Zi neagră în calendar. Se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea și cel mai mare val al deportărilor din Basarabia în Siberia. Deportările au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. Peste 11 mii de familii, în total circa 35 de mii de basarabeni, au fost deportați în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949. Arestările s-au făcut noaptea cu forțele soldaților veniți în sate cu mașinile. Unii cetățeni care au încercat să scape cu fuga au fost împușcați.
„Trenul Durerii” a revenit în centrul Chișinăului. În acest an, expoziția dedicată celor 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări, va fi prezentată într-un format nou, cu elemente digitale, grafice și conținut multimedia. Vagoanele care vor găzdui expoziția începând cu ziua de mâine au fost deja aduse în Piața Marii Adunări Naționale. Pe parcursul zilei vor avea loc mai multe acțiuni de comemorare.
În această săptămână, se fac 75 de ani de la cea de-a doua și cea mai de amploare operațiune de deportări, de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Evenimentul va fi marcat la Chișinău, sâmbătă, 6 iulie, începând cu ora 8.00, prin acțiuni de comemorare - depuneri de flori și un minut de reculegere pe Aleea Gării, cu participarea conducerii țării.
Gospodarii arestați împreună cu familiile lor, cu copiii, cu bătrâni, fără a li se permite să ia rezerve cu ei, au fost urcați cu forța în vagoane pentru vite și duși. Toate bunurile - casele, utilajul țăranilor deportați - au fost transmise colhozurilor, iar o parte din ele au fost furate, vândute de către organele financiare ale raioanelor respective.
Multe din aceste edificii au fost oferite ofițerilor care erau aici în NKVD, nomenclaturii etc. Mulți dintre gospodarii deportați nu au mai revenit în patrie, au fost împușcați pe drum, au murit de foame, de boli, de durere sufletească, de muncă peste puterile lor.
Victimele deportărilor sunt comemorate în fiecare an, când în data de 6 iulie este zi de doliu național.