Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 995: Efort UE, mutarea secolului și problemă în Rusia. Kievul pune punct zvonurilor despre bomba atomică

/VIDEO/ Sate uitate, cu o mână de locuitori. Cum se trăiește fără o policlinică, școală, poștă, magazin și drumuri

missing
13 iulie 2024, ora 21:50

Conform datelor statistice, aproape 90% dintre localități au o populație redusă, sub 5000 de locuitori. Din această cauză, primăriile nu pot să ofere servicii eficiente corespunzătoare. Un sat cu un singur locuitor permanent este și Tricolici, din raionul Căușeni. Localitatea și-a pierdut oamenii în timpul pandemiei, care au ales să plece de aici. Bărbatul ne-a spus că în sat nu s-a mai păstrat nicio clădire de menire socială, iar dacă are nevoie de ceva se duce în satele învecinate. Nu este singurul sat fără oameni din Căușeni. Și localitatea Plopi este aproape fără viață, chiar dacă este destul de aproape de oraș. 

Conform recensământului desfășurat acum 20 de ani, în satul Tricolici din raionul Căușeni locuiau 69 de oameni. Săptămâna aceasta, când am ajuns să filmăm în această localitate, am găsit doar un singur bărbat. Ne-a spus că a rămas doar el și încă două persoane.

Deși satul se află la o distanță de 14 kilometri de orașul Căușeni, arată de parcă e rupt de civilizație și abandonat de multă vreme. Fără infrastructură și fără condițiile elementare de trai. 

„Văd că aici nimeni nu trăiește, toate casele sunt părăsite. Aici într-adevăr nimeni nu trăiește? - Nu, mai vin, trăiesc. Acum care în Bender, care în Tiraspol. - Dar unde ei trăiesc, dacă acolo este o casă părăsită, acolo tot. - Sunt părăsite, dar sunt și cele în care vin. - Dar câți oameni sunteți aici în Tricolici? - Acum sunt 3 oameni aici”. 

„ - Sunteți al treilea om care locuiește aici, dar unde sunt ceilalți doi oameni? - Mai sus, baba Dunea a fost și a plecat. Acolo mai departe Vasea, Sașa din Chișinău ei vin vinerea uneori. - Dar sunteți singurul om aici în sat care se află permanent? - Da, se poate așa de spus. - Și nu vă temeți să trăiți aici singur? - Nu.”

Tricolici a fost un sat mic dintotdeauna. De la Anatolie aflăm că pe timpuri erau circa 400 de oameni. Mulți au decis să plece de aici în perioada coronavirusului. 

„Nu se putea nici de intrat, nici de ieșit de aici. - Dvs, credeți că oamenii au plecat din cauza la coronavirus? - În principiu, da. Transportul nu circula.”

Satul face parte din componența comunei Baccealia. Pentru că nu există niciun fel de infrastructură socială, bărbatul întâmpină greutăți când are nevoie de servicii medicale, poștale sau produse alimentare. 

„Dar de unde cumpărați produse? - Îmi aduc. - Cine vă aduce? - Sora, câteodată, când vine la mine. - Dar aveți cu ce să ajungeți până la piață sau nu? - Nu, ies la drum la rutieră și la Căușeni. - Aproximativ, cât timp faceți până la drum? - 15-20 de minute pe jos.  - Spre exemplu aveți nevoie de poștă, unde se află poșta? - În Baccealia. - Dar până la Baccealia cât timp faceți? - Dacă pe aici, undeva 5 km. - În minute asta cam cât ar fi? - Jumate de oră, 40 de minute.” 

Chiar dacă în sat locuiește mai tot timpul de unul singur, Anatolie își dorește ca măcar drumul să fie reparat și mai accesibil. 

„ - Cum aici ajunge salvarea când plouă afară? - Ajunge până aici la drum. - Și ei vin pe jos până la casa dvs. ? - Sau vin pe jos și acordă ajutor, sau deja trebuie să-i scoți. - Este foarte dificil. - Da. Nimeni nu vrea să facă drumul”. 

