Trei deputați PAS au anunțat schimbări în Codul contravențional. Aceștia cer să nu mai fie ridicate toate vehiculele care sunt parcate neregulamentar, ci doar cele care sunt parcate în așa mod, încât deranjează atât pietonii, cât și circulația altor mașini. Schimbarea se cere în contextul în care a crescut numărul de vehicule în Chișinău, dar locurile de parcare au rămas aceleași.
„Petru Frunze, deputat PAS: „Orașul Chișinău nu are capacitate să ofere șoferilor locuri de parcare, vom permite ridicarea automobilelor doar în locurile unde blochează accesul altor autovehicule, inclusiv când blochează accesul la ambulanțe, pompieri, transportului public, persoanelor cu mobilitate redusă, când sunt parcate pe treceri de pietoni”, a menționat deputatul PAS, Petru Frunze.
„Din cauza incompetenței Primăriei Chișinău, există o lipsă acută de parcări, și o lipsă de viziune, când va fi rezolvată această lipsă de parcări. Respectiv, cetățeanul parchează cum poate și aici se lovește de abuzurile din domeniul evacuării vehiculelor și transportarea lor la parcarea specială”, a punctat deputatul PAS, Dorian Istrati.
Lipsa locurilor de parcare în capitală este o problemă care devine din ce în ce mai gravă, spun șoferii din Chișinău. Uneori, este aproape imposibil să găsești un loc în care să îți lași automobilul, se plâng aceștia.
De celalată parte, pietonii se plâng că unii șoferi sunt prea tupeiști și nu doar parchează neregulamentar, dar crează impedimente circulației acestora pe trotuare sau treceri de pietoni.
Solicitat de TV8, unul dintre consilierii primarului spune că schimbările din Codul Contravențional nu se referă doar la Chișinău, ci la întreaga țară.
„Astăzi este gata cineva să muncească, dar salariul să-l primească altcineva? Eu cred că nu. Prin modificarea dată pe care vor să o facă ei, vor să pună atribuție, ca Primăria Municipiului Chișinău, prin agenții constatatori care vor trebui angajați să sancționeze persoanele care s-au parcat ne regulamentar, dar unde merg banii? În bugetul de stat”, a subliniat consilierul primarului general în domeniul economic și financiar, Vladimir Mitru.
Deși am vrut să aflăm câte mașini parcate neregulamentar au fost duse anul trecut la parcarea specială, ofițera de presă de la Inspectoratul Național de Securitate Publică ne-a spus că nu are informația sistematizată și ne-a îndemnat să trimitem o solicitare în scris la INSP, la care deocamdată nu am primit răspuns. Totuși, unele surse scriu că zilnic, la parcare se duc 10, 15 mașini.