O familie cu șase copii, care locuiește într-o casă veche și aceia în chirie, se va bucura, în sfârșit, de condiții umane de trai în propria locuință. Diplomați și oameni de afaceri au răspuns apelului unei organizații neguvernamentale, adunând la un eveniment de caritate peste 213 mii de lei. Cu acești bani, în raionul Criuleni, va fi cumpărat acel loc căruia familia îi va putea spune „acasă”.
Familia din imagini are șase copii, mezinul având doar trei luni. În total, sunt opt suflete care se înghesuie în 36 de metri pătrați. Nu au lumină, iar asta înseamnă nu doar întuneric, ci viață fără frigider, mașină de spălat sau alte electrocasnice fără de care în ziua de astăzi majoritatea nu-și imaginează viața.
„Noi când ne-am mutat aici, nici al doilea copil nu era născut și erau mai puțini copii, îmi părea că încăpem. Dar acum mi se pare mai mic și mai mic. Cam greu ne e, dar mai scot din lucruri afară. Hăinuțele lor de școală sunt afară, le iau de cu seară și le pun la ei în dulap”.
Chiar și așa se cred norocoși cel puțin pentru faptul că un om cu suflet mare le-a dat casa în folosință fără să le ceară și bani. Capul familiei nu vine acasă decât să-și restabilească forțele ca a doua zi să meargă din nou la muncă, cu ziua prin sat. Povestea familiei a sensibilizat platforma diplomatică Diplomacy on the Rocks și Asociația Obștească „The Moldova Project” care au organizat un eveniment de caritate la care să adune fonduri pentru visul acestor copilași. N-au dorit să-i expună, așa că beneficiarii au lipsit de la eveniment.
„Astăzi este un moment foarte important. Nu este despre business. Este despre bunătate, generozitate. Este un eveniment de caritate unde vom ajuta o familie vulnerabilă, o familie care a avut mai puțin noroc decât noi ceilalți”.
„În general consider că evenimentele acestea nu doar susțin pe cei care nemijlocit primesc ajutor de la evenimentul de azi, dar și promovează lucrurile frumoase și îndeamnă alți oameni să facă la fel, de aceea importanța lor este majoră”.
„Sunt îngrijorată de soarta acestei familii, îngrijorată de soarta copiilor care au rămas fără sprijin și fără confortul pe care îl merită. De aceea, apreciez enorm aceste inițiative”.
În cadrul evenimentului au fost licitate tablouri realizate de beneficiari ai asociației obștești „The Moldova Project” și eșarfe din mătasă italiană. Cea mai scumpă eșarfă a fost licitată cu 50 de mii de lei, iar suma maximă oferită pentru tablou a fost de 3000 de lei.
„Pentru mine faptul că port această eșarfă și că am luat-o în seara asta mă bucur că am contribuit cât de puțin pentru acest proiect atât de important pentru familia care are 6 copii”.
„- Ce-i aici pe tablou?- Un flamingo.- Îți place tabloul?- Da”.
„Deci tabloul este cu siguranță important pentru că știm că prin intermediul lui vom contribui la ceva frumos și facem asta nu doar la evenimentul dat. Deci, participăm cumva anual și după măsura posibilităților ne implicăm cât putem de des. De asta suntem atenți și receptivi la ceea ce se organizează astăzi”.
Organizatorii evenimentului spun că au ales să adune oamenii cu inimp mare în ajunul sărbătorilor pascale pentru că în această perioadă tind să fie mai buni.
„Dar ceea ce ne dorim noi foarte mult, ca în Republica Moldova să se dezvolte cultura voluntariatului și oamenii să fie deschiși să muncească pe gratis, să vină în cele mai sensibile locații și în cele mai dornice de o îmbrățișare familii pentru că, până la urmă, atunci când vorbim de familii la limita sărăciei, vorbim nu doar de anumite lipsuri financiare ci și de o enormă necesitate de afirmare, confirmare și de dragoste”, a menționat specialist comunicare, Asociația „The Moldova Project”,Marina Afanas.
„The Molodova Project” susține familiile nevoiașe din zona centrală a Moldovei de mai bine de de 16 ani.