/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 866: Atac masiv, masacru la spitalul de copii și tactici vechi. Zelenski cere ședință urgentă la ONU

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 863: Trilaterală la Chișinău, Orban la Moscova și visul lui Putin! Când ar putea adera Ucraina la NATO

05 iulie 2024, ora 18:09

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-un interviu pentru DPA, că speră că Ucraina se va alătura Alianței în următorii 10 ani. Xi Jinping și Putin fac apel la țările din Eurasia, inclusiv cele membre NATO, să-și unească forțele cu Rusia și China împotriva Occidentului, la summit-ul SCO din Kazakhstan. Liderul de la Kremlin, care a ordonat invazia în țara vecină, a acuzat din nou Vestul pentru războiul din Ucraina și a spus că Rusia este gata să înghețe conflictul dacă Kievul și susținătorii săi acceptă termenii Moscovei. „Consider că visul lui Putin a fost ocuparea Ucrainei, la fel cum a făcut-o în cazul Belarusului”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unui interviu. 

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate, a declarat că Federația Rusă a recrutat aproximativ 190.000 de persoane de la începutul anului. Asta deși, președintele Vladimir Putin a menționat că Moscova nu are nevoie de o campanie suplimentară de recrutare obligatorie, deoarece rușii se înscriu din propria inițiativă. Între timp, reprezentanții Forţele aeriene ucrainene susțin că au doborât toate cele 32 de drone lansate de ruşi în timpul atacului aerian din noaptea de joi spre vineri. Totodată, premierul ungar Viktor Orban a ajuns, vineri, la Moscova, la doar câteva zile după prima sa călătorie în Ucraina de la începutul războiului. Vizita a fost criticată de liderii UE, care au subliniat că Orban nu acționează în numele blocului comunitar. 

UPDATE Polonia speră să aducă poliţişti de frontieră şi poliţişti din Finlanda, Germania şi Grecia pentru a ajuta la patrularea frontierei sale cu Belarus, a declarat un oficial de rang înalt, pe fondul preocupărilor crescânde legate de presiunile migratorii din est în Europa, scrie Reuters.

UPDATE Ministra de Externe a României, Luminița Odobescu, și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au venit astăzi, la Chișinău, pentru a participa la trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina. Aceștia au avut deja discuții cu șeful diplomației de la Chișinău, Mihail Popșoi, iar la ora 16:00, cei trei oficiali vor susține declarații comune de presă.

UPDATE Pe rețelele sociale au fost publicate imagini aeriene cu blocuri și clădiri în ruine distruse în întregime de aviația și artileria rusă, aflate în zona de est a orașului Ceasiv Iar. Forțele ucrainene au fost nevoite să-și părăsească recent pozițiile fortificate de la periferia estică a localității cunoscute sub denumirea de „Poarta Bahmutului”, ca urmare a bombardamentelor ruse.

UPDATE Partizanii anti-ruși din Crimeea au distrus o cale ferată pe unde treceau trenurile încărcate cu muniție trimisă din Coreea de Nord. Pe 5 iulie a avut loc o explozie pe calea ferată Transsiberiană lângă Ekaterinburg, în urma căreia circulația trenurilor a fost oprită, scrie Ziare.com.

UPDATE Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a evitat vineri să se pronunţe dacă actualul preşedinte al SUA, Joe Biden, este apt să conducă statul aliat cu cea mai mare putere nucleară şi respectiv să candideze pentru un nou mandat, afirmând că dacă ar începe să comenteze chestiuni politice interne ar slăbi Alianţa, transmite Agerpres.

UPDATE Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, transferat într-un spital penitenciar din cauza unei boli provocate de cele două tentative de otrăvire, spune soția sa, scrie HotNews. Kara-Murza, în vârstă de 42 de ani, născut la Moscova, care are atât pașaport rusesc, cât și britanic, a fost închis anul trecut după ce a condamnat în repetate rânduri războiul Rusiei în Ucraina și a făcut lobby pentru sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

