Pentru România aderarea la Uniunea Europeană a fost mai mult decât o afacere profitabilă. La 17 ani după integrare, Bucureștiul constată că a contribuit la bugetul comunității cu 30 de miliarde de euro, dar a primit, în schimb, 95 de miliarde. Acest flux de capital a alimentat economia și, respectiv, bunăstarea oamenilor. Deși există și rezerve, majoritatea românilor nu regretă alegerea de a face parte din marea familie europeană.
România a devenit țară membră UE cu drepturi depline pe întâi ianuarie 2007. A fost anul în care românilor li s-a dat drepturi, dar și obligațiuni egale cu cele ale francezilor sau germanilor. Creșterea economică s-a văzut în timp. După 17 ani de stat membru UE, portofelul României s-a îngrășat de mai bine de trei ori. (intră carton) Dacă în anul preaderării Produsul Intern Brut al vecinilor era de aproape 98 de miliarde de euro, atunci în anul trecut România a produs mărfuri și servicii de 320 de miliarde de euro.
„Creșterea economică din România a însemnat, în primul rând, creșterea constantă a salariilor. Dacă în primul an de la aderare salariul minim de peste Prut era de 390 de lei, acum a ajuns la 3700 sau echivalentul a 740 de euro. Pentru comparație, în Republica Moldova salariul minim pe econimie este de aproximativ 250 de euro”.
Evident că puterea de cumpărare nu a crescut proporțional cu salariile, fiind afectată de inflație. Ceea ce este evident, însă, că Uniunea Europeană a oferit României de trei ori mai mult. În 17 ani de la aderare Bucureștiul a transferat în bugetul comunitar 30 de miliarde și a primit 95. Altfel spus românii au primit câte trei euro pentru fiecare euro contribuție.
„ Calitatea vieții, însă, nu se măsoară exclusiv în bani. Indiferent de ce arată calculele oficiale, cel mai mult contează percepția oamenilor, mai ales ale celor care trecut prin toate etapele - de la România socialistă până la cea europeană".
„Au fost și multe avantaje și probabil și dezavantaje, pentru că trebuie să-ți asumi niște obligații. Și drepturile într-adevăr sunt mult mult mai mari atunci când ești exact ca într-o familie. Cu cât ești mai numeros cu atât problemele se rezolvă mai ușor. Și când există această solidaritate sinceră, atunci când ești într-o situație dificilă parcă nu te temi așa de mult”.
„În special, nivelul de civilizație a crescut. Și nu cred că am fi reușit să ajungem unde suntem acum dacă nu am fi fost membri ai UE. Plus, valorile astea europene care, toată lumea ar zice că sunt de bun simț, dar nu sunt așa de intuitive. Probabil și la nivel de instituții, deși e multă birocrație, unele s-au mai curățat. La nivel de atracție pentru companiile internaționale care au venit la noi cu garanția asta că suntem în Uniunea Europeană.”
„Am impresia că au fost aduse idei noi din țările care făceau deja parte din Uniunea Europeană. Și lumea a devenit mai liberă în gândire”.
„Partea aceasta de călătorii, de exemplu, a fost mult mai simplă. Acces mult mai facil la anumite produse, servicii și din zona serviciilor multinaționale care au putut să-și deschidă sedii aici. Au fost create locuri de muncă. Cam asta îmi vine în cap acum”.
Deși unii recunosc că este loc pentru mai bine, majoritatea spun că schimbările se observă în infrastructură, educație și lupta anticorupție.
„- În spitale se cere bani pentru serviciile publice? - Acuma nu. Eu am fost internat așa o zi două. Am vrut să le dăm la asistente câte ceva și ele au refuzat, nu, nu, nu. Nici la doctor, nici la nimeni nimic”.
„- Până acuma s-a construit o mie de kilometri de autostradă. Mai este în construcție încă o mie de kilometri. Plus ceva investiții care se tergiversează din punct de vedere al infrastructurii feroviare, care este un pic mai importantă decât cea de autostrăzi. - În ceea ce ține de corupție? - Corupția în continuare este un subiect sensibil. Însă se văd și aici pași înainte”.
„Oricum este mai multă deschidere pentru tineret în special. Au foarte multe posibilități. Sigur că avem mult mai multe șase să fim mai bine apărați în fața unor eventuale conflicte, care sunt foarte aproape de noi și cred că acesta este unul dintre cele mai importante beneficii”.
„Mulți se întorc în România. Acolo în străinătate e un fel de mentorat. Acolo ei sunt doar învățăcei și revin aici la patria mamă care este România”.
Ambasadorul Republcii Moldova la București este convins că România a făcut alegerea corectă, mai ales după ce Rusia a invadat Ucraina. În circumstanțele actuale, diplomatul susține că provoicarea cea mare a guvernării de la Chișinău este să nu admită revenirea Republicii Moldova în spațiul geopolitic al Moscovei. Într-un asemenea sceanariu, s-ar putea să nu mai putem trece nici măcar Prutul.
„Multe din aceste beneficii vor dispărea. Am putea să ne trezim cu frontieră pe Prut. Acest lucru evident va însemna revenirea la regimul de călătorii cu vize pentru cetățenii Republicii Moldova, așa cum se practică în raport cu Rusia și cu Belarus. Companiile noastre care deja au parteneriate solide cu parteneri din Uniunea Europeană, care exportă liber pe piața europeană s-ar putea trezi cu faptul că nu mai au aceste avantaje”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă.
În opinia ambasadorului, moldovenii trebuie să fie mai reponsabili, să se implice în viața politică și să taxeze autoritățile acolo unde este nevoie.
„Votul este primul lucru pe care trebuie să-l execute orice cetățean responsabil din Republica Moldova. Să iasă la vot. Este prima contribuție esențială a unui cetățean într-o societate democratică. Ne orientăm spre niște standarde, evident standarde înalte, care în esență vor contribui la construirea unui stat mult mai rezilient, mult mai eficient, mai puțin birocratizat și mai aproape de nevoiele cetățenilor săi”,a declarat ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă.
România a decis că vrea să facă parte din familia europeană în 1995, atunci când a depus cererea de aderare. Abia patru ani mai târziu, liderii din Consiliul European au aprobat deschiderea negocierilor, care au durat până la finele lui 2004. Ceva mai târziu, România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, iar în 2007 a devenit oficial stat membru al UE.