„ - Iată aici magazinul a fost. Din partea asta a fost magazinul, din cealaltă partea a fost grădinița. - Dar de cât timp el este închis? - De 10 ani, se pare. - Dacă s-a închis 10 ani în urmă, atunci aici au fost foarte puțini oameni. - Nu, oameni erau încă. Pur și simplu vânzătoarea nu mai era și nimeni aici nu mai voia să vină. - Și aici a fost grădinița? - Din cealaltă parte. Mai sus era clubul și administrația. - Adică era un sat dezvoltat. - Da, era cândva.” 

Anatolie nu are un loc de muncă, iar când are nevoie de bani spune că vinde ce mai găsește prin curtea casei. 

„ - Lucrați doar acasă, de unde aveți bani să vă cumpărați ceva? Vă ajută copiii? - Da. Se întâmplă copiii să mă ajute, uneori vinzi ceva de-al tău. - Dar unde vindeți, la piață? - Da, acolo la drum ies. - Și asta e tot din ce puteți face bani pentru propria existență? - De parcă mie aici multe îmi trebuie. Cartofi sunt, ceapă este, macaroane am cumpărat, hrișcă și încă ceva și gata. - Și peste tot unde vă trebuie ajungeți pe jos, și la Baccealia. - Până când pot, mă duc. Dacă nu voi mai putea, o să văd. O să plec la Căușeni sau Bender. - Adică oricum o să părăsiți satul? - Dacă nu voi putea, atunci va trebui.”

Un alt sat, care la fel duce lipsă de locuitori, este Plop, la fel amplasat în raionul Căușeni. Deși are mai multe case, în comparație cu satul Tricolici, o bună parte dintre acestea sunt abandonate și fără viață. Am avut noroc să-i întâlnim pe soții Procop, care sunt printre puținii rămași în localitate. 

„- Vedem foarte puțini oameni aici la dvs în localitate, cam câți sunteți? - Cam câți... Mitea - Și-i băi? - Cam câți oameni măi.. iaca eu nu țin minte. Am numărat și am uitat. - Bună ziua! - Bună ziua! - Cam câți oameni, câți locuitori sunteți în satul Plop? - Iaca amuș îți spun. 1,2, 3, 4, 5.....15, vreo 15 oameni. - Care oameni, case, măi. - Familii am în vedere. - Cum vă descurcați aici în sat? - Cam așa, încetișor. - Greluț? - Cam greu tare, nu că... - Dar cu ce vă confruntați dvs, dacă spuneți că vă este un pic cam greu. Ce vă lipsește aici în sat? - Tăt lipsește. Magazin n-avem. - Dar dacă nu aveți magazin, unde dvs vă deplasați ca să mergeți să vă cumpărați produse? - Ca eu să mă duc după o pâine, tre să mă duc 3 km până la Zoloteevca. - Vine și sâmbăta și ne aduce. - Ei, vine sâmbăta. - Da cine vă aduce sâmbăta? - Este la Florica un magazin și vine și la noi sâmbăta”.

„ - Când aveți așa nevoie, unde mergeți, la Căușeni la piață, când vreți să faceți cumpărături ? - La Căușeni. La Căușeni, în altă parte unde. - Am văzut că aveți stație, aveți aici transport care să vină sa vă ia sau nu? - Ei, merge rutiera Căușeni de trei ori pe săptămână. - De trei ori pe săptămâna, asta cam în ce zile? - Duminica, marți și vinerea. - Dar dacă aveți nevoie în alte zile, cu ce vă duceți? - Da alte zile... căutăm mașini, nănim, plătim. - Chemați taxi? - 200 de lei până la Căușeni. - 200 de lei? - Da. - Și vă permiteți așa, 200 de lei ...? - Nu ce să faci, dacă trebuie noi ne ducem. - Sunteți la pensie dvs? -Da. - Ce pensie aveți dvs aproximativ? - Două mii și ceva. Ei, două mii tu. Dar eu am 1500. Ce să faci cu două mii. Eu mă duc la Căușeni și vin acasă nici cu producție, nici cu bani.”

Satul, la fel ca multe altele din regiune, avea în trecut o populație mult mai mare. Însă, șansele ca localitatea să renască vreodată se reduc la zero, din cauza că primăria s-a mutat la Baccealia, s-a închis școala, grădinița și magazinul.