UPDATE Germania a furnizat deja armatei ucrainene al treilea sistem antiaerian Patriot, care se află deja pe teritoriul Ucrainei, a anunțat vineri ambasadorul german la Kiev, Martin Jaeger, informează The Kyiv Independent. În total, Ucraina dispune în prezent de cel puțin patru sisteme Patriot.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, pentru agenția de presă DPA, că speră ca Ucraina să devină membru al Alianței Nord-Atlantice în următorii 10 ani, relatează DW. În același timp, Jens Stoltenberg a făcut apel la creșterea asistenței militare pentru Kiev, înainte de summitul NATO de la Washington, care va avea loc în perioada 9-11 iulie. „Cu cât acest sprijin este mai puternic, cu atât mai repede se poate încheia războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, a subliniat Jens Stoltenberg.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că îi consideră pe talibanii afgani drept "aliaţi în lupta împotriva terorismului", în condiţiile în care Rusia a fost lovită de mai multe atentate în ultimele luni, relatează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri în prezenţa premierului ungar Viktor Orban, aflat în vizită la Moscova, că îl primeşte nu doar ca partener al Rusiei, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, informează EFE.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin participă la o întâlnire la Kremlin cu premierul ungar, Viktor Orbán, care a sosit într-o vizită la Moscova. Orbán a susţinut că a sosit la Moscova pentru a continua ‘misiunea de pace’. Ungaria deține președinția Consiliului UE pentru următoarele șase luni. 

UPDATE Forțele de Apărare „Sud” din Ucraina raportează că, în ultimele 24 de ore, 296 de drone de recunoaștere au survolat spaţiul aerian din sudul ţării. Potrivit Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, ocupanții ruşi au sporit utilizarea dronelor de recunoaștere, scrie Rador.

UPDATE Rezervată în a anunţa pierderile inamice şi complet opacă atunci când vine vorba despre propriile pagube, Rusia a scos pe piaţă cifre neconfirmate. În timpul războiului din Ucraina, sistemele ruseşti de apărare aeriană ar fi doborât peste 550 de avioane inamice, 180 de elicoptere şi 27.000 de drone. Bilanţul a fost anunţat, după cum informează agenţia Tass, de către comandantul forţelor ruse de apărare antiaeriană şi antirachetă, Andrei Semenov, scrie Mediafax.

UPDATE În cadrul convorbirilor cu conducerea rusă, premierul ungar, Viktor Orbán, reprezintă doar țara sa și nu şi NATO, a declarat, vineri, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă la Bruxelles. Stoltenberg a remarcat că premierul ungar, Viktor Orbán, „ne-a informat din timp despre vizita sa”.

UPDATE Ministerul leton al Apărării a anunţat că, în luna iulie, Letonia va trimite în Ucraina 2.500 de drone, în valoare totală de circa 4 milioane de euro. Acestea vor face parte din ajutorul oferit de „Coaliția de drone”, condusă de Letonia. 

UPDATE Cehul Filip Siman, 27 de ani, a compărut, pe 3 iulie, în fața Tribunalului Municipal din Praga. Rechizitoriul îl acuză de „serviciu ilegal în armata ucraineană” și de „jaf la locul operațiunilor de război”, informează agenția de presă națională České Noviny. Bărbatul neagă acuzațiile de furt, scrie 

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Moscova, în cadrul unei "misiuni de pace", relatează agenţia ungară de ştiri MTI, citându-l pe purtătorul de cuvânt al şefului guvernului de la Budapesta. Orban urmează să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul vizitei, a declarat Bertalan Havasi, potrivit Agerpres. 

UPDATE Uniunea Europeană a declarat vineri că premierul ungar Viktor Orban efectuează o vizită în Rusia „exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale” dintre Budapesta și Moscova, potrivit agenției AFP. „Prim-ministrul Orban nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova”, a declarat șeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell.

UPDATE Pe lângă atacurile ucrainene, rușii trebuie să înfrunte și un inamic neașteptat: căldura. Joi la Moscova a fost una dintre cele mai fierbinți zile din ultimul secol, fiind doborât recordul din 1917, iar în mai multe orașe temperaturile au depășit 35 de grade Celsius. Vremea caldă a declanşat o cerere în creştere pentru aparate de aer condiţionat şi ventilatoare, în timp ce moscoviţii au consumat cantităţi record de îngheţată şi băuturi reci, notează Spotmedia. 

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Odesa, Oleh Kiper, a raportat că, joi seară, armata Rusiei a lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii portuare. În urma atacului, care a avut loc în raionul Odesa, o persoană a murit și alte șapte au fost rănite. De asemenea, au fost deteriorate facilități portuare și spații administrative, scrie Rador.

