Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1004: Soldați nord-coreeni intră în Ucraina. Apelul lui Zelenski și rachetele experimentale ale lui Putin

justiție

Cine sunt alți 6 judecători anticorupție din Moldova: Averi, interese și dosare controversate (partea II)

16 august 2024, ora 11:09

Printr-o dispoziție a președintei interimare a Judecătoriei Chișinău, la sfârșitul lunii februarie 2024, nouă judecători din instanța de fond au fost desemnați să examineze cauzele trimise în judecată de Procuratura Anticorupție. Intenția anunțată de instanță a fost salutată de experți, actorii din justiție și societate pentru că și-a propus să ofere un ritm mai rapid de examinare a dosarelor de rezonanță instrumentate de procurorii anticorupție.

Criteriile după care au fost selectați cei nouă judecători nu au fost făcute publice. TV8 a verificat minuțios judecătorii selectați în completele specializate anticorupție. Unii din ei au ajuns în vizorul publicului pentru dosarele de rezonanță examinate în trecut, alții au fost vizați în anchete de presă. O parte din acești magistrați au avut în trecut în examinare cel puțin câte un dosar care îl vizează pe controversatul businessman Veaceslav Platon și interesele acestuia.  

(Prima parte a subiectului o puteți citi AICI)

Vitalie Budeci

Vitalie Budeci: Judecătorul este cunoscut în spațiul public după ce a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare. În acest an, pe masa lui Budeci a ajuns și dosarul Marinei Tauber, în care aceasta este învinuită de amestec în înfăptuirea justiției. Procesul se pare însă că derulează lent. Potrivit agendei de pe portalul instanțelor de judecată, de la începutul lunii aprilie și până în luna iulie au fost fixate 4 ședințe. Două din ele au fost întrerupte la cererea apărării. Tot avocații au cerut amânarea celei de-a 3-a ședințe. Iar la ultima ședință, din 14 mai, dosarul a fost transmis spre soluționarea chestiunii privind conexarea cu o altă cauză penală, la judecătoarea Olga Bejenari, cea care examinează dosarul privind finanțarea ilegală a partidului Șor. 

Vitalie Budeci a ajuns în sistem în anul 2015, iar în 2020 a fost  numit în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă. 

În iunie 2024, Budeci a fost transferat temporar la Curtea de Apel Chișinău în baza deciziei CSM.

În declarația de avere pentru anul precedent, Budeci a indicat venituri din salariu în sumă de de aproape 300 de mii de lei, aproape 30 de mii  - salariu de la INJ, 22 de mii de  lei - ULIM, și două onorarii: unul de 1500 de euro și altul în valoare de 2965 de euro. Judecătorul mai declară un apartament, dar și două automobile. 

Ana Cucerescu

Ana Cucerescu este judecătoare de 13 ani. A ajuns pentru prima dată în atenția publică în 2020, atunci când, la inițiativa fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, a fost numită șefă a unuia dintre cele două complete de judecată specializate pentru examinarea dosarelor ce țin de devalizarea sistemului bancar.

 Tot în 2020, Ana Cucerescu a primit în examinare dosarul de învinuire a fostului șef de la Procuratura Anticorupție, Viorel Morari, în care partea vătămată este Veaceslav Platon. Dacă înainte de alegerile parlamentare din 2021 examinarea acestui dosar se desfășura foarte rapid, după schimbarea guvernării, în 2021, ritmul a fost încetinit prin depunerea mai multor recuzări ale judecătorilor de către partea vătămată, fenomen captat în cel de-al doilea raport de monitorizare a selectivității justiției penale. Recuzările depuse de Platon le vizau în mod special pe celelalte două judecătoare din complet, Vasilisa Muntean şi Irina Păduraru, sau întreg completul de judecată.  În octombrie 2021, Ana Cucerescu a anunțat că intenționează să se retragă de la examinarea acestui dosar pentru că este intimidată de celelalte două colege de complet. Ulterior, la solicitarea procurorului de caz, una dintre cele două judecătoarea acuzate de Cucerescu de intimidare, Vasilisa Muntean  a fost exclusă din proces. Muntean era președinta completului pe acest dosar, funcția fiind preluată de Ana Cucerescu.

Pentru a obține mai multe comentarii am telefonat magistrata, aceasta însă a refuzat să discute la telefon și ne-a sugerat să expediem întrebările pe adresa instanței de judecată: 

„Mă scuzați, eu sunt în concediu, nu pot vorbi. Ar fi mai comod dacă veți face o interpelare, un demers în scris și o să primiți un răspuns”, a precizat judecătoarea.

