Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1124: Negocieri, atac mortal și presiuni cerute de Zelenski. ONU: Rusia comite crime împotriva umanității

/VIDEO/ Stejar de 400 de ani, pe lista comorilor din Parcul Național Orhei. Problemele și reușitele parcului

missing
08 iulie 2024, ora 10:15

În centrul țării se află primul și, deocamdată, singurul parc național funcțional. Deși a fost înființat încă în 2013, timp de 7 ani, lucrurile nu s-au prea urnit din loc. Vorbim de Parcul Național Orhei, din care fac parte patru raioane cu 33 de localități. Tot în acest parc este amplasată și bucata de pădure, arendată de o firmă atribuită familiei Voronin. Legea oferă protecție parcului, în unele zone fiind interzise orice fel de intervenție. Satele și orașele, în schimb, își pot desfășura activitatea aproape nestingherit. 

„Noi suntem în Parcul Național Orhei și chiar suntem în preajma unui simbol al parcului național - stejarului, care este cu o vârstă de peste 400 de ani, care parcul are grijă de el ca mulți ani înainte să fie iarăși verde și să ne bucure cu aspectul său”, directorul Parcul Național Orhei, Mihail Cîrlig.

Stejarul secular, amplasat lângă traseul central Chișinău - Orhei, la circa doi kilometri de orașul Orhei, este o carte de vizită a Parcului Național Orhei, de care administrația instituției are grijă în mod special. Este singurul arbore ce are peste 400 de ani și face parte din cei 10 stejari înscriși pe lista copacilor protejați de stat de pe teritoriul acestui parc. Însă lista de comori naturale nu se oprește doar la copacii seculari. 

„Parcul Național este o zonă unicată, dar în același timp este și o zonă diversificată, foarte mare diversificare este in parcul național Orhei. Având în vedere că noi suntem pe o suprafață de 33 de mii de hectare, dar aceste 33 de mii de hectare sunt împărțite în mai multe zone. 19 mii de hectare este fond forestier, care necesită o abordare. Sunt zone turistice, zone silva-pastorale, avem 18 primării cu 33 de sate incluse în aceste primării, și zona turistică care este diversificată începând de la Orheiul Vechi până la partea de vest a parcului, raionul Călărași.

Parcul Național Orhei a fost înființat în anul 2013, dar abia în 2020 a fost instituționalizat, cu alte cuvinte abia atunci a început să activeze. De trei ani, instituția este condusă de Mihail Cârlig, în trecut fost pretor al sectorului Rîșcani, pe când primăria Chișinău era gestionată de liberalul Dorin Chirtoacă. Deocamdată, este singurul parc național instituționalizat. Deși Parlamentul a creat în 2022 încă un parc național - Nistrul de Jos - acesta încă nu și-a început activitatea. Conform legislației, în Republica Moldova, parcurile naționale sunt protejate de legea cu numărul 1538, privind fondul ariilor naturale protejate de stat. Potrivit acesteia, pe teritoriul parcurilor naționale „utilizarea de resurse naturale, derularea de activităţi economice şi recreative se vor face în strictă conformitate cu regulamentul de funcţionare”. 

În realitate însă se comit abuzuri, spun reprezentanții Parcului Național Orhei.

„Dacă să vorbim de pază și protecție, luăm două aspecte: este paza propriu zisă de răufăcători, de extragere ilegală, de mai multe chestii care ar dăuna parcului. Este a doua - protecția parcului prin cercetările care le fac savanții noștri și dau recomandările ce specii trebuie de cultivat, cum sunt menținute speciile de bază a parcului, care specii sunt dăunătoare în acest parc. Cumva trebuie de activat în necesitatea parcului. Restricțiile sunt în zonele de activitate agricolă, sunt careva restricții de folosire a chimicatelor, care, într-adevăr, este o problemă că, pentru a avea roadă se folosește un chimicat, dar pentru speciile parcului poate să dăuneze. Aici sunt niște reglementări care sunt incluse în Hotărârea de Guvern care reglementează activitatea parcului.

