A fost înregistrat al doilea caz de rujeolă de la începutul anului 2024. Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre confirmarea, prin diagnostic de laborator, a unui caz de rujeolă la o persoană cu vârsta de 17 ani, din orașul Ialoveni. Adolescentul nu a fost vaccinat conform Calendarului național de imunizări, motivul fiind refuzul părinților.
În rezultatul anchetei epidemiologice, s-a stabilit că boala a început acut la 30 ianuarie, cu febră înaltă, tuse, rinoree, conjunctivită, ulterior, au apărut erupțiile cutanate. Pacientul s-a adresat după asistență medicală, fiind internat pentru tratament.
De menționat că acesta a contactat cu o persoană venită din România care dezvolta simptome similare. În prezent, au fost stabiliți contacții care se află sub monitorizarea medicului de familie.
Potrivit ANSP, virusul rujeolic continuă să fie un pericol pentru populația Republicii Moldova, afectând persoanele nevaccinate. De la începutul anului curent, acesta este al doilea caz de rujeolă înregistrat în țară (primul fiind confirmat la un copil din raionul Orhei). În 2023 au fost notificate trei cazuri de rujeolă, iar pe parcursul anilor 2021 și 2022 nu a fost înregistrat niciun caz.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în Regiunea Europeană, îndeosebi în țările vecine. În România a fost declarată epidemie de rujeolă în decembrie 2023, în prezent fiind înregistrate 4679 de cazuri confirmate de rujeolă, inclusiv 6 decese.
Tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare. Astfel, lucrătorii medicali și specialiștii în domeniul imunizărilor fac apel către populație de a conștientiza pericolul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare, aceasta fiind cea mai eficientă și sigură metodă de prevenire.
Reamintim, că în Republica Moldova acoperirea vaccinală în ultimii ani are o tendință de scădere. În acest context, toți părinții sunt îndemnați să revadă vaccinările copiilor conform Calendarului de vaccinare, iar în cazul lipsei vaccinărilor să se adreseze la medicul de familie pentru a obține informații despre importanța imunizărilor și să vaccineze copiii.