/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 864: Proiectul Kylo, alertă în România și sat ocupat! Putin explică de ce nu a cucerit Kievul în 3 zile

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 862: Doliu la Dnipro și asalturi cu carne! Putin are un plan pentru „capitularea Kievului”

04 iulie 2024, ora 23:37

Situația politică din Ucraina este explozivă, asta pentru că președintele Volodimir Zelenski s-ar fi ”săturat” de atitudinea premierului ucrainean Denis Shmyhal și ar urmări demiterea acestuia, informează surse citate de Ukrainska Pravda. Moscova a afirmat că forțele sale au preluat controlul asupra unui district din importantul oraș ucrainean Ceasiv Iar, iar Ucraina a spus că în zonă au loc lupte grele. Valuri de soldați ruși care vin spre pozițiile defensive ale ucrainenilor, uneori de peste zece ori pe zi, sunt numite de militarii Kievului „asalturi cu carne”. Între timp, președintele belarus Alexandr Lukașenko amenință că este pregătit să răspundă cu arme nucleare dacă Belarusul este atacat.

Bombardamente ruse au făcut doi morţi în regiunea Zaporojie din Ucraina, a anunţat joi dimineaţa guvernatorul regional Ivan Fedorov, informează AFP, potrivit Agerpres. Autoritățile de la Kiev spun că cel puțin 110 prizonieri ucraineni au fost executați în captivitate, în Rusia. Totodată, este investigată moartea altor 62 de soldați, executați de ruși în timp ce încercau să se predea. Între timp, e doliu la Dnipro. Autoritățile ucrainene au anunțat că numărul victimelor în urma atacului rusesc asupra orașului a crescut. Potrivit ultimelor informații, sunt cel puțin 5 civili morți și alți 47 de răniți.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi invitat la următorul summit de pace pentru Ucraina, a declarat liderul ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Bloomberg, relatează publicația independentă The Moscow Times.

UPDATE Rusia este gata să ia în considerare propunerile ţărilor membre ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) în vederea soluţionării conflictului în Ucraina, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin într-o intervenţie la summitul acestei organizaţii desfăşurat la Astana (capitala Kazahstanului), insistând în acelaşi timp asupra propunerilor sale de pace pe care le-a prezentat la 14 iunie, despre care Kievul a afirmat că i s-a cerut din nou „capituleze”, iar Occidentul le-a respins din start, catalogându-le drept un „ultimatum”, potrivit EFE şi RBC.ru. Propunerile făcute de Rusia ar permite încetarea imediată a ostilităţilor dacă Kievul şi ţările occidentale le-ar accepta, a afirmat Putin, explicându-le omologilor săi din ţările membre OCS că „astfel s-ar pune capăt vărsării de sânge”. Propunerile făcute de Rusia ar permite încetarea imediată a ostilităţilor dacă Kievul şi ţările occidentale le-ar accepta, a afirmat Putin, explicându-le omologilor săi din ţările membre OCS că „astfel s-ar pune capăt vărsării de sânge”. 

UPDATE Armata ucraineană a confirmat astăzi retragerea trupelor sale dintr-unul dintre cartierele oraşului Chasiv Yar, din provincia Doneţk, scena unor lupte grele de câteva luni, fiind considerat important din punct de vedere strategic de Rusia, scrie Mediafax.

UPDATE Într-un interviu acordat miercuri Bloomberg, preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat convingerea că Putin va lupta până la capăt în Ucraina, informează joi agenţia de presă Unian. Potrivit lui Zelenski, dacă nu reuşeşte să cucerească Ucraina şi Belarus, Rusia îşi va pierde statutul de „imperiu”. Pentru a confirma „statutul de imperiu” al Rusiei, Putin are nevoi să cucerească cele două ţări vecine slave, a opinat liderul de la Kiev. „Sunt sigur 100%: Rusia fără Ucraina este zero. Rusia fără Ucraina şi Belarus va fi o ţară mică… normală, nu un imperiu. Nu va fi niciodată un imperiu. De aceea Putin va lupta până la capăt pentru orice fel de posibilitate pentru a ocupa Ucraina”, a spus Zelenski, citat de Unian.

UPDATE Acțiunile Rusiei continuă să creeze tensiune în Europa. Un submarin tip „Gaura Neagră" al Federației Ruse a fost depistat în Marea Baltică, de un avion portughez de patrulare antisubmarin P-3C „Orion".