Un aspect, care am putea spune - răufăcătorii, când ATV-urile intră în zonele protejate. Noi avem 4 zone de activitate. Este zona strict protejată unde vin savanții pentru a vedea unde pădurea se regenerează singură pe ea, fără intervenția omului. Dar iată cine intră cu ATV-urile în zona ceea, îl punem ca răufăcător. Dacă să punem aspectul de tăieri ilicite, dar în parc, având în vedere că este o protecție mai dezvoltată decât în alte zone, cât de pază și protecție a parcului, atât de pază și protecție a întreprinderii silvice, care activează pe teritoriul parcului. Eu aș spune că, în parcul național, poate că și lumea este mai conștientă că este parcul, sunt mai puține cazuri de infracțiuni forestiere decât în alte zone”. 

O altă ilegalitate, înregistrată pe teritoriul parcului, este culesul florilor, în special al plantelor pe cale de dispariție. Anterior, oamenii legii au împărțit și amenzi pentru comercializare ilegală. 

„Sunt flori care sunt în Cartea Roșie și noi cunoaștem că de mulți ani localnicii din satele din preajmă au fost obișnuiți ca să facă un ban, să strângă aceste flori din fondul forestier, care pe marginea drumului le vând. Da, noi facem acțiuni de preîntâmpinare, la început facem educație ecologică, ce ar însemna extragerea acestor flori, să poată fi o floare în cartea roșie, pe cale de dispariție.

Dar procentajul este foarte mic, lumea chiar este conștientă că această zonă pe care noi o numim un parc și este primul și unicul parc național, noi trebuie să avem și o abordare specială, fiindcă este un parc pentru timpuri, nu pentru azi și nu pentru mâine”. 

Pe teritoriul acestui parc național se află și bucata de pădure pe care o firmă atribuită familiei Voronin a închiriat-o în scop cinegetic. Acum cinci luni, într-un alt reportaj marca „Moldova Gândește”, vicedirectorul parcului, Vladislav Grati, a declarat că arendașul a renunțat la vânătoare pe teritoriu.

„În cadrul acestei păduri, nu se mai practică vânătoarea, ca gen de recreare. Treptat, pădurea își reintră în drepturile sale, de când este o arie protejată, acolo nu se mai practică așa gen de relaxare. Din 2013? Deci, de la 2020 încoace. Arendașul respectiv a înțeles că nu este posibil și nu trebuie să practice așa gen de distracție”, a spus vicedirectorul Parcul Național Orhei, Vladislav Grati.

„Pădurea, evident, vrea liniște. Vrea ca ea să poată autoregla, autoregenera, să autodetermine să spunem așa. Dar evident, după vreo trei secole de îngrijire sau cultivare, evident s-au schimbat și condițiile, s-a schimbat fondul genetic a pădurii. Apropo, se schimbă condițiile climaterice acuma. Normal, cu schimbările respective pădurea cea de trei secole în spate, să dați seama ce condiții erau atunci și ce condiții sunt acuma, nu mai face față. Și atunci ce trebuie să facă homo-silvaticus adică omul, silvicultorul, omul pădurii? Să ajute pădurea. Să o ajute ca ea să poată facă față acelor condiții, care de fapt sunt mult mai drastice decât altădată. Și atunci orice lucrare care este executată în interiorul unei păduri, suprafețe, trebuie să fie făcută pentru păduri”, a zis inginerul silvic și secretarul științific, Parcul Național Orhei, Dionisie Boaghie.

Dionisie Boaghie este unul dintre savanții care lucrează de ani buni în Parcul Național Orhei, dar activează în acest domeniu de circa patru decenii. Este responsabil de cercetarea arborilor din parc și coordonează plantarea acestora de către angajații ocolurilor silvice. 

