Maia Sandu nu are susținerea clasei politice în inițiativa sa de a organiza în ziua alegerilor prezidențiale și un referendum în care moldovenii să spună da sau ba aderării la Uniunea Europeană. Este mesajul pe care l-a transmis, astăzi, șefei statului majoritatea liderilor politici invitați la Președinție pentru consultări. Aliatul de neclintit se pare că rămâne doar Partidul Acțiune și Solidaritate, formațiune fondată de Maia Sandu.
„Despre consultările de astăzi cu partidele politice am aflat de la liderii formațiunilor si nu de la Președinție. Presa nu a fost invitata si astfel nu are acces la aceasta ședință. Jurnaliștii de la mai multe posturi de televiziune stau afara la poarta instituției si așteaptă liderii de partide sa iasă de la întrevedere pentru a face declarații”.
Ulterior, Președinția a anunțat că a invitat la consultări reprezentanți a 14 partide. Cei de stânga, între care socialiștii, comuniștii și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, au refuzat invitația. Unul dintre cei veniți a ieșit demonstrativ din sală.
Majoritatea președinților de partide au menționat că referendumul ar trebui să aibă loc separat de alegerile prezidențiale din cauza mai multor riscuri, dar și pentru că exercițiul i-ar aduce avantaje candidatului Maia Sandu.
De cealaltă parte, unii lideri politici consideră că referendumul trebuie să aibă loc mai târziu.
În prezent, se așteptă o opinie a Curții Constituționale referitor la procedura juridică după care va fi desfășurat referendumul și alegerile prezidențiale.
Amintim că, la sfârșitul anului trecut, Maia Sandu a solicitat organizarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acesta va avea loc în această toamnă. Parlamentul a modificat și Codul Electoral, astfel încât acesta să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Modificarea a stârnit numeroase critici din partea opoziției dar și comentatorilor politici care au spus că președinta vrea să-și asigure în acest fel un nou mandat.