Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1057: „Rachetă în Moldova”, alertă națională, pene de curent și lupte grele! ISW: Rusia nu va renunța

/DOC/ Donații mai mari decât venituri: Cine și cum a finanțat Partidul „Șansă” pentru alegerile locale. Informațiile CEC

missing
20 august 2024, ora 15:16

Au donat mai mult decât aveau. CEC a identificat peste 70 de donatori care ar fi finanțat Partidul Politic „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, pentru alegerile generale locale de anul trecut. Probele acumulate arată, însă, că aceste persoane fizice nu aveau înregistrate venituri corespunzătoare, iar cota donației depășea cu 30% venitul legal. În consecință, Judecătoria Bălți a decis limitarea activității partidului pentru 3 luni. De altă parte, președintele formațiunii, Alexei Lungu, susține că „partidul este curat și cinstit atât față de CEC, cât și față de Serviciul Fiscal” și va contesta decizia instanței.

În urma unei solicitări făcute de echipa emisiunii „Cutia Neagră PLUS”, privind controalele inițiate de Comisia Electorală Centrală cu referire la finanțarea campaniei electorale în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, CEC ne-a prezentat mai multe informații.

Astfel, Comisia Electorală Centrală a adoptat Hotărârea nr. 1550 din 8 noiembrie 2023, prin care a fost inițiată efectuarea misiunii de control complex privind finanțarea campaniei electorale a concurentului electoral Partidul Politic „Șansă”, pentru întreaga perioadă de raportare în alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

„În cadrul controlului au fost identificați 71 donatori persoane fizice ai concurentului electoral Partidul Politic „Șansa”, care nu aveau înregistrate la autoritățile competente venituri corespunzătoare în raport cu mijloacele financiare donate. Probele acumulate au permis grupului de control să tragă concluzia că normele legale privind condițiile și modul de susținere financiară a campaniei electorale nu au fost respectate, fiind depășite de către respectivii donatori cota procentuală a donației cu mai mult de 30% față de venitul legal obținut în anul calendaristic precedent”, se arată în răspunsul CEC. 

Totodată, Comisia informează că au mai fost identificați alți 7 donatori persoane fizice care nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova, însă figurau în Registrul de evidență a donațiilor în numerar, parte componentă a Raportului final al concurentului electoral Partidul Politic „Șansă” privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. 

„În cazul donatorilor persoane fizice culpabili de comiterea contravenției prevăzute de art. 48 3 alin. (1) din Codul contravențional nr. 2l8/2008, prin faptul că au depășit plafonul donației stabilit de lege, agenții constatatori din cadrul Comisiei au pornit și înregistrat 71 de procese contravenționale. De asemenea, la data de 5 ianuarie 2024, având acumulate probe și în temeiul art. 49 alin. (1) din Codul contravențional nr. 21812008, agenții constatatori din cadrul Comisiei au pornit și înregistrat procese contravenționale în privința conductorului Partidului Politic „Șansa”, domnul Lungu Alexei, și trezorierului acestuia doamna Caprari Tatiana”, se mai arată în informația CEC.

În rezultat, pe 14 februarie 2024, Comisia a aprobat Raportul privind rezultatele controlului și a sesizat Serviciul Fiscal de Stat pentru verificarea corectitudinii colectării donațiilor de către Partidul Politic „Șansa” și Ministerul Justiției în vederea întreprinderii acțiunilor conform legii privind partidele politice.

Drept urmare, pe 22 iulie, Serviciul Fiscal de Stat a prezentat rezultatele controlului stabilind mai multe încălcări, mai exact „neutilizarea echipamentului de casă și de control existent la momentul efectuării încasărilor bănești în numerar sub formă de donații, în 416 cazuri. Pentru încălcarea regulilor de utilizare a echipamentelor de casă și control armează a fi aplicată amendă”. 

Totodată, Ministerul Justiției s-a adresat în instanța de judecată cu o cerere de limitare a activității partidului în cauză pe un termen de 6 luni. În acest sens, pe 16 august 2024 Judecătoria Bălți a decis limitarea activității Partidului Politic „Şansă”  pentru o perioadă de trei luni de zile. 

Aflat la Moscova la un eveniment organizat de fugarul Ilan Șor,  președintele partidului, Alexei Lungu, a declarat încă în acea zi pentru agenția Sputnik că va contesta decizia instanței la Curtea de Apel. Or, dacă decizia va fi menținută, Partidul „Șansă” nu va putea participa la alegerile prezidențiale și nici la referendumul din luna octombrie. 

