Carnea de porc s-a scumpit în medie cu 15-20 de lei kilogramul, urmare a sacrificării în masă a porcilor de la două cele mai mari ferme din Republica Moldova. Prețurile au crescut cel puțin la piața centrală din Chișinău. În timp ce comercianții susțin că e criză de carne, făbricile de mezeluri afirmă că prețurile sunt speculative, având în vedere că pe piață există stocuri suficinete cât să acopere inclusiv cererea pentru sărbătorile pascale.
,,-Sunt exagerate, pentru populația noastă sunt foarte exagerate. -Din ce cauză sunt mai mari prețurile? -Criza care e acum. Gripa porcină”.
,,-Este deficit de carne pe piață. -Da, foarte mare deficit. -Cumpărători aveți mai puțini? -Da. Singuri vedeți în sală.Sunt foarte puțini”.
,,Se va restabili. Vor scădea prețurile.Vom crește iarăși porcii. Totul va fi bine”.
Dacă la începutul săptămânii trecute un kilogram de carcasă de porc putea fi cumpărată la preț de 60-65 de lei kilogramul, astăzi a ajuns la 80 de lei. Așa că pentru mulți dintre cumpărătorii care au venit, astăzi, la piață socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la târg.
,,La ziua de azi, după salarii și pensiile pe care le avem, nu se poate așa în Republica Moldova. Trebuie să vorbească, să vadă autoritățile noastre. Să ia măsuri”.
,,-Veți cumpăra mai puțină carne? -Clar lucru. Numaidecât”.
,,-Cum vi se pare prețul la carne? -Da cum mi se pare? Cam scump, dar ieșim din situație”.
Am întâlnit, totuși, și cumpărători pentur care majorare nu este o problemă.
,,Foarte bune. Foarte bune. Cum să vă spun, cum e acuma greu cu carnea la noi, prețurile sunt de 80, 75, 90. Depinde ce luăm. E normal”.
,,În mod normal este accesibil. Carnea de pui este accesibilă. De porc la fel. După mine prețurile sunt bune”.
Fabricile de mezeluri, care tradițional, sunt cei mai mari cumpărători de carne de porc, afirmă că scumpirile nu sunt justificate, cel puțin până la Paște.
,,Desigur că apare un deficit. Pe cât poate fi acoperit acest deficit, ține de producători. Ei ne asigură că vor asigura până la Paște volumele necesare. Problema este ce facem după Paște”. ,,Posibil că la piață este un pic. Deci atunci când avem o panică, se crează un defcit artificial. Totuși cred că mai degrabă trebuie să examinăm care este situația în rețele. Și în alte unități de comercializare”, a menționat directorul executiv al Patronatului Înterprinderilor Prelucrătoare de Carne, Carolina Linte.
Și în unele magazine prețurile au crescut.
Miercuri, ministra Agriculturii declara că autoritățile încearcă să prevină o evantuală majorare de preț.
,,Inclusiv și ANSA, Ministerul Agriculturii dar și al Economiei, inclusiv suntem cu ochii pe piață ca să putem echilibra acest preț și să nu fie majorat. Cu siguranță noi toți cunoaștem că această perioadă, a postului mare cumva a minimizat consumul de carne, ulterior, ne așteaptă sărbătorile pascale și an de an sunt aceste scumpiri”, a punctat Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare,Ludmila Catalbuga .
Piața cărnii s-a agitat după ce au fost confirmate focare de porcină în două din cele mai mari ferme din țară, fiind luată decizia să fie nimiciți peste 110 mii de porci sau peste 20 la sută din totalul celor crescuți în Republica Moldova.