„Noi am încercat anul trecut să facem o lucrare, să adunăm niște semințe sau ghinde din mai multe suprafețe din parcul nostru, inclusiv aduse și din altă zonă, ca să vedem, să evaluăm, să studiem nivelul de creștere și, evident, dinamica. Ca ulterior, să mergem pe suprafețe, volume mai mari de ghindă ca să putem crea o mică pădure aici în parc.

Noi suntem într-o zonă, să spunem așa, a codrilor centrali, podișul central moldovenesc, unde evident avem o varietate de ecosisteme forestiere, care dominantă este, clar lucru, stejăretele, că-i tei și frasin, că-i stejărete goronete ... - Un procentaj? - Eu cred că în procente, 80 la sută sunt stejărete”.

În ultimii ani, din cauza copacilor mai puțin sănătoși, este tot mai greu să obții ghinde puternice, din care să răsară arbori de calitate.

„Noi acuma, evident, avem nevoie ca ele să fie reînnoite. Dat fiind faptul că majoritatea stejăretelor s-au produs aici în Parcul Național Orhei. Sunt provenite din lăstari au proveniență vegetativă, evident că au nevoie de un proces de reînnoire, trecere, adică un proces de conversiune. Să trecem la proveniența din semințe, și atunci e foarte important să avem ghinda. Dar, cu cât arborele este mai puțin sănătos, cu atât mai prost fortifică, și chiar dacă fortifică, calitatea semințelor este mult mai proastă. Și atunci, dacă înainte spuneam că putea face față la 5-6 ani aveam o perioadă de producere mai masivă, acum deja suntem la 8-9 ani”.

Parcul Național Orhei se extinde pe o suprafață de circa 34 de mii de hectare și cuprinde păduri, terenuri și sate din patru raioane: Orhei, Strășeni, Călărași și Criuleni. 

„Dacă să vorbim despre legea ariilor protejate, sunt careva restricții pentru ariile protejate la nivel general, dar orice arie protejată este formată printr-o hotărâre de guvern, și dă un regulament care-i bazat pe studiile științifice, pe o bază științifică: ce trebuie să facă parcul? cum trebuie să fie? care sunt acțiunile? ce se poate și ce nu se poate. Având în vedere că noi avem patru zone în Parcul Național Orhei, zona A de protecție integrală, zona B care e împărțită în două zone: pentru activități silvotehnice. Zona C pentru zonele de agrement, zone turistice, și zona D se are în vedere suprafețele primăriilor unde este activitatea economică”, a spus directorul Parcului Național Orhei, Mihail Cîrlig.

Cu alte cuvinte, cea mai protejată zonă, este zona A, acolo unde echipele de cercetători fac studii asupra florei și faunei. Lucrările silvo-tehnice au loc în zona B, iar activitățile turistice sunt permise în Zona C. Și deja teritoriile unde sunt amplasate satele și orașele fac parte din cea mai liberalizată zonă din tot parcul național - zona D. Însă, dacă aici urmează să aibă loc lucrări ce pot afecta mediul, cum ar fi construcțiile, este nevoie de coordonarea lor cu administrația parcului.

Gestionarea parcului presupune și cheltuieli. În acest an, instituția a primit, de la Ministerul Mediului, 5 milioane de lei, deși a cerut de două ori mai mult.

„Dacă să vorbim despre studiul care s-a făcut pentru anul 24, a fost elaborat bugetul prin niște argumentări, atât economice, cât și științifice, de 11 milioane. Dar având în vedere bugetul, cunoaștem că bani nu prea sunt în bugetul de stat, a fost limitat cu o sumă de 5 milioane. Noi nu putem influența la aceasta și împărțim prioritățile. Luăm prioritățile care putem să le facem cu sumele acestea pentru a efectua toate sarcinile care ni le-am pus în planul de acțiuni. Noi în fiecare an facem planul de acțiuni, pe perioade, pe un an de zile, și având în vedere că s-a micșorat acest buget, noi luăm prioritățile și vedem deja mai departe cum o să fie”. 

Conducerea instituției își dorește ca, în viitor, Parcul Național Orhei să ajungă în cartea parcurilor europene. 

