Summitul NATO are loc la Washington, în perioada 9-11 iulie. Evenimentul marchează 75 de ani de la înființare, iar multă lume se așteaptă să fie luate unele decizii importante. Cu toate acestea, experții susțin că nu va fi cazul.
La Washington merge și președintele României, Klaus Iohannis, cel care își anunțase candidatura la funcția de secretar general al NATO, pentru a și-o retrage apoi după doar trei luni. Prezent va fi și olandezul Mark Rutte, cel care a fost ales oficial ca succesor al lui Stoltenberg, al cărui mandat se încheie pe 1 octombrie.
Totodată, ministrul Mihai Popșoi, pleacă vizită de lucru în Statele Unite ale Americii pentru a participa la o serie de activități din cadrul Summitului NATO de la Washington.
Șeful diplomației moldovene va lua parte, la invitația secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, la ceremoniile dedicate celei de-a 75-a aniversări de la crearea Alianței Nord-Atlantice și va ține un discurs în cadrul forumului „Parteneriatele NATO”. De asemenea, Mihai Popșoi va avea o serie de întrevederi cu omologi și oficiali din țările membre NATO și țările partenere.
Sprijinul pentru Ucraina, postura NATO de descurajare și apărare și parteneriatele globale ale Alianței Nord-Atlantice sunt temele fanion în jurul cărora vor naviga și asupra cărora vor lua decizii cei 32 de șefi de state și de guverne euro-atlantice de marți până joi, 9-11 iulie, la Washington, în cadrul unui summit crucial și cu rezonanțe istorice, întrucât aliații vor marca și 75 de ani de la înființarea NATO, întorcându-se la originile alianței transatlantice, creată prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, la 4 aprilie 1949, transmite Calea Europeană.
În conferința de presă pe care a susținut-o vineri la Bruxelles secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că se așteaptă ca șefii de stat și de guvern să convină asupra unui pachet substanțial pentru Ucraina.
În ceea ce privește România va fi un moment aparte, summitul de la Washington reprezentând cel de-al 9-lea și ultimul astfel de eveniment politic euro-atlantic pentru președintele Klaus Iohannis, înainte de a-și încheia mandatul prezidențial.
În cadrul summitului, România va susţine pachetul de sprijin substanţial pentru Ucraina, iar președintele român va arăta că integrarea euroatlantică a Ucrainei în NATO este ireversibilă, în linie cu deciziile adoptate la Summitul NATO de la Bucureşti din 2008 şi de la Vilnius din 2023.
Șeful statului vecin va pleda şi pentru continuarea sprijinului în favoarea partenerilor vulnerabili ai NATO, în special pentru Republica Moldova, şi creşterea capacităţii acestora de a răspunde ameninţărilor hibride în creştere.