Primele gaze europene ajung în stânga Nistrului. Datorită Uniunii Europene, locuitorii din regiunea transnistreană nu vor mai rămâne fără lumină și căldură, așa cum i-a lăsat Rusia. Ministerul Energiei a anunțat că robinetul la Tocuz-Căușeni a fost deschis.
„Moment istoric, gazele europene pornesc în regiunea transnistreană”, au scris autoritățile de la Chișinău.
Precizăm că de astăzi, pe malul stâng nu vor mai avea loc deconectări programate de lumină, până la finalul zilei urmând ca Centrala de la Cuciurgan să reia generarea de energie pe bază de gaz.
Liderul separatist, Vadim Krasnoselski, care pe 15 ianuarie spunea, întors de la Moscova, că Rusia va relua livrările „în curând”, a mulțumit acum șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce UE ne-a oferit ajutor de urgență în valoare de 30.000.000 de euro:
„Vă exprim recunoștința pentru sprijinul și promptitudinea dumneavoastră. Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a avut loc. Decizia de a permite livrarea de gaz umanitar european a fost adoptată”.
TV8.md amintește că Energocom a dat start achizițiilor de gaze naturale pentru regiunea transnistreană după ce Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat astăzi un set de măsuri pentru valorificarea grantului de 30 milioane de euro, acordat de Uniunea Europeană. Volumele vor fi cumpărate de pe platforme de tranzacționare autorizate din UE și Ucraina, la prețuri de piață.
Precizăm că din 1 ianuarie, Gazprom a lăsat regiunea transnistreană în frig și întuneric. Într-un comunicat, gigantul rus a invocat pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană. Restanțele pe care le pretinde Rusia sunt de 709 milioane de dolari, asta în timp ce un audit internațional a constatat că suma pe care o datorăm Gazpromului este de 8,6 milioane de dolari, adică de aproape 80 de ori mai mică.
Premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a menționat că Executivul nu exclude recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri, deoarece deciziile Kremlinului afectează siguranța cetățenilor și provoacă pierderi economice.