Din componența Parcului Național Orhei fac parte 33 de localități din patru raioane. Vorbim aici de sate istorice, precum Butuceni, Trebujeni și altele. Însă, nu toate sunt la fel de populare. O localitate mică, dar atractivă din punct de vedere turistic, este Lupa-Recea, din raionul Strășeni. Aici este amplasat și un fost conac al familiei Russo. Deși astăzi este părăsit și în ruine, clădirea încă mai poate fi salvată. Nu sunt bani, deocamdată, ne spune primarul comunei.
Și satul Lupa-Recea din raionul Strășeni face parte din Parcul Național Orhei. Este o localitate mică, având primăria în comuna Codreanca. Puținii săteni cu care am putut schimba câteva vorbe ne-au spus, în mare parte, că știu despre faptul că trăiesc pe teritoriul unui parc național.
„- Foarte bine ne simțim. - Vă mândriți cu faptul că locuiți în ... ? - Dap cum, dap cum. -Ați avut ocazia să mergeți acolo? - Da, da. - În pădure, în parcul național? - Dap cum. - Dar cum credeți, avem nevoie de aceste parcuri sau nu? - Numaidecât avem nevoie, foarte mult avem nevoie. - Dar de ce? Cum credeți, de ce? - Dapăi asta-i priroda. Pentru prirodă. Eu aici îs născut. I-auzi, sunt în mijlocul pădurii. Păduri primprejur mă cuprind. - Dar v-ați simțit deranjat de faptul că aveți pădure aproape? - Ne simțim foarte bine, foarte bine ne simțim”.
„ - Parcul Orhei? - Dacă cunoașteți că vă aflați în parcul național Orhei sau n-ați știut? - N-am știut.- Dar cum credeți, avem nevoie noi de astfel de parcuri naționale, el fiind primul și cel mai mare din RM sau nu? - Avem, avem nevoie. - Dar de ce, cum credeți? - Să fie frumos!”.
„ - Dar cum vă simțiți dvs. știind că un parc atât de mare, primul din Moldova se află lângă dvs? - Tare bine, de ce nu. - Dar e bine să avem așa parcuri sau nu? - Da de ce nu? E bine să avem o natură, o prirodă”.
„ - Ceva am auzit, dar ca să vă spun corect... - Dar ați avut ocazia să mergeți să vă plimbați pe acolo? -Nu”.
„ - Cunoașteți că vă aflați într-o zonă a parcului național Orhei? - Da - Și cum vă simțiți, vă simțiți mândri că faceți parte din... - Sigur că da! - ... și la ciuperci am fost, și ne-am plimbat, și mai multe chestii sunt de a vedea lucruri frumoase”.
În localitate se află și un conac, ce-i drept abandonat de multă vreme.
Clădirea istorică a fost cândva un conac, pe care l-a folosit familia Russo. Ulterior, clădirea a ajuns în posesia nepoatei sale, Alexandra Russo. Deși este abandonat de mulți ani, fără uși și cu geamurile sparte, conacul încă mai prezintă o valoare arhitecturală și istorică. O perioadă, conacul a fost transformat în școală pentru copiii din sat. Dar, mai apoi, din cauza numărului tot mai mic de elevi, a fost închisă, iar copiii - mutați la școala din satul vecin.
„Noi nu cunoaștem atât de mult, cât ne-am dori să cunoaștem. Conacul din Lupa-Recea, conacul de vară sau casa de vară a familiei Russo a fost construită la hotarul moșiei, de fapt, în satul Lupa-Recea era hotarul moșiei familiei Russo. În 2013, când a fost efectuată reorganizarea instituției de învățământ, în conac era școala din satul Lupa-Recea, Gimnaziul Lupa-Recea. Acuma este neutilizată clădirea, cu părere de rău, dar istoric cunoaștem că odată cu anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, familia Russo a emigrat în România. Casa a fost luată, după independența Republicii Moldova, în 1996, de o nepoată de-a cucoanei, cum îi spune în satul Lupa-Recea, a venit în sat la școală. A vorbit cu dumneaei directoarea de școală, atunci doamna Elena Cojocar”, a spus primarul comunei Codreanca, raionul Strășeni, Mihail Cotelea.
Femeia - mai spune primarul - s-ar fi arătat bucuroasă că fostul conac este folosit ca școală pentru copii și nu și-a mai revendicat drepturile de proprietate asupra acestei clădiri.
„Asta e cam tot ce cunoaștem în linii generale. Casa lor, din câte știu, era la Micăuți, tot raionul Strășeni. Acolo era conacul familiei Russo, aici era, cum am spus, la hotar casa de vacanță, casa de vară. - Dar copiii, cum ei acolo învățau în acel conac? - Până în 1986 era folosită doar casa cucoanei ca școală. În 1986 era construit blocul nou care este acum în ogradă, adică s-a extins un pic școala. Satul Lupa-Recea este un sat mic, copii nu erau mulți. Chiar când a fost optimizată instituția de învățământ erau 58 de elevi. - Și toți elevii acuma vin în Codreanca? - Da, toți elevii vin și studiază la gimnaziul din Codreanca”.
Întrebat despre planurile privind reabilitarea conacului într-un punct de atracție turistică, primarul a declarat că, deocamdată, nu sunt resurse financiare. În total, în cadrul Parcului Național Orhei sunt amplasate 33 de localități din patru raioane: Orhei, Strășeni, Criuleni și Călărași.
Un reportaj de Gabriela Ursu
Imagini și montaj de Vlad Glinjan