„La moment, niciun motiv pentru a limita activitatea partidului nu există. Noi am prezentat legal toate actele și CEC-ului și Inspectoratului Fiscal. Astăzi partidul „Șansă” este curat și cinstit atât față de CEC, cât și față de Fisc. Este o încălcare gravă a drepturilor omului, o încălcare gravă a Codului Electoral și tuturor normelor democratice. Iar acel judecători „de buzunar” care au luat această decizie vor răspunde în fața legii”, a declarat Alexei Lungu. 

De asemenea, CEC a mai comunicat că în baza Dispoziției din 7 mai 2024 a președintelui Comisiei Electorale Centrale, se efectuează și controlul finanțării Partidului Politic Partidul „Renaștere”, pentru perioada 1 ianuarie 2024 - 30 aprilie 2024, care are drept scop verificarea respectării cadrului normativ cu privire la finanțarea partidelor politice.

Menționăm că la alegerile locale generale din noiembrie 2023, Comisia Situații Excepționale a decis excluderea din cursa electorală a tuturor candidaților partidului „Șansă”. Decizia a fost luată în urma raportului prezentat de SIS privind atacurile asupra Republicii Moldova, finanțarea ilegală a campaniei electorale a Partidului „Şansă” şi implicarea Federației Ruse în alegeri.

TV8 amintește că pe 7 august, CEC a refuzat înregistrarea Blocului electoral „Victorie-Pobeda” care include patru partide politice, inclusiv „Șansă”, afiliate fugarului Ilan Șor, să participe la alegerile prezidențiale și la referendumul constituțional din 20 octombrie. Motivul a fost că numele blocului ar fi similar cu al unui partid politic, pentru modul de finanțare al formațiunii, dar și pentru faptul că Marina Tauber este pe lista sancțiunilor internaționale. 

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Армения и США подписали хартию о стратегическом партнерстве
Армения и США подписали хартию о стратегическом партнерстве
Парликов: Энергетический кризис в Молдове сгенерировал "Газпром" для политических целей
Парликов: Энергетический кризис в Молдове сгенерировал "Газпром" для политических целей
/ВИДЕО/ В молдавских гимназиях и колледжах ввели новые правила на экзаменах
/ВИДЕО/ В молдавских гимназиях и колледжах ввели новые правила на экзаменах
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
"Мы держим трубопровод открытым". Санду заявила об отсутствии препятствий для поставок газа на левый берег
"Мы держим трубопровод открытым". Санду заявила об отсутствии препятствий для поставок газа на левый берег

Luptă strânsă la alegerile din Iliciovca: Primarul a fost ales cu o diferență de doar 33 de voturi

missing
30 decembrie 2024, ora 10:20

A fost zi de alegeri ieri, în raionul Florești. Locuitori ai comunei Iliciovca au ieșit din nou la vot, pentru a-și alege primarul. Bătălia s-a dat între doi candidați independenți, iar învingător a ieșit Serghei Eremeico, care a câștigat cu o diferență de doar 33 de voturi.

Datele preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală arată că acesta a obținut voturile a 53,81% (233) din alegătorii prezenți la urne.

Contracandidatul său, Fiodor Belîi, a obținut 200 de voturi, adică 46,19% din totalul celor care și-au ales primarul.

Conform Codului electoral, alegerile au fost validate, întrucât s-au prezentat la urne cel puțin 20% dintre alegătorii înscriși în listele electorale, iar câștigătorul a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

Санду и Зеленский обсудили по телефону энергетический кризис в Приднестровье
Санду и Зеленский обсудили по телефону энергетический кризис в Приднестровье
Парликов: Энергетический кризис в Молдове сгенерировал "Газпром" для политических целей
Парликов: Энергетический кризис в Молдове сгенерировал "Газпром" для политических целей

В понедельник на правобережье отключений не будет. Energocom обеспечил электроэнергию на 13 января
В понедельник на правобережье отключений не будет. Energocom обеспечил электроэнергию на 13 января
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
/ВИДЕО/ Румынские пограничники протестовали у молдавской границы из-за снижения их зарплаты
/ВИДЕО/ Румынские пограничники протестовали у молдавской границы из-за снижения их зарплаты

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.