Criză acută de medici veterinari. Cel puțin 35% din aceste posturi sunt vacante. Dar nu vorbim despre clinicile pentru animalele de companie din oraș, care stau foarte bine la capitolul venituri. Nu ne ajung medici veterinari la sate, unde lefurile sunt chiar mai mici decât salariul minim pe economie. Iată de ce tinerii specialiști nu se lasă convinși să muncească acolo nici măcar cu cele 200 de mii, ajutor unic oferit de stat.
Responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor spun că țara noastră se confruntă cu o criză de medici veterinari în proporție de 35%. Altfel spus, mai bine de o treime din posturi sunt vacante. Mai mult, majoritatea dintre cei care profesează sunt deja la vârste înaintate, demult pensionați.
„Sunt încă locuri vacante și este necesitate de tineri specialiști. Este de menționat că vârsta medie pe această profesie este destul de înaintată și însăși ca perspectivă ar trebui să luăm în calcul și schimbul de generații. În jur de 35 de procente ar fi locuri vacante care ar fi suplinite atât pe partea instituțiilor de stat care angajează medici veterinari, dar și pe de altă parte mediul privat”, a declarat directorul general adjunct în domeniul sanitar-veterinar, Alexandr Manciuc.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, recunoaște că situația este gravă, dar dă asigurări că autoritățile caută soluții pentru a resuscita acest domeniu.
„De-a lungul anilor, zootehnia era practic pe cale de dispariție în Republica Moldova și s-a axat pe farmacii veterinare, fiind angajați în ANSA, fiind angajați în clinici private pentru tratamentul animalelor de companie și de abia astăzi am început să vorbim despre dezvoltarea zootehniei pe segmentul fermelor, unde trebuie să lucreze și acești medici veterinari”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
După finalizarea studiilor, Tamara Ursu a mers să lucreze în sat. De un an, tânăra este medic veterinar la un abator avicol din localitatea Drăsliceni, raionul Criuleni. Este una din puținii absolvenți care beneficiază de ajutorul unic de 200 de mii de lei, pentru că a ales să activeze în localitățile rurale. Dar spune că, deși e binevenit, acest ajutor financiar din partea statului nu compensează salariul mizer pe care-l ridică lunar.
„Eu lucrez în cadrul a acestui abator prin cumul, salariul este de 4 mii de lei și sunt responsabilă de igienă, dezinfecție ți toate măsurile de igienă din cadrul abatatorului. Acest ajutor este foarte motivant și util, pe când salariile ne demotivează, dar sperăm că se vor schimba. Cred că este clar că nu ajunge mai pentru nimic, dar mai activăm și în altă parte, muncește și soțul și ne descurcăm”, a declarat medicul veterinar, Tamara Ursu.
Deși are un salariu mai mare, Ion Maican, angajat în subdiviziunea ANSA din raionul Glodeni, spune că, statul va putea atrage anagajați competenți în zootehnie numai după majorarea lefurilor.
„Cu părere de rău salariile nu sunt chiar atât de atractive, ajunge doar pentru strictul necesar, nimic mai mult. - Care este salariul pe care îl ridici acum? - Salariul net este de 10 mii de lei. - Îți ajunge? - Sigur că nu. - Este prea devreme să vorbim de un salariu bun în Republica Moldova, dar ar fi bine să fie minim 15 pentru un începător”, a declarat șeful circumscripției sanitar-veterinare Glodeni din ANSA, Ion Maican.
În Republica Moldova activează acum în jur de 700 de medici veterinari, când numărul necesar ar fi de peste o mie.