Un reportaj de Gabriela Ursu 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Pădurea Țiganca, arendată și acum de o firmă afiliată familiei Voronin. „Când ați fost ultima dată la Țiganca?” „Ce prostii!”
/VIDEO/ Au făcut parte din diasporă, dar de câțiva ani dețin o afacere cu cai, în sudul țării. Cum au reușit fără bani?

Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.

/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/VIDEO/ Deputat plătit cu 5.000$ de Șor? Detalii din sentința de condamnare a lui Alexandr Nesterovschi
/VIDEO/ Deputat plătit cu 5.000$ de Șor? Detalii din sentința de condamnare a lui Alexandr Nesterovschi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”

/VIDEO/ Record de energie verde în țară! Autoritățile și experții anticipează o cotă și mai mare la vară

missing
28 ianuarie 2025, ora 11:52

După recordul de peste 20 la sută atins de energia regenerabilă, autoritățile se așteaptă ca în următoarea perioadă, capacitatea să atingă 30 la sută. Pentru asta, au lansat și o licitație de parcuri fotovoltaice și eoliene, prin care oferă un șir de facilități beneficiarilor. Prin acest proiect, cantitatea de energie regenerabilă ar urma să se majoreze cu 165 de Megawați. Exprimat altfel, acest lucru ar însemna 18 la sută din consumul pe care îl are Moldova, la momentul de față, în decurs de o oră. 

„În acea zi cu soare, trebuie menționat că era destul de însorit, procentul era mai înalt. Probabil ajungea mult peste 25% De ce nu mai mult? Ca țară consumam și aveam 65% din consumul nostru, care era acoperit de producția de energie din Cuciurgan, regenerabile nu erau prioritate, dar și acei producători totuși vindeau mulți din ei, deci aveau și alte pieți. Pentru că prețul era destul de mic, era sub piață”, a declarat secretara de stat la Ministerul Energiei, Carolina Novac.

Autoritățile din domeniul energetic își propun să atingă cota maximă de producție a energiei regenerabile, care este de 30 la sută. Un proiect ambițios, aflat acum în desfășurare, este construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu capacitatea totală de 165 MW. Licitația pentru aceste centrale se va încheia pe 31 martie, rezultatele urmând să fie anunțate în luna iunie. Investitorii vor primi, în urma licitației, statutul de producător eligibil mare și vor beneficia de garanții că li se va procura energia pentru o perioadă de 15 ani. 

„Statul garantează că timp de 15 ani, acel producător își va livra volumul de energie electrică din acea turbină și va primi un preț pe care respectivul investitor îl va licita și va fi un venit garantat timp de 15 ani Timp de 15 ani, statul îți promite că investiția ta este bine protejată și un venit cert la ei Acum, în piața liberă, ca să diferența între acest mecanism de sprijină, că este un mecanism de sprijin. Ai contract de 15 ani și că ai acel furnizor obligat, în cazul ăsta să fie Energocom, să-ți ia energie electrică. Nu mai bătăi de cap, așa cum sunt acei producători în piața liberă care semnează în fiecare an câte un alt contract cu furnizorul de energie electrică și îl negociază”. 

La fel, licitațiile ar putea atrage investiții în sector în jur de 190 milioane de euro.

„Acum licitațiile deja se desfășoară. După 31 martie vom ști cine sunt câștigători. În paralel vin noi alții investitori. Chiar mergeam de curând și în zona Taraclia, Căușeni și acolo am văzut oamenii Sunt investitori locale și instalau câteva turbine eoliene Am mai mers și prin alte sate După această licitație o să vedeam Republica Moldova, parcuri mari, solide”. 

Iar vara, producția de energie verde ar putea chiar să se dubleze.

„Noi ar trebui să anticipăm, ca vara, să vedem o dublă pondere a energiei regenerabile în tot consumul de energie electrică. Vom vedea, pentru că este și un fenomen an de an și o creștere pe consumul de energie electrică datorită instalării aerelor condiționate de către cetățeni. Asta vine și pe fondul încălzirii globale, prin care trece și Republica Moldova. Va fi un lucru interesant.

