Aproape 800 de observatori vor fi implicați în monitorizarea alegerilor prezidențiale, dar și la referendum. Promo-LEX a lansat astăzi oficial procesul. La fel ca la scrutinele precedente, se va pune accent pe respectarea principiilor democratice și a cadrului legal național, agitația electorală, finanțarea campaniei electorale și discursul instigator la ură și discriminare. Misiunea de monitorizare va acoperi toată perioadă electorală, inclusiv ziua alegerilor și, dacă va fi cazul, și turul doi.
„Cel puțin 17 potențiali competitori și-au manifestat intenția de a participa în cursa prezidențială. Pentru referendumul constituțional avem deja mai multe formațiuni politice care și-au prezentat opțiunile pe care le vor aborda în cadrul referendumului. Deci putem să spunem sau să anticipăm că procesul electoral va fi unul competitiv. Și acest lucru este unul bun”, a declarat directorul de program al Promo-Lex, Nicolae Panfil.
În total, la monitorizarea scrutinului și a referendumului din toamnă, vor participa aproximativ 800 de observatori. Unii vor acoperi întreaga perioadă electorală, iar alții vor urmări situația în circa 600 de secții de votare. Se va pune accent în special pe respectarea principiilor democratice și a cadrului legal național, înregistrarea concurenților electorali și agitația din campanie, procesul de vot, accesul la urne, dar și finanțarea campaniei electorale. În special, a celor afiliate fugarului Ilan Șor.
„Având în vedere faptul că această activitate este una care se desfășoară din afara Republicii Moldova, cu resurse cel mai probabil ilicite. Introduse ilicit în Republica Moldova. Acesta rămâne în continuare un pericol semnificativ”, a declarat directorul de program al Promo-Lex, Nicolae Panfil.
Promo-LEX va monitoriza și discursul instigator la ură și discriminare prin intermediul a șapte monitori. De mâine, începe oficial procesul de desemnare a candidaților la președinție. Iar campania electorală va începe la 21 septembrie, exact cu o lună înainte de alegeri. Din observațiile experților, însă, unii pretendenți pentru fotoliul de șef de stat au început deja să desfășoare activități de promovare, cum ar fi instalarea de corturi, distribuirea de flyere, postări sponsorizate pe rețele sociale sau organizarea de evenimente, acțiuni considerate ilegale. Misiunea de observare este realizată în fiecare an electoral sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.