„ - Ce vă lipsește dvs în sat, și ce vă doriți cel mai mult? - Ei, ce să ne mai dorim, dacă au rămas doar câțiva oameni. - Dar cum credeți, de ce a plecat lumea de la voi? - Sunt bătrâni care au murit. Ce numai de la noi s-au dus, se duc ei toți. - Dar sunt familii tinere aici în sat sau nu? - Nu prea. Cine tineri? Tineri de la 50 de ani în sus”.

„ - Aici încă din 2012 s-a închis primăria, s-a stricat și școala, și sadikul și tot s-a dus. Și magazinul, și... - Adică din 2012 dvs nu mai aveți nimic aici? -Da, da, da.” 

„ - Dvs., iată, din tinerețe dacă vă aduceți aminte, cîți oameni erați, erau mulți oameni sat? - Erau, erau. Erau mulți oameni aici bre. Suta era. - Adică, o sută de oameni? - Ei, hai așa, cel puțin o sută de oameni erau. D-apoi uitați-vă singuri. Aici trăiau, aici trăiau. La vale trăiau. D-apoi câte case stricate, părăsite. Era, era frumos aici.”

L-am rugat pe bărbat să ne facă o excursie prin satul care cândva clocotea de viață. Ne-a povestit că funcționa o casă de cultură, iar școala, după ce s-a închis, a devenit fermă de capre și depozit pentru fân. Iar fosta primărie este acum o casă de locuit. 

„- Acolo e școala dvs, da? - Da, asta o fost ospătoria, or cum, stolova. - Ospătoria din cadrul școlii. - Da, da. În partea ceea a fost școala. - Iaca aici este un băiat, ține capre și el ține aici. - Dar în clădirea asta nu-i nimic, nu se folosește, e a nimănui. - Nu-i nica. Îi a nimănui. - Și de ea se folosește doar acest băiat care ține capre în fosta școală din satul Plop? - Și porci. - Care este părerea dvs., dacă înainte asta era o școală și acum a ajuns să fie.. nu știu, iată un adpost pentru capre sau să se țină aici niște fân? - Nu dap ce... - Nu vă pare rău că s-a ajuns la așa situație? - Nu dap ce s facem. Ce putem face noi, noi nu putem face nimic. -Aici e magazinul, corect? De fapt, a fost. - Da. - Dom kuliturî, la deal. - Așa, casa de cultură a fost la deal. - Aici primăria a fost. - Aici unde este casa aceasta, a fost o primărie, da? - Da”.

La câțiva kilometri de Plop se află satul Florica. Deși este o localitate mai mare, se confruntă cu numeroase lipsuri. Școala a fost închisă din cauza numărului mic de elevi, care în ultima perioadă au rămas circa 30 de copii. Anul acesta, și-au pus lacăt la uși grădinița și oficiul poștal, iar pensia oamenii o primesc la singurul magazin din sat.

„În satul Florica activează un singur magazin. Acesta este și magazin, însă oamenii aici pot să vină să-și achite facturile sau să-și primească pensia.” 

„- Oficiul poștal a fost închis. Tot anul ista. - Tot anul ăsta, chiar dacă aveți 300 de oameni? - Șaptezeci și ceva de pensionari și s-a închis. Fiindcă au spus că nu le convine să plătească, fiindcă încăperea e rece și puneau căminul și multă lumină se cheltuia. - Adică din acest an s-a închis și grădinița, și oficiul poștal? - Da. - La noi pensia le-o dă la magazin. S-a permis doamnei vânzătoare de la magazin, să dea drumul la pensie”.

Deși școala este închisă, în sat funcționează o bibliotecă.

„ - Școala, îi demult închisă, dacă nu mă greșesc, îmi pare că din 2009, sau... iată nu țin minte precis, dar demult. - Și de atunci copiii se duc la Baccealia cu transportul. - Da, da. Este transport, este autobusul. - Dar aveți grădiniță, vedem doar grădiniță creșă. - Grădinița a fost, până în luna mai a lucrat și a fost închisă. De la 1 mai este închisă, fiindcă copii sunt puțini. - Și ea n-o să mai lucreze? - Nu cred, fiindcă erau 5 copii și 6 lucrători. - În general, cum este situația la dvs în localitate, cum o vedeți dvs? - În perspectivă? - Da. - Nu știu, o să se micșoreze populația cu totul, fiindcă mulți pleacă în Europa și își iau familiile, tineri. - Dar înainte câți locuitori erau? - Erau mai mulți. - Mai mulți asta, aproximativ, dacă acum sunt 200-300, înainte cum era, era dublu numărul? - Erau, erau mai muli atunci pe timpurile celea, mai multă populație. Socotiți că atunci aveau toți de lucru. Acum cu transportul e greu, de trei ori pe săptămână vine transportul spre Căușeni, de asta mulți pleacă”. 

