Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin

/VIDEO/ 33 de sate, parte a Parcului Național Orhei. Satul Lupa-Recea, cu un conac în ruine, la fel e într-o arie protejată

missing
09 iulie 2024, ora 10:00

Din componența Parcului Național Orhei fac parte 33 de localități din patru raioane. Vorbim aici de sate istorice, precum Butuceni, Trebujeni și altele. Însă, nu toate sunt la fel de populare. O localitate mică, dar atractivă din punct de vedere turistic, este Lupa-Recea, din raionul Strășeni. Aici este amplasat și un fost conac al familiei Russo. Deși astăzi este părăsit și în ruine, clădirea încă mai poate fi salvată. Nu sunt bani, deocamdată, ne spune primarul comunei. 

Și satul Lupa-Recea din raionul Strășeni face parte din Parcul Național Orhei. Este o localitate mică, având primăria în comuna Codreanca. Puținii săteni cu care am putut schimba câteva vorbe ne-au spus, în mare parte, că știu despre faptul că trăiesc pe teritoriul unui parc național. 

„- Foarte bine ne simțim. - Vă mândriți cu faptul că locuiți în ... ? - Dap cum, dap cum. -Ați avut ocazia să mergeți acolo? - Da, da. - În pădure, în parcul național? - Dap cum. - Dar cum credeți, avem nevoie de aceste parcuri sau nu? - Numaidecât avem nevoie, foarte mult avem nevoie. - Dar de ce? Cum credeți, de ce? - Dapăi asta-i priroda. Pentru prirodă. Eu aici îs născut. I-auzi, sunt în mijlocul pădurii. Păduri primprejur mă cuprind. - Dar v-ați simțit deranjat de faptul că aveți pădure aproape? - Ne simțim foarte bine, foarte bine ne simțim”. 

„ - Parcul Orhei? - Dacă cunoașteți că vă aflați în parcul național Orhei sau n-ați știut? - N-am știut.- Dar cum credeți, avem nevoie noi de astfel de parcuri naționale, el fiind primul și cel mai mare din RM sau nu? - Avem, avem nevoie. - Dar de ce, cum credeți? - Să fie frumos!”. 

„ - Dar cum vă simțiți dvs. știind că un parc atât de mare, primul din Moldova se află lângă dvs? - Tare bine, de ce nu. - Dar e bine să avem așa parcuri sau nu? - Da de ce nu? E bine să avem o natură, o prirodă”. 

„ - Ceva am auzit, dar ca să vă spun corect... - Dar ați avut ocazia să mergeți să vă plimbați pe acolo? -Nu”. 

„ - Cunoașteți că vă aflați într-o zonă a parcului național Orhei? - Da - Și cum vă simțiți, vă simțiți mândri că faceți parte din... - Sigur că da! - ... și la ciuperci am fost, și ne-am plimbat, și mai multe chestii sunt de a vedea lucruri frumoase”. 

În localitate se află și un conac, ce-i drept abandonat de multă vreme. 

Clădirea istorică a fost cândva un conac, pe care l-a folosit familia Russo. Ulterior, clădirea a ajuns în posesia nepoatei sale, Alexandra Russo. Deși este abandonat de mulți ani, fără uși și cu geamurile sparte, conacul încă mai prezintă o valoare arhitecturală și istorică. O perioadă, conacul a fost transformat în școală pentru copiii din sat. Dar, mai apoi, din cauza numărului tot mai mic de elevi, a fost închisă, iar copiii - mutați la școala din satul vecin. 

„Noi nu cunoaștem atât de mult, cât ne-am dori să cunoaștem. Conacul din Lupa-Recea, conacul de vară sau casa de vară a familiei Russo a fost construită la hotarul moșiei, de fapt, în satul Lupa-Recea era hotarul moșiei familiei Russo. În 2013, când a fost efectuată reorganizarea instituției de învățământ, în conac era școala din satul Lupa-Recea, Gimnaziul Lupa-Recea. Acuma este neutilizată clădirea, cu părere de rău, dar istoric cunoaștem că odată cu anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, familia Russo a emigrat în România. Casa a fost luată, după independența Republicii Moldova, în 1996, de o nepoată de-a cucoanei, cum îi spune în satul Lupa-Recea, a venit în sat la școală. A vorbit cu dumneaei directoarea de școală, atunci doamna Elena Cojocar”, a spus primarul comunei Codreanca, raionul Strășeni, Mihail Cotelea.

Femeia - mai spune primarul - s-ar fi arătat bucuroasă că fostul conac este folosit ca școală pentru copii și nu și-a mai revendicat drepturile de proprietate asupra acestei clădiri. 

„Asta e cam tot ce cunoaștem în linii generale. Casa lor, din câte știu, era la Micăuți, tot raionul Strășeni. Acolo era conacul familiei Russo, aici era, cum am spus, la hotar casa de vacanță, casa de vară. - Dar copiii, cum ei acolo învățau în acel conac? - Până în 1986 era folosită doar casa cucoanei ca școală. În 1986 era construit blocul nou care este acum în ogradă, adică s-a extins un pic școala. Satul Lupa-Recea este un sat mic, copii nu erau mulți. Chiar când a fost optimizată instituția de învățământ erau 58 de elevi. - Și toți elevii acuma vin în Codreanca? - Da, toți elevii vin și studiază la gimnaziul din Codreanca”. 

