Cu veniturile la control. 19 influenceri, bloggeri și vloggeri din Moldova au fost invitați la Serviciul Fiscal de Stat pentru a da explicații despre activitatea online și veniturile obținute pe această cale. În rezultat, 12 dintre ei au declarat venituri suplimentare d e aproape 15 milioane de lei și-au achitat obligații fiscale de peste 2 milioane de lei, inclusiv majorare de întârziere.
Serviciul Fiscal de Stat informează că, pe parcursul ultimelor 18 luni, a examinat activitatea desfășurată de către persoanele fizice în mediul online (influenceri/bloggeri/vloggeri). În urma analizei informațiilor, 19 persoane au fost invitate la sediile autorității fiscale pentru a fi avertizați despre riscurile și/sau circumstanțele identificate, fiind totodată aplicate măsuri de conformare, după caz.
Potrivit informațiilor din Sistemul Informațional al Serviciului Fiscal de Stat, sursele de venit a persoanelor vizate provin în mare parte din royalty și salariu.
Urmare a acțiunilor desfășurate, suplimentar la veniturile obținute/declarate până la etapa inițierii acțiunilor de administrare fiscală, pentru perioada 2018-2023, 12 persoane au declarat venituri suplimentare obținute în mărime totală de 14.883.459 de lei și au achitat obligații fiscale la buget în sumă de 2.064.018 lei, inclusiv majorare de întârziere.
Totodată, în rezultatul acțiunilor întreprinse anul precedent, 7 persoane fizice au prezentat Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală a anului 2023, declarând benevol venituri impozabile în mărime totală de 13.646.807 lei, impozit aferent achitat de 1.676.897 de lei.
În total, adițional la veniturile obținute de persoanele fizice vizate în Programul de conformare benevolă, pentru perioadele fiscale 2018-2023, persoanele fizice analizate au declarat venituri, prin depunerea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit, în sumă de 37.372.145 lei, și impozit aferent achitat în mărime de 4.713.685 lei.
SFS precizează că, acțiunile de analiză camerală și acumulare de informații față de persoanele fizice care desfășoară activitate în mediul online (influenceri/bloggeri/vloggeri), poartă un caracter permanent.
Serviciul Fiscal de Stat încurajează contribuabilii să activeze onest și în corespundere cu prevederile legislației fiscale în vigoare.