Piatră șlefuită, ciment, beton și țevi de plastic. Inaugurată în primăvara acestui an, după o perioadă lungă de reconstrucție, Cetatea Soroca rămâne un subiect de discuție controversat. Ministrul Culturii a recunoscut în cadrul emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8 că în procesul de restaurare s-au admis unele abateri, deși țevile de plastic au fost probabil „scoase” atunci când a mers el în inspecție. Totuși, cea mai importantă problemă rămâne a fi lipsa specialiștilor în restaurarea monumentelor istorice, iar urmașii ne vor „judeca” pentru urmele lăsate.
În luna decembrie a anului trecut decembrie s-a iscat un sandal privind reconstrucției cetății Soroca. Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a depistat mai multe nereguli, iar Ministerul Culturii a cerut stoparea imediată a lucrărilor. Printre cei care au atenționat autoritățile despre abaterile admise de muncitori a fost și jurnalistul de la Observatorul de Nord, Vadim Șterbate.
„Nu suntem și nu sunt specialist în conservare sau restaurare, erau doar niște chestii care băteau la ochi și care nu se legau cu ceea ce înseamnă o restaurare autentică a unei cetăți. Într-o perioadă când ne-am dus am văzut niște plăci de piatră șlefuită foarte frumos care ar merge la orice conac al boierilor din ziua de, azi, nicidecum la o cetate medievală. (...) Și au fost și alte chichițe de genul acesta. Noi când vedeam țevile alea de plastic nu înțelegeam de ce se întâmplă așa ceva”, a declarat Vadim Șterbate.
Atunci societatea civilă a atenționat autoritățile centrale, care au intervenit cu mai multe inspecții și verificări.
„Am fost și eu la fața locului de câteva ori ca să mă conving și nu am văzut nicio țeavă de plastic, poate le-au scos înainte de venirea ministrului și le-au pus la loc după ce a plecat ministrul, nu pot să pun mâna în foc”, a menționat ministrul Culturii Sergiu Prodan.
Deși, potrivit ministrului acest lucru vorbește despre maturitatea societății care a putut să-și facă auzită vocea, situația de la Soroca a scos la iveală o problemă gravă:
„Ministerul nu are specialiști și nu are restauratori angajați ai ministerului, funcționari publici care se pricep în restaurare ca să fie delegat câte un specialist la fiecare monument unde se lucrează. (...) Cei care au fost angajați să lucreze prin licitație, au fost supuși presiunilor din partea autorităților locale. Bravo lor că au participat la un proiect internațional pentru această restaurare, dar sub pretextul de a nu pierde bani se impunea acceptarea acestor lucrări care erau făcute, cu acei specialiști pe care tot ei i-au selectat. Am constat că acești specialiști nu sunt restauratori”, a mai spus ministrul Culturii.
Potrivit lui, toate astea sunt rezultatele problemelor de sistem acumulate în ultimii 30 de ani. Astfel, restaurările au fost sporadice, haotice și cu materialele pe care le-au avut la îndemână.
„Era piatră șlefuită, nu a plăcut societății civile, a fost scoasă și adusă piatră neșlefuită, dar pusă tot cu ciment și beton, pentru că altfel nu știu. Pe când pietrarii care construiau cetăți știau secretul îmbinării pietrelor fără ciment și beton și de aia și dura zeci de ani construcția unei cetăți. Iar noi facem restaurarea peste noapte și cu foarte multe betoane. Eu sunt sigur că aceste intervenții care nu sunt bune și probabil au rămas intervenții necalificate, ele nu sunt irecuperabile și generațiile viitoare vor putea analiza năzdrăvănia pe care am făcut-o noi și vor putea interveni corect. Am lăsat și noi o urmă, o să vedem, urmașii o să ne judece”, a declarat Sergiu Prodan.
Menționăm că Cetatea Soroca a fost închisă pentru vizitatori în mai 2023, pentru lucrări de restaurare în cadrului unui proiect transfrontalier Soroca-Vaslui, implementat de Consiliul raional Soroca și finanțat de Uniunea Europeană. Bugetul Proiectului a fost de 1, 66 milioane de euro. În luna aprilie, 2024 Cetatea Soroca și-a redeschis porțile pentru vizitatori și turiști.