Sătenii pe care i-am întâlnit pe drumuri ne-au spus că sunt nemulțumiți de închiderea grădiniței și a altor clădiri de menire socială. 

„ - Aveți aici poștă, magazin? - Nu, este magazin, dar plătim comunalele la magazin. - Adică poștă nu aveți? - Nu. - Așa, în genere, cum vă descurcați în sat? - Pentru mine normal, pentru acești bătrâni mai greu. - Punct medical, la fel, am înțeles că nu aveți în sat. - Nu. - Și când aveți nevoie or urgență, unde mergeți? - La Baccealia. - Grădiniță macar să fie. Șed copiii acasă. - Copiii dvs stau acasă? - Nu, până ce-o fi n-am, dar o să am degrabă. - Dar grădinița au închis-o acum. - Da. - Și o să fiți nevoit să duceți copilul la Baccealia? - Da. - Și asta cumva nu chiar atât de mult vă avantajează. - Nu.”

Toate aceste sate fac parte din comuna Baccealia. Am mers la sediul primăriei, ca să discutăm cu cei din conducere despre planurile pentru satele depopulate. Pe loc am găsit-o pe secretară, dar, pentru că e proaspăt angajată, nu ne-a putut oferi informații.

„Aceste sate nu-s de azi și nu-s de ieri, ele sunt din 2011, 2013 eu chiar nu știu precis. Nu pot să vă spun mari detalii. Ele au fost în comuna Coșcalia, pe urmă au trecut în coace. Mai exact în ce an... - Dar de ce ele din Coșcalia au trecut în comuna Baccealia? - De fapt, locuitorii singuri au cerut ca să treacă. Dar de ce au cerut... Acolo sunt mai multe detalii, mai bine doamna primar o să vă spună, pentru că chiar nu pot să vă spun multe detalii”. 

După un șir de insistențe, am reușit să discutăm la telefon cu primara comunei Baccealia. Aceasta ne-a spus că scăderea numărului populației în satele filmate de noi este cauzată de migrația masivă. 

„- Din ce cauză au rămas satele fără oameni? Din cauza că populația foarte mult migrează. În jur de 400 de oameni avem mai puțini. Satul Tricolici a fost în comuna Baccealia de când s-a format satul. Elevii trebuia să vină la noi la școala de circumscripție. Dacă s-ar deschide niște locuri de muncă. Condiții într-un timp mai scurt. Noi în realitate în Tricolici nu avem populație. S-a redus nr. populației”.

Potrivit datelor statistice, 90 la sută din satele Moldovei au sub 5000 de locuitori.

Un reportaj de Gabriela Ursu

 Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!

/VIDEO/ Curs valutar: Dolarul costă peste 18 lei, iar Bitcoinul bate un record! Legătura cu Donald Trump
/VIDEO/ Curs valutar: Dolarul costă peste 18 lei, iar Bitcoinul bate un record! Legătura cu Donald Trump
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ Accident la intrarea în Stăuceni: Un șofer de 19 ani a ajuns la spital
/VIDEO/ Accident la intrarea în Stăuceni: Un șofer de 19 ani a ajuns la spital
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
„Pentru ceai”: Cum un moldovean a încercat să mituiască un polițist de frontieră
„Pentru ceai”: Cum un moldovean a încercat să mituiască un polițist de frontieră

/VIDEO/ Găgăuzia, parțial dezamăgită după realegerea Maiei Sandu: „Frumoasă, dar nu a făcut mai nimic”

missing
11 noiembrie 2024, ora 17:00

Alegătorii din Găgăuzia, deși l-au votat masiv pe Alexandr Stoianoglo, care-și are rădăcinile aici, comentează diferit rezultatul scrutinului. O bună parte dintre cei cu care am stat de vorbă se declară contra integrării Moldovei în Uniunea Europeană, asta chiar dacă regiunea a beneficiat de o mulțime de proiecte finanțate de UE. Invocă o mulțime de motive, unul dintre care este că se va porni război, asemeni celui din Ucraina. Nu vor nici unirea cu România. Nu văd cu ochi buni victoria Maiei Sandu, despre care spun că nu a făcut mai nimic în cei patru ani de mandat. 