Sigur că noi am făcut mai mulți pași în această direcție. Faptul că noi am reușit să ne creștem ponderea de energie regenerabilă în sectorul de energie electrică, de la 3% de 6 ori practic a crescut din 2019 până în 2024, acest lucru spune mai multe Acest lucru spune, pe de-o parte, că această tehnologie și, în primul rând, aici noi vedem 580 MW capacitate instalată, cea mai mare pondere o dețin fotovoltaicele cu 400 MW Apropo, pentru că am făcut niște modificări, fiind starea de urgență și pentru că contează orice kilowatt capacitate instalată, am rapidizat și alte capacități pe energie eoliană”.

Se așteaptă la o explozie a producției de energie verde și președintele asociației de ramură. 

„Randamentul nostru de instalație, de punere în instalare, în ultimii 3 ani de zile consecutivi, e 183% 182,35% pe fotovoltaice și 183% pe eoliene. Cifrele noastre ne arată că, de fapt, și următorii 2-3 ani, cam 180-200% randamentul va crește, va fi. Respectiv, ceea ce aveam noi acum și statul astăzi comunica că, hai să-i spunem, până în primăvara anului dat, peste o lună de zile vom avea practic 600 de megawați instalați, noi presupunem cândva la sfârșitul verii noi deja vom trece de cifra de 800 de megawați de capacități instalate”, a menționat președintele asociației de energie electrică, eoliană și fotovoltaică din Republica Moldova, Eugen Gîrlea.

Conform datelor actuale, cele mai multe investiții sunt concentrate în parcurile fotovoltaice. Și asta pentru că e vorba de costuri mai reduse, iar recuperarea banilor este mai rapidă. 

„Totul depinde de capacități, ce capacități tu vrei să instalezi, randamentul de rentabilitate, tehnologie. Aceleași panouri, ele diferă. Ele se împartă în 3 clase, care cu un preț mai scăzut și un randament mai scăzut, un preț mediu, mai scump, respectiv cu un randament mai mare. Eolienele sunt, vorbind ca și investiții, și din percepția mea proprie văzând lucrurile la noi în asociație, dacă cineva a instalat cândva un parc mic fotovoltaic, a doua instalând o eoliană, tot ce e probabil a treia investiție va fi iarăși într-o eoliană. Dar dacă vorbim de capacități mai mari, atunci la parcuri începând cu 15 MW în sus, costul unui parc de ăsta pentru așa o capacitate cred că ar fi mai atractiv pentru tehnologie fotovoltaică”.

Confirmând informația că turbinele eoliene de la noi sunt toate la mâna a doua, acesta s-a arătat încrezător că anul acesta investitorii vor aduce instalații noi, iar cele existente pe piață în momentul de față vor fi revândute în alte state. 

„Ele sunt importate de pe continentul european, din Uniunea Europeană. Ca să înțelegeți asta, nu doar moldovenii noștri o fac, instalează de mâna a doua. Practic, începând cu Marea Britanie, toate instalează cu mâna a doua, România, Polonia, Ungaria, Ucraina. Piața, de fapt, de second hand, e mult mai mare. Mie îmi pare straniu, când auzim unii funcționari publici din statul nostru, când cumva vehiculează, că second hand-ul este unul mai neproductiv. Nu. El arată foarte clar că el e productiv. Cifrele din ziua de ieri, de exemplu, când au fost record de 20 de procente. Asta e datorită inclusiv și a aparaturilor de mâna a doua, care generează și generează energie 100% calitativă, ca și aceea nouă”.

Potrivit Ministerului Energiei, la sfârșitul anului trecut, cota energiei regenerabile în consumul final de energie electrică a constituit circa 16%. Este o creștere de trei ori față de anul 2022 și de 8 ori față de anul 2020. 

Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro

Colega de partid a lui Alexandr Nesterovschi, care urmează să își afle sentința la sfârșitul lunii, fiind acuzată de aceleași infracțiuni, ar fi fugit din țară, împreună cu soțul său, cercetat în același dosar. Asta susține primarul de Ocnița pe care cei doi au încercat să îl mituaiscă. /În contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni, Criuleni, sătenilor din localitate le-a fost interzisă sacrificarea porcilor pentru o perioadă de 30 de zile. Revenim cu detalii în jurnal. /Odesa a fost supusă, aseară, unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului. Zeci de mingi de foc au fost filmate cum zboară deasupra orașului, declanșând un incendiu care a mistuit un centru comercial și un salon auto. Din fericire nu au fost înregistrate decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moarte cumplită pentru o fetiță de nouă ani din Anenii Noi. Aceasta s-a înecat într-o groapă cu apă de o adâncime de peste 2 metri, amplasată exact lângă terenul de fotbal din sat. /Condamnat, ieri, la 12 ani de pușcărie, Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională, afirmă șeful IGP. Vecinii deputatului spun că l-au văzut ultima oară, ieri dimineață. /După catastrofa în zootehnie de la Anenii Noi, în urma căreia au fost sacrificați 65 de mii de porci, încă 45 de mii de capete vor fi nimicite la Criuleni, unde a mai fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexandr Nesterovschi, deputatul afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost dictată în lipsa lui. Nici avocații nu știu unde se află. Procuratura Anticorupție anunță că l-a dat în căutare. /Scandal de corupție în justiție. O judecătoare din Hîncești a fost reținută după ce ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul acesteia. În dosar mai sunt vizați alți 3 magistrați, unul dintre care de la Curtea de Apel Chișinău. /Trump nu a obținut de la Putin decât înțelegerea de a nu mai ataca insfrastructura eneregetică a Ucrainei. Care sunt comentariile după discuția telefonică dintre cei doi lideri, vedeți imedat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 65 de mii de porci, de la una dintre cele mai mari ferme din țară, vor fi sacrificați și înhumați după ce acolo a fost descoperit un focar de pestă porcină africană. /Locuitorii capitalei vor plăti cu 25 la sută mai mult pentru apă. ANRE a decis că de acum încolo, un metru cub va costa peste 18 lei, comparativ cu 15, cât plăteam până în prezent. /La nici două luni de la încheierea unui acord de pace, Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza. Peste 330 de palestinieni au fost uciși de drone și rachete.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Statistici îngrijorătoare. În doar două zile de weekend, oamenii legii au prins în trafic aproape 100 de șoferi beți. Mai mulți cu aproape 40, decât săptămâna trecuta. /Atenție șoferi, se ieftinesc carburanții. Prețul pentru un litru benzină scade sub pragul psihologic de 23 de lei, iar motorina va costa mai puțin de 20 de lei. /Miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit, astăzi, la Bruxelles pentru a decide un ajutor substanțial pentru Ucraina. Finanțarea ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost reținut în Marea Britanie și urmează să fie extrădat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. /Republica Moldova are un nou vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Despre candidatura Doinei Nistor s-a anunțat aseară târziu, iar azi dimineața, aceasta a și depus jurământul. /Feroviarii din Republica Moldova au ieșit, din nou, la protest, cerând achitarea restanțelor salariale. În fața acestora a ieșit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Putin spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, propus de Statele Unite, dar există „nuanțe”. Acesta vrea garanții că în timpul pauzei, Ucraina nu se va mobiliza, nu va antrena soldați și nu va primi arme. /Incendiu uriaș în centrul capitalei. Pompierii au luptat ore în șir cu focul după ce acoperișul unui restaurant de pe strada pietonală a fost cuprins de flăcări. /Dumitru Alaiba a demisionat din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Alaiba făcut anunțul pe Facebook și a dat asigurări că rămâne alături de echipa de