Peste câteva zile după publicarea materialului, într-un răspuns semnat de președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan, au fost oferite detalii cu referire la cauza penală aflată în gestiunea magistratei Cucerescu, menționată în material.

Astfel, în răspunsul trimis redacției TV8 se explică de ce și cum judecătorii dim complet au fost înlocuiți: „(...) a fost dispusă examinarea cauzei respective în complet de trei judecători, în componența: președintele completului de judecată, judecătorul - Vasilisa Muntean, judecătorul raportor-Ana Cucerescu, judecătorul-Irina Păduraru. Doi judecători din completul desemnat au fost înlocuiți ca rezultat al faptului că a fost admisă o cerere de recuzare în privința unui membri de complet, iar alt membru al completului a fost suspendat. Prin urmare, înlocuirea a doi membri din completul de judecată a generat reluarea cercetării judecătorești în temeiul încheierii din 23 decembrie 2022”.

Iar cu referire la cererile de recuzare înaintate de Platon este menționat că: „(…) ultimul (Veaceslav Platon n.r. ), pe parcursul examinării cauzei a depus personal, sau prin intermediul apărătorului său, 9 cereri de recuzare, dintre care 3 cereri recuzare a completului de judecată, 1 cerere de recuzare împotriva judecătorilor Muntean Vasilisa și Păduraru Irina și 5 cereri de recuzare a judecătorului Muntean Vasilisa, toate fiind respinse”.

Totuși, din răspunsul oferit, nu este clar de ce majoritatea recuzărilor înaintate de Platon și avocații săi au vizat ceilalți judecători.

Cât privește mersul examinării dosarului, Livia Mitrofan menționează că: „la moment cauza penală în privința lui Morari Viorel se află la etapa cercetării judecătorești și anume administrarea probelor acuzării. Au fost audiați martorii, s-au cercetat materialele cauzei. Ultima ședință de judecată s-a întrerupt la etapa audierii părții vătămate Platon Veaceslav, prin intermediul videoconferinței.

În același timp, megistrata nu consideră că examinarea dosarului a încetinit și decurge lent:  „în perioada de examinare 07 februarie 2020 și până în prezent, în total au fost desfășurate 160 ședințe de judecată, fiind numite câte două ședințe pe săptămână”.

Averea magistratei Ana Cucerescu a ajuns anterior subiect de știre. Portalul anticorupție.md a scris despre faptul că aceasta circula cu o mașină care nu era declarată. Automobilul menționat  a fost însă ulterior inclus în declarația de avere pentru anul 2023. Aceasta a mai indicat pentru anul trecut un salariu de 310 mii de lei de la Judecătoria Chișinău și 1000 de lei de la INJ. Cucerescu a mai primit o donație de 2000 de euro. Judecătoarea deține un apartament și un automobil al cărui titular este soțul.

 La scurt timp după ce a fost desemnată judecător pe examinarea dosarelor de corupție, pe masa magistratei a ajuns cauza penală de învinuire a bașcanei Evghenia Guțul în care aceasta este învinuită de complicitate în finanțarea ilegală a partidului Șor. Dosarul a fost trimis în instanță în luna aprilie. De atunci, până la sfârșitul lunii iulie, au fost fixate 16 ședințe. De la început, trei ședințe au fost amânate fie la solicitarea apărării, fie din cauza neprezentării avocaților Evgheniei Guțul, iar a 3-a oară când apărătorii nu s-au prezentat, judecătoarea a dispus participarea unui avocat din oficiu.

Liliana Cușcă

Liliana Cușcă a fost numită în funcție de judecătoare în februarie 2022, iar de la începutul acestui an, Cușcă face parte din completul care examinează dosarul „Frauda bancară”, episodul în care sunt vizați, Dorin Drăguțanu și Vladimir Plahotniuc și alți inculpați. Cușcă a ajuns membră a completului după ce o altă magistrată din complet, Ludmila Beșliu, a fost recuzată. 

Tot Cușcă a anulat în 2023 procesele verbale ale poliției de amendare a trei deputați socialiști și comuniști pentru că au purtat panglica Sf Gheorghe. 

Pentru anul 2023, judecătoarea  a indicat că a obținut venituri din salariu în sumă de circa 140 de mii de lei. Magistrata deține două terenuri: unul agricol și unul intravilan, trei imobile și o casă de locuit. În aceeași declarație mai apare un apartament și un garaj al căror beneficiar este soțul magistratei. Tot pentru anul trecut, ea mai  indică două automobile: Volvo XC70 D5 din anul 2008 și Nissan Tiida din 2009. 