Întrebat despre planurile privind reabilitarea conacului într-un punct de atracție turistică, primarul a declarat că, deocamdată, nu sunt resurse financiare. În total, în cadrul Parcului Național Orhei sunt amplasate 33 de localități din patru raioane: Orhei, Strășeni, Criuleni și Călărași.

Un reportaj de Gabriela Ursu 

Imagini și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/VIDEO/ Au făcut parte din diasporă, dar de câțiva ani dețin o afacere cu cai, în sudul țării. Cum au reușit fără bani?

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1058: Alertă pentru Moldova, triplă lovitură Rusiei și 4 pericole! Zelenski: Sunt șanse pentru pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1058: Alertă pentru Moldova, triplă lovitură Rusiei și 4 pericole! Zelenski: Sunt șanse pentru pace
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorii la început de an, aflați la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorii la început de an, aflați la TV8
/VIDEO/ CSM avertizează judecătorii: Peste 3.000 de dosare, pe rol de peste 5 ani. UE cere măsuri urgente
/VIDEO/ CSM avertizează judecătorii: Peste 3.000 de dosare, pe rol de peste 5 ani. UE cere măsuri urgente
/PROMO/ Bătute, torturate, ucise: Despre cele mai răsunătoare cazuri de violență față de femei - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Bătute, torturate, ucise: Despre cele mai răsunătoare cazuri de violență față de femei - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin

/VIDEO/ Dronele rusești au amenințat securitatea țării și în 2024. Ministerul Apărării cumpără două sisteme de apărare aeriană

missing
01 ianuarie 2025, ora 10:00

Cu un război la hotar, nu a fost liniște nici în Republica Moldova. Pe parcursul anului, mai multe drone și fragmente au căzut pe teritoriul țării. Sistemul de protecție antiaeriană, cumpărat din Franța, nu este suficient pentru a proteja spațiul țării. Recent, autoritățile centrale au convenit să procure încă două sisteme. Din motive de securitate, informațiile tehnice nu vor fi făcute publice. 

În luna februarie, raionul Vulcănești a fost zguduit la propriu, după ce în satul Etulia a căzut un fragment dintr-o dronă rusă de producție iraniană. Proiectilul cu 50 de kg de substanță explozivă a fost dezamorsat de specialiști. Deși, acum un an, țara noastră a achiziționat un sistem francez de apărare aeriană, estimat la 14 milioane de euro, dintr-un pachet de sprijin, radarul este insuficient. 

Pe parcursul anului 2024, mai multe drone sau fragmente de rachete au fost descoperite pe teritoriul Republicii Moldova. Una dintre ele a aterizat într-o vie din zona Arenei Chișinău. 

La fel, au fost descoperite și aparate de zbor de însoțire a dronelor de tip Shahed. Referindu-se la ele, ministrul Apărării a declarat că nu aveau explozibil, menirea lor fiind de a distrage atenția sistemelor de apărare antiaeriană. Cu toate acestea, cetățenii au fost îndemnați să nu le atingă dacă le descoperă, deoarece ar putea prezenta pericol. 

Armata Națională a moștenit 20 de radare sovietice. Doar că multe sunt nefuncționale, iar altele sunt depășite de timp și nu au capacitate de a identifica dronele care ne trec hotarul. Pe de altă parte, rezistența armatei ucrainene ne asigură și securitatea țării noastre, care nu-și permite sisteme antirachetă scumpe. 

„Sunt cifre mari, pe care bugetul nu le poate acoperi. Bugetul Ministerului Apărării este de mai puțin de 2 miliarde de lei, ceea ce ar constitui 100 de milioane de euro. Un sistem de acesta la rază de 20-30 de km ar depăși acest buget al Armatei Naționale timp de un an. Ar trebui să ne gândim la sistem de tip Patriot, dar ele costă miliarde și cunoaștem că cele care sunt, merg în primul rând spre Ucraina, dar ajutând Ucraina, partenerii ne protejează și pe noi”, spunea ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Mai apoi, ministrul Apărării a anunțat că Republica Moldova este în proces de achiziționare a două sisteme moderne de identificare și nimicire a dronelor. Deocamdată nu se cunoaște cât costă acestea și când vor ajunge în țară. 

„Vorbim despre două sisteme. Sistemul de observare și sistemul de nimicire a acestora. Sistemul e destul de complicat și începe de la tunuri de artilerie, mitraliere și diferite tipuri de rachete, este multifuncțional și necesită investiții serioase. Procesul de identificare și contractare deja a avut loc, durează procedura de achiziție și livrare. Vom reveni cu precizări, dar nu detalii fiindcă sunt date tehnice pe care inamicul poate să le folosească împotriva noastră”. 

Pe lângă radarul francez existent, autoritățile susțin că au nevoie de încă cinci sisteme de apărare antiaeriană. În anul 2025, Ministerul Apărării va beneficia de un buget de aproape 2 miliarde de lei, similar celui din anul 2024. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagini: arhiva TV8, montaj: Vlad Glinjan

/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ „Rețeaua Șor, cel mai mare rateu politic al guvernării”: Retrospectiva unei corupții electorale fără precedent

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorii la început de an, aflați la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorii la început de an, aflați la TV8
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
/PROMO/ Bătute, torturate, ucise: Despre cele mai răsunătoare cazuri de violență față de femei - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Bătute, torturate, ucise: Despre cele mai răsunătoare cazuri de violență față de femei - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.