guvernare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tăcere la Moscova după ce la propunerea Washingtonului Kievul a aceptat un armistițiu de 30 de zile. Presa internțională scrie că este puțin probabil ca Putin să accepte pacea. /O fetiță de 10 ani din Ciadîr-Lunga a murit azi dimineață în timp ce mergea la școală după ce a fost lovită de o mașină. Din motive neclare, deocamdată, șoferul a pierdut controlul volanului. /Feroviarii, care nu și-au primit lefurile din vara anului trecut, vor protesta din nou, vineri, în capitală. CFM are la ei restanțe salariale de peste 191 de milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a dat undă verde planului de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Din cei 660 de eurodeputați prezenți în sala de ședință, 499 au votat pentru finanțare. /Republica Moldova și Franța au semnat ieri trei acorduri importante după întrevederea dintre Maia Sandu și Emmanuel Macron. Țările noastre s-au angajat să lupte împreună împotriva dezinformării rusești. /Moscova s-a confruntat, noaptea trecută, cu cel mai masiv atac ucrainean cu drone. Autoritățile ruse afirmă că au doborât aproape 340 de aparate de zbor în toată țara, fără să precizeze, însă, și numărul dronelor care și-au atins ținta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proteste violente la București. Decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale i-a înfuriat pe simpatizanții acestuia. Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au incendiat bănci și au răsturnat mașina jurnaliștilor de la Digi24. .Președinta Maia Sandu se va întâlni în această seara la Paris cu Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor discuta despre relațiile bilaterale, sprijinul Franței pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aspecte privind securitatea europeană. .Un microbuz de model Ford s-a izbit azi dimineață într-un stâlp pe care l-a smuls din pământ, după care s-a răsturnat. Șoferul de 24 de ani a adormit la volan din cauza oboselii, spune poliția. Din fericire, el a scăpat nevătămat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuroii cer aproape 11 ani de pușcărie pentru deputatul Alexandr Nesterovschi. Astăzi a fost ultima ședință iar în mai puțin de două săptămâni se va sentința. /Conducerea unei clinici private este cercetată penal pentru că ar face clandestin transplantruri. PCCOCS a descins cu percheziții la clinică, dar și la domiciliul bănuiților. /Ucraina și Statele Unite reiau discuțiile depsre încetarea războiului, după confruntarea lui Zelenski și Trump de la Casa Albă. Pentru început, liderul de la Kiev vrea un armistițiu în aer și pe mare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat astăzi pachetul de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, anunță eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Următoarea etapă este votul final în plenul Parlamentului European, care va avea loc săptămâna viitoare. /Magistrații au cerut astăzi mandat de arest pentru 30 de zile pe numele proprietarei salonului de frumusețe, Irina Borodkina, unde a murit femeia de afaceri. Procurorii au cerut și prelungirea arestului cu încă 30 de zile a doctoriței Ecaterina Maniuc. /Cel puțin patru persoane au decedat, iar alte câteva zeci au fost rănite, după un nou atac al rușilor în orașul de baștină a președintelui Volodimir Zeleski.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Majorarea pensiilor cu zece la sută din întâi aprilie a fost aprobată, astăzi, de Guvern. În medie, pensiile vor crește cu 400 de lei pentru 650 de mii de pensionari. /În prezent, nu există un scenariu în care Rusia ar putea să ajungă militar pe teritoriul Moldovei, dă asigurări premierul Dorin Recean. Declarația vine după ce președintele Franței a spus că dacă Putin nu va fi oprit, armata rusă va merge sigur în Republica Moldova și chiar România. /O scrisoare pierdută, în Congresul SUA. Ucraina susţine că Volodimir Zelenski nu i-a trimis nimic lui Donald Trump, iar acesta s-a referit în discursul său din Congres la o postare a lui Zelenski pe reţelele de socializare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție are de astăzi șef nou. Adjunctul procurorului general, Marcel Dumbravan a fost desemnat șef intermar al instituției în locul Veronicăi Dragalin care a demisionat acum două săptămâni. /Ministerul infrastructurii are doi candidați la șefia Căilor Ferate ale Moldovei, dar nu divulgă cine sunt aceștia. Declarația a fost făcută de Vladimir Bolea la Cutia Neagră de la Tv8. /SUA a sistat ajutoarele militare către Ucraina, după confruntarea dintre Trump și Zelenski de la Casa Albă, a confirmat un oficial din administrația președintelui american pentru Reuters.