Istoria se repetă. Noul an școlar va începe, ca și în anii precedenți, cu un deficit de aproape 7.000 de cadre didactice. Ce-i drept, ministerul se bucură că, de data aceasta, a reușit să angajeze ceva mai mulți tineri - în jur de 400. Restul absolvenților de la pedagogie așteaptă salarii mai mari. Până atunci, sarcina didactică neacoperită va merge din nou pe umerii profesorilor rămași în sistem.
„Situația nu s-a schimbat în mod dramatic față de anul precedent. Noutatea bună în acest este că avem un număr mai mare de tineri repartizați în școlile noastre. Ultimele cifre vorbesc despre 407 absolvenți de colegii și universități, care aleg să meargă în școală”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Astfel, instituțiile de învățământ din Moldova încep și acest an școlar cu un deficit enorm de cadre didactice. Potrivit ministrului Educației, lipsa a șapte mii de profesori va fi acoperită de pedagogii care lucrează.
„Ca și în toți anii de până acum, acest deficit va fi acoperit din contul muncii suplimentare pe care o fac profesorii. - Această muncă va fi remunerată? - Bineînțeles că va fi și ea întotdeauna este remunerată. Este un venit suplimentar pentru ei. Problema care o generează este arderea profesională și efortul semnificativ”,a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Președintele Federației Sindicale a Educației, Ghenadie Donos, spune că cei mai mulți profesorilor din școlile noastre sunt pensionari, iar asta afectează calitatea studiilor.
„Avem de pierdut la calitate, pentru că pedagogii pensionari deja nu mai au acele capacități și nu mai pot ține pasul timpului cu noile condiții de predare, învățare”, a declarat președintele Federației Sindicale a Educației, Ghenadie Donos.
Sindicaliștii spun că cea mai eficientă soluție de a atrage tinerii specialiști în școli sunt salariile bune.
„De ce nu avem cadre? Pentru că nu sunt motivate. Salariile nu că sunt mici... noi am cerut deja de doi ani ca salariile din educație să fie mai mici decât cele din economia națională. La moment, salariul mediu pe economie este de 13.000, anul acesta, cu cele 15% de la 1 ianuarie a trecut puțin peste 10.000”, a declarat președintele Federației Sindicale a Educației, Ghenadie Donos.
Potrivit ultimelor date oferite de Biroul Național de Statistică, în Moldova activează în jur de 46.000 de cadre didactice.