Alexandru Negru

Alexandru Negru a fost numit în funcție în anul 2014, ulterior devenind un nume cunoscut opiniei publice. El este magistratul care a participat la examinarea dosarelor mai multor politicieni precum Dorin Chirtoacă, Denis Ulanov de la Partidul Șor, precum și unul din dosarele privind frauda bancară. 

În anul 2022, Negru l-a achitat pe Dorin Chirtoacă în dosarul parcărilor cu plată „în legătură cu neîntrunirea în faptele acestuia, a tuturor elementelor obligatorii a componențelor de infracţiune ce i s-au incriminat, acesta fiind reabilitat”. Tot atunci, Negru a emis un alt document prin care a informat procurorul ierarhic superior cu despre faptul că dosarul a fost instrumentat cu abateri grave. 

La începutul acestui an, Negru a depus cerere de abținere de la examinarea cauzei Miliardului furat, din cauza unor informații care au apărut pe unele canale de Telegram în care i s-au adus învinuiri că ar fi promotorul intereselor partidului de guvernământ. Cererea lui însă a fost respinsă.

Tot el a făcut parte din completul de magistrați care a examinat dosarul de învinuire a fostului Procuror General, Alexandr Stoianoglo, în care acesta a fost achitat. Atunci Stoianoglo era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu, fiind învinuit că ar fi acordat ilegal o indemnizație fostului şef de la PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, сând acesta a părăsit sistemul.

Negru însă a venit atunci cu o opinie separată. Totuși, poziția lui nu a luat în considerare condamnarea lui Stoianoglo. În documentul publicat de portalul anticorupție.md scrie doar că instanța trebuia să examineze faptele inculpaților și prin prisma infracțiunii de neglijență în serviciu. 

„Un alt motiv pentru care am formulat prezenta opinie separată este omisiunea admisă în sentința din 28.02.2024 de a analiza faptele reținute în sarcina inculpaților Stoianoglo Alexandr și Cobzari Maria prin prisma componenței de infracțiune stabilite de art. 329 CP care incriminează neglijenţa în serviciu adică neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către o persoană publică a obligaţiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconştiincioase faţă de ele, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii mari drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice. Consider că la caz, reținând faptele specificate la pct. 82-85 din prezenta opinie, instanța avea obligația de a verifica dacă acestea nu conțin elementele infracțiunii amintite mai sus”, se arată în opinia publicată de portalul de investigații.

Totodată, într-un comentariu oferit pentru TV8, Alexandru  Negru a explicat: „Dacă vă amintiți acolo erau doi inculpați. Pe al 2-lea inculpat (Cobzari Maria n.r. ) eu am considerat că faptele urmează a fi recalificate la neglijență și în ceea ce ține de primul inculpat (Alexandr Stoianoglo n.r ), în esență eu apreciam că nu este corectă poziția de a afirma că în situația respectivă nu ar fi existat un prejudiciu așa cum s-a motivat în sentință, dar am arătat că, oricum acest inculpat fiind deținător al funcției de demnitate publică nu poate să fie subiect al infracțiunii care ar fi putut să fie recalificat în 329”.

Acesta a reiterat faptul că prin opinia separată el a vrut doar să-și manifeste „o poziție distinctă în ceea ce ține de motivare și a motivelor de achitare în privința lui Stoianoglo și că nu a fost de acord cu soluția în privința celui de-al doilea inculpat”.

În prezent, Negru examinează dosarul de învinuire a lui Alexandr Nesterovschi, invinuit de corupere pasivă.  

Pentru anul 2023 Negru a declarat venituri din salariu de circa 290.000 de lei de la Judecătoria Chișinău, 12650 lei de la INJ și remunerare în sumă de 29.000 de lei de la Consiliul Europei. Acesta are în proprietate un apartament, iar soția lui deține un automobil de marca Hyundai Creta fabricat în 2019.

Vladislav Schibin a intrat în sistemul judecătoresc în 2018. Inițial, acesta a fost numit în funcție de magistrat la judecătoria Bălți, iar în 2023 a fost transferat la Judecătoria Chișinău. Deși a fost desemnat să examineze dosarele instrumentate de Procuratura Anticorupție, în perioada februarie - mai 2024, acesta nu a primit nicio cauză penală în procedură, expediată în instanță de PA. 

În iunie 2024, Schibin a fost transferat temporar la Curtea de Apel Chișinău, în baza deciziei CSM. 

Schibin și soția sa, asistentă judiciară la Curtea de Apel Chișinău, dețin în proprietate 3 apartamente, dintre care cel mai mare (de 67,8 m.p.) este procurat la preț preferențial acordat judecătorilor. La momentul în care a beneficiat de apartament la preț preferențial, judecătorul avea deja un apartament mai mic. 