UPDATE Trupele ucrainene s-au retras din partea de est a oraşului Ceasiv Iar, din regiunea Doneţk, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de forţe din Khortytsia, Nazar Voloşin, scrie Kyiv Independent. Cu o populație de 12.000 de oameni înainte de război, orașul a fost devastat, în ultima vreme, de atacurile rușilor.

UPDATE Colonelul Artyom Gorodilov, comandantul militar rus asociat cu masacrul de la Bucea, a fost reținut pentru acuzaţii de fraudă la scară largă, potrivit TASS din 4 iulie. Gorodilov, care a condus Regimentul 234 de Asalt Aerian al Gărzilor în timpul fazei inițiale a invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a fost implicat într-o investigaţie a New York Times pentru atrocitățile din Bucea, o suburbie a Kievului. Arestat pe 3 iulie, Gorodilov se confruntă cu acuzaţii de fraudă în valoare de cel puţin un milion de ruble (11.236 dolari) şi comanda Brigada 83 de Asalt Aerian al Gărzilor la momentul arestării, scrie Mediafax.

UPDATE Cinci persoane au fost rănite şi un copil a fost ucis în atacul ucrainean cu drone. „Din nefericire, o fetiţă de şase ani a murit în urma rănilor la spital, după un atac cu dronă la Primorsko-Ahtarsk, oraş din regiunea Krasnodar”, a anunţat vineri guvernatorul acestei regiuni, Veniamin Kondratiev, informează AFP. Alte cinci persoane, printre care un copil, au fost spitalizate.

UPDATE Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au reiterat joi necesitatea unei cooperări politice, economice și de securitate mai strânse între țările din vasta Eurasia, pentru a-și uni forțele împotriva alianțelor occidentale, scrie Reuters.

UPDATE Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev a desfășurat o operațiune în cadrul căreia a fost bombardată fabrica de praf de puşcă din oraşul rusesc Tambov, informează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Pe 4 iulie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a acuzat în absență colonelul rus Ivan Panchenko pentru ordonarea atacurilor asupra infrastructurii civile din estul Ucrainei. Potrivit SBU, Panchenko, comandantul Regimentului de Aviație de Vânătoare 159 din Districtul Militar Vest al Rusiei, a ordonat lovituri aeriene asupra diferitelor ținte de-a lungul frontului estic, notează Mediafax.

UPDATE Kievul a așteptat cu sufletul la gură aprobarea de către Congresul american a ajutorului de 60 de miliarde dolari pentru armata sa. Acum, după două luni, Pentagonul și-a întins antenele pe câmpul de luptă din Ucraina și a scos la iveală adevărul despre planul negru reușit de armata Moscovei. Rusia ”nu a obținut prea multe” de-a lungul liniei frontului, mai degrabă un eșec pe fondul lipsei munițiilor pentru trupele lui Zelenski.„În cele șapte luni în care lucram pentru a obține asistență suplimentară de securitate și finanțare suplimentară pentru Ucraina, rușii au făcut un efort să încerce să împingă și să cucerească teritoriul ucrainean și într-adevăr nu au reușit atât de mult în ceea ce privește cantitatea de teritoriu pe care o aveau în plan”, a declarat marți pentru presă, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, general-maiorul Pat Ryder, potrivit Newsweek. 

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri, 5 iulie, că desfăşoară exerciţii care implică rachete balistice intercontinentale nucleare Iars, cu încărcături multiple. Anunțul vine la mai puţin de o lună după organizarea unor exerciții cu arme nucleare tactice, relatează agenția de presă Reuters, preluată de news.ro.

UPDATE De la 1 iulie, Ungaria deține președinția rotativă a Uniunii Europene. În acest context, Michel subliniază că Orban nu are mandat să se angajeze în discuții cu Rusia în numele UE, scrie NewsWeek. „Președinția rotativă a UE nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a scris Charles Michel pe platforma X.

UPDATE Vladimir Putin a respins orice posibilitate de negociere privind încetarea focului și cere deja în mod deschis capitularea efectivă a Ucrainei, subliniază specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului, citat de NewsWeek.

UPDATE Corporaţia rusă de stat Rostec a declarat joi că unitatea sa de export de arme a organizat producţia în India de proiectile perforatoare de suprafeţe armate utilizate de tancuri de luptă ruseşti, transmite Reuters.