UPDATE Preşedintele ucrainean crede că deja anul acesta este posibil ca Rusia să fie forţată să oprească războiul împotriva Ucrainei. „Cu toţii putem forţa Rusia să pună capăt războiului anul acesta. Cu toţii suntem capabili de asta când suntem împreună şi demonstrând că fiecare dintre noi este un lider puternic”, a afirmat Zelenski în contextul alegerilor prezidenţiale din SUA, preconizate să se desfăşoare în noiembrie.

UPDATE Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a declarat că misiunea sa se apropie de sfârşit, ceea ce ar deschide calea pentru ca Moscova să trimită un nou şef de misiune la Washington într-un moment în care relaţiile dintre cele două ţări sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelensi a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, că reprezentanții Rusiei trebuie să fie prezenți la cel de-al doilea Summit pentru Pace, dar este puțin probabil să fie prezent și Vladimir Putin, deoarece „îi este frică să părăsească Rusia”. De partea cealaltă, din Kazahstan, Putin a vorbit din nou despre „soluţionarea conflictului în Ucraina” insistând asupra propunerilor sale de pace pe care le-a prezentat la 14 iunie, despre care Kievul a spus că ar înseamna „o capitulare”, iar Occidentul le-a respins din start.

UPDATE O dronă rusească Shahed a lovit noaptea trecută infrastructura energetică din regiunea Cernigău, iar aproape 6.000 de oameni au rămas fără energie electrică. „O alertă de raid aerian a fost activă timp de cinci ore, iar în prezent 5.963 de consumatori nu au curent”, a scris Viaceslav Chaus, șeful administrației militare regionale, pe Telegram. Acesta a menționat că echipele de intervenție lucrează pentru remedierea avariilor.

UPDATE Şeful armatei germane a sugerat ca femeile să fie obligate şi ele să efectueze serviciul militar obligatoriu, dacă acesta va fi reintrodus, pentru a „asigura egalitatea”. Germania a renunţat la serviciul militar obligatoriu în 2011, deşi legea continuă să permită acest tip de recrutare în eventualitatea unui război sau a altor tensiuni, relatează dpa. Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a scos din nou în evidenţă deficienţele armatei germane şi a provocat o dezbatere privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu, scrie Spotmedia.

UPDATE Miercuri, preşedintele Putin a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. În timpul întrevederii, Erdogan i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin că Ankara ar putea contribui la stabilirea unei baze pentru a se pune capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia şi că este posibilă o pace echitabilă care să convină ambelor părţi. Kremlinul a exclus însă joi această posibilitate.

UPDATE Statele Unite ale Americii au anunțat încă un pachet militar pentru Ucraina, în valoare de 150 de milioane de dolari. Este cel de-al șaptelea ajutor militar oferit de Administrația Biden Kievului, după ce Congresul a aprobat, în luna aprilie, legea privind ajutorul pentru Ucraina. Totodată, Washingtonul va cheltui alte 2,2 miliarde de dolari din fondurile Inițiativei pentru Asistența în Securitate pentru a cumpăra ucrainenilor interceptoare pentru sistemele PATRIOT și sistemele antiaeriene NASAMS. Între timp, ieri, orașul Dnipro s-a aflat în mijlocul unui val de atacuri cu drone și rachete rusești. Cel puțin șase persoane au murit și alte 53 au fost rănite, scrie Aleph News.

UPDATE Premierul Dorin Recean a dezmințit falsurile răspândite ,,tot mai mult și mai mult”, precum faptul că Guvernul va opri indexarea pensiilor, subvențiile pentru lapte și medicamentatele compensate, precizări făcute în contextul războiului hibrid purtat de Kremlin contra Chișinăului.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus, în Kazahstan, construirea unei noi arhitecturi de securitate în Europa și Asia, prin dezvoltarea alianței cu Administrația Chinei în scopul contestării ordinii instaurate în Europa după Războiul Rece, aflată sub dominația Statelor Unite și a aliaților occidentali, scrie Gândul.

UPDATE Premierul armean Nikol Pașinian a afirmat joi, într-un mesaj adresat președintelui american Joe Biden cu ocazia Zilei Independenței SUA, că Armenia este pregătită să ridice relațiile cu Statele Unite „la nivelul unui parteneriat strategic”.

UPDATE Jurnalistul american Tucker Carlson sugerează că va realiza în curând un interviu cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Se pare că avem interviul cu Zelenski”, a scris el pe rețeaua X. Încearcă de doi ani să obțină acest interviu, în special după interviul său cu Putin, din februarie. „Ideea este să le oferim americanilor informații atât de necesare despre conflictul care modifică complet poziția țării lor în lume. În curând, sperăm”, a scris Carlson.

UPDATE Rusia a lansat noaptea trecută din regiunea Kursk 22 de drone de atac Shahed-131/136, iar Ucraina a reușit să doboare 21 dintre acestea, relatează Forțele aeriene ale Ucrainei. Dronele au fost doborâte în regiunile Kiev, Cernihiv, Jîtomîr, Sumî, Dnipro și Poltava, notează Ukrainska Pravda.

UPDATE Liderul belarus Alexander Lukașenko a emis o amenințare nucleară, avertizând că nu are "linii roșii" și că ar fi pregătit să folosească orice arme pentru a-și proteja țara.Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că a desfășurat sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune Polonez și Iskander ca răspuns la ceea ce armata sa a descris drept tensiuni crescânde la granița cu Ucraina, potrivit newsweek.com.

UPDATE Rusia a afirmat joi că a distrus un avion de luptă MiG-29 într-un atac asupra unei baze aeriene ucrainene din regiunea Dnipro, în zona central-estică a Ucrainei, informează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Rusia a pierdut 547.470 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a transmis joi Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numărul include 1.200 de pierderi suferite de forțele ruse în ultima zi.

UPDATE Explozii s-au auzit în timpul nopţii la periferia Kievului, în timpul alertei aeriene, din cauza unui atac cu dronă rusească, a anunţat Administraţia Militară a capitalei Ucrainei, adăugând că apărarea antiaeriană a fost activată. Ukrainska Pravda scrie că atacul a venit din nord.

UPDATE În timpul nopţii, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate dronele ruseşti care se îndreptau spre Kiev, a anunţat de şeful Administraţiei Militare a capitalei, Serhi Popka, potrivit Rbc-Ucraina. Dronele au fost lansate din regiunea Kursk a Rusiei. „Datorită muncii eficiente a apărării antiaeriene, nici măcar o dronă nu a ajuns la Kiev. Dronele inamicului au fost distruse la apropierea capitalei”, a spus oficialul, adăugând că nu au fost răniţi, victime sau pagube, scrie Mediafax.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, a anunţat că o femeie rănită, miercuri, în atacul rusesc de la Dnipro a decedat la spital. În plus, noaptea trecută, la locul atacului, echipele de intervenţie au găsit încă o femeie decedată. Astfel, numărul persoanelor decedate în urma atacului respectiv a crescut la şase. Alte peste 50 de persoane au fost rănite. Joi este zi de doliu în Dnipro, în memoria celor care au murit în atacul lansat de ruşi.

UPDATE „Trebuie să cerem ca autorităţile bieloruse să fie trase la răspundere pentru încălcările drepturilor omului şi pentru complicitatea lor în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Unele dintre încălcările comise în Belarus pot fi echivalate cu crime împotriva umanităţii. Impunitatea ne încurajează să continuăm acţiunile ilegale”. Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a spus asta într-un mesaj citit în numele ţărilor baltice şi nordice la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, notează Mediafax.

UPDATE Franța a transferat 41 de generatoare de electricitate la Harkov și Cernihiv, a căror infrastructură energetică a fost grav afectată de loviturile rusești, a anunțat Ministerul francez al Afacerilor Externe pe X, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Valuri de soldați ruși care vin spre pozițiile defensive ale ucrainenilor, uneori de peste zece ori pe zi, sunt numite de militarii Kievului „asalturi cu carne”. Această tactică a dus la pierderi rusești foarte mari de când Moscova și-a lansat cea mai recentă ofensivă, în urmă cu două luni. Aproximativ 1.200 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în fiecare zi, în mai și iunie, cea mai mare rată de la începutul războiului, potrivit oficialilor occidentali, relatează BBC. Locotenent-colonelul Anton Bayev din Brigada Khartia a Gărzii Naționale a Ucrainei spune că val după val, soldații ruși pot ajunge în doar câteva ore la pozițiile de pe linia frontului la nord de Harkov.

UPDATE Forţele ruseşti au cucerit ieri încă două sate din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, a relatat grupul independent Deepstate, citat de presa ucraineană. Acestea sunt satele Sokil şi Voskhod. Potrivit aceleiaşi surse, trupele Moscovei au câştigat teren în Sotniţky Kozaka, în regiunea Harkov, în Severnoi, în regiunea Doneţk, şi în apropierea satelor Drujba, Evgenivka şi Novopokrovskoe, tot în Doneţk, potrivit Mediafax.

UPDATE Ucraina ar dori să vadă ceva similar cu o invitație la NATO în timpul summit-ului NATO care va avea loc la Washington în perioada 9-11 iulie. Potrivit RBK-Ucraina, Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, a declarat acest lucru într-un interviu acordat Bloomberg, potrivit Libertatea Cuvântului. Zelenski a subliniat că Ucraina dorește, de asemenea, o invitație de a adera la Alianță, dar „știe că nu o va primi”. „Am dori să vedem ceva asemănător cu o invitație. Ar fi un semn că nimeni nu se teme de Putin și că toată lumea are încredere în conducerea SUA”, a subliniat președintele.

UPDATE Ucraina abordează problemele sale de forță de luptă și formează mai multe brigăzi noi, dar întârzierea și furnizarea insuficientă de arme occidentale vor împiedica Ucraina să echipeze aceste noi brigăzi, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Rusia este pregătită să continue aprovizionarea cu gaze naturale a Europei prin Ucraina după expirarea actualului acord de tranzit la sfârșitul anului 2024, a declarat viceprim-ministrul Alexander Novak, citat de agențiile de presă de stat ruse, scrie NewsWeek.

UPDATE Donald Trump a avertizat de multe ori că va părăsi NATO dacă va fi reales, iar pentru mulți dintre criticii săi întrebarea este „când”, nu „dacă”, scrie POLITICO într-o analiză complexă. De fapt, e improbabil ca Trump să părăsească NATO imediat ce se reinstalează la Casa Albă – potrivit interviurilor cu foștii oficiali de securitate națională și experți în apărare, care au șanse mari să revină în Administrația lui Trump, în al doilea mandat. Cu toate acestea, chiar dacă Trump nu ar părăsi oficial Alianța, nu înseamnă că NATO ar rămâne intactă cu Trump revenit la putere, notează AlephNews.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporojie, Ivan Fedorov, a raportat că, în ultimele 24 de ore, două persoane au murit în urma atacurilor lansate de ruşi în regiune. Potrivit unui comunicat remis joi dimineaţă, este vorba despre decese înregistrate în raioanele Vasilivka și Polohiv. De asemenea, o persoană a fost rănită în urma unor atacuri lansate de ruşi în raionul Zaporojie, notează Rador. Potrivit guvernatorului, în ultimele 24 de ore 391 de atacuri ruse au vizat zece comune din regiunea Zaporojie.

UPDATE În ciuda sancțiunilor impuse de UE, vânzările de petrol şi gaze ale Rusiei au crescut în prima jumătate a anului. Încasările au crescut cu aproximativ 41% față de 2023, iar Rusia a asigurat Europa că este în continuare dispusă să vândă gaz prin Ucraina.

UPDATE Iuri Belousov, reprezentant al Parchetului General al Ucrainei a avansat un număr de peste 100 de prizonieri ucraineni omorâți în captivitate. Foștii militari au fost uciși după ce au fost capturați, în centrele de detenție. El a dat exemplu centrul de la Olenivka unde au fost executați cel puțin 53 de prizonieri, în mai multe explozii. Incidentul s-a petrecut în vara anului 2022. Oficialul de la Kiev a precizat că informațiile nu sunt complete.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vrea să-l audă pe Donald Trump prezentându-și planul de pace pentru Ucraina, explicând cum intenţionează să pună capăt războiului în doar 24 de ore. În acest context, Zelenski a declarat că este dispus să se întâlnească cu Trump şi echipa sa ca să le asculte propunerile. „Vrem să înțelegem dacă în noiembrie vom avea sprijinul puternic al SUA sau vom rămâne singuri”, a afirmat liderul ucrainean.

UPDATE Rusia ar dori să continue livrările de gaze spre Europa prin Ucraina, după 31 decembrie 2024. La această dată expiră acordul de tranzit, însă o decizie finală depinde de Ucraina. Afirmația îi aparține vicepremierului rus Alexander Novak, transmite Tass. Rusia exportă gaze naturale spre Europa prin Ucraina și plătește, pentru utilizarea rețelei sale de gazoducte. Acordul va expira la finele lui 2024.

UPDATE Atacurile cu drone ce au ca ţintă centrala nuclearo-electrică Zaporojie (ZNPP), din estul Ucrainei şi ocupată de Rusia, trebuie să înceteze, a declarat, miercuri, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după ce administraţia rusă a raportat astfel de lovituri în apropierea centralei, transmite Reuters.

UPDATE Germania nu va deveni parte în războiul din Ucraina, prin continuarea ajutorului în lupta contra Rusiei, a declarat cancelarul german Olaf Scholz. El a încercat să-şi liniștească conaţionalii, informează DPA. Pe de altă parte, Comisia pentru Buget a coaliției de guvernare a aprobat achiziționarea de tancuri, muniţie şi sisteme de apărare aeriană de peste 6 miliarde de euro, conform unor surse citate de Reuters. Comisia pentru Buget a Germaniei a aprobat achiziționarea de tancuri, muniţie şi sisteme de apărare aeriană în valoare de peste 6 miliarde de euro. La începutul războiului, în 2022, Olaf Scholz a anunțat „Zeitenwende”, un fond special de 100 de miliarde de euro pentru reînarmare.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 860: Avertizare Moldovei, sfatul lui Orban, aerodrom atacat și vești bune! Rusia îl contrazice pe Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 861: Atac naval, tuneluri surpriză și două scenarii de la Kasparov! Kievul s-a adresat urgent Chișinăului
/VIDEO/ „Noi nu am ales să fim deportați”. Momente emoționante la comemorarea victimelor deportărilor din 1949
/VIDEO/ „Noi nu am ales să fim deportați”. Momente emoționante la comemorarea victimelor deportărilor din 1949
/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/VIDEO/ Incendiu puternic în Capitală. O casă de locuit, cuprinsă de flăcări: Cinci echipe de pompieri luptă cu focul
/VIDEO/ Incendiu puternic în Capitală. O casă de locuit, cuprinsă de flăcări: Cinci echipe de pompieri luptă cu focul
/PROMO/ Premieră la TV8! Un nou serial de top, plin de dramă și suspans
/PROMO/ Premieră la TV8! Un nou serial de top, plin de dramă și suspans
/VIDEO/ De la pupitrul știrilor TV8, direct în ringul de box. Prezentatoarea din Odesa, Irina Streapco, așa cum nu ai mai văzut-o
/VIDEO/ De la pupitrul știrilor TV8, direct în ringul de box. Prezentatoarea din Odesa, Irina Streapco, așa cum nu ai mai văzut-o

/VIDEO/ Accident teribil în Ucraina: Sunt 14 morți! Medicii încearcă să țină în viață unicul supraviețuitor

missing
06 iulie 2024, ora 23:22

Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă în regiunea Rivne, din nord-vestul Ucrainei. 14 oameni au murit. Igor Klimenko, ministrul ucrainean de Interne, a anunțat pe Telegram că o autocisternă s-a ciocnit cu un microbuz în regiunea Rivne. Medicii și polițiștii au ajuns de urgență la fața locului, potrivit Agerpres.

În urma impactului, microbuzul a fost distrus aproape în totalitate, după cum arată fotografiile făcute de serviciile de urgenţă.

14 oameni au murit, inclusiv un copil de şase ani, a transmis ministrul ucrainean. Klimenko a mai scris că medicii luptă pentru a salva viaţa singurului supravieţuitor, o femeie grav rănită. 

Microbuzul a fost distrus aproape total în coliziune, după cum arată fotografiile făcute de serviciile de urgenţă.

30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.

/VIDEO/ „Vrei să mă arăți nemachiată?” ori „Finul îl filmează pe nănaș”: Cum arată o zi de muncă la TV8? Imagini în premieră
/VIDEO/ „Vrei să mă arăți nemachiată?” ori „Finul îl filmează pe nănaș”: Cum arată o zi de muncă la TV8? Imagini în premieră
/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/VIDEO/ Petrecere pe cinste la Dănceni. Soacrele și-au dat întâlnire cu muzică și voie bună la sărbătoare
/VIDEO/ Petrecere pe cinste la Dănceni. Soacrele și-au dat întâlnire cu muzică și voie bună la sărbătoare
/PROMO/ Premieră la TV8! Un nou serial de top, plin de dramă și suspans
/PROMO/ Premieră la TV8! Un nou serial de top, plin de dramă și suspans
/VIDEO/ „M-ai atins în locul care mă doare”: Aura, despre frica că Lori și Beti vor rămâne peste hotare. Ce dezvăluie interpreta
/VIDEO/ „M-ai atins în locul care mă doare”: Aura, despre frica că Lori și Beti vor rămâne peste hotare. Ce dezvăluie interpreta

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram