Administrația Biden a suspendat miercuri asistența americană în valoare de 95 milioane de dolari acordată Georgiei, după ce parlamentul său a adoptat o legislație referitoare la agenții străini despre care criticii afirmă că a fost inspirată de o lege rusă utilizată pentru a reprima disidența politică și care a declanșat săptămâni de proteste în masă, informează Departamentul de Stat.
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că a decis să întrerupă ajutorul acordat Georgiei, de care ar beneficia în mod direct guvernul, ca urmare a unei revizuiri a asistenței pe care a ordonat-o în mai, după adoptarea legii. El a declarat că a luat această măsură ca răspuns la acțiunile „antidemocratice” întreprinse de guvern.
De asemenea, SUA au impus deja interdicții privind acordarea vizelor unui număr de politicieni georgieni și funcționari de aplicare a legii pentru suprimarea libertății de exprimare, în special a vocilor în favoarea integrării Georgiei în clubul euroatlantic.
„Acțiunile antidemocratice și declarațiile false ale guvernului georgian sunt incompatibile cu normele de aderare la UE și NATO”, a declarat Blinken într-o declarație publicată în timpul unui zbor din Singapore spre Mongolia, la sfârșitul unui turneu în șase națiuni din Asia.
În ciuda acestei decizii de suspendare, Blinken a declarat că SUA vor continua să finanțeze programe în Georgia care promovează democrația, statul de drept, mass-media independentă și dezvoltarea economică.
De-a lungul celor 32 de ani de prietenie și parteneriat între cele două țări și cetățenii lor, Statele Unite au oferit asistență în valoare de peste 6,2 miliarde de dolari, contribuind la dezvoltarea și consolidarea economiei și a instituțiilor democratice ale Georgiei. Sprijinul SUA a contribuit la echiparea și instruirea Forțelor de Apărare și a Gărzii de Coastă din Georgia, la construirea de școli și spitale și la formarea de profesori, funcționari publici și cadre medicale.