Vladimir Voronin susține că formațiunea pe care o conduce nu a luat o decizie dacă îl sprijină ori ba pe candidatul înaintat de colegii de bloc, Alexandr Stoianoglo. Fostul președinte s-a arătat nedumerit de lista deja lunga de doritori, dornici să preia fotoliul de președinte. Iar socialiștii sugerează că Stoianoglo, înaintat de ei, poartă discuții pe cont propriu cu alte formațiuni, pentru a obține sprijin politic și să devină candidatul unic din partea opoziției.
Deși sunt într-un bloc în Parlament, comuniștii spun că nu au decis dacă îl vor susține pe Alexandr Stoianoglo înaintat de PSRM la funcția de președinte al țării.
„Nu a fost luat decizie privitor la această problemă. Nici susținem, nici nu susținem. Pe mine mă miră un singur fapt. Tot îi aiurea în țară noastră. Așa de mulți candidați doresc să prelungească această aiureală.”
La conferința de presă din 8 iulie, în care a anunțat candidatura lui Alexandr Stoianoglo la funția de președinte, Igor Dodon a făcut apel la opoziție să-l susțină. Dodon i-a menționat atunci pe mai multi politicieni, pe al căror sprijin mizează, printre care și liderul comuniștilor Vladimir Voronin. Colegul de partid, Grigore Novac însă susține că despre alegerile prezidențiale nu au discutat cu colegii de bloc.
„De susținerea sau nesusținerea noi cu comuniștii nu discutăm. Ține de discuțiile pe care îl are potențialul candidat. PCRM va înainta propriul candidat la alegerile prezidențiale? Eu nu știu ce au de gând să facă.”
Mai mult, Novac nu exclude scenariul că pe ultima sută de metri, unii candidați, care și-au anunțat intenția de a lupta pentru fotoliul de președinte, să se retragă în favoarea fostului procuror.
„Nu PSRM îl înaintează pe Stoianoglo. Noi îl susținem”
Analizând fotografia apărută în spațiul public de la întrunirea la care partidele de opoziție s-au așezat pentru prima dată să negocieze susținerea unui candidat unic la prezidențiale, constatăm că cinci dintre cele nouă persoane prezente au anunțat deja oficial că participă la cursa pentru președinție. Analistul politic, Anatol Țăranu, crede că este o tactică a partidelor de stânga pentru a mobiliza un număr cât mai mare de votanți.
„Eu cred că acest lucru s-a întâmplat inclusiv din motiv că nu a fost identificată o candidatură care ar fi putut să facă o concurență pe stânga pentru Maia Sandu. Și atunci s-a recurs la o altă formulă care presupune un număr mai mare de candidați. După toate probabilitățile, acele personaje care determină tacticile electorale la alegerile prezidențiale pe flancul pro-rus sau de stânga au socotit că această tactică este cea mai judicioasă, pentru a mobiliza la maximum tot electoratul pe acest segment.”
Până acum, au anunțat că aspiră la fotoliul de șef al statului actuala președintă a țării, Maia Sandu, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, ex-ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, fostul lider al platformei DA, Andrei Năstase, fostul premier, Ion Chicu, ex-bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, jurnalista Natalia Morari, expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni, Vlad Filat, liderul PLDM și fostul rector al Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, care va fi susținut de PSDE.