Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”

Vreau în Europa

/VIDEO/ Agricultură performantă de invidiat! Cum s-au dezvoltat fermierii din Lituania, după aderarea țării la UE

01 august 2024, ora 22:54

Continuăm campania „Vreau în Europa” cu istoria altei țări europene, Lituania. Astăzi ne-am propus să vă arătăm care a fost drumul parcurs de fermierii de acolo. Aceștia au fost la început unii dintre cei mai mari sceptici ai aderării. Se temeau că vor rămâne fără producție și chiar fără pământuri după venirea în țara lor a companiilor multinaționale. În realitate, însă, ei nu doar că și-au păstrat pământurile, dar în cei 20 de ani de la aderare, au primit din partea Uniunii Europene fonduri de peste 12 miliarde de euro. Asta le-a permis să dezvolte o agricultură performantă de invidiat: cu produse calitative, pe care le vând la prețuri foarte bune pe piața comunitară. 

Pentru a vedea cum trăiesc fermierii lituanieni și cum s-a schimbat viața lor după aderarea la Uniunea Europeană, am mers în regiunea Kedainiai, situată la aproape 150 de kilometri de capitala țării, Vilnius. Ausrys Maciujauskas deține aici peste 1000 de hectare de pământ, pe care crește grâu, rapiță, porumb, sfeclă și cartofi. În anii 2000, la fel ca alți mii de fermier din această țară, privea sceptic aderarea la Uniunea Europeană.

„Se temeau că vor veni străinii și lor nu le va trebui producția noastră, le va trebui doar piața. Ei vor aduce toate produsele, iar noi nu vom produce nimic, au fost astfel de discuții. Dar viața ne-a arătat că nu a venit nimeni”, a declarat fermierul lituanian, Ausrys Macijauskas.

Probleme erau multe și mari, iar pe de altă parte - prețul de vânzare al produselor - foarte mic.

„Cea mai mare problemă acum 20 de ani era că nu aveam aceste utilaje și trebuia să vindem grâul chiar de la combină din câmp. Nu puteai controla nimic, cât ți se propunea în acea zi cu atât vindeai, nu aveam cu ce cerne grâul, cu ce să-l uscăm sau unde să-l păstrăm, nu erau depozite”, a declarat fermierul lituanian, Ausrys Macijauskas.

În cei 20 de ani de la aderare la UE, fermierul spune că a primit granturi de sute de mii de euro. Cu acești bani și-a construit cinci depozite, iar tractoarele vechi, de producție rusească și belarusă le-a înlocuit cu tehnică modernă. Acum spune că își comercializează ușor marfa, la traderi internaționali, cu preț de bursă, astfel că produsele sale pot ajunge în orice colț al lumii. 

„Țări din Africa precum Nigeria, în Brazilia, America de Nord, Asia. Pot face contract prin telefon, nicio problemă nu există”, a declarat fermierul lituanian, Ausrys Macijauskas.

Deși Lituania nu se confruntă cu seceta, așa cum este în Moldova, agricultorul a primit bani din partea UE și pentru irigare. Cu ei a construit fântâni și a cumpărat pompe electrice. Curentul electric pentru ele îl obține gratuit de la panourile solare, pe care le-a instalat pe câmp tot cu ajutorul banilor europeni. Datorită acestor investiții, în acest an el are o roadă medie de 8 tone de grâu la hectar, dar spune că poate ajunge ușor și la o zece tone. 

„Parlamentul nostru a aprobat de curând legea care permite fermierilor să construiască liber pe pământul lor stații electrice cu o putere de până la 100 de kilowați. Primim subvenții mari pentru asta de până la 70 de procente din investiție din UE. Asta pentru că Lituania a decis ca până în 2030 să asigure sută la sută consumul intern de energie electrică din energia solară și eoliană”, a declarat fermierul lituanian, Ausrys Macijauskas.

La câteva sute de metri de ferma sa este o autostradă, pe care circulă zilnic mii de camioane. Spune că poate constata după fluxul de transport cât de bine merg lucrurile în țară. 

„ Acest drum merge de la Varșovia spre Vilnius, Riga, Tallin și Helsinki. Când economia crește vedem deodată, dacă dispar camioanele înseamnă că e criză. Nu știu dar sunt multe pe zi, ne temem să ieșim cu tractoarele pe acest drum, este un flux permanent”. 