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova va primi 60 de milioane de euro de la UE pentru consolidarea capacităților de apărare. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Consiliului European, Antonio Costa, aflat într-o vizită la Chișinău. /Numărul infecțiilor respiratorii înregistrate în capitală continuă să crească, anunță autoritățile municipale. Spitalele lucrează la capacitate maximă, iar vizitele ar urma să fie interzise. /Evaziune fiscală în valoare de peste 5 milioane de lei. Oamenii legii au găsit în cadrul perchezițiilor efectuate la 3 agenți economici, bani cash în valoare de 200 de mii de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scriitorul Vladimir Beșleagă a fost înmormântat astăzi la cimitirul Central de pe strada Armenească. Să-l conducă pe ultimul drum au venit zeci de oameni printre care și președinta Maia Sandu. /Un fost judecător de la Comrat, cercetat în dosarul Laundromat, care a legalizat prin deciziile sale spălarea a 1,2 miliarde de dolari a scăpat nepedepsit după ce a expirat termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere penală. /Volodimir Zelenski a ajuns deja la Washington și urmează să se întâlnească cu Donald Trump. Cei doi lideri vor semna acordul privind exploatarea resurselor minerale din Ucraina și vor discuta despre negocierile de pace în țara vecină.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Începând cu 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu zece la sută. Proiectul a fost votat în prima lectură, inclusiv de către deputații din opoziție. Nu s-a trecut fără schimburi de replici între aleșii poporului. /Ion Șoltoianu, cunoscut pentru trecutul său criminal a fost, aseară, ținta unui atac armat produs în fața casei sale. Sportivul a scăpat nevătămat, iar poliția a pornit o anchetă. /Donald Trump, anunță impunerea de taxe vamale de 25 la sută asupra produselor importate din europa și atacă UE. Uniunea Europeană a răspuns acuzațiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Femeia de afaceri, Liubovi Babuțchi a murit din cauza unei o embolii, provocate de injectarea mai multor medicamente în fese, gât și bărbie a arătat expertiza medico-legală care a fost finalizată. /Scriitorul Vladimir Beșleagă va fi condus pe ultimul drum vineri. 28 februarie, a fost decretată zi de doliul național. /Canditatul la prezidențialele anulate din România, Călin Georgescu a fost ridicat azi de polițiști și escortat la audieri. Acestuia i se aduc un șir de acuzații, printre care și implicarea într-o organizație cu caracter fascist, scrie presa română.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A murit scriitorul, prozatorul și deputatul în primul parlament, Vladimir Beșleagă. Anunțul a fost făcut de Muzeul Național al Literaturii Române, care a transmis un mesaj de condoleanțe pe rețelele sociale. /Directorul colegiului de medicină din Chișinău a fost demis, anunță ministerul sănătății. Se întâmplă la câteva zile după ce oamenii legii au făcut percheziții în birourile de serviciu, la domiciliile și în automobilele a patru angajați ai instituției. /Se scumpesc serviciile comunale în regiunea transnistreană. Tarifele la unele servicii vor crește cu peste 100 de procente și vor intra în vigoare de la întâi martie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se împlinesc trei ani de când Rusia a invadat Ucraina. Peste 40 de mii de civili au fost uciși sau răniți în acest război sângeros, în timp ce milioane de ucraineni s-au refugiat în alte țări. /Procuratura Anticorupție anunță că după doi ani de ședințe la CSJ și-a prezentat toate probele acumulate împotriva lui Igor Dodon în dosarul kuliok. Mai departe este rândul apărării, care ar avea aproape 200 de martori de audiat. /Alegeri legislative anticipate din Germania. Conservatorii celebrează, iar extrema dreaptă obține un rezultat record.

/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.