UPDATE Pentru toamna acestui an, Kremlinul ar pregăti o serie de destabilizări la Chișinău. Pe canale de Telegram, au început a fi vehiculate tot felul de scenarii, însă prim-ministrul Dorin Recean spune că autoritățile sunt pregătite să le facă față, scrie Știripesurse.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, 4 iulie, că îl preferă în continuare pe Joe Biden, chiar dacă prestația acestuia din cadrul dezbaterii cu fostul președinte american Donald Trump a fost dezastruoasă, notează NewsWeek.

UPDATE Pe 5 iulie, guvernatorul Vasily Golubev a raportat că apărarea antiaeriană rusă a doborât 10 drone în Rostov Oblast, provocând un incendiu mare. Resturile dronei au căzut pe malul stâng al oraşului Rostov-pe-Don, declanşând un incendiu extins. Canalul de ştiri rusesc Astra a publicat ulterior imagini cu locul atacului cuprins de flăcări. Cel puţin 10 drone au fost doborâte în incident. Nu s-au raportat victime, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că Rusia ia "foarte" în serios declaraţiile lui Donald Trump, care a afirmat în mai multe rânduri că în cazul în care va fi reales, va opri rapid conflicul armat între Kiev şi Moscova, relatează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Este posibilă schimbarea radicală a situației pe front, dar va fi foarte dificil să se facă acest lucru. Este necesar să se ia două decizii-cheie care pot asigura aceasta în războiul cu Rusia,  a declarat ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, relatează RBK-Ucraina cu referire la LRT. „Dacă ar trebui să numesc două decizii-cheie care trebuie luate pentru a inversa tendința, aș menționa distrugerea bombardierelor rusești pe aerodromuri și în aer”, a explicat Kuleba.

UPDATE Între timp, pe frontul din Ucraina, Rusia continuă atacurile din regiunea Zaporojie. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat că mai multe drone au lovit ținte situate în apropierea centralei nucleare. Oficialii ruși au confirmat că trei avioane fără pilot au lovit o zonă din proximitatea centralei.

UPDATE Ministrul interimar al Culturii din Ucraina, Rostyslav Karandieiev, a raportat că aproximativ 1,5 milioane de artefacte muzeale se află în prezent în zonele din Ucraina ocupate de Rusia. Vorbind la televiziunea naţională pe 4 iulie, Karandieiev a detaliat pierderile culturale extinse pe care Ucraina le-a suferit din cauza conflictului în desfăşurare. Până la sfârşitul lunii aprilie, invazia Rusiei a dus la deteriorarea a 1.987 de situri culturale, inclusiv muzee. Karandieiev a menţionat că numeroase artefacte au fost fie furate, fie deteriorate, chiar şi în zonele pe care Ucraina le-a eliberat ulterior, scrie Mediafax.

UPDATE ISW a menționat că ajutorul militar livrat în Ucraina reprezintă „un factor determinant în ceea ce privește momentul și amploarea la care forțele ucrainene pot contesta inițiativa pe câmpul de luptă și pot desfășura operațiuni contraofensive semnificative din punct de vedere operațional în viitor".

UPDATE Liderul de la Kremlin va primi săptămâna viitoare vizita premierului indian Narendra Modi. Prim-ministrul indian ar urma să ajungă în Moscova la începutul săptămânii viitoare. Potrivit ministrului indian de Externe, cei doi lideri vor aborda teme precum îmbunătățirea relațiilor bilaterale și problemele regionale și globale.

UPDATE Loviturile rusești au ucis astăzi două persoane și au rănit 26 în regiunile din Ucraina care se întind din sud spre est și nord-est, au declarat autoritățile locale.

UPDATE Viktor Orban se va deplasa vineri la Moscova pentru discuții cu Vladimir Putin, au declarat mai multe surse pentru The Guardian, la câteva zile după ce prim-ministrul Ungariei a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în țară. Vizita are loc în contextul în care liderul de la Budapesta „încearcă să medieze între Rusia și Ucraina” după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE.

UPDATE Un atac cu rachete în sudul regiunii Odesa a ucis o femeie, a rănit șapte persoane și a deteriorat infrastructura portuară, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram.

UPDATE Preşedintele Slovaciei, Peter Pellegrini, a declarat reporterilor pe 4 iulie că Slovacia va mări exporturile de electricitate către Ucraina pentru a ajuta la stabilizarea aprovizionării în lunile de toamnă şi iarnă. În contextul intensificării atacurilor Rusiei împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, inclusiv a reţelei energetice, Ucraina a început să implementeze întreruperi planificate ale curentului începând cu 15 mai, scrie Mediafax.