La câțiva kilometri, un fermier deține o fermă cu peste 1100 de vaci de rasa Holstein, cea mai productivă din lume la cantitatea de lapte. Proprietarul spune că a primit în ultimii ani granturi de peste două milioane de euro pentru modernizarea fermei. Vacile sunt mulse de opt roboți, care funcționează nonstop. Aceștia sunt multifuncționali, iar fiecare costă în jur de 200 de mii de euro. Potrivit fermierului, 50 la sută din sumă i-a fost subvenționată de Uniunea Europeană. Lucrurile sunt foarte bine puse la punct, astfel că atunci când e timpul, animalele se merg singure la muls, în timp ce robotul deschide poarta. 

Ulterior, tot robotul face toată treaba. 

„Știe dacă trebuie de muls această vacă sau nu. Dacă trebuie atunci se face pregătirea. Este apă și atunci se spală. Totodată, verifică calitatea laptelui dacă nu este sânge în el și dacă vaca e sănătoasă sau nu. Totul este automat nu trebuie altceva de făcut nimic”, a declarat fermierul lituanian, Robertas Lukosius.

La fermă fiecare vacă este monitorizată electronic. 

„Fiecare vacă are o centură electronică. Datorită acesteia știm câți litri de lapte dă vaca, cum se simte, cât timp mănâncă, cât timp stă jos, cât timp merge. Dacă stă mult timp jos nu mănâncă înseamnă că e bolnavă. Trebuie să văd ce este cu cinci vaci sunt la însămânțare, 20 trebuie să văd poate sunt bolnave”, a declarat fermierul lituanian, Robertas Lukosius.

„În ultimii ani, datorită investițiilor europene, cantitatea de lapte produsă de o vacă de aici, din Lituania, a crescut de la 6 tone până la 12 tone pe an. Asta nu acoperă doar consumul intern al țării, dar permite și exporturi de cantități impunătoare de lapte”. 

Fostul ministru al Agriculturii din Lituania din perioada anilor 2008- 2012, Kazys Starkevicius, susține că în anii 2000 sectorul era aproape la pământ. Acum, însă, datorită investițiilor masive ale UE, țara se poate mândri cu produse agricole de calitate, iar asta i-a permis să renunțe total la exporturile în Federația Rusă. În prezent, agricultorii din Lituania beneficază de câte 170 de euro- plăți directe pentru fiecare hectar, iar suma crește anual. 

„Pot să vă spun foarte ferm că dacă nu era UE, nu am fi avut o așa dezvoltare, asta e precis. Vedem că fermele, care lucrează de peste 30 de ani, sunt preluate de copiii fermierilor, de fii și fiice. Asta înseamnă că procesul s-a pornit, ei nu își mai vând fermele. În plus, practic nicio fermă nu a falimentat în această perioadă, deci totul în UE este în regulă”, a declarat fostul ministru al Agriculturii din Lituania (2008-2012), Kazys Starkevičius.

În total, de la aderarea la Uniunea Europeană în anul 2004, fermierii lituanieni au primit fonduri nerambursabile de peste 12 miliarde de euro. 

/VIDEO/ Grav accident la Telenești: Sunt doi morți și un rănit. Cum s-a întâmplat dubla tragedie
/VIDEO/ Grav accident la Telenești: Sunt doi morți și un rănit. Cum s-a întâmplat dubla tragedie
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
Ministerul Mediului a început inspectarea barajelor. Ce riscă proprietarii și arendașii care nu  respectă normele
Ministerul Mediului a început inspectarea barajelor. Ce riscă proprietarii și arendașii care nu respectă normele

/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Iana Stepanenco: „Uniunea Europeană înseamnă posibilități colosale”

missing
15 septembrie 2024, ora 17:31

"Pentru mine, Europa înseamnă posibilități colosale. Atât pentru întreaga țară, cât și pentru copilul meu. Europa înseamnă respectul alegerii mele, a privirii mele asupra lucrurilor, a credinței mele. Europa este siguranță și stabilitate, cooperare și schimb de experiență cu posibilitatea de a călători liber. Europa reprezintă pentru mine posibilitatea de a călători, de a învăța și locui în oricare din cele 27 de țări ale familiei europene. Europa înseamnă diversitate, drepturi egale și viitor luminos", menționează jurnalista TV8 Iana Stepanenco.

„Vreau în Europa” este o campanie lansată de TV8. În cadrul acestui proiect, reporterii noștri vizitează mai multe țări, membre ale Uniunii Europene, ca să aducă în casele Dumneavoastră reportaje despre cum e să fii parte a celei mai prospere uniuni politice din lume. 

Vom vorbi despre fonduri europene, mediu de afaceri, protecție socială, dar și cum s-a schimbat calitatea vieții în statele ce au aderat la comunitate în ultimii 20 de ani. Proiectul vine să confirme valorile ce au stat la originea TV8. Suntem promotori ai principiilor democrației, inclusiv libertatea de exprimare, ce stau la baza Uniunii Europene. 

/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.