Anul trecut, acesta a obținut, prin moștenire, după decesul tatălui, un mic apartament în Federația Rusă.  În afară de aceasta, magistratul a primit o moștenire în sumă de 594048 ruble, iar alte 120000 lei de la cumătria copilului. Tot în 2023, Schibin și soția sa au vândut 2 automobile pentru care au primit 6300 euro și 40000 lei. 

Sergiu Stratan

Sergiu Stratan este noul vicepreședinte interimar al Judecătoriei Chișinău. Acesta a fost numit prin decizia CSM din 2 iulie 2024

Una din cauzele penale de rezonanță examinate de Stratan îl vizează pe Veaceslav Platon. Este vorba de dosarul în care Platon este învinuit de falsificarea cardului bancar pe numele unei judecătoare de la CSJ. Dosarul a fost trimis în instanță în luna august 2019, iar la ultima ședință de judecată, din 31 iulie 2024 aceasta a fost întreruptă după audierea unui martor. Tot atunci magistratul a fixat mai multe ședințe până la sfârșit de an. 

Contactat telefonic, magistratul a menționat despre faptul că dosarul a ajuns pe masa lui abia în primăvara acestui an.

El mie mi s-a dat în procedură, în martie 2024, când au fost făcute specializările. Anterior el nu a fost la mine în procedură (...) de atunci am avut multe ședințe. S-a citit rechizitoriul și a fost audiat și un martor, dacă nu greșesc. Urmează ca procurorul, la următoarele ședințe să aducă ceilalți martori”, a explicat judecătorul. 

Potrivit datelor de pe portalul instanțelor de judecată, de când dosarul se află în examinare la judecătorul Stratan au fost fixate 15 ședințe. În această perioadă ședința a fost amânată o singură dată, din cauza neprezentării judecătorului. Pe parcursul examinării, magistratul spune că a fost nevoit să sancționeze avocații. 

A fost o cerere de recuzare pe dosar, au fost situații în care am aplicat amenzi apărătorilor pentru neprezentare” -  a declarat Stratan. 

Dosarul a fost distribuit lui Stratan după ce el a fost inclus în lista magistraților specializați în examinarea cauzelor expediate de Procuratura Anticorupție. Până atunci însă, cauza era examinată de către o altă magistrată. Astfel, datele portalului instanțelor de judecată arată că din 2019, până în februarie 2024 au fost fixate 36 de ședințe, din ele: 13 au fost amânate fie la solicitarea apărării, fie din cauza neprezentării avocaților, procurorilor sau chiar a inculpatului. În unele cazuri, inculpatul refuzând să fie escortat. 17 ședințe au fost întrerupte din diferite motive, iar la una din ele, procurorul a cerut implicarea unui avocat din oficiu. La fel, în una din zile, ședința nu a avut loc din cauza unei alerte cu bombă. 

În declarația de avere pentru anul 2023, Sergiu Stratan declară un salariu de circa 300 de mii de  lei de la Judecătoria Chișinău și 1000 de lei de la INJ. În afară de aceasta, el a primit aproape 400 de mii de  lei din vânzarea unui automobil. Magistratul deține un apartament și încă 2 imobile. Acesta mai declară la datorii două credite, a câte 5 mii de dolari fiecare. 

Anterior, într-un comentariu oferit pentru TV8, președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan a spus că la formarea listei cu judecătorii specializați s-a  ținut cont doar de câteva detalii: „Am analizat volumul de lucru al judecătorilor, cine mai repede examinează, dosarele de rezonanță avute, condamnările la CEDO le-am examinat, dar nu am avut criterii prestabilite(...)”

Mai multe detalii și alte declarații a judecătoarei le puteți citi în prima parte a materialului despre judecătorii anticorupție. 

Activitatea judecătorilor specializați a fost apreciată de conducerea Procuraturii Anticorupție. Adjunctul interimar al șefei PA, Vasile Plevan a evidențiat faptul că „s-a accelerat examinarea cauzelor penale care sunt în gestiunea acestor complete.” Prin urmare, dosarele ajung la finalitate mult mai operativ, a reitat procurorul. 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea Transparenței Judiciare prin Instrumente Digitale”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat.