UPDATE Între timp, în nord-estul regiunii Harkov, o a doua femeie a fost ucisă și un bărbat rănit într-un atac cu o bombă ghidată rusească asupra satului Ruska Lozova, potrivit guvernatorului regional Oleh Syniehubov.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 862: Doliu la Dnipro și asalturi cu carne! Putin are un plan pentru „capitularea Kievului”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 861: Atac naval, tuneluri surpriză și două scenarii de la Kasparov! Kievul s-a adresat urgent Chișinăului
Ambasadorul francez în Ucraina într-un adăpost din Kiev, în turul doi la alegerile parlamentare
Ambasadorul francez în Ucraina într-un adăpost din Kiev, în turul doi la alegerile parlamentare
/VIDEO/ Președintele interimar al CSM, despre cazul Victoria Sanduța: „Votul împotrivă ține de integritatea dumneaei”
/VIDEO/ Președintele interimar al CSM, despre cazul Victoria Sanduța: „Votul împotrivă ține de integritatea dumneaei”
/VIDEO/ Pensionarii vor să muncească, având forțe și dorință, dar mai ales pentru a-și rotunji veniturile
/VIDEO/ Pensionarii vor să muncească, având forțe și dorință, dar mai ales pentru a-și rotunji veniturile
/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
Cum prevenim insolația: Sfaturi esențiale pentru a face față caniculei
Cum prevenim insolația: Sfaturi esențiale pentru a face față caniculei

/FOTO/ Încă un spital din Kiev, bombardat de armata rusă: Sunt șapte morți și trei răniți

missing
Femeie în lacrimi după atacul rusesc asupra spitalului din Kiev
08 iulie 2024, ora 16:35

Armata rusă a lovit încă un centru medical din Kiev, la câteva ore după ce a bombardat cel mai mare spital de copii din Ucraina. Cel puțin șapte persoane au murit în urma atacului, iar alte trei au fost rănite.

Andrii Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, a confirmat pe Telegram că este vorba despre un nou atac rusesc asupra unei instituții medicale.

Între timp, bilanțul masacrului de la Kiev se ridică la 20 de morți și 65 de răniți. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că atacul de luni asupra capitalei a fost unul dintre cele mai grave din cei peste doi ani de invazie pe scară largă a Moscovei.

Republica Moldova, Regatul Unit și Franța au condamnat atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Kiev. David Lammy, noul șef al diplomației britanice, l-a numit „un atac îngrozitor împotriva civililor ucraineni”, iar ministerul francez de Externe a descris atacurile rusești asupra orașelor ucrainene drept „acte de barbarie”.

„Aceste lovituri ne amintesc în mod tragic de motivele pentru care sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie continuat și amplificat", a subliniat diplomația franceză.

/VIDEO/ „Război împotriva copiilor”: Mesajul președintei, după ce Rusia a atacat fără milă un spital de copii la Kiev
/VIDEO/ Imagini cutremurătoare la Kiev: Un spital de copii, bombardat de armata rusă. Sunt morți

30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.

/VIDEO/ „M-ai atins în locul care mă doare”: Aura, despre frica că Lori și Beti vor rămâne peste hotare. Ce dezvăluie interpreta
/VIDEO/ „M-ai atins în locul care mă doare”: Aura, despre frica că Lori și Beti vor rămâne peste hotare. Ce dezvăluie interpreta
/VIDEO/ Președintele interimar al CSM, despre cazul Victoria Sanduța: „Votul împotrivă ține de integritatea dumneaei”
/VIDEO/ Președintele interimar al CSM, despre cazul Victoria Sanduța: „Votul împotrivă ține de integritatea dumneaei”
/VIDEO/ Tot mai mulți alergici la ambrozie! Bolocan face apel la vaccinare: „Îndemnăm autoritățile publice să se implice”
/VIDEO/ Tot mai mulți alergici la ambrozie! Bolocan face apel la vaccinare: „Îndemnăm autoritățile publice să se implice”
/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/VIDEO/ Culesul afinelor e în toi. Cu cât se vinde kilogramul
/VIDEO/ Culesul afinelor e în toi. Cu cât se vinde kilogramul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram