Au donat mai mult decât aveau. CEC a identificat peste 70 de donatori care ar fi finanțat Partidul Politic „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, pentru alegerile generale locale de anul trecut. Probele acumulate arată, însă, că aceste persoane fizice nu aveau înregistrate venituri corespunzătoare, iar cota donației depășea cu 30% venitul legal. În consecință, Judecătoria Bălți a decis limitarea activității partidului pentru 3 luni. De altă parte, președintele formațiunii, Alexei Lungu, susține că „partidul este curat și cinstit atât față de CEC, cât și față de Serviciul Fiscal” și va contesta decizia instanței.
În urma unei solicitări făcute de echipa emisiunii „Cutia Neagră PLUS”, privind controalele inițiate de Comisia Electorală Centrală cu referire la finanțarea campaniei electorale în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, CEC ne-a prezentat mai multe informații.
Astfel, Comisia Electorală Centrală a adoptat Hotărârea nr. 1550 din 8 noiembrie 2023, prin care a fost inițiată efectuarea misiunii de control complex privind finanțarea campaniei electorale a concurentului electoral Partidul Politic „Șansă”, pentru întreaga perioadă de raportare în alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.
„În cadrul controlului au fost identificați 71 donatori persoane fizice ai concurentului electoral Partidul Politic „Șansa”, care nu aveau înregistrate la autoritățile competente venituri corespunzătoare în raport cu mijloacele financiare donate. Probele acumulate au permis grupului de control să tragă concluzia că normele legale privind condițiile și modul de susținere financiară a campaniei electorale nu au fost respectate, fiind depășite de către respectivii donatori cota procentuală a donației cu mai mult de 30% față de venitul legal obținut în anul calendaristic precedent”, se arată în răspunsul CEC.
Totodată, Comisia informează că au mai fost identificați alți 7 donatori persoane fizice care nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova, însă figurau în Registrul de evidență a donațiilor în numerar, parte componentă a Raportului final al concurentului electoral Partidul Politic „Șansă” privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.
„În cazul donatorilor persoane fizice culpabili de comiterea contravenției prevăzute de art. 48 3 alin. (1) din Codul contravențional nr. 2l8/2008, prin faptul că au depășit plafonul donației stabilit de lege, agenții constatatori din cadrul Comisiei au pornit și înregistrat 71 de procese contravenționale. De asemenea, la data de 5 ianuarie 2024, având acumulate probe și în temeiul art. 49 alin. (1) din Codul contravențional nr. 21812008, agenții constatatori din cadrul Comisiei au pornit și înregistrat procese contravenționale în privința conductorului Partidului Politic „Șansa”, domnul Lungu Alexei, și trezorierului acestuia doamna Caprari Tatiana”, se mai arată în informația CEC.
În rezultat, pe 14 februarie 2024, Comisia a aprobat Raportul privind rezultatele controlului și a sesizat Serviciul Fiscal de Stat pentru verificarea corectitudinii colectării donațiilor de către Partidul Politic „Șansa” și Ministerul Justiției în vederea întreprinderii acțiunilor conform legii privind partidele politice.
Drept urmare, pe 22 iulie, Serviciul Fiscal de Stat a prezentat rezultatele controlului stabilind mai multe încălcări, mai exact „neutilizarea echipamentului de casă și de control existent la momentul efectuării încasărilor bănești în numerar sub formă de donații, în 416 cazuri. Pentru încălcarea regulilor de utilizare a echipamentelor de casă și control armează a fi aplicată amendă”.
Totodată, Ministerul Justiției s-a adresat în instanța de judecată cu o cerere de limitare a activității partidului în cauză pe un termen de 6 luni. În acest sens, pe 16 august 2024 Judecătoria Bălți a decis limitarea activității Partidului Politic „Şansă” pentru o perioadă de trei luni de zile.
Aflat la Moscova la un eveniment organizat de fugarul Ilan Șor, președintele partidului, Alexei Lungu, a declarat încă în acea zi pentru agenția Sputnik că va contesta decizia instanței la Curtea de Apel. Or, dacă decizia va fi menținută, Partidul „Șansă” nu va putea participa la alegerile prezidențiale și nici la referendumul din luna octombrie.
„La moment, niciun motiv pentru a limita activitatea partidului nu există. Noi am prezentat legal toate actele și CEC-ului și Inspectoratului Fiscal. Astăzi partidul „Șansă” este curat și cinstit atât față de CEC, cât și față de Fisc. Este o încălcare gravă a drepturilor omului, o încălcare gravă a Codului Electoral și tuturor normelor democratice. Iar acel judecători „de buzunar” care au luat această decizie vor răspunde în fața legii”, a declarat Alexei Lungu.
De asemenea, CEC a mai comunicat că în baza Dispoziției din 7 mai 2024 a președintelui Comisiei Electorale Centrale, se efectuează și controlul finanțării Partidului Politic Partidul „Renaștere”, pentru perioada 1 ianuarie 2024 - 30 aprilie 2024, care are drept scop verificarea respectării cadrului normativ cu privire la finanțarea partidelor politice.
Menționăm că la alegerile locale generale din noiembrie 2023, Comisia Situații Excepționale a decis excluderea din cursa electorală a tuturor candidaților partidului „Șansă”. Decizia a fost luată în urma raportului prezentat de SIS privind atacurile asupra Republicii Moldova, finanțarea ilegală a campaniei electorale a Partidului „Şansă” şi implicarea Federației Ruse în alegeri.
TV8 amintește că pe 7 august, CEC a refuzat înregistrarea Blocului electoral „Victorie-Pobeda” care include patru partide politice, inclusiv „Șansă”, afiliate fugarului Ilan Șor, să participe la alegerile prezidențiale și la referendumul constituțional din 20 octombrie. Motivul a fost că numele blocului ar fi similar cu al unui partid politic, pentru modul de finanțare al formațiunii, dar și pentru faptul că Marina Tauber este pe lista sancțiunilor internaționale.