Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 972: Scenariul negru, atac mortal, pilot ucis și supărarea Kievului. SUA: Rusia nu a reușit în Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 277: Bombardamente masive și ultimatum în Gaza! Netanyahu are sprijin, dacă acceptă armistițiul

09 iulie 2024, ora 17:12

Armata israeliană a anunţat că a lovit, în cursul nopţii de luni spre marţi, 9 iulie, „terorişti” care se pregăteau să folosească „structurile unei şcoli din zona Nuseirat”, în centrul Fâşiei Gaza, scrie Gândul. Tancurile israeliene au intrat în inima oraşului Gaza şi au ordonat locuitorilor să iasă după o noapte de bombardamente masive, relatează Reuters. Șeful Hamas, Ismail Haniyeh, afirmă că atacurile militare ale Israelului în Gaza ar putea face ca negocierile de încetare a focului mediate să se întoarcă la punctul zero, potrivit unei declarații pe canalul Telegram al grupării.

Liderul principalului partid de opoziție din Israel a afirmat că îi va oferi sprijin în parlament premierului Benjamin Netanyahu pentru a evita căderea guvernului, în cazul în care parteneri ai acestuia din coaliția guvernamentală se vor retrage în eventualitatea unui acord de încetare a focului în Gaza. 

UPDATE Experţii în drepturile omului ai ONU au acuzat marţi Israelul că duce o "campanie de înfometare ţintită" care a determinat moartea unor copii în Fâşia Gaza, relatează AFP. "Campania de înfometare intenţionată şi ţintită dusă de Israel împotriva poporului palestinian este o formă de violenţă genocidară şi a antrenat foamete în întreaga Fâşie Gaza", au afirmat zece experţi independenţi ai ONU într-un comunicat, evocând recenta moarte a trei copii din cauza "malnutriţiei şi a lipsei de acces la îngrijiri medicale adecvate". "Treizeci şi patru de palestinieni au murit de malnutriţie începând din 7 octombrie, majoritatea fiind copii", au adăugat experţii, care au fost numiţi de Consiliul ONU pentru drepturile omului, dar nu s-au exprimat în numele ONU.

UPDATE Noul preşedinte reformist al Iranului, Masoud Pezeshkian, va menţine poziţia ostilă a ţării sale faţă de Israel, a confirmat el într-o scrisoare adresată miliţiei şiite libaneze Hezbollah, un aliat apropiat al Teheranului, potrivit agenţiei de presă ISNA, citată de dpa.

UPDATE Iranul extinde două fabrici unde sunt produse rachete balistice și drone, ce sunt livrate Rusiei și grupărilor susținute de Teheran. Imaginile au fost surprinse de către Planet Labs, o companie comercială de sateliți, și se referă la două locații diferite. Primul set de imagini a fost surprins în martie, la o bază militară din Modarres, iar al doilea în aprilie, la centrul de producție de rachete din localitatea Khojir, ambele aflându-se în apropiere de Teheran. Imaginile au fost analizate de doi experți americani, care au spus că peste 30 de clădiri noi au fost ridicate în cele două locații, rolul lor fiind de a crește producția de rachete a Iranului. Aceștia au adăugat, însă, că nu pot spune exact despre ce tip de rachete este vorba.

UPDATE Mii de palestinieni au fugit luni din orașul Gaza, unde armata israeliană a desfășurat tancuri și a cerut evacuarea unor noi cartiere, în timp ce lupte intense fac ravagii sub bombardamentele IDF, scrie AFP. La nouă luni de la începutul războiului din Fâșia Gaza, declanșat la 7 octombrie de atacul fără precedent al mișcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, noi negocieri de armistițiu urmează să aibă loc în această săptămână în Qatar și Egipt, două dintre țările mediatoare alături de Statele Unite.

UPDATE Atacurile israeliene din Gaza au ucis cel puțin 40 de persoane în ultima zi, afirmă Ministerul Sănătății din teritoriul asediat și bombardat. Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă au atacat clădiri folosite de Hezbollah în Maroun al-Ras.

UPDATE Președintele SUA s-a întâlnit luni, la Casa Albă, cu Liat Beinin Atzili, o americancă de origine israeliană care a fost eliberată de Hamas ca parte a unui acord de schimb de prizonieri palestinieni captivi în noiembrie. Biden a declarat că i-a promis lui Atzili că va continua să depună eforturi pentru a „asigura eliberarea tuturor ostaticilor rămași deținuți de Hamas”, în timp ce înalți oficiali americani și israelieni ar fi trebuit să se afle marți la Doha pentru a continua negocierile de armistițiu mediate.

UPDATE Înalți oficiali americani se află la Cairo pentru discuții pentru a obține o încetare a focului între Israel și Hamas, dar încă rămân decalaje între părți, potrivit Casei Albe.

UPDATE Armata israeliană a arestat doi bărbați din orașul Azzun și un bărbat din satul Jinsafut, la est de Qalqilya, în Cisiordania ocupată, informează agenția de presă Wafa. Forțele israeliene au arestat, de asemenea, un bărbat din satul Husan, la vest de Bethlehem, potrivit Wafa. De asemenea, armata israeliană a demolat cu buldozerul terenuri plantate cu măslini și struguri în satul Umm Safa, la nord-vest de Ramallah.

UPDATE O sursă medicală de la spitalul Al-Awda, din Nuseirat, a declarat pentru AFP că unitatea sa a primit mai mulţi răniţi în urma unui atac asupra unei şcoli a Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) din vecinătate.

UPDATE Armata israeliană acuză Hamasul şi Jihadul Islamic de încălcarea „sistematică a dreptului internaţional prin exploatarea structurilor civile şi folosirea locuitorilor (din Fâşia Gaza) ca scuturi umane pentru (lansa) atacuri teroriste împotriva statului Israel”.

UPDATE Netanyahu i-a autorizat pe membrii cabinetului să reia negocierile cu gruparea militantă palestiniană Hamas pentru a încheia luptele din Fâșia Gaza și a obține eliberarea ostaticilor israelieni capturați de Hamas în atacul său din 7 octombrie. Cu toate acestea, unii dintre partenerii săi de extremă dreapta din coaliție au amenințat că se vor retrage dacă războiul se încheie înainte ca Israelul să eradicheze Hamas și să elibereze toți ostaticii, o mișcare ce ar putea duce la căderea guvernului Netanyahu, conform Reuters.

UPDATE Președintele ales Massoud Pezeshkian a declarat că Iranul își menține neschimbată poziția față de Israel și că mișcările de „rezistență” din Orientul Mijlociu vor continua să se opună „politicilor criminale” ale statului israelian împotriva palestinienilor.

UPDATE Șeful Hamas, Ismail Haniyeh, afirmă că atacurile militare ale Israelului în Gaza ar putea face ca negocierile de încetare a focului mediate să se întoarcă la punctul zero, potrivit unei declarații pe canalul Telegram al grupării.

UPDATE Armata israeliană emite un nou ordin de evacuare pentru palestinienii din mai multe zone ale orașului Gaza, inclusiv cartierele Sabra, Remal, Tal al-Hawa și Daraj.

Război în Israel, ziua 276: Netanyahu insistă pentru dreptul Israelului de a relua lupta antiteroristă în Gaza
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 275. Hamas a acceptat o propunere de a începe discuții privind eliberarea ostaticilor
Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
Reacția Casei Albe după alegerile din Moldova: Rusia „a lucrat energic” pentru subminarea votului
Reacția Casei Albe după alegerile din Moldova: Rusia „a lucrat energic” pentru subminarea votului
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale 2024: Condițiile în care ar putea avea loc dezbaterea Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale 2024: Condițiile în care ar putea avea loc dezbaterea Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo

A doua oară într-o lună! Putin a scos la rampă rachetele nucleare. Exercițiile, în apropiere de locul unde are loc summitul BRICS

missing
22 octombrie 2024, ora 22:45

Rusia scoate la rampă rachetele nucleare, pentru a doua oară într-o lună. Oficial, pentru că are exerciții progamate. Faptul că Moscova dă publicității aceste imagini exact în ziua în care Putin e gazda summitului BRICS, nu e deloc lipsit de importanță, scrie Digi24

Asta, pentru că manevrele cu rachete Yars, capabile să lovească la 12 mii de kilometri, au loc în la câteva zeci de kilometri distanță de Kazan. Adică exact orașul în care Putin se află acum alături de liderii Chinei, Iranului, Indiei și Turciei.  

În primele zile ale lunii, Rusia și-a amplasat lansatoarele nucleare mobile „pe rutele de patrulare de luptă”, potrivit agenției de știri TASS, preluată de publicația Newsweek. Militarii ruși au verificat echipamentele „pentru sarcini de lungă durată pe teren”, a mai precizat atunci sursa citată. 

Ministerul rus al Apărării a anunțat că unitățile mobile de lansare ale rachetelor sunt deplasate pe teren pentru a executa misiuni de patrulare și pregătire în eventualitatea unui conflict, și face parte din strategia de descurajare nucleară a Rusiei. 

„De asemenea, militarii vor rezolva probleme legate de contracararea sabotajului și a grupurilor de recunoaștere”, a adăugat agenția.

Yars RS-24 (denumire NATO SS-29) este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri, potrivit publicației specializate în domeniul militar și al apărării, Army Recognition. Aceasta poate fi montată pe camioane purtătoare, sau amplasată în silozuri. Primul regiment Yars RS-24, format din trei batalioane, a fost desfășurat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse în serviciul de luptă în decembrie anul trecut.

Care sunt prognozele referendumului de duminică? Este sau nu umbrit acesta de alegerile prezidențiale? Care este miza, dar și scenariile ce ar putea avea loc după vot – analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Nicu Popescu, președintele Asociației Cetățeni pentru Europa /Iulian Groza, președinte IPRE.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. În ultimele săptămâni am devenit martori ai unei implicări agresive a unor preoți și episcopi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cel mai vizibil dintre toți este Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Desigur, nu este pentru prima dată când Episcopul Marchel sau alte fețe bisericești promovează discurs politic în slujbele religioase, inclusiv discurs de ură. Nici nu e premieră că susțin anumiți politicieni în alegeri.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.

/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.