/FOTO/ Cine sunt judecătorii anticorupție din Moldova: Averi, interese și dosare controversate (partea I)
Episcopul Marchel, obligat de instanță să plătească despăgubiri pentru instigare la discriminare
Episcopul Marchel, obligat de instanță să plătească despăgubiri pentru instigare la discriminare
/LIVE/ „Moldova gândește”: Moldova gândește: Oameni săraci de „vânzare”. Cazul unui fost traficant
/LIVE/ „Moldova gândește”: Moldova gândește: Oameni săraci de „vânzare”. Cazul unui fost traficant
/VIDEO/ Topul destinațiilor de vacanță preferate de moldoveni iarna: Prețurile sunt mai mari în 2024
/VIDEO/ Topul destinațiilor de vacanță preferate de moldoveni iarna: Prețurile sunt mai mari în 2024
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ „Toată lumea a avut tendința să mă calce”: Luciana Spînu, amintiri dureroase din trecut și hate-ul din mediul online
/VIDEO/ „Toată lumea a avut tendința să mă calce”: Luciana Spînu, amintiri dureroase din trecut și hate-ul din mediul online

/VIDEO/ În căutarea motivării pierdute: PAS, gata să ofere pază și bani celor care vor investiga corupția mare

missing
21 noiembrie 2024, ora 21:31

Pazăde stat și salarii mai mari. Aceste ar fi garanțiile de securitate și financiare pe care este gata să le ofere guvernarea procurorilor și judecătorilor care vor examina dosare de rezonanță. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, declară că așteaptă un proiect în acest sens de la Ministerului Justiției. De cealaltăparte, opoziția crede că măsurile nu vor fi decât o cheltuială inutilă de bani.

„ Trebuie să-i apărăm, va trebui să le oferim pază, protecție, da o să le oferim pază și protecție, va trebui să le oferim o remunerare mai deosebită decât în alte cazuri, da o să le oferim lucrul ăsta, ca oamenii să se simtă protejați. Repet, noi în campania asta electorală ne-am bătut cu Kremlinul, nu cu rozătoarele din prima linie, cu Kremlinul care a alocat surse enorme”. 

Deputații PAS cred că, cel mai probabil, Consiliul Superior al Magistraturii dar și Consiliul Superior al Procuraturii vor decide pe fiecare dosar în parte dacă procurorul sau judecătorul întrunește toate criteriile de risc pentru a beneficia de pază și remunerare. 

„ Încă nu există o prevedere foarte clară formulată în acest sens, dar urmează să analizăm această oportunitate. Logica intervenției ar fi asta, că trebuie să analizăm cazul în parte există sau nu riscuri și în cazul acesta se oferă sau nu se oferă și nu depinde neapărat dacă este o cauză notorie sau nu, există risc sau nu, dar nu neapărat notorie sau nu”.

Până atunci, liderul partidului de guvernarea face haz din situația în care a ajuns șefa Procuraturii Anticorupție, care recent a rămas fără bodyguarzi.

„ Probabil au analizat pericolele sau lipsa pericolelor și se ia o decizie în consecință. Iată pentru judecători noi vedem acum pericole, în partea ceia, nu știu. La volumul de lucru sau cât de mult a muncit de cine să o păzim? De anturaj, de cine să o păzim? "

De cealaltă parte, deputații din opoziție consideră că oferirea unor garanții suplimentare pentru cei care fac justiție ar fi un pas greșit. 

„ Parcă salariile judecătorilor sunt relativ adecvate din majorările care au fost în trecut. Garanțiile sociale la fel Slavă Domnului sunt, acum ce trebuie să le mai facem, trebuie de aplicat legea asta e problema de bază. Sunt situații selective, nu putem să generalizăm, haideți să trimitem tot SPPS-ul pe lângă judecători să-i protejeze deoarece așa dorește cineva”. 

„ Acele garanții care se oferă este un surplus sau este o mită din partea statului pentru a se manifesta într-un fel sau altul. Vetting-ul pentru asta a fost înaintat pentru ca să avem și judecători și procurori care au trecut toate testele de integritate și activitate profesională și creșterea salarială acordată este destul”.

Amintim că, premierul Dorin Recean a cerut garanții financiare și de securitate pentru judecătorii și procurorii care examinează dosare de corupție mari. Ministerul Justiției urmează să elaboreze un plan în acest sens. Până atunci, Guvernul a decis că în jur de 200 de judecători și procurori care fac naveta la o distanță mai mare de 20 de kilometri, dar și închiriază locuințe să primească compensații de până la 4.500 lei lunar. Precizăm că din ianuarie 2024, judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție și celor de la Curțile de Apel care au trecut evaluarea externă li s-au majorat salariile cu 50 la sută. 

Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/LIVE/ „Moldova gândește”: Moldova gândește: Oameni săraci de „vânzare”. Cazul unui fost traficant
/LIVE/ „Moldova gândește”: Moldova gândește: Oameni săraci de „vânzare”. Cazul unui fost traficant
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.