Pe acest bărbat, l-am întâlnit pe una dintre străzile satului Dezghingea. Ne-a spus că nu a participat la alegerile prezidențiale pentru că nu are reședință aici.

„La primul tur, m-am adresat, nu m-au putut ajuta. - Nu ați mers acolo? - Nu. Nu am avut posibilitatea. - Ce părere aveți despre integrarea Moldovei în Uniunea Europeană. - Am o părere pozitivă, vreau să aducă beneficii oamenilor. - De ce în Găgăuzia, majoritatea votează contra UE? - Nu pot să vă răspund la această întrebare. Eu am propria opinie, pentru alții nu pot răspunde. - Cum e să locuiți aici? - Normal. Mult timp am locuit în Transnistria, aici suntem la casa părintească, o restaurăm. Copiii au plecat, apropo. Sunt cu soția. - Aveți condiții aici? - Le facem. - Observ pe mâna dvs steagul Rusiei... - Mi-a fost dăruită recent, din Rusia. Nu înseamnă nimic pentru mine. Întâmplător l-am depistat. Filmați numaidecât, filmați. Și „avion” e scris pe undeva”.

Satul Dezghincea numără circa 5 mii de oameni, conform datelor recensământului. Dintre aceștia, în jur de 90 la sută sunt găgăuzi. La fel ca multe alte localități din Găgăuzia, și aici au fost realizate proiecte de infrastructură socială, pe bani europeni. Despre asta, oamenii sunt informați prin intermediul panourilor. Un exemplu este iluminatul stradal, pentru care Uniunea Europeană a oferit peste 120 de mii de lei. Cu toate acestea, la referendumul republican, doar 2 procente au votat pentru viitorul Moldovei în Uniunea Europeană. 

„Pentru dreptate, pentru o Moldovă unită. Să fie un trai decent, pensii pe potrivă și locuri de muncă să avem. - Credeți că unul dintre cei doi candidați este în măsură să le realizeze? - Cred că da. - Ce părere aveți despre Uniunea Europeană. - Niciuna. - Sunt pro sau contra? - Mai degrabă că sunt împotrivă. - Cred că Europa se va prăbuși în curând. Nu va mai fi Europa. - De ce credeți așa? - Pentru că am copii acolo și trăiesc destul de greu”.

„- Bună seara. - Bună. - Cum sunteți? - Bine. De ce? - Ați fost la alegeri? - Da. Am fost. - Cum a fost? - Bine. - Ați votat? - Da. - Pentru ce ați votat? Nu pentru cine, dar pentru ce? - De unde să știu? Eu nu sunt cărturar. - Cum? - Nu sunt cărturar. - Pe cine ați ales? - Nu știu. - Ați pus ștampila, nu? - Am pus așa, deasupra”.

„- Ce părere aveți de Uniunea Europeană? - Nici nu știu ce să vă răspund. Nu pot să vă răspund. - Pentru ce ați votat? - Pentru pace, pentru pace în Moldova, pentru ca să ne fie bine. - Credeți că există riscul ca să izbucnească vreun război? - Nu cred așa”.

„Pentru viitorul Moldovei, fără NATO, fără unirea cu România, fără România. Pentru limba moldovenească, pentru cultura moldovenească, pentru creștinism. Pentru asta am votat, din păcate candidatul nostru nu a trecut. // Eu cred că Moldova trebuie să fie stat neutru și să prietenească cu toții, inclusiv cu Estul. Dintotdeauna am fost legat de Est. Acolo este nevoie de fructele și legumele noastre, electricitatea și gazul - la fel. Nu trebuie să ne uităm istoria, tradițiile, aceasta este părerea mea”.

„- Am votat pentru „nu”. Am votat contra integrării în UE, sunt contra. - Cum e traiul aici? - Așa, ca în toată Moldova. Casele sunt pustii, tineretul pleacă. Din păcate, în ultimii patru ani conducerea nu a schimbat nimic, autoritățile centrale ale Moldovei. - Dar în ultimii 30 de ani ceva s-a schimbat? - Cred că pe timpurile conducerii lui Voronin, era mai multă ordine în Moldova. Când Vasile Tarlev era prim-ministru, aceasta este părerea mea. Iar conducerea Găgăuziei este bună, o susținem. Toți bașcanii au fost buni”.

„- Să fie Stoianoglo. - Cum? - Stoianoglo. El să fie președinte”.

„- Pentru Stoianoglo, dar ce ați dori să se schimbe în sat, în țară. - Să fie totul ca înainte, nu ca acum. - Dar cum era înainte? - Înainte era totul bine. - Ce anume? - Maia Sandu ce a făcut? - Ce anume era bine? - Era de lucru, era bine, acum nimic nu este. Nu putem să ne găsim de lucru. - De ce credeți că acum nu e de lucru? - Eu sunt fără un loc de muncă, umblu și caut. - Cum vă explicați asta? - E din cauza Maiei Sandu. - E vina Maiei Sandu? - Da”.

„- Trebuie să participăm la alegeri? Să mergem la alegeri - Da. - Dar nu ați avut timp... - Da, nu am avut timp. Am stat cu copiii. - Ce credeți despre Uniunea Europeană? - Am o părere neutră. - Și dacă să ne integrăm cu Uniunea Europeană, cum ați fi votat? - Nu știu. Nu știu, sincer. - În Găgăuzia, majoritatea a votat contra. Cum explicați? - Probabil nu-și doresc acest lucru”.

„- De unde sunteți? - De la TV8, de la Chișinău. - De la Chișinău... Nu ofer interviu, mai ales pentru TV8”. 

Satul vecin, Bugeac, cu circa 1500 de locuitori, la fel a fost susținut de Uniunea Europeană. Unul dintre proiectele finanțate cu bani europeni a fost rețeaua de aprovizionare cu apă. UE a dat bani și pentru reparația drumurilor. Și aici, din cei care au participat la referendumul republican, doar 34 au votat pentru, pe când alți 600 au votat contra, ceea ce ar însemna de circa 20 de ori mai mult. 

„- Pentru viitorul copiilor noștri, pentru fericire și pace în toată lumea. - Cum se trăiește aici? - Foarte bine. Conducerea depune efort, se construiesc școli, se repară drumurile. Gaz, curent electric, canalizare - Pe cel pe care am venit noi, nu era chiar... - Aceasta este ultima rămasă, se fac pe rând, nu chiar tot odată. Dar s-au făcut multe. O mulțime de schimbări. - Ce părere aveți despre integrarea în UE? - Noi călătorim în Europa, prietenim cu europenii, vom face asta și în continuare, nu renunțăm la prietenii”. 

„- Ce vreau să se schimbe? Maria Sandu începe al doilea mandat, da? Asta vreți să spuneți? Noi vrem să trăim bine ca pensionari. Eu, de pildă, primesc 1400 de lei. Din ce să trăiesc? Iată a fost președintele nostru patru ani. Da, așa cum se zice, e tânără, frumoasă, deșteaptă, dar ce ne-a oferit în acești patru ani? Nimic! Nu știu, poate va face ceva în cel de-al doilea mandat. Nu știu, trăim foarte rău. Abia de reușim să achităm facturile. - Înainte cum era, mai bine? - Nu, nu a fost. Cred că niciun președinte nu se gândește la popor. Promit, dar practic nimic nu fac. În campania electorală, lansează promisiuni, pe care nu le îndeplinesc. - Ce părere aveți despre integrarea în Uniunea Europeană? - Eu aș să fim ca Elveția: dezvoltată, culturală, bogată. - De unde știți cum e în Elveția. - Știu pentru că acolo locuiesc cunoscuți de-ai mei. - Dacă nu greșesc, Elveția nu este în Uniunea Europeană. 

- Nu știu, poate. Mi-aș dori ca Moldova să se alinieze la o țară precum Germania. Ea tot este potrivită, are un nivel de cultură înalt. Soțul meu a făcut serviciul militar acolo, doi ani, când era tânăr, mi-a spus despre cultura de acolo. Și cunoscuți am care spun așa. Vedem războiul din Ucraina și nu ne dorim așa ceva. Ni se spune că noi suntem nr.2, că poate să fie război ca în Ucraina. - Dacă intrăm în UE, da? - Da, cred că. Dumneavoastră priviți televizorul? - Desigur. - Și ce, nu spun așa ceva? Noi trăim în pace. - Depinde ce canal de televiziune urmăriți. - TV8 privim. Și încă unul, cu X, tot în limba moldovenească. 

Nu vrem să ne unim cu România. Suntem împotrivă. La noi e moldovenesc totul. - Poate v-au dus în eroare? - Cum ne-au amăgit? Întrebați-i pe buneii noștri cum au trăit. - Nu a fost discuția despre unirea cu România. - Cum așa, dar „limba noastră cea română”, dar nu limba moldovenească. De ce? - Pentru că e limba română. - De ce limba română? - Pentru că e în Constituție. - De ce a fost schimbată și au făcut limba română. De ce? - Pentru că limba moldovenească nu există, a fost inventată de ruși. - Nu poate fi așa ceva. - Nu ne implica pe noi, noi trăim în pace, să se lămurească politicienii, oamenii de rând vor pace. - Noi vrem să trăim în Moldova, nu în România”.

Potrivit rezultatelor oficiale, la turul 2 al alegerilor prezidențiale, 97 la sută dintre alegătorii din Unitatea teritorial administrativă Găgăuzia, care au ieșit la vot, au optat pentru Alexandr Stoianoglo - în jur de 64 de mii de persoane. Maia Sandu a luat sub 3 procente, fiind votată de aproape 2 mii de oameni. 

Un reportaj de Constantin Niculae
Imagini de Vlad Glinjan  

/VIDEO/ Alegerile în sate mici, unde secțiile de vot au fost în casele sătenilor: „Nu au fost cu agitația la noi”
/VIDEO/ Vocile oamenilor din satele moldovenești, dar aflate în stânga Nistrului. De ce aleg Rusia și ce spun despre Europa

Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a separat moldovenii în două tabere. 50,4 dintre alegători au spus DA integrării în UE, numărul acestora fiind mai mare cu aproximativ 14 mii. /Viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales în turul doi. Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo 26. Cei doi au promis că vor avea dezbateri electorale. /Oameni decedați în listele electorale, intimidări și secții de votare fără lumină, sunt doar câteva dintre încălcările semnalate de observatori în ziua alegerilor. În ce măsură acest pot influența rezultatele finale, vă spunem la știri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 300 de tineri din Republica Moldova ar fi fost instruiți să provoace haos de alegeri. Oamenii legii au efectuat aproape 90 de percheziții în toată țara și au confiscat 1,6 milioane de lei. Avem detalii și imagini la știri! /Start sezon termic în Chișinău și Bălți. Primele vor fi conectate școlile, grădinițele, spitalele, dar și în blocurile care au depus solicitări la furnizorii de energie termică. /Pericol de explozie la Edineț! O autocisternă cu gaz a răsturnat un microbuz. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă în nordul țării. Bucăți de rachetă au fost găsite lângă un sat din Republica Moldova. Noaptea trecută, armata rusă a lansat zeci de rachete asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv Cernăuți. Astăzi însă, președintele Ucranei, Volodimir Zelenski, a prezentat „planul de victorie” în războiul cu Rusia. Acesta constă din cinci puncte și trei anexe secrete. /Noi percheziții în nordul țării, la activiștii Blocului „Victoria”. Poliția investighează suspiciuni privind posibile tentative de influențare ilegală a procesului electoral.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Găgăuzia, parțial dezamăgită după realegerea Maiei Sandu: „Frumoasă, dar nu a făcut mai nimic”
/VIDEO/ Găgăuzia, parțial dezamăgită după realegerea Maiei Sandu: „Frumoasă, dar nu a făcut mai nimic”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.