. După cum se poate observa, trotuarul este proaspăt reparat, fără borduri sau denivelări, fiind separat atât pentru pietoni, cât și pentru transportul alternativ. Nu este clar cum s-a întâmplat ca tânăra de 32 de ani să piardă controlul trotinetei, cauza fiind investigată acum de polițiști”.

Tânăra a ajuns la spital în stare gravă. Au urmat 20 de zile în care medicii au luptat pentru viața ei. Joi, însă, lucrurile au ieșit de sub control. Femeia a murit pe patul de spital, iar oamenii legii au deschis un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele. 

Între timp, activiștii susțin că cei care aleg să meargă cu transportul alternativ ar fi în siguranță dacă ar avea infrastructura potrivită.

„Atât timp cât această infrastructură nu există utilizatorii acestui transport sunt nevoiți să utilizeze carosabilul care este foarte periculos sau trotuarul care tot nu este okay de a fi utilizat și a fi partajat cu pietonii. Autoritățile municipale fac în continuare piste pentru cicliști din contul trotuarelor ceea ce este foarte greșit. Eu când circul cu bicileta pe un astfel de trotuar partajat între bicicliști și pietoni mă simt ca la bouling. Cea mai bună soluție o avem pe strada 31 august unde o bandă întreagă a fost dată pentru biciclete în ambele direcții, iar în acele momente noi ne simțim foarte siguri”.

Săptămâna trecută, activiștii de la Alianța Bicicliștilor din Chișinău s-au plâns autorităților locale că sunt amendați de polițiști atunci când sunt prinși cu trotineta pe trotuar. Aceștia susțin că sancțiunile descurajează oamenii să opteze pentru transportul alternativ. 

„Poate este nevoie de limitat și mai mult viteza, pentur că există această posibilitate tehnică de a limita și mai mult viteza cu care aceste trotinete se pot deplasa. De a pune un moratoriu pe punctul care interzice circulația pe trotuar și totuși să se permită circulația pe trotuar. Să fie amenajate piste temporare, proiecte pilot pentru a se putea deplasa transportul alternativ”.

Activiștii spun că urmează să aibă o rundă de consultări atât cu autoritățile locale cât și oamenii legii la acest subiect. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate publică, de la începutul anului s-au înregistrat 62 de accidente cu implicarea trotinetelor electrice, dintre care 48 în Chiținău. Majoritatea s-au soldat cu răniți, unii ajungând în stare gravă la spital. 

Care sunt prognozele referendumului de duminică? Este sau nu umbrit acesta de alegerile prezidențiale? Care este miza, dar și scenariile ce ar putea avea loc după vot – analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Nicu Popescu, președintele Asociației Cetățeni pentru Europa /Iulian Groza, președinte IPRE.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. În ultimele săptămâni am devenit martori ai unei implicări agresive a unor preoți și episcopi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cel mai vizibil dintre toți este Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Desigur, nu este pentru prima dată când Episcopul Marchel sau alte fețe bisericești promovează discurs politic în slujbele religioase, inclusiv discurs de ură. Nici nu e premieră că susțin anumiți politicieni în alegeri.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.

/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.