Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1055: Ofertă pentru Tiraspol și probleme la Gazprom. FT: „Putin se confruntă cu o bombă cu ceas”

„A ucis-o din iubire nebună”. Cum presa modelează percepțiile și stereotipurile legate de violența asupra femeilor

missing
10 iulie 2024, ora 14:47

Presa are o influență considerabilă asupra opiniei publice și modelează percepțiile noastre asupra diferitor subiecte, inclusiv a problemelor sensibile precum violența de gen. Am vorbit cu Alina Andronache, specialistă în advocacy, lobby civic și comunicare despre cele mai greșite/nesănătoase abordări în presă când vorbim despre cazurile de violență asupra femeilor și despre ce am putea face pentru a reduce stereotipurile față de fete și femei care există în spațiul public.

Culpabilizarea victimei

Una dintre abordările greșite prezente în media e culpabilizarea victimei. Acest lucru se întâmplă atunci când presa descrie circumstanțele care au condus la violență într-un mod care încearcă indirect să pună vina pe victimă. Anumite detalii nerelevante cazului prin care indirect se justifică cazurile de violență. „Agresorul, care trecea printr-o perioadă foarte stresantă la locul de muncă, a atacat-o pe X”, sugerează că stresul ar fi fost un factor explicativ pentru comportamentul violent. Totuși, explică Alina, multe persoane se confruntă cu stres fără a recurge la violență, iar astfel de detalii deviază atenția de la responsabilitatea personală a agresorului.

Un alt exemplu e „Femeia purta o rochie scurtă în momentul atacului”. Alina spune că această exprimare implică subtil că îmbrăcămintea ar fi putut contribui la violență, alimentând miturile despre vina victimei. Sau „Maria se întorcea acasă noaptea târziu când a fost atacată”. Conform expertei, menționarea orei târzii poate induce ideea că victima ar fi putut evita violența, dacă ar fi respectat anumite norme sau reguli.

Menționarea alcoolului sau a problemelor financiare sunt prezentate deseori ca factori care au dus la violență. „Familia se confrunta cu mari probleme financiare, ceea ce l-a pus pe agresor sub o mare presiune” - majoritatea problemelor financiare poate oferi context, dar nu trebuie să fie folosită pentru a justifica violența. „Multe familii trec prin dificultăți financiare fără a recurge la comportamente violente”, spune Alina Andronache.

Pe lângă faptul că aceste abordări îndeamnă societatea să judece victimele, astfel de relatări le pot descuraja pe acestea din urmă să raporteze agresiunile de teama că vor fi blamate pentru circumstanțele incidentului.

„Jurnalistul nu dezvăluie identitatea victimelor accidentelor, calamităților, infracțiunilor, cu precădere ale agresiunilor sexuale. Fac excepție cazurile în care există acordul acestora sau al familiei (când persoana nu este în măsură să-și dea acordul) sau când prevalează interesul public. Jurnalistul va întreprinde toate măsurile pentru a reduce eventualele efecte negative asupra acestor persoane”.

Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova

Eufemisme și minimalizarea violenței

Un exemplu de eufemism este folosirea expresiei „conflict conjugal”. De exemplu, „Cuplul a avut o dispută conjugală” sugerează o ceartă mutuală între parteneri, fără a recunoaște posibilitatea unui abuz serios și unidirecțional, spune experta.

Expresia „neînțelegere între parteneri” este folosită uneori pentru a descrie violența domestică, de exemplu, „Există unele neînțelegeri între cei doi”. Aceasta frază diminuează dinamica puterii și realitatea abuzului, sugerând că ambele părți sunt la fel de responsabile pentru incident, ceea ce rareori este cazul.

Expresia „dispută familială” poate masca gravitatea violenței, de exemplu, „A apărut o dispută familială care s-a transformat într-un incident”. Acest limbaj sugerează o transformare naturală și graduală, dar nu subliniază suficient severitatea situației și comportamentul abuziv.

„Utilizarea unei terminologii clare și directe cum ar fi „violență domestică” în loc de „situație domestică”, „abuz fizic/emoțional” în loc de „neînțelegeri între parteneri”, „a fost agresată fizic” în loc de „a avut o dispută familială” sau „incident de violență” în loc de „incident de familie” ajută la clarificarea gravității și naturii abuzului”, sugerează Alina.

Romantizarea violenței e, la fel, o practică periculoasă. Un exemplu comun este descrierea violenței ca un act de „pasiune” sau „gelozie extremă”. „A ucis-o din iubire nebună” sugerează în mod greșit că violența este o dovadă de afecțiune intensă. Un alt exemplu de titlu este „Crima pasională” care implică faptul că intensitatea relației explică violența.

Re-victimizarea persoanei afectate

Relatările din presă care oferă prea multe detalii despre viața victimei și prea puține despre agresor pot crea o înțelegere distorsionată a evenimentelor și pot re-victimiza persoana afectată. Acest stil de relatare este adesea folosit pentru a atrage mai multe vizualizări, însă impactul negativ asupra percepției publicului și suferinței familiei victimei este semnificativ.

Un exemplu frecvent este includerea unor detalii excesive despre viața victimei, cum ar fi: „Maria, o tânără de 27 de ani, iubea să picteze și era pasionată de gătit. Tragedia a șocat comunitatea mică unde toți o cunoșteau ca fiind o persoană plină de viață”. Acest tip de relatare oferă multe informații despre activitățile și personalitatea victimei, dar trece sub tăcere detaliile despre agresor și motivele faptei. Concentrarea pe aspecte personale poate devia atenția de la actul de violență și de la responsabilitatea agresorului.

Re-victimizarea persoanei afectate are loc și prin realizarea interviurilor cu vecinii și rudele. „Vecinii Mariei o descriu ca fiind o persoană extrem de prietenoasă. Nu ne putem imagina de ce ar fi fost țintită, a spus unul dintre vecini”. Asemenea relatări includ perspective emoționale despre victimă, dar nu oferă detalii relevante despre circumstanțele incidentului sau despre agresor. Acest tip de conținut adaugă un aer de mister și tragedie nesoluționată fără a adresa adevărata natură a situației.

Întrebările neadecvate adresate familiei sunt, de asemenea, problematice. De exemplu „De ce credeți că s-a întâmplat asta fiicei/surorii dumneavoastră?” sau „Cum era viața ei înainte de eveniment?” îi plasează pe acești membri ai familiei într-o poziție de vinovăție și îi expune unui stres suplimentar și nedrept. Insistența asupra transparenței în aceste cazuri ar trebui să se concentreze exclusiv pe agresor și pe acțiunile sale, în timp ce protejează și respectă intimitatea și demnitatea membrilor familiei victimei.

Soluții

Alina Andronache crede că e esențial să se organizeze instruiri pentru instituțiile media. „De asemenea, instituțiile responsabile de monitorizarea presei ar trebui să aibă mecanisme eficiente de intervenție și tragere la răspundere a organizațiilor media care, în mod conștient și repetat, folosesc relatări senzaționaliste pentru a atrage atenția publicului și a crește audiența. Este necesar să existe sancțiuni clare și aplicabile în astfel de cazuri”, explică ea.

„Când relatează despre cazuri de violență în bază de gen, jurnaliștii trebuie să fie conștienți că vorbesc despre o problemă socială. Respectiv, vor aborda situația plasând-o în context social, nu ca un caz individual. Vor scoate în evidență: răspunsul autorităților, mecanismele de intervenție, posibile soluții, după caz, numerele liniilor telefonice ale serviciilor de intervenție, lecțiile învățate”, menționează Viorica Zaharia, președintă, Consiliul de Presă.

Societatea civilă poate juca un rol crucial prin desfășurarea de campanii de conștientizare care să sublinieze importanța unui limbaj incluziv și a responsabilității presei în raportarea cazurilor de violență. Oferirea de suport legal și psihologic pentru victimele violenței este, de asemenea, importantă pentru a le proteja și respecta drepturile și intimitatea în relatările mediatice.

„Promovarea unor reglementări mai stricte și sancțiuni clare pentru media care încalcă standardele de etică profesională este esențială. Prin aceste măsuri, putem asigura o raportare responsabilă și respectuoasă a fenomenelor de violență, protejând în același timp victimele și contribuind la crearea unei societăți mai informate și mai sensibile la aceste probleme”, conchide președinta Consiliului de Presă.

Oxana Greadcenco, Moldova.org

Acest articol a fost realizat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului „Răspuns la violența împotriva fetelor și femeilor în mediul online și în contexte similare”, finanțat de Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și implementat în parteneriat cu UNICEF Moldova. Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNICEF Moldova sau al Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD).

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Soluția Chișinăului și Kievului rămâne în vigoare, dar Tiraspolul o evită: Precizarea lui Zelenski
/VIDEO/ Soluția Chișinăului și Kievului rămâne în vigoare, dar Tiraspolul o evită: Precizarea lui Zelenski
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Accident violent lângă Ialoveni: Un automobil a intrat într-un autocar. Sunt victime
/VIDEO/ Accident violent lângă Ialoveni: Un automobil a intrat într-un autocar. Sunt victime

/VIDEO/ Preț record al benzinei la început de 2025 în Moldova: Legătura cu sancțiunile SUA impuse Rusiei și două fenomene interne

missing
13 ianuarie 2025, ora 22:30

În primele două săptămâni ale anului, benzina s-a scumpit cu 1 leu și 12 bani, în timp ce motorina este cu 80 de bani mai scumpă. La a șasea scumpire în lanț, de la începutul acestui an, prețul la benzină va depăși de mâine pragul de 24 de lei. Majorarea accizelor la carburanți, ajustarea marjei comerciale, dar și deprecierea monedei naționale sunt principalele motive. Experții dau asigurări că în câteva zile, scumpirile vor încetini, iar prețurile se vor stabiliza.

În ultimele două săptămâni, prețul la carburanți a crescut în medie cu patru procente. De mâine intră în vigoare un nou val de scumpiri, așa că un litru de benzină va fi comercializat cu 24 de lei și 12 de bani, iar un litru de motorină va ajunge să coste la pompă 20 de lei și 88 de bani.

Dacă la începutul anului, un litru de benzină costa 23 de lei, acum șoferii vor scoate din buzunare cu un leu și 12 bani mai mult, în timp ce pentru motorină, conducătorii auto vor plăti un preț cu aproximativ 80 de bani mai mare. Scumpirile în lanț sunt cauzate de mai mulți factori, printre care se numără creșterea cu cinci procente a prețului la petrol la bursele internaționale, majorarea accizelor la carburanți cu șapte procente, ajustarea marjei comerciale de către companiile petroliere și deprecierea leului.

„La început de an ne confruntăm cu două fenomene, unul este majorarea accizelor, în fiecare an se indexează, în acest an, Guvernul le-a indexat cu șapte la sută. Motorina până la Anul Nou era importată cu acciza veche, dar acum se aduce cu acciza nouă și mai durează o lună până trec toți la acciza nouă. De regulă, la începutul anului are loc o ușoară depreciere a valutei naționale. Acest microșoc de depreciere a leului este doar în luna ianuarie, după aceasta intrăm într-o perioadă de stabilitate”,  a menționat expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Sătui de șirul de scumpiri din ultima perioadă, șoferii spun că vor continua să-și alimenteze vehiculele, economisind din alte părți, pentru că nu au încotro.

„Evident că nu te poți bucura de scumpiri, eu în continuare voi merge, îmi este legat jobul de viteză, chiar dacă va fi și 35 de lei voi merge, dacă până acum umpleam rezervorul cu o mie de lei, acum voi avea nevoie de 1400”.

„Orice scumpire nu este în favoarea cetățeanului.- Dar cum vă afectează prețurile? - Direct la buzunar. - Cheltuiți mai mult atunci când umpleți rezervorul? - Sigur, cheltuielile sunt mai mari, va trebui să economisim, doar că nu știm de unde să o mai facem, pentru că tot economisim în ultima vreme''.

„Nu avem încotro, vom încerca să economisim, dar...”

„Cât vă costă să umpleți rezervorul? - Până la Bălți am nevoie de 600 de lei. Este mult, de mâine va fi și mai mult. - Cred că este prea mult. - Bate la buzunar? - Da. - Dar circulați des cu mașina? - Da”.

Angajații de la benzinării ne-au spus că, în ciuda scumpirilor, nu duc lipsă de clienți.

„- Oricât ar fi sunt dispuși să plătească? - Oamenii înțeleg, asta este situația în țară, nu au ce face. - Din ăștia care se plâng pe prețuri nu sunt? - Nu”.

„Noi nu suntem independenți, suntem dependenți de tot ce se întâmplă în toată lumea”.

„Nu depinde de țara noastră, asta este situația la nivel internațional, nu sunt vizați cei de la putere”.

Atât experții, cât și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică spun că, în perioada următoare, valoarea accizelor și a marjei comerciale specifice va rămâne neschimbată, iar fluctuațiile prețurilor se vor stabiliza parțial și vor depinde doar de cotațiile internaționale la carburanți și cursul de schimb al monedei naționale. 

Astăzi, ANRE a anunțat că prețul petrolului Brent a depășit pragul de 81 USD/baril, marcând cel mai înalt nivel din ultimele trei luni. Această creștere este atribuită sancțiunilor stricte impuse de SUA asupra sectorului petrolier al Rusiei. Noile restricții afectează exportatori cheie, peste 180 de nave și mai mult de 150 de tancuri petroliere, reducând semnificativ capacitatea Rusiei de a aproviziona piețele mari, cum ar fi China și India. Ca rezultat, aceste state sunt așteptate să-și diversifice sursele de petrol, orientându